fredag 15 februari 2008

Angrepp vid frukostbord...

Hotellfrukost har sina sidor. Man kommer i samtal trots att man har fullt upp att förbereda dagen. För mig gäller det att komma på något vettigt att säga i Nyhetspanelen. Det skall vara såväl analytiskt som rappt, såväl allvarligt som humoristiskt, skall tillföra något till veckans debatt gärna med en ny vinkling.

Men vid hotellfrukosten blev jag angripen av medelålders man som var arg på en artikel han läst i Aftonbladet häromdagen. Artikeln var skriven av Vandana Shiva, och som han beskrev den mellan tuggorna så var den