måndag 17 mars 2008

Vad ska man med kyrkan till?

Var hundrade vuxen amerikan sitter i fängelse. Och sju av tio tror på intelligent design. Jag vet inte vilket jag förvånas mest av. De amerikanska presidentkandidaterna deklarerar att de är troende. Så ock nuvarande president.

Varför tappar då de kristna kyrkorna så många medlemmar i Sverige? Tidningen Dagen - Sveriges första dagstidning med klimatsmart prenumeration - lät mig som troende ateist, och pingstpastor Niklas Piensoho som troende kristen, samtala om vilken roll kristendomen har och ska ha i framtiden. Vi hann inte riktigt till de djupare frågorna, men i alla fall.

eller Åke Niklas Piensoho tyckte att det är för mycket underlivsteologi i kyrkan, kyrkan syns mest när man har teologiska debatter om homosexualitet... Han vill inte vara nära vare sig Helge Fossmo eller Åke Green säger han, vilket tycks lett till ett mindre uppror inom pingsrörelsen.

Det motsvarar väl ungefär som att jag inte skulle vilja vara nära Peter Eriksson för att han applåderar svensk medverkan i EU:s militära stridsgrupper. För övrigt hävdade jag att jag tycker jag det är fånigt med ett kristdemokratiskt parti som slingrar sig som en orm när det gäller att förklara varför man är emot samkönade äktenskap - istället för att berätta om det skäl man har, och som man skäms för: man anser att det står i Bibeln.


Jag tror trots detta att en pingstpastor faktiskt kan se framtiden an med viss tillförsikt, åtminstone om man lägger korten rätt... För nog kommer många att söka sig till andra värden när man tröttnat på konsumtionssamhället?

Hur stor rännilen till religionen då blir avgörs nog av kyrkorna själva. Och huruvida de utan hummande snirklande kan ta avstånd från dödsstraff och militarism - vilket ju inte alls är något självklart, vilket debatterats på denna blogg ganska mycket. Så nog om det.

Det är inte ens självklart att man tar aktivt och offensivt avstånd från konsumtionssamhället, tycks det mig - och då tänker jag inte bara på mercedespredikanterna i Uppsala som väl fortfarande anser att man kan be om vad som helst - är man bara tillräckligt troende så ser Gud till att man får det: även en Mercedes i en värld vars största problem inte är avsaknaden av mercor.

Nåja, det finns ju vettiga kristna också. Har mött flera stycken. Ganska många. Det är bara att inse att man som troende ateist, eller agnostiker, eller nyfiken men starkt tvivlande, tillhör en minoritet i världen. Vilket bör leda till viss ödmjukhet.

Ett annat debattpar, än mer omaka än Piensoho och jag, är Ulf Ekman (Livets ord) och Christer Sturmark (Humanisterna) - de debatterar här, ganska spänstigt.

För övrigt tror jag, givetvis i alla ödmjukhet, att livet uppstod i Ockelbo. Det gör det inte mindre heligt. Bilden? Ja, den kommer från
www.parsmo.se.

40 kommentarer:

 1. Birger. Jag läste intervjun i Dagen, mycket intressant. Jag håller också helt med dig om kyrkornas flathet. Själv är jag mycket inspirerad av bergspredikan i min trosuppfattning, och delar detta med radikala och alternativa kristna strömningar som tex anabaptismen på 1500-talet. I bergspredikan framställer Jesus lärlingarna som en "stad på berget" och ett ljus i mörkret. Guds folk måste vara ett alternativt samhälle som har en försonad gemenskap, älskar sina fiender/inte försvarar sig med våld och makt, inte samlar på jordiska tillgångar och lever nära samhällets marginaliserade. Tyvärr är den kristendom vi har idag fortfarande väldigt präglad av den förändring som Jesus-rörelsen genomgick på 300-talet när man gick från att vara alternativsamhälle och motståndsrörelse i väntan på gudsriket, till att bli en religiös instutition lierad med makten. Men det har alltid funnits människor som återvänt till evangeliernas Jesus.
  /Jonas Lundström
  http://blog.bahnhof.se/wb938188

  SvaraRadera
 2. Läste i SvD att embryto till liv kan ha kommit via en meteorit, något tydligen allt fler forksare tycks anse vara troligt. Har något med aminosyrer att göra.
  Masse

  SvaraRadera
 3. Organiserad religion och kyrka (oavsett vilken) är bara hinder för vetenskap och den fria tanken!

  SvaraRadera
 4. Det finns ingen motsättning mellan vetenskap (som f.ö. är ett relativt begrepp) och religiositet. Det ena sysslar med den materiella verkligheten, det andra med den andliga. Kropp, själ och ande, allt hör ihop. Leta på sökordet Kristensamfundet, så skall du finna åtminstone ett delsvar på Den Stora Gåtan!

