tisdag 27 maj 2008

EU, mjölkaffischer och Wibe...

Fjärden ligger så där spegelblank som den bara gör i gamla visor. Ska paddla ut någon timme så här när lommen vakar över gryningens kvarvarande små dimbankar.

Läste vid morgonfikat att förskolor och skolor, som får mjölkbidrag från EU, inför hösteterminen måste sätta upp affischer i anslutning till matsalen - affischerna skall talar om att EU sponsrat barnens mjölk.

Skämt? Nej, inte alls. EU-kommissionen kräver detta. De små liven skall förstå hur snällt EU är. Visserligen är det svenska skattepengar som EU norpat för att kunna skicka tillbaka som mjölkbidrag, men det vill man liksom inte låtsas om...

EU-vänner inom borgerligheten lär inte flyga i taket, men hade väl gjort det om några galna socialister hade krävt att det skulle finnas affischer som talade om att staten har finansierat mjölken genom statsbidrag...

Jordbruksverket skall nu se till att 12 000 förskolor och skolor sätter upp EU-affischerna på väl synlig plats.
Även sockad yoghurt sponsras för övrigt - nån jävel har väl lobbat ordentligt...

Affischen skall vara i A3-format. Bokstäverna i brödtexten skall vara en centimeter höga, enligt kommissionens direktiv.

Vilket straff som utgår om affischerna rivs ner vet vi inte än, från början ville EU-kommissionen att skolor som inte vakade över affischerna skulle straffas med minskat bidrag.

Det finns åtskilligt i EU som påminner om gamla tiders Sovjetunionen. Inte bara affischerna, utan även något så absurt som att politikens innehåll skrivs in i konstitutionen. Demokratier har för vana att skriva in hur beslut skall fattas, inte vad de skall innehålla. Jag fattar inte varför det är EU-motståndare som ständigt påpekar detta, medan EU-vännerna inte låtsas om denna halvsovjetiska modell. Det känns som många av dem som röstade ja för en massa år sedan fortfarande smyger med allt som är absurt, bara för att inte väcka medborgerlig ilska. Feghetens evangelium tycks råda.

För övrigt...
... dröjde det inte många timmar efter det att mp-kongressen avslutats innan Junilistans nye partiledare Sören Wibe i radio och teve kunde mysa fram att "EU-kritiker i allt från moderaterna till, ja faktiskt, miljöpartiet" lämpligen kan rösta på hans parti. Det blir en svårt nöt att knäcka, som SvD skriver.

Tja, det är väl så retoriken kommer att drivas nu - vad annat var att vänta? Sören Wibe, som vill att Sverige skall lämna EU, kunde dessutom glatt luta sig mot att Mats Knutsson kommenterat Maria Wettertrands EU-tal på kongressen med att hon "lät som en varm EU-anhängare". Nyanser är inte mediernas starka sida... Det är en av alla de svårigheter en politiker har att förhålla sig till.

17 kommentarer:

  1. Det finns väl inget som hindrar att skolarna sätter upp anslag i anslutning till mjölkbidrags-affischerna som säger "EU får 20 miljarder i bidrag från era pappor och mammor".

    Bara för att belysa den andra sidan...

    SvaraRadera
  2. Var det med S-partiets goda minne, som Sören Wibe gick över till Junilistan? Ville man ha honom där för att samla EU-kritiska sosseröster, så att inte Sd och V får monopol på EU-motståndet?

    Junilistan är EU-kritiska, men har väl aldrig krävt Sveriges utträde.

    Om Wibe skulle driva utträdeskravet, så vore det något nytt för Junilistan, eller hur?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  3. EU är bara ett lager socialism ovanpå det vi redan har.

    EU får 20 miljarder i bidrag från era pappor och mammor
    Haha, det vore kul.

    "Staten är den stora illusion, i vilken alla tror sig kunna leva på andras bekostnad."
    ~Frédéric Bastiat.

