Att äta kött bidrar till växthuseffekten, har SVT upptäckt. Bra.
Det är inte bara för mycket kött som är skadligt. Det är för mycket arbete också. För mycket arbete gör inte bara att många människor mår dåligt, känner stress, försummar sina barn och får mindre möjlighet att bygga upp sociala nätverk i sitt privata liv. Jordklotet mår inte heller bra av att vi lönearbeter för mycket. Det har det ansedda forskningsinstitutet Center for Economic and Policy Research i Washington.
I rapporten Are Shorter Work Hours Good for the Environment? redovisas att den genomsnittliga amerikanen arbetar 1817 timmar. Det är drygt 250 timmar, dvs drygt 6 svenska normalarbetsveckor, mer än en genomsnittlig EU-medborgare. Detta bidrar, enligt rapporten, påtagligt till att koldioxidutsläppen per capita är så mycket högre i USA..
Skulle amerikanarna inte jobba mer än européerna skulle USA:s energianvändning minska med 20% och ett uppfyllande av Kyotoprotokollet skulle då komma inom räckhåll. Samtidigt som de kanske skulle få mer tid att hinna leva. Inget konstigt med det, kan man tycka.
Den mesta fria tid amerikaner tycks ha idag är den tid de sitter i fängelse - var hundrade amerikan är nämligen inburad... Lyckoland? Föregångsland? Det tragiska är att den enda presidentkandidat som tar upp denna typ av genomgripande samhällsfrågor är Ralph Nader... Tidigare presidentkandaten Jesse Jackson, min favorit på retorikområdet, brukade säga: "Jag vill se bra skolor idag, istället för dåliga fängelser imorgon."
Christer Sanne har för övrigt i en rapport, publicerad av Naturvårdsverket, visat att en genomsnittlig förvärvsarbetstimme i Sverige leder till utsläpp av 7 kg koldioxid, medan vi i genomsnitt bara släpper ut 2 kg koldioxid per timme när vi arbetar på vår fria tid.
Tesen om att vi i Sverige måste lönearbeta mer, trots att vi redan producerar mer än någonsin, är således inte bara en politisk och ekonomisk livslögn, utan den skadar även jordens möjlighet att överleva. Tyvärr tycks nu för tiden även gröna företräda denna livslögn. En del har dessutom fått för sig att den offentliga sektorn inte kan drivas om vi inte arbetar mer - också det en livslögn.
LO, Reinfeldt och Luther har skapat mer ångest kring arbetet än några andra, så de har mycket att stå till svars för (fast egentligen var det inte Luther utan Calvin, det där med Luther är bara talesätt och fördomar).
PS!
Appropå Luther: vad säger kyrkor och kristna tidningar - som Dagen som blivit ett klimatföredöme för svenska medier genom att blivit Sveriges första tidning med klimatsmart prenumeration - om lönearbete, konsumtion och livskvalitet...? I den tidningen går nu en serie om människor som är kritiska till sina kyrkor - jag kommer, i egenskap av troende ateist, att förekomma i den serien i ett samtal med en höjdare inom den kristna rörelsen...
fredag 14 mars 2008
18 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej, Birger. Jag ser dig. Du sitter och fikar på Mornington. Du var bra i teve alldeles nyssans i nyhetspanelen. Är du ledig?
SvaraRaderaLathet till konst? Hängmatta som livsstil? Vi behöver jobba mer om vi skall kunna konkurrera i en globaliserad värld. Torparlivet är frånsprunget. Alla hängde visst inte med. Vi jobbar för att ha råd med det vi vill, bo bra, köpa saker som gör oss glada, resa och se ansdra kulturer, ge våra barn en bra start på livet. Att beskatta produktionen istället för arbete är inte genomförbart.
SvaraRaderadu har glömt ett h i Ralph i ämnesbeskrivningarna. klimatfråga är överdriven. korna pruttar men det gör vi människor med. Idegård sa det i tevesoffan och han har rätt. Kött har vi alltid ätit och vi har ännu inte gått under.
SvaraRaderaRink
Allt är genomförbart, speciellt att ändra på skatter det är bara viljan som saknas. Och vem blir egentligen glad av alla prylar, långsiktigt glad och lycklig alltså? Inte många tror jag.
SvaraRaderaBirger, fantastiskt, jag har alltid hävdat att det inte är bra att arbeta för mycket. Själv har jag alltid tyckt att tre timmars arbetsdag är lagom. Nu kan jag alltså med gott samvete fortsätta mitt avstressade njutningsfulla liv utan för mycket arbete. Lite vedhuggning då o då, mata hönsen och plantera mina tomatfrön i lugn o ro.
