lördag 3 maj 2008

Så tunn var klimatfernissan...

Arbetarrörelsens stora dag - 1 maj... Har läst förstamajtal, och googlat. Och märkt att socialdemokraternas engagemang för klimatet varit en tunn fernissa. Den enda välkända sosse som gav klimatfrågan den dignitet den är värd var... Göran Persson!
I Sköldinge Folkets Hus dominerade nämligen vår tids största fråga: klimatet. Persson talade om sol, vind och vatten.
Återigen blir jag påmind om hur Göran Persson intresserat tog till sig tankarna på grön skatteväxling, under en "partiledarträff" vi hade i slutet av 90-talet. Finansminister Bosse Ringholm var också med. Han demonstrerade sitt ointressen genom att somna.

Lustigt. Utan De grönas och Göran Perssons engagemang för grön skatteväxling hade Fredrik Reinfeldt inte kunnat åka jorden runt och få beröm för densamma...

20 kommentarer:

  1. 2001 föreslog mp att en Klimatakut skulle inrättas på grund av att:

    "Klimatforskare jorden över har bl.a. i FN:s regi slagit fast att klimatförändringarna accelererar så länge vi inte radikalt minskar utsläppen av växthuspåverkande gaser. Det innebär att de kommuner som de senaste åren drabbats av skyfall och översvämningar dessvärre får räkna med att situationen snarast förvärras kommande år. Utifrån detta är det helt otillständigt att det inte finns en statsfinansiell lösning för den påverkan klimatförändringarna har på kommunernas ekonomi."

    Och då gällde det ändå, egoistiskt kan man tänka, bara Sverige. Motion avslogs förstås. Sedan dess har sju år gått.

    Per

    SvaraRadera
  2. Manhattandeklarationen.

    SvaraRadera
  3. Göran Perssons gröna sida är kanske större än vad vi trott.
    Under sin regeringstid lät han inte den gröna sidan dominera det politiska samtalet precis.

    Nu, efter hans tal i Sköldinge, kan man undra, vad som höll honom tillbaka då på den tiden. Var han möjligen skraj för LO?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  4. Nja, faktum var, Gröna tankar, att klimatet var centralt för Persson äve i första majtal, liksom på s-kongresser. Men han var, som Schlaug påpekat åtskilliga gånger på denna blogg, ensam. Sossarnas riksdagsgrupp var föga road, med några få undantag.
    Tidigare ledamot

    SvaraRadera
  5. Dessutom fick han någon miljon kronor i Norge för den politik som mp tvingat s att föra!!!!

    SvaraRadera
  6. I dag låter det på en del som om klimatfrågan varit aktuell länge. Det har den ju inte!

    SvaraRadera
  7. Hittade en mycket intressant blogg på
    http://www.moderna-myter.se/

    SvaraRadera
  8. Svar till anonym 17:27:
    Länge eller inte är väl en definitionsfråga. Det jag ofta får höra är att Rachel Carsons bok Silent spring från 1962 var startskottet för miljörörelsen i det offentliga rummet, men jag kan absolut ha fel.

    SvaraRadera
  9. Postade i fel tråd tidigare så jag försöker igen. Jag fattar inte klimathysterin. Så här ser temperaturutvecklingen ut de senaste 20 åren.

    Jag kan inte se någon dramatisk ökning. Ser ut som vi befinner oss på samma nivå som i slutet av 80-talet. Och tittar vi bara 10 år tillbaka så ser det snarare ut som temperaturen har fallit 0.5 grader.

    SvaraRadera
  10. Anonym 17:27 - Redan i slutet av 80-talet diskuterade mp klimatfrågan. I början av 90-talet gjorde jag en av de första utredningarna, som bland annat behandlade möjligheten att avveckla kärnkraften snabbt utan att öka utsläppen av koldioxid. Vi hade flera presskonferenser om klimatfrågan, medierna var totalt ointresserade.

    Rachel Carsons Tyst Vår hade ingenting med klimatfrågan att göra. Miljöfrågorna togs på ett mer genomgripande sätt upp redan i mitten av 40-talet av Elin Wägner som skissade på den utveckling hon såg framför sig. Hon hade väldigt rätt.

    SvaraRadera
  11. Jag kan förstå varför Birger inte går in på mer detaljer om hur man skulle kunna avveckla kärnkraften snabbt utan att öka koldioxidutsläppen. Det var och är en dröm. Faktum är att utveckling av alternativa energikällor gått sämre/långsammare än man på 80- och 90-talen trodde att det skulle göra. Miljöpartiets (och Birgers) bidrag till den krassa verkligheten är därför att vi har mindre kärnkraft än vi skulle kunna ha och som en konsekvens därav släpper vi ut mer vaäxthusgaser än vi skulle behövt. Sorgligt men tyvärr sant.

    SvaraRadera
  12. Kritiken av de gängse teorierna i den s k klimatfrågan angrips nu alltmer från många håll. Förmodligen står vi inför alla tiders största vetenskapliga bluff. Många kommer att falla hårt!