    SvaraRadera
  4. vilken tidning har du hämtat uppgifterna från, Birger?

    SvaraRadera
  5. Gröna tankar undrar om Wibe, jo, han är för utträde och det kan han förstås vara trots att han leder Junilistan inför EU-valet, frågan om utträde har ju inte med EU-parlamentet att göra, utan avgörs i riksdagen om det mot förmodan skulle bli aktuellt.

    SvaraRadera
  6. Tack till Anonym 09:27 för bekräftelsen att Wibe är för ett utträde ur EU!

    Kanske Junilistan nu, med Wibe i spetsen, kommer att agera även inrikes så att Riksdagen ska "begära skilsmässa" från EU. Vem vet?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  7. Anonym 09:25 - jag försöker undvika att svara på anonyma kommentarer, men det var Riksdags och Departement som skrev om det i senaste numret. I pappsersupplagan, därav ingen länk.

    SvaraRadera
  8. Wibe är för ögonblicket inte för ett utträde ur EU, och det har han inte varit sedan 1998 och antagligen en bra bit innan dess också.

    Wibe är å andra sidan inte aktivt emot ett utträde. Och därmed så är han betydligt mer EU-kritisk än miljöpartiets nya linje.

    (Mp:s linje definieras i ovanstående stycke inte utifrån partiprogram, medlemsomröstningar och annat politikens krimskrams, utan som språkrörens faktiska vilja.)

    SvaraRadera
  9. Om inte Mp och Jl är för ett utträde ur EU, då är det alltså bara Sd och V kvar, som är aktiva i denna sak, eller hur, Max?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  10. Tack för svaret, det var svårt att hitta någon information om det på vare sig EU' lex eller motsvarande svenska sidor. Men då vet jag!

    SvaraRadera
  11. Tack för svaret, det var svårt att hitta någon information om det på vare sig EU' lex eller motsvarande svenska sidor. Men då vet jag!

    SvaraRadera
  12. Det är ju kymigt att Max Andersson, som så vitt jag vet är miljöpartiets man i EU-nämnden, tycks mer befryntad med JL:s partiledare än med sitt eget partis språkrör vad gäller grunden i EU-frågan.

    Frågan som uppkommer är: vilken trovärdighet har mp om ledamöterna röster för att utträdeskravet skall vara kvar medan partiets företrädare, och enligt von Malmborg på kongressen, en stor majoritet i partistyrelsen har en annan uppfattning? Mitt svar är tyvärr: noll trovärdighet. Så det är lika bra att vi röstar för förändring av programpunkten, så är vi åtminstone trovärdiga åt ett håll och kanske kan hanka oss kvar med en ledamot i parlamentet.
    Varför skall det också bli en medlemsomröstning om listan? Är det för att man skall få bort Schylter som säkert vunnit kongressens röster på grund av sin kongresskicklighet. Kan Max svara på det också?
    Vilsen maskros

    SvaraRadera
  13. Anonym 13:34, jag tror det är en kombination av flera saker...

    * Den "EU-positiva" partitoppen tror att medlemmarna kommer att rösta "EU-positivt", antingen av redan befintlig åsikt (mp:s väljare är väl mer eu-positiva än eu-negativa nu?), av ändrad åsikt under debatten som föregår omröstningen eller av att gröna eu-accepterande sympatisörer registrerar medlemskap och röstar för ja-sidans linje.
    En möjlighet är också att kongressombuden inte representerar medlemmarna utan främst de aktiva och att dessa säkert kan vara mer EU-negativa än de mindre aktiva medlemmarna.

    * Det är mindre krångligt och mer definitivt att hantera frågan som omröstning bland rötterna än på högre nivåer (ungefär som med EMU-omröstningen som blev av mycket tack vare att partierna var så kluvna).

    * Det finns en dold agenda där toppfolket hoppas dels få fram miljöpartiet i rampljuset (omröstningen och debatten KOMMER att skapa uppmärksamhet i media och intresse bland folk samt på ett klockrent sätt föra fram att miljöpartiet är mera demokratiskt än de övriga partierna) och dels kanske även hoppas skapa en mera levande direktdemokrati inom partiet.


