torsdag 2 oktober 2008

McCain och Olof Palme

"Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972."

Detta citat är från Olof Palmes så kallade jultal. USA hade utökat intensiteten av sina bombmattor över barn, kvinnor och män i Nordvietnam.

John McCain, republikanernas aktuelle presidentkandidat, satt då fängslad efter det att hans bombplan skjutits ner några år tidigare.


Jag fick ett mejl som undrar om McCain var med och fällde napalmbomber över byarna, spred gift över djungeln och fällde de odetonerade bomber som ännu spränger bort benen på lekande barn. Sådant som en krigshjälte förväntas göra.

Om det får vi nog inte veta så mycket, däremot berättas att McCain, när han blev nedskjuten, "angreps av en mobb" innan han fördes till fångläger. Mobben utgjordes väl av dem som skulle få en bomb i skallen...

Journalisten och författaren Erik Eriksson skriver i sin nya bok om de drygt tio år då han bevakade Vietnamkriget - han var en av de få som befann sig i Nordvietnam och verkligen upplevde fasorna. I hans bok ligger en dvd, där får man se McCain, förvånansvärt pigg, efter frisläppandet. Vilket kan tyckas märkligt med tanke på de bilder hans kampanjstab skickat ut... Se filmen här.

Hur som helst kan ju en och annan tycka att det är aningen makabert att det som kallas för "världens störta demokrati" snart kan ledas av en man som deltagit i napalmregnet över vietnamesiska byar - och med en vicepresident som tycks mena att världen skapats för 6500 år sedan kryddat med åsiken att kvinnor som våldtagits inte bör göra abort.

Detta om något visar väl att världen är en taskig kopia på Monty Python.

18 kommentarer:

  1. Monty Python hade humor. Dett aär bara djupt sorgligt och djupt bekymmersamt för alla.

    Peter, grön

    SvaraRadera
  2. För att inte tala om alla de politiska ledare i dagens Europa som under andra världskriget var med om att peppra de stackars nazisterna och då även en massa vanligt folk strök med.

    SvaraRadera
  3. USA leds ju redan idag av en person som inte tror att människan uppkommit genom evolutionen. Så skillnaden blir väl marginell?/Thomas

    SvaraRadera
  4. Hej

    Nu blir du så där negativ igen - Sarah Plain verkar trevlig. Hennes man arbetar inom oljeindustrin så han ge henne många goda råd. Konstigt att det går så dåligt för USA?

    Robban

    SvaraRadera
  5. Himmel vad upplyftande det är att läsa Schlaug :-)

    SvaraRadera
  6. McCain flög aldrig något bombplan. Han blev nedskjuten när han flög en A-4 Skyhawk, alltså ett attackplan/jaktbombare.

    Om jag inte minns fel angrep han ett oljekraftverk, något som borde överensstämma med grön ideologi.

    /Starvid

    SvaraRadera
  7. McCain ömmar för det ofödda barnet, vilket hedrar honom. Samtidigt är han för dödsstraff, vilket drar ner honom i djupet. Ty allt liv är heligt!

    SvaraRadera
  8. Båda sidor har väl brister, titta på den här intervjun med sarah palin,
    http://www.time-blog.com/swampland/2008/09/the_alaska_invasion_scenario.html

    ett utdrag ur det hon säger:
    "COURIC: Have you ever been involved with any negotiations, for example, with the Russians?

    PALIN: We have trade missions back and forth. We-- we do-- it's very important when you consider even national security issues with Russia as Putin rears his head and comes into the air space of the United States of America, where-- where do they go? It's Alaska. It's just right over the border. It is-- from Alaska that we send those out to make sure that an eye is being kept on this very powerful nation, Russia, because they are right there. They are right next to-- to our state."

    Är det bara jag som blir rädd av att det finns en chans att hon kan komma att bli världens mäktigaste kvinna?