  Vildåsna

  SvaraRadera
 5. Det tycks vara en salig blandning av folk som läser denna blogg om man ser till kommentarerna över lite tid. Ska du inte snäva in och ägna dig åt miljö istället?

  SvaraRadera
 6. Till Jonas Lundström

  Det religiösa behovet är äkta men lätt att missbruka!

  Älska dina fiender!?
  Kom då ihåg då att kristendommen föddes i en tid då den romerska hären ockuperade hela den kända världen, och vavje slag av politisk makt eller brist på saktmod skulle ha inneburit att man snabbt blev avrättad. Öga för öga? Att man kan få en reprimand för sina synder får aldrig dö.

  Det behövs nya berättelser om vårt liv på Jorden.

  Det är kapten Konkurs som styr!
  Jag drömde att jag befann mig i ett badhus. Jag var ute och simmade, intill mig dök en man upp ur djupet, han sa: "DET ÄR KAPTEN KONKURS SOM STYR". Först försökte jag dränka honom, sedan försökte jag strypa honom med en stålvire.
  Långt senare var jag mogen att förstå ett och annat.
  Ledarna i dag o.s.v. jag stannar här. Jag vill gärna ha kommentarer.
  Dynape

  SvaraRadera
 7. Birger, du säger:"Vi hann inte riktigt till de djupare frågorna, men i alla fall."
  Det var ju synd att ni inte hann.

  Bara en fråga med anledning av vad Anonym 15.33 sade:
  Vad är "den fria tanken"?
  Egentligen...

  Undrar allra ödmjukast...

  SvaraRadera
 8. Monica, den fria tanken är friheten att inte tvingas ta hänsyn, i all ödmjukhet, till de makthungrigas fiffiga historier och skrönor (de poetiska skojskrifterna) och de mönster, krav på underkastelse och löjliga förhärliganden de bjuder.
  Jösses! Vi är ju här för att leva och låta andra leva! Eller eller!

  SvaraRadera
 9. Hej Monica.
  I stället för att ta hand om den enda jord vi kan leva på ska vi kollonialisera rymden tycker Busch och Fuglesang. Det kan man kalla mycket fria tankar. En annan fri tanke är att jag vill älska med rymdens kollonisatörer.
  Har jag gjort bort mig nu igen? RL

  SvaraRadera
 10. Anonym, Som kristen har jag inte håller lust att ta hänsyn till makthungrigas fiffiga historier mm. Känner inte precis att jag måste underkasta mig, känner mig faktiskt ganska fri.
  Att vi är här för att leva och andra leva håller jag med om till 100%!
  Det är kanske därför Birger tycker att jag stör, i all ödmjukhet, alltså. (Se Dagen artikeln så vet du vad jag talar om). :)
  RL! Hej igen, fria tankar, okej, men undrar om Moder Jord uppskattar dem...
  Synd också att rymdkolonisation är så förfärligt dyrt... hur häftigt det än må vara.

  SvaraRadera
 11. VAD SKA MAN MED KYRKAN TILL?

  GÖRA GLOBAL KUVÖS FÖR MÄNNISKOBARN
  AVSKAFFA KOLINIALISMEN

  SKAPA KOLONILOTTER
  SEDAN MAN KAN JU GÖRA JORDGUMMOR OCH JORDGUBBAR AV APORNAS ÄTTLINGAR OCH SEDAN GÖRA JORDEN TILL ETT JORDGUBBSLAND.

  BIRGER HAN FATTAR JU INGENTING!
  Törs ej underteckna.

  SvaraRadera
 12. Fattades bara att du skulle börja skriva om religion oxå! Även du slutar väl där, precis som Göran Skytte :-)

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Bäste Kloker: Har under hela mitt liv diskuterat, skrivit och varit nyfiken på religioner. Inget nytt således.

  SvaraRadera
 15. Andlighet är grunden till de förändringar som är nödvändiga för att jorden och mänskligheten ska överleva. Andlighet är inte religion, men religionerna har/hade andligheten som grund. Du behöver inte tro eller tala om Gud om det inte känns rätt. Andlighet är att på djupet förstå sig själv. För vårt innersta väsen är inte materiellt, inte vare sig kropp, tankar eller känslor. Detta Vara, denna existens, detta rena medvetande, det är det som jag kallar Andlighet/Ande. Utan förståelse och upplevelse av denna del av oss, kommer vi aldrig att kunna skapa harmoni i oss själva och på jorden. Av den enkla anledningen att vi då kommer att söka lycka, frid, kärlek och bekräftelse utanför oss själva. Och där finns den inte. Temporärt kanske, men inte permanent. Så vi kommer att söka vidare, och konsumera mer, anklaga andra, ta till våld, skapa förvirring och lidande för oss själva och andra.