    För min del har mp just återvunnit en del respekt hos mig och jag överväger nästan att bli medlem igen för att kunna deltaga i omröstningen. De svenska partierna skulle verkligen må bra av att bli mer direktdemokratiska, åtminstone vad deras folkrörelse-anspråk anbelangar...

    SvaraRadera
  14. Hej

    Det måste vara ett härligt liv att vara f.d politiker med pension: kunna paddla ut och uppleva lommen en tisdagsmorgon sedan hem och tycka en massa. Därefter lira lite Elvis och kritisera miljöpartiets språkrör för att de vill bli ministrar och därmed få sin bekräftelse i livet. Detta måste vara ett hån mot exempelvis gruvarbetarna i malmfälten eller de strejkande sjuksköterskorna. Lev väl.

    Greger

    SvaraRadera
  15. hej greger,
    även sjuksköterskor har ibland lediga tisdagar - bara så du vet.
    leg ssk

    SvaraRadera
  16. Anonym 13:34

    Jag tror att de flesta miljöpartister anser att vi ska utforma vår politik utifrån vad som vi tycker är rätt - inte vad som är bra för enskilda företrädares trovärdighet. Det här är inte en fråga av den bagatellartade karaktären att det är rimligt att hålla på med sånt.

    Man bör för övrigt inte till 100% på den gode von Malmborg då hans lista innehåll sakfel: Ungefär halva partistyrelsen, nästan halva riksdagsgruppen, och vår EU-parlamentariker vill att målet om utträde ska vara kvar i partiprogrammet.

    Och det bör noteras att det stora flertalet på den andra sidan saknar engagemang i frågan, och har egentligen ingen annan linje än att utträdesmålet ska bort.

    Partiet är splittrat, och med tanke på rörens agerande så måste det räknas som en stor seger för partiet om vi får behålla vårt mandat i EU-parlamentet.

    Vår trovärdighet i EU-frågan för lång tid framöver, och den kan inte återupprättas utan hårt arbete oavsett hur det går i medlemsomröstningen. Junilistan och vänsterpartiet kommer troligen vara bättre än miljöpartiet i EU-frågan de närmsta åren. Det är illa.

    SvaraRadera
  17. Anonym 13:34 - angående extrakongress och medlemsomröstning

    Medlemsomröstningen om listan kom så vitt jag förstår upp som en idé för att bli av med extrakongressen. Inom den innersta partiledningen var man så vitt jag förstått mot extrakongress eftersom det a) kostar pengar, b) låter partiets medlemmar fastställa EU-valsplattform med risk för besvärande EU-kritiskt resultat, och c) till skillnad från medlemsomröstningar så kan inte extrakongresser utformas för att ge ett önskat resultat till EP-lista, och d) eftersom många miljöpartister helt ärligt tror att medlemsomröstningar - oavsett hur de är utformade - är per definition mer demokratiska än allting annat.

    Nu blir det lyckligtvis en extrakongress i alla fall, men innan den saken var klart hade vi ändå redan hamnat i att det ska bli en medlemsomröstning.

    Partistyrelsen dock i sin klokhet - eller kanske snarare för att människor som begriper sig på röstningsteori har tjatat så förbannat mycket - föreslagit ett bra valsystem som är oerhört svårt att manipulera, och i den form som kongressen antog det så har det en bra balans mellan majoritetsstyre och minoritetsskydd. Detta innebär att medlemsomröstningen med största sannolikhet kommer att anta ungefär samma lista som extrakongressen skulle ha gjort. :-)

    Faktum är att till och med jag - som var mot medlemsomröstningen från början på grund av den mycket stora risken för att det skulle bli ett dåligt system - känner en viss entusiasm över beslutet. Det här sättet att fastställa lista innebär en hel del fördelar framför en extrakongress. :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.