söndag 2 november 2008

Obama påverkar rödgrönt samarbete?

För det rödgröna samarbete kan det amerikanska presidentvalet få en del konsekvenser.

Barack Obama har ju lovat att snabbt överföra soldater från Irak till Afghanistan. Och i Afghanistan finns svensk trupp, under Natobefäl. Än så länge med stöd av miljöpartiet.

Men kan miljöpartiet stå kvar vid sin uppfattning om kriget alltmer blir USA:s krig? Om kriget alltmer vietnamiseras?


Vänsterpartiet har, som enda parti, motsatt sig att Sverige skall delta med militär under Natobefäl i Afghanistan. Där finns en av de konkreta orsakerna till att Mona Sahlin inte vill ha med Ohly i en regering. Det skulle bli stora svårigheter när det gäller försvars- och utrikespolitik - en fråga som tidigare legat utanför Trekantens samarbete. Frågan om budgettak är betydligt enklare att enas om.

Att socialdemokraterna skulle skaffa sig en annan uppfattning än den borgerliga regeringen, i frågan om svensk trupp i Afghanistan, i denna fråga är väl inte troligt. Mona Sahlin menade i söndagens Agenda att det tvärtom behövdes mer svensk trupp i Afghanistan. Vad säger mp och v om det?

Allt fler moderata riksdagsledamöter kommer förresten ut som anhängare till McCain. Ett av skälen är att Obama säger sig vilja införa ekologiska och sociala spelregler för frihandeln. Vilket var en hjärtefråga för mp under 80- 90-talen. Något som fick ledarskribener och folkpartister att spy galla över partiet och dess rör.

13 kommentarer:

  1. "Mp:s partistyrelse beslöt redan i slutet av februari att nu får det vara nog i Afghanistan - vilket Fib-Kulturfront lagt märke till och berömt."

    Detta skrev Per Gahrton redan i april på din blogg, vad har hänt med detta? Och varför påminner du inte om det nu?

    SvaraRadera
  2. När nu mp gängat sig med s är det svårt att göra någon ändring efteråt.
    Skall det bli några taburetter gäller det att rätta in sig i ledet , eller?

    SvaraRadera
  3. Anonym 07:09: Du citerar rätt. Man får väl betrakta beslutet som vilande. Nu har Per lämnat mp:s partistyrelse, men det pekar väl ändå på det jag påpekat: att det blir svårt för mp att hålla sin nuvarande linje om Afghanistan vietnamiseras, vilket kan ske fort med Obama, och med längre fördröjning med McCaIN.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är försent. Mp-rören är alldelses för sugna på regeringsplatser under Sahlins spira, att en omsvängning nu skulle te sig allt för hotfull mot deras planer.

    N.

    SvaraRadera
  5. Varför ska inte Sverige finnas på plats i Afghanistan?

    SvaraRadera
  6. Det bästa med John McCain är att han är för frihandel. Man kan känna oro för vad Barack Obama kan ställa till med härvidlag. Sammantaget är jag dock för Obama.

    SvaraRadera
  7. Frihandel är handel där den enda regel som är tillåten är att det inte skall finnas några regler för sociala eller ekologiska krav. Denna typ av regler är nödvändigt att införa, likaväl som det kan vara högst rimligt att fattiga skyddar sin industri för att få möjlighet att bygga upp den och behålla ägandet inom landet.
    Picko

    SvaraRadera
  8. Anonym som frågar varför Sverige inte skulle medverka i kriget i Afghanistan får här ett svar: För det första sker det under Natobefäl, trots att Sverige säger sig stå utanför Nato, för det andra är Sverige på detta sätt, vilket bland annat Svenska Dagbladet visat i en rad artiklar, helt inbäddat i amerikansk militär strategi, för det tredje bör Sverige ägna sig åt civil hjälp, t ex sjukvårdsinsatser och därmed skapa sig en fredlig profil som kan vara oerhört viktigt i framtiden.

    SvaraRadera
  9. För det fjärde, växer risken, att svenskar förväxlas med usaner (USA:ner), varvid vårt land kan ses som legitimt mål för vedergällningar.

    N.

    SvaraRadera
  10. ...eftersom det kan bli betraktat som en del av USA:s allierade.

    N.

    SvaraRadera
  11. Den första frågan man ska ställa sig är förstås inte varför Sverige INTE ska ha trupp i Afghanistan, utan VARFÖR Sverige ska ha det!

    På vilket sätt gynnar det våra nationella intressen? På vilket sätt gör det Sverige till en säkrare, rikare och mäktigare nation?

    Så vitt jag vet har frågan inte ens ställts.

    För övrigt är det en sjukt bra bild Schlaug har hittat, oerhört kraftfull och imponerande. Den är nu min nya skrivbordsbakgrund. Men den måste väl vara ett fotomontage?!


    /Starvid

    SvaraRadera
  12. Alltså - n u kanske det finns en poäng att bevaka valet. Tycker inte att den proporton det fått känns riktigt rimligt. Vi hart hållt på ända sen valet av interna partikandidater. Att valet är viktig, visst - men det är ju inte vi som röstar. Det är inte FN det här. Får allt mer känslan av att vi ser det som det.

    Vilket annat land har vi sett en sån här valgrafik för? Vi kanske är en delstat ändå?
    http://tinyurl.com/6ntb6z
    (zooma in flashbilden)
    Inte Indien, inte Kina - Ryssland? Tycker det är märkligt...

    SvaraRadera
  13. Lausse, jag är inte helt säker på att de har val i Kina...

    Pelle

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.