Leve klimatforskningen - arbeta mindre.
I dag ska jag byta ut ett träskaft på en plåtsnöskyffel mot ett skaft från en skyffel av plast. Plasten är sprucken. Den tålde inte kall snö.
SvaraRaderaJag tänkte att om vi kunde sänka vår BNP med 10 % om året, med serien 100 90 81 osv, skulle vi snart nå ett läge där vi inte lever över våra ekologiska tillgångar. För att inte sakerna ska ta slut, kan vi förbjuda dåliga snöskyfflar m.fl. dåliga saker.
Sedan lägger vi på en slöseriskatt
på allting som har en livslängd under 50 år.
Sedan bestämmer vi i ett första steg att normalarbetstiden är 32-40 timmar. De flesta med betalda lån och utflugna barn kan börja med fyradagars-veckan omgående. Övriga kommer efter när ekonomin tillåter. En liten detalj är ju att få med facket, en något större är att få med arbetsgivarna.
Själv är jag i farten ungefär två timmar om dan, men. Kan det vara farligt att på en gång öka till att arbeta åtta timmar per dag, tre dar i veckan? En granne vill ha hjälp till våren,att sätta upp ett hus.
RL
Birger i TV:s morgonsoffa är toppen! Men varför är alla så rädda för pekpinnar? Om något behövs i vår värld nu, när läget är synnerligen skarpt i miljöfrågan, dvs i överlevnadsfrågan, så är det väl just pekpinnar! Eller hur?
SvaraRaderaSäkert sant!
SvaraRaderaDet är ju bara att extrapolera... ingen arbetar... alla är alltid lediga och gör inte ett skit...
Enkelt att inse hur detta får allt att upphöra... inklusive miljöförstörande aktiviteter! :-)
gubben, korkat. Jobba mindre, konsumera mindre, ta vara på livet.
SvaraRaderaMia
Så där dök det upp till slut, "underlivsteologisamtalet".
SvaraRaderaIntressant!
Monica
SvaraRadera"underlivsteologisamtalet" behöver du nog föra med dig själv! R
Haha, jag refererar givetvis till Birgers PS i inlägget och länken till artikeln i Dagen. Just ordet underlivsteologi pryder Dagens framsida idag, ifall någon undrar vad i hela världen jag håller på och pratar om...
SvaraRaderaMonica
SvaraRaderaSatt du och väntade på ett svar?
när någon undrade vad i hela friden du höll på med? Tack för svaret!
Problemet är det omvända - vi arbetar för lite i Sverige. Den socialdemokratiska regeringen skapade ett land för arbetslösa och bidragstagare. Ett utanförskap av kolossalformat. Reinfeldt-regeringen börjar rucka på denna ordning som inte är långsiktigt hållbar. Nere på kontinenten vänder man nu arbetstidsförkortningar ryggen. Man har insett att välståndet kräver arbete. Och världen håller på att bli full av gamlingar - de kan inte arbeta.
SvaraRaderaVill vi ha vår välfärdsstat måste vi dra in skatter, och för att ha något att beskatta måste vi skapa värde.
SvaraRaderaOm vi ska jobba mindre måste vi också dra ner på sjukvård, skola, försvar, polis, socialförsäringssystem osv i motsvarande grad.
Det går inte. Se bara hur mycket gnäll det blev när regeringen sänkte ersättningsnivåerna, en obskyr detalj i sammanhanget, från 80 % till 70(?) %.
Stressrelaterade sjukdomar kostar också stora pengar för vårt samfund! När människor i en framtid arbetar för att LEVA, istället för tvärt om, och därmed mår bättre till kropp OCH själ, så lär även samhällsekonomin krya på sig.
SvaraRaderaGröna tankar
Anonym 12:54 - Icke ledig, sorry...
SvaraRaderaAnonym 13:00 - Kul att Idegard har ett fan.
Eola - Tja, fyra timmars foremllt lönearbete var vad många trodde på när datoriseringe etc påbörjades...
RL: Hjälp till med huset, grannsämja är det bästa sociala kittet för trygghet och livskvalitet...
Anonym 16:15 - pekpinnars kvalitet beror nog på hur de är utformade...
Gubben: Nja, alla är ledig och gör inte ett skit, är inte min modell. Lönearbete är inte riktigt samma sak om arbete - de flesta som inte lönearbetar så mycket arbetar ganska mycket, som idrottsledare, vårdare för make eller maka, tar hand som sina barn, odlar och utbildar sig i en bred bemärkelse. Tid i hängmatta är övergående...
