lördag 15 mars 2008

Privatisera vinster, socialisera kostnader....

Haveriet för den globala hedgefonden Carlyle Capital har "sänt chockvågor över världens finansmarknader", skriver Dagens Industri. Misstron är stor mot alla placeringar som inte har 100-procentig statlig garanti.

Kapitalismen - eller rättare sagt den globala blå planekonomin - är underbar.
Deras budskap: privatisera vinsterna, socialisera förlusterna. Mer naket än någonsin.

För övrigt är Bert Karlsson upprörd för att han inte får kränga sin bok på Globen i kväll. Han anser att det inte råder tryckfrihet i landet på grund av detta. Ny Demokratis grundare har talat. Tryckfrihet uppstår den dag Bert Karlsson får kränga böcker var han vill... Och total demokrati uppstår den dagen Bert Karlssons låtar vinnar Melodifestivalen, kan jag tro...

13 kommentarer:

 1. Kapitalism är girighet uttryckt med ett finare ord.

  SvaraRadera
 2. ALLA ekonomiska system är i någon mening planekonomier eftersom det finns mer eller mindre utvecklade regelsystem. Men det är ändå en himmelsvid skillnad mellan den planekonomi som härjade i Sovjetunionen och i öststaterna, och det ekonomiska system vi har i dag. I dag skapas välstånd med raketfart! Jag minns 1970-talets "Birger Schlaugare" som hotade med världens undergång, fattigdom osv. Hur gick det? Läs t ex "När människan skapade världen" av Johan Norberg. Världen är mycket bättre än det rykte den fått på Birgers blogg :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för en fantastisk kväll igår, Birger!

  Inga missförstånd bör råda så jag ska säga att jag syfter på gårdagskvällens föreläsning i Gävle om klimat som jag, och alla andra, fick inspireras, skratta och förundras av, det var så fantastiskt att jag önskar att alla fick lyssna!

  SvaraRadera
 4. Vikken vill du ska vinna ikväll dÅ?
  Mia

  SvaraRadera
 5. Djurgår´n, i tredje kvarten. Eller, menar du kvällstidningspladdret på Globen? Sanna, bra röst, kvalitet utan tjafs. Empty room hörde jag på radion och den mal på bra i skallen - bra hantverk.

  SvaraRadera
 6. Girighet på vetenskapliska heter ekonomi, som lätt förbiser biosfären och framtiden, och uttrycker sig på arrogantiska. Det är min bildt.
  RL

  SvaraRadera
 7. Visst är det tråkigt att behöva betala för andras dåliga affärer, men i just det här fallet begränsar sig väl förlusten till fondens delägare och bankerna som lånat ut pengar?

  Den riskfria avkastningen ligger på i storleksordningen en procent. Ungefär räntan du får på bankkontot minus inflationen. Få nöjer sig med detta, och vill man ha (chans till) bättre avkastning får man ta en större risk.

  Tyvärr tar de allra flesta människor och instutitioner på sig mer risk än vad som är rationellt. Vare sig det är Trisslotter, Hedgefonder eller belånade bostadsrätter.

  SvaraRadera
 8. Markus!
  Girighet!
  Caryle Capital kollapsade under natten till Torsdagen och drog med sig världens börser i fallet!
  David Karsboel räknar med att huspriserna i USA kommer att sjunka med 7-10 prosent.

  Om man ökar sin hävstång med uppåt 30 ggr eget kapital så behöver man inte vara Einstain för att förstå att Murphys lag kommer att drabba förr eller senare.
  RL

  SvaraRadera
 9. Anonym!

  Givetvis är det dumt att belåna sig 32 gånger. Spekulanterna drabbades uppenbarligen av speldjävulen och fick vad dom förtjänade. Likaså de banker som lånade ut pengar till dårskapet. Men av Birgers originalinlägg fick jag intrycket att någon annan fick betala förlusterna, och den kopplingen ser jag inte.

  Både börser och huspriser är väldigt högt värderade för tillfället och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv vore det bäst om dom kom ner till rimliga nivåer så fort som möjligt. Gärna under ordnade former.

  SvaraRadera
 10. Markus.
  Min signatur stod längst ned. RL
  Delar din uppfattning om huspriser,vad jag sa var bara att dessa skulle sjunka med sju till tio procent. Det är Lördagkväll och sent... Om ett par veckor kommer konsekvenserna av SKADAN AV HAVERIET, för vanliga människor och samhällen att stå klart. PRIVATISERA VINSTER,
  SOCIALICERA KOSTNADER kommer då att få en vidare innebörd.
  RL

  SvaraRadera
 11. Fallet Carlyle hänger ju INTE samman med vad Schlaug skriver. Kostnaderna är knappast socialiserade, det är fondens andelsägare som förlorar, inte skattebetalarna.

  SvaraRadera
 12. Däremot stämmer fallet Bear Stearns in. FED (=skattebetalarna) går in och räddar via JP Morgan Chase, vilka plockar russinen i kakan. Medan de andra investmentbankerna föll 5-10 % går JP-Morgan istället upp 10 %...

  Marknaden känner igen en skattefinansierad sweetheart-deal när den ser den.

  SvaraRadera
 13. Kör man med statliga centralbanker, som trycker pengar utan täckning, så är det inte förvånande att det blir kriser.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.