    SvaraRadera
  9. Hej

    Nu när USA snart är kört i botten så förhoppningsvis sjunker levnadsstarnaden, vilket är bra för miljön. Hoppas att Afrika kan resa sig materiellt och ta över USA:s roll i välfärdsligan.

    Sune

    SvaraRadera
  10. Jag har följt din blogg ett tag. Du delar min åsikter, du är en smart, vis människa och jag delar din sorg när jag läser dina texter. Liksom, när du går upp i debatter och pratar om hur miljöpartiet förändrats. Det lyser så igenom, vilken sorg och förakt du uppvisar till miljöpartiets sväng. Men du gör inget åt den, utan du känns mer som en noam chomsky när du sitter på din tron och skriver om hur saker borde vara, hur saker och ting såg ut att bli bättre, men när saker slutade gå som du ville så gav du upp hoppet.

    Du, liksom noam chomsky före dig, gav upp. Men ni kunde ändå inte ge upp drömmen, så ni föreläste om den världen över. Det kanske inte var samma dröm, men ni delade ändå vanmakten över att ni inte fick som ni ville.
    Nu undrar jag, vem är det som gör mest för samhället, är det du som gett upp, eller de i miljöpartiet som kämpar vidare och som fortfarande kan känna sig stolta över sitt parti?

    Jag har inget emot dig, birger, faktum är att jag beundrar dig. Jag beundrar dina analyser och dina visioner, och det märks att du fortfarande vill att saker ska förändras. Inte minst genom den här bloggen och att du faktiskt fortfarande är ute och föreläser.

    Men du skulle kunna signalera hopp istället för förtvivlan.

    SvaraRadera
  11. Anonym 17:27/Sune skriver:

    ”Nu när USA snart är kört i botten så förhoppningsvis sjunker levnadsstandarden, vilket är bra för miljön.”

    Vad är detta för tänk? Djurhudar och flintyxor åter? Räcker björnarna till alla?

    Skämt åsido: Hög levnadsstandard är enda garanten för miljön!!!

    SvaraRadera
  12. Hej Silverklocka! Nu kommer ett långt svar:

    Tja, vem som gör mest vet jag inte, men jag känner igen frågan från åttiotalet då sossar och centerpartister frågade sina avhoppare vem som gjorde mest - de som hoppade av eller de som kämpade för att förändra sina partier.

    För min del är det så här: De sista åren som språkrör i mp hamnade jag ganska ofta, i viktiga frågor, i minoritet i riksdagsgruppen. När vi påbörjade samarbetet med s så hade vi i riksdagsgruppen tagit ett enhälligt beslut om ramarna för samarbetet. I vetskap om att när vi väl påbörjat samarbetet så är det lätt att hamna på ett sluttande plan som litet parti. Tyvärr frångick majoriteten uppgörelsen, gång på gång. Till slut kändes det som om jag fungerade som ett alibi för något jag kände allt större tvivel inför. Jag skämdes för att möta de människor som hört mig prata före valet - det började med att mp plötsligt gjorde upp med sossarna om en handelspolitisk proposition där frihandel och tillväxt hyllades. Motivet var att om vi ställer upp nu så får vi inflytande över handelspolitiken sedan.. Naivt! Vi hade ju redan sålt ut grundläggande värderingar.

    Så småningom avgick jag ur riksdagen, något halvår efter det att jag avgått som språkrör efter totalt 11 år. Droppen som fick det att rinna över var egentligen en skitfråga, men även skitfrågor kan bli droppar.

    Jag var kvar i partiet som passiv medlem under några år, men eftersom jag trodde på den politik jag pratat för i många år kändes det konstigt att plötsligt vara med i ett parti som hade motsatt uppfattning i allt fler frågor. Språkrör som i DN skrev att tillväxt i Sverige var förutsättning för god miljö och rättvisa, plötsligt var det grön politik att skicka soldater till Afghanistan under Natobefäl etc etc. Jag upplevde att partilednignen skämdes för den politik jag haft i uppdrag att företräda i alla år - löjligast blev det när man inför valet 2002 inte ens orkade försvara partilinjen om djur på cirkus i partiledarutfrågningen. Då blev det absurt.