Mia: Yes!
Monica: Underlivsteologi i Dagen, undrar hur många av tidningens gamla läsare som dånar...
Kloker: Min vän, du ger dig inte. Du skriver att välfärd kräver arbete. Förvisso. Men frågan är hur mycket. Problemet är att man anser att det är skatt på arbetstid som skall finansiera välfärden. Jag hävdar, på mycket goda grunder, att detta är ett gigantiskt feltänk. Skatt skall i huvudsak utgå på produktionen, inte på arbetstiden.
Starvid: varför skulle vi dra ner på sjukvård etc bara för att vi jobbar mindre? Finansiering bör inte ske enbart med skatt på arbetstid, utan skatt på produktion, som jag ältat så många gånger... Mindre arbete ger dessutom mer till egen vård av barn, ökat utrymme för kooperativa omsorgsformer där man själv deltar i verksamhet lite mer - kan gälla föräldrakooperativa dagis eller barnkooperativ äldrevård. Stress skapar dessutom sjukdom. Allt det här brukar jag kommplaihop med klimatdebatten - den bör nämligen tas som avstamp för en rejäl samhällsdebatt, där vi börjar med att ställa oss frågan: Vad gör vi nu? Hur vill vi leva? Istället för att bara reduceras till en fråga om mer järnväg, etanol och mer av det vi redan har för mycket av...
Gröna tankar: Jo, ungefär så...
Det nedanstående är ett upprop som nu startats i mp, för bibehållandet av kravet en arbetstidsförkortning. Skriv gärna under på: http://www.mpmolndal.nu/default.asp?url=404;http://www.mpmolndal.nu/361.html
SvaraRaderaTexten:
"Miljöpartiet måste höja röstläget ytterligare för att bibehållar kravet på en arbetstidsförkortning!
I en artikel i grön ifrågasätter Ulf Holm; Karin Svensson Smith och Mikaela Valtersson en arbetstidsförkortning.
Varför kortare arbetstid är bra för miljö och människor
Den galopperande konsumtionshysterin har ett samband med att vi producerar allt mer på allt kortare tid. Så länge inte denna överproduktion inte kompenseras med en arbetstidsförkortning kommer konsumtionen att fortsätta att öka.
Överkonsumtionen kräver massor av energi och ger allt högre utsläpp koldioxid samtidigt som det sker en snabb utarmning av våra ändliga resurser.
Det finns ett tydligt samband mellan konsumtion och arbetstid
För att sysselsättningen ska hållas uppe med en så lång ”produktionstid” som åtta timmar krävs så krävs det konsumenter som stimuleras till överkonsumtion. En stagnerande konsumtion kommer då genast att märkas i ökade arbetslöshetssiffror som kommer att behandlas med fel medicin – skattesänkningar och ekonomisk stimulans á la USA.
Alla ska kunna leva på en ”sextimmarsinkomst”eller efter annan arbetstidsförkortning
Kortare arbetstid behöver naturligtvis inte betyda att vi måste ha bibehållen lön. Det handlar om att människor ska ha möjlighet att välja ledig tid framför arbetstid. Det kräver naturligtvis att de lägst avlönade får högre minimilöner för att t ex klara en arbetstidsförkortning till 6 timmar per dag.
Vi har råd med sjukvård och välfärd
Det är mytbildning att säga att vi inte har råd att bevara välfärdssystemet om vi minskar arbetstiden. En stor del av Sveriges invånare överkonsumerar kraftigt samtidigt som skola och välfärd välfärd underfinansieras. Viljan att betala för en bra gemensam välfärd finns bland svenska folket men alltför många aktörer lobbar i stället för högre privatkonsumtion.
Leif Engström gruppledare för miljöpartiet de gröna i Mölndal."
Birger,
SvaraRaderaJag har inget emot att man beskattar produktion/konsumtion istället för arbete. Det är utmärkt, då det ÖKAR incitamenten att arbeta, och leder till att folk arbetar MER! Dessutom kan det leda till att externa kostnader internaliseras.
Men man kommeer inte ifrån, oavsett hur man designar skattesystemet, att välfärden kostar pengar, värde.
Värde skapas av arbete. Arbetar vi mindre/mindre effektivt minskar mängden skapat värde. Då måste vi antingen sänka våra välfärdsambitioner eller höja skattekvoten. Det senare skadar den värdeskapande förmågan på lång sikt.