  Så varje människa (gäller också den Gröna rörelsen) behöver andlighet i sitt liv för att inte gå vilse.

  Ha det så bra.

  SvaraRadera
 16. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

  SvaraRadera
 17. Krister Segergren, du skriver de rätta orden. Tack!


  /Antroposofiskt orienterad & grön.

  SvaraRadera
 18. Bäste Birger: Det förklarar ju ditt närmast religiösa miljöengagemang.

  SvaraRadera
 19. Krister Segergren skriver:
  "För vårt innersta väsen är inte materiellt, inte vare sig kropp, tankar eller känslor."
  Vad är detta för dravel? Du lever 2008, inte på 1700-talet!

  SvaraRadera
 20. Men, är det inte dags att lämna medeltiden nu?

  SvaraRadera
 21. Jorden kämpar för sin överlevnad, och vi är jordens möjlighet. Ibland vill jag skriva under med eget namn, men gör det inte. Det gjorde Rolf Edberg, Sven Fagerberg, Edit Södergran, Harry Martinsson, Jesus, Marx, Einstein, Budda, Momhammed osv, och 43 st till.
  I dag finns det fyrtiotretusen trehundraåtta personer som har vigt sitt liv till att kämpa för jordens överlevnad. Jag tycker att Du ska gå med i den gruppen.
  Tomtenisse.
  Förlåt: Glömde ELIN VÄGNER.

  SvaraRadera
 22. Birger, jag antar att mercedespredikanterna i Uppsala syftar på Livets Ord. Det finns ju en sån föreställning, att man lär så där.

  Jag tror dessbättre att när det gäller den saken så är du felaktigt informerad. Den typen av tro och undervisning förekommer inte där. Tro mig, jag går dit varje söndag.

  Om du skulle närma dig Ulf Ekman och Livets Ord med lite mindre fördomsfulla glasögon tror jag att både det ena och det andra skulle förvåna dig.

  SvaraRadera
 23. "det är fånigt med ett kristdemokratiskt parti som slingrar sig som en orm när det gäller att förklara varför man är emot samkönade äktenskap - istället för att berätta om det skäl man har, och som man skäms för: man anser att det står i Bibeln."

  På vilket sätt "slingrar" sig KD i detta? Vilka av deras argument är otydliga? Personligen har jag hittills inte hört ett enda rationellt argument FÖR att fullständigt ändra innehållet i ett uråldrigt och universiellt erkänt begrepp.

  SvaraRadera
 24. The Internet has made everything available, including web designing services. Nowadays, everything can be researched online. The website represents the brand and connects a company to its customers. If you are looking for the best website designing company
  https://vstechnosolutions.com/seo-search-engine-optimization-hyderabad.php

  SvaraRadera
 25. If you're having trouble with your Sony television, you can take it to a service centre in Hyderabad. The Sony TV Service Centre has a team of technicians and customer support representatives to help you fix the problems you are having. The team's dedication and professionalism make them popular among their customers.
  https://www.sonytvservicing.in/

  SvaraRadera
 26. If you are considering getting your floors polished, you can choose from a number of options in Hyderabad. There are many companies that offer floor polishing services, including those that specialize in Indian marble and granite.
  https://sdlmarblepolishing.com/best-marble-polishing-in-hyderabad.php

  SvaraRadera
 27. As you can see, there are many options available for websites in Hyderabad. The Internet is a great place to get ideas, but it's also a great place to find out how to get the best web designing services. Listed below are a few of the most popular web design companies in Hyderabad. If you are looking for a design company, it's important to find a company that offers a range of services.
  https://vstechnosolutions.com/seo-search-engine-optimization-hyderabad.php

  SvaraRadera
 28. You can even take your TV to the service center if it doesn't have a warranty. Most of the Sony TV Service Centres in Hyderabad will service your product on the spot. This means you don't have to worry about a long wait time for your repair. The technicians will come to your home, replace any components and get it up and running in no time. You'll be surprised by how quickly and easily your television can be fixed.
  https://www.sonytvservicing.in/

  SvaraRadera
 29. Before hiring a marble polishing service, make sure that the contractor you hire has experience in this type of work. A thick layer of dust can make it difficult for you to know what to do next.
  https://sdlmarblepolishing.com/best-marble-polishing-in-hyderabad.php

  SvaraRadera

 30. primavera p6 course in kuwait
  primavera p6 training kuwait
  primavera training in uae
  primavera course in uae

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.