    Jag tyckte att man fegade, att medlet (regeringsmedverkan) blev viktigare än målet (förändra samhället).

    Att inte våga brinna för en vision som de visionslösa räds och därför förlöjligar, förnekar och förskjuter är att göra sig utbytbar. Visst kan man få hyggliga opinionssiffror, haka sig fast i riksdagen eller till och med få ingå i en regering. Men man förändrar inte samhället. Man glider med.

    Jag har ganska mycket kontakt med miljöpartiser, särskilt förstås de som har samma uppfattning som mig. Men jag har aldrig uppmanat någon att lämna partiet - därför att jag tror att vi kan göra nytta på båda sidor.

    Men du har rätt, jag känner stor sorg över att partiets ledning blandar ihop medel och mål. Jag tror att den nya uppfattningen som mp:s ledning har finns i det som Maria säger i senaste numret av webtidningen Anti: "Man ska inte vara rädd för visioner. Men de måste vara önskade och vara möjliga att genomföra."

    Med den inställningen hade vi aldrig ens bildat miljöpartiet, för det var ett omöjligt projekt. Och vad som är omöjligt att genomföra kan vi inte veta om vi inte försöker.

    Att inte driva opinionsbildning därför att ens vision "inte är önskvärd" hos en majoritet är att ge upp, att segla med, att surfa på vågor vart de än för.

    Det går säkert bra för mp som organisation, partiet kommer in i regering och får statsråd. Men jag kan inte mäta framgång på det sättet. Det blir inte bättre av att det är politiker från gröna partier som driver en politik som steg för steg cementerar allt det som strider mot (det jag uppfattar) som grön ideologi.

    Och makt har man inte om man för att få makt avsäger sig sådant, som man sa sig vilja ha makt för att genomföra.

    Arvid: Hm, du har nog rätt i det där med vilket plan han flög när han sköts ner. Han angrep ett oljeraffinaderi säger du, jag antar att han inte störtade planet in i byggnaden...

    SvaraRadera
  13. Ska man tala om genuin och därigenom ÄKTA Förintele, dvs Holocaust i sin rätta bemärkelse så rör sig detta ENDAST om Dresden, Hamburg, Nagasaki och Hiroshima!

    FÖR ETT FULLSTÄNDIGT RENRASLIGT BLONT OCH BLÅÖGT SVERIGE UTAN NÅGON SOM HELST KOMPROMISS!!!

    HELL SEGER!!!

    PETER DEN STORE!!

    SvaraRadera
  14. 04:09 Hur går det då för oss, som har grön-brun-melerade ögon?

    Birger. Tack för ditt anförande här ovan! Hoppas att Mp-ledningen läser det, begrundar och tar lärdom! Men varför svarar den aldrig i denna spalt?

    Gröna tankar.

    SvaraRadera
  15. Mp-ledningen kanske har drabbats av argumentnöd.
    Eller som andra översittare så skiter dom i att svara dom som inte stryker medhårs utan vågar framföra egna åsikter

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Ett litet tyrkfel:
    världens störta demokrati

    Sara Palin verkar också vara intresserad av luftangrepp....

    http://www.youtube.com/watch?v=iGPFPBmzRrQ&eurl=http://betweenmindandeye.blogspot.com/

    SvaraRadera
  18. Birger,

    Det handlade om jag minns rätt inte ens om ett oljereaffinaderi (vilka ju trots allt är nödvändiga om man vill ha motorbränsle) utan om ett oljekraftverk.

    Eftersom vietnameserna satsade på att göra el med fossila bränslen istället för med förnybar energi borde alla klimatalarmister applådera McCains koldioxbekämpande insaster, eller nåt.

    Hur många miljöpartister har personligen gjort lika mycket för att avveckla oljekraftverk som McCain gjort liksom. ;)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.