fredag 10 oktober 2008

Krig om Elin Wägner på DN:s kultursidor....

Året var 1979. Det var trettio år sedan Elin Wägner dog. Hennes bok Väckarklocka hade kommit ut i nytryck.

Detta uppmärksammades i Dagens Nyheter där Maria Bergom-Larsson fick plats med en artikel på kultursidan.

Hon menar att om Elin Wägners uppfattning fått styra utvecklingen, så hade "vi sluppit de flesta av dagens gigantiska problem". Och fortsatte:

Allt det som den senaste tiden blivit viktiga inslag i kvinnorörelsens diskussion, fredskampen, kampen mot förgiftningen av jorden, reproduktionens villkor, återupprättandet av en egen kvinnokultur och kvinnohistoria, allt detta finns redan i Väckarklocka, formulerat med ett enkelt, underfundigt och mycket personligt tonfall.

Maria Bergom-Larsson konstaterade att till och med den då aktuella energidebatten – det var full fart på debatten om kärnkraft med anledning av folkomröstningen - kunde hämta näring från Väckarklocka.

Det Elin Wägner beskrev som det goda samhället var just det samhälle som i denna debatt kallades för B-samhället. Ett decentraliserat samhälle som byggde på mänsklig och överblickbar teknik samt på förnybara energikällor och varsamhet med jordens resurser. Vilket är något helt annat än vad Maria Bergom-Larsson ser i det patriarkala samhälle som vuxit fram.

Självfallet får Maria Bergom-Larsson mothugg. Och det kommer från vänster... Läs om det här!

10 kommentarer:

  1. Bra blogg idag också! Bra insats även i SVTs soffa, som vanligt! Tack!

    Tänk dock på att den som syns i TV lätt får funktion av mönsterledande, med eller mot sin vilja. Tyvärr är det en trend, att kändisar ska svära, när de inte hittar bättre ord.

    Men fatta gärna mod och minimera det vulgära, det skulle blott pigga upp detta populära program!

    SvaraRadera
  2. Herregud, karln använde en förstärkande svordom en gång, den satt bra,
    Buster

    SvaraRadera
  3. Hej

    Konstigt att du inte kommenterar samarbetet mellan (s) o (mp). Visst blev det en lustig koppling mellan miljöpartiets kovändning i EU- frågan och sedan presskonferens och samarbete. Man kan nästan tro att Sahlin ställt krav på denna ändring. Olustigt när få personer i miljöpartiets ledning driver en egen linje. Peter Eriksson självgodhet på presskonferensen slår alla rekord - han har hållit på för länge med politik.

    Rolle

    SvaraRadera
  4. Svordomar är ett tecken på dåligt ordförråd. Försöker hålla mig för god för att använda sådana.
    Struntar i att göra mig populär bland de yngre

    SvaraRadera
  5. Peter Erikssons självgodhet är omvittnad.
    Birger har t.ex. tidigare i denna blogg påpekat att Eriksson gärna använder ordet jag om sådant som partiet bestämt. Jag tycker i stället för vi tycker etc

    SvaraRadera
  6. Elin Wägner igen nu när nobelpriset är aktuellt…
    Le Clézio har du säkert läst. Vad tycker du?
    Han är ju en författare med djup kritik av det moderna, precis som du. Han har inte mycket till övers för vår rationella tillvaro.

    SvaraRadera
  7. Sahlin sa i radio, att Mp:s ändrade EU-attityd inte har någon betydelse för samarbetet.

    Så måste Sahlin säga, för att inte dra misstankar över Mp-ledningen om att vara ute efter ministerposter och därför skulle sälja sin själ. Troligen var Mp-styret mycket nöjt med s-ledarens utsaga.

    SvaraRadera
  8. ”Det Elin Wägner beskrev som det goda samhället var just det samhälle som i denna debatt kallades för B-samhället. Ett decentraliserat samhälle som byggde på mänsklig och överblickbar teknik samt på förnybara energikällor och varsamhet med jordens resurser. Vilket är något helt annat än vad Maria Bergom-Larsson ser i det patriarkala samhälle som vuxit fram.”

    Mänsklig teknik, vad är det?
    Överblickbar teknik, vad är det?
    Varsamhet med jordens resurser, vad är det?

    Varför är du alltid så diffus, Birger Schlaug? Det blir ju ingen meningsfull debatt förrän du konkretiserar dig. Förstår du inte att de allra flesta människor i dag faktiskt anser att den nuvarande tekniken är just mänsklig, i jämförelse med vad som fanns att tillgå tidigare? Förstår du inte att överblickbarheten är långt större i dag än någonsin i historien? Vad hade våra föräldrars föräldrar för överblick? Nästan ingen alls! Och inbillar du dig verkligen att människor med hull och hår går in för att vara ovarsamma med jordens resurser?

    Lyckoforskarna säger att vi aldrig varit så lyckliga som vi är nu. Och aldrig tidigare i historien har det funnits så många lyckliga människor som nu. Vi har det bättre materiellt än någonsin och vi kan bota fler sjukdomar än någonsin. Medellivslängden är på max och barnadödligheten är på min. Jämställdheten mellan könen har ökat enormt på 100 år. För att inte tala om teknikutvecklingen. Våra föräldrars föräldrar kunde inte ens drömma om en sådan utveckling.

    Vi vill naturligtvis veta vad av allt detta du vill plocka bort och vad du vill sätta i dess ställe. Att vara en diffus och svävande samhällskritiker är det lättaste som finns, och du har vissa talanger. Men konkretisera dig! Välj ut område efter område, du kan ta ett varje vecka. Så vi får en meningsfull debatt.

    Du kan börja med datorerna, förslagsvis. Vill du ha dem kvar? Vad säger du om hela den utveckling som ledde fram till dem? Vad innehöll den utvecklingen? Vad är mänsklig teknik i detta sammanhang? Vad är överblickbar teknik? Vad med resurserna? Har vi skapat någonting över huvud taget med dessa datorer? Har vi kanske rentav skapat fler resurser? Behöver vi dem? Kan du tänka dig att leva utan din blogg? Utan bredband, e-mail och ordbehandlare? Vid vilken tidpunkt i utvecklingen av datorer säger du stopp? Redan vid den matematiska grunden, kanske på 1600-talet? Eller vid prototypen för de platta bildskärmarna? Anser du att utvecklingen bör fortsätta?

    SvaraRadera
  9. Tidigare bloggör påstår att vi aldrig varit så lyckliga som nu.
    Då tänker vederbörande bara på materiella ting. Vi har så många sådana att det blivit tråkigt och folk måste göra något för att skingra tristessen.
    Är tex det stora antalet skilsmässor ett tecken på lycka?
    Är det lycka att byta partner flera gånger i livet, ha barn med flera personer och vara otrogna både nu och då?
    Är det lycka att veta att nuvarande partner kanske ilsknar till för ett förfluget ord och bara sticker i väg och du står ensam med alltihop?
    Är det lycka att hela tiden vara missnöjd och kräva mer av farbror staten och faster kommunen?

    SvaraRadera
  10. Anders O: Jo, jag läste faktiskt någon av hans tidiga "civilisationskritiska" böcker i min ungdom, men nu ska jag kasta mig över bland annat Öken.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.