    SvaraRadera
  13. Kloker och neoliberal,
    er kunskap är skral.
    Vi är alla medlöpare
    som jordförstörare.
    Ni är på ett plan som sluttar
    och erbjuder kundskapssnuttar.
    I kväll
    ska jag vara snäll.
    Hörde på radio
    att på kvällen efter nio
    bör man kasta ankar
    stänga sina tankar
    och gå till ro
    i sitt bo.

    Tycker någon att jag rimmar illa
    så kan jag mycket sämre!

    Någon morgon är temat: Psykopaten
    trissar upp priset på maten.

    Jag tänker mig en hemlig gerilla,
    kämpade mot de som gör jorden illa.

    Slåss mot köp och släng!
    nu går jag i säng.

    I morgon NY
    med vår nya vy
    bygger vi vår by.

    Och rubbar maktens Gubbar
    som man bryter stubbar.

    Hoppas ni haft trevligt
    jag har haft roligt.

    Vet ej vad Jag,
    heter i dag!

    SvaraRadera
  14. Jag tänker mig en hemlig gorilla
    KÄMPANDE mot dem som gör jorden illa!
    Efterapning

    SvaraRadera
  15. Inget kretslopp är starkare än sin svagaste länk.

    Var tvungen att gå på toa.

    Människan

    SvaraRadera
  16. Kritiken av de gängse teorierna i den s k klimatfrågan angrips nu alltmer från många håll

    Ja, det ska bli intressant att se var det slutar. Skogsdöden som man ältade på 80-talet visade sig ju vara en myt. Och hur gick det med oljekrisen på 70-talet? Milleniumbuggen på 90-talet? Eller befolkningsexplosionen på 60-talet?

    Mitt grundtips är att klimathysterin snart är bortblåst, när planekologer och domedagsprofeter hittar något nytt de kan skrämma allmänheten med.

    SvaraRadera
  17. Svar till Neoliberal agenda,

    Befolkningsexplosionen pågår. Hur går det med livsmedelsförsörjning och ekosystem när jorden ska föda tio miljarder människor? Det får de som lever efter 2100 veta.

    Oljekrisen pågår. Peak oil sägs ju att vi just kommer att nå. Med mer prisstegringar som följd.

    Milenniumbuggen kan du knappast beskylla planekonomer och domedagsprofeter för? Det var väl databranschen som ville ha in lite extraordrar till sista kvartalsrapporten 1999?

    Vad gäller skogsdöden så verkar det som om torkan var orsaken - och alltså inte försurningen. Fast för vår hälsas skull är det ju ändå bra att "miljömupparna" gjort så att svavelinnehållet i oljan har minskat, och att katalysatorer tar hand om en hel del av kvävet, eller hur?
    /siggelin

    SvaraRadera
  18. Befolkningsexplosionen pågår. Hur går det med livsmedelsförsörjning och ekosystem när jorden ska föda tio miljarder människor? Det får de som lever efter 2100 veta.
    Paul Ehrlich som drog i gång hysterin på 60-talet med sin bok "The Population Bomb" talade om att vi skulle få en ny massvält de närmsta årtionden. Men tittar vi på resultatet så är det en allt större andel av jordens befolkning som äter sig mätta varje dag.

    Oljekrisen pågår. Peak oil sägs ju att vi just kommer att nå. Med mer prisstegringar som följd.
    Det jag talar om är den hysteri och de domedagsscenarior som man pratade om på 70-talet. Oljepriset kommer gå upp allt eftersom utbudet minskar. Det kommer skapa lönsamhet för alternativa drivmedel. Marknaden kommer hantera denna övergång på ett optimalt sätt. Det finns inget som politiker med förbud, regleringar och subventioner kan tillföra på den fronten.

    Milenniumbuggen kan du knappast beskylla planekonomer och domedagsprofeter för?
    Kanske inte planekologer, men iaf. domedagsprofeterna.

    Vad gäller skogsdöden så verkar det som om torkan var orsaken - och alltså inte försurningen. Fast för vår hälsas skull är det ju ändå bra att "miljömupparna" gjort så att svavelinnehållet i oljan har minskat, och att katalysatorer tar hand om en hel del av kvävet, eller hur?
    Jag har inget mot katalysatorer och att man hindrar svavelutsläpp, men det behövs ingen hysteri. Det finns en princip som kan hantera alla dessa miljöproblem. Den som förstör någon annans hälsa eller egendom ska bli ersättningsskyldig. Eller på nationalekonomi-lingo, internalisera de externa kostnader. Jag är helt för detta.

    Det jag vänder mig mot är när man hysteriskt håller på och micklar med regleringar och subventioner. Åtgärder som bara kommer slå fel. Etanolsubventionerna är ett aktuellt exempel.

    SvaraRadera
  19. Sannolikt har neoliberal agenda rätt och majoriteten av världens forskare fel. De är bara domedagsprogeter. Såg förresten att till och med George "Falujah" Bush börjar komma med svagt domedagsprofetiska uttalanden. Men han har också fel. Neoliberal agenda har rätt. Snyggt. Elegant. Lika elegant som när Fredrik Reinsvält men en knyck på nacken avfärdade landets samtliga kriminologers kunskap i sin valintervju på TV4.
    /Thomas

    SvaraRadera
  20. Ingen dramatisk temperaturutveckling? Titta på en längre serie:

    http://www.grida.no/climate/ipcc_tar/wg1/005.htm

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.