torsdag 14 februari 2008

Krokodiltårar över räntan...

Märkligt är det. Att kommentatorer, politiska tyckare och bankfolk är förvånade över att riksbanken höjer räntan. Vad skulle man göra? Riksbankens enda uppdrag är att hålla inflationen nere, eller mer korrekt uttryckt: klara inflationsmålet. Det enda, oavsett om det är vikande sysselsättning, krig, klimathot som kräver massor med investeringar eller taskig ekonomi för hårt utsatta. Oavsett vad politiker, de folkvalda, vill.

Kommentarerna vittnar om att tyckarna inte begripit att riksdagens majoritet för länge sedan slagit fast dessa absurda spelregler. Krokodiltårar tycks det mig. Höjd ränta i en tid när vi - stat, kommuner, företag och hushåll - behöver investera mer än någonsin i ombyggnad av samhället är dämpande på allt det goda som borde göras.


Så vitt jag vet har t ex den amerikanska riksbanken två mål: inflationsmål och stöttning av de folkvaldas politik. Det tycks mig mer demokratiskt.

Gillar man inte ränta bör man fundera över JAK.

11 kommentarer:

  1. I en teveintervju hörde jag Peter Eriksson i en diskussiom med K.G.Bergström berätta att Miljöpartiet stött förslaget om fristående riksbank när denna princip infördes. Jag har hört Schlaug säga tvärtom, men Herr Slug skulle väl värva röster för han sa det på ett möte där det säkert lät bra!

    SvaraRadera
  2. Inflation är ett gissel, som främst skadar de som inga kapitaltillgangar har. Jag kan inte för mitt liv första vad det är för fel med att försöka halla den konstant minimerad. Om man vill investera sa kostar det - idén att staten skall ta till sedelpressen för att man har för stora utgifter för att kunna finansiera sina projekt är fullständigt rubbad. Ekonomi som fenomen är ju faktiskt hushallning med begränsade resurser... dags att även politiker inser det.

    Om man vill ha pengar far man dra in pa utgifter, höja intäkter eller ta lan. Inte fuska sig till resurser pa samtliga medborgares bekostnad.

    SvaraRadera
  3. Inflationens historia rymmer bådee goda och dåliga effekter, Gustav. Att småfolket en gång i tiden kunde skaffa sig egna hem, betala av lånen och blivit fria, beror till stor del på inflationen. Så det är inte bara så enkelt som att säga att det bara är de rika som tjänar på det. Schlaugs notering om den amerikanska riksbankens uppdrag är helt riktigt, inom EU gäller däremot den ganska enfaldiga målsättningen att inflationen skall hållas nere även om arbetslöshet ökar. Samverkan mellan politikernas beslut i syfte att öka sysselsättningen och riksbank fungerar därmed inte.

    SvaraRadera
  4. Anonym undrar om Birger eller Peter har rätt. Eftersom jag var med så kan jag intyga att Birger har rätt.
    Tjänstejon

    SvaraRadera
  5. JAK-banken är väl bland det klyftigaste, som hänt på bankområdet. Det finns förresten en till sådan: Ekobanken.

    SvaraRadera
  6. Jo jag är medveten om det, Mikael. Att ha lan är ju t ex fördelaktigt när det är inflation, visst. Men nettoeffekterna av den är inte bra för nagon - exempelvis eftersom sparande helt sätts pa undantag för de som inte är bevandrade i mer avancerade banktjänster eller har satsat langsiktigt i kapitalvärden.

    Det finns inget fel i att ha det som med den amerikanska riksbanken, men jag tycker att staten inte skall lägga sig i arbetsmarknad alls pa det sättet - om man vill ha ökad sysselsättning sänker man skattetrycket och plockar bort regleringar, man skall inte syssla med stödsjobbsprogram i större utsträckning. Till slut far vi ända betala alltsamman.

    JAK är väl ett schysst exempel om man vill köpa sig fri fran ränta genom att avsäga sig avkastning. Passar säkert en del.

    SvaraRadera
  7. Hur kommer det sig att kristna människan accepterar räntan? Är inte den förbjuden, minst lika förbjuden som samkönade äktenskap, enligt bibeln??? Man har bekymmer för att människor älskar varandra, men inte på att människor kräver ockerränta av varandra.

    SvaraRadera
  8. Bra att Riksbanken höjer räntan för att stävja inflation.

    Jag har aldrig fattat varför vänstern verkar gilla inflation så mkt men samtidigt vara mot högerpolitik. Med hög inflation så urholkas bidragen snabbt och arbetarna luras till att jobba för lägre reallöner. Självklart kan sådant sätta fart på ekonomin, men vore det inte enklare att avskaffa företagsskatter och strama åt bidragssystemen direkt.

    Då slipper vi alla negativa effekter som ett förstört prissystem har med sig.

    SvaraRadera
  9. Jag är tveksam till att hållbar utveckling skulle kunna komma ur en inflationshöjande politik, åtminstone så länge konsumtionstillväxt är det högsta målet med politiken (som det är idag). Mycket av de investeringar som görs offentligt och privat motverkar faktiskt direkt en hållbar utveckling! Den amerikanska riksbankens roll som stöttare av den amerikanska konsumtions- och militärekonomin är väl snarast ett avskräckande exempel.

    SvaraRadera
  10. JAK är ganska värdelös tycker jag. Man pratar om räntefria lån och det tyckte jag lät så fint så. Tänkte låna pengar där och sätta in på ett vanligt bankkonto med ränta. Men så visade sig att man var tvungen att spara massa pengar i JAK-banken utan ränta för att kunna låna. Så då var det i princip skit värt...

    SvaraRadera
  11. Anonym 18:57: Du tror väl inte att det skulle kunna fungera att bara gå och låna utan vidare? Vitsen är ju att man först sparar - för att andra skall kunna låna. När man själv sparat - får man låna andras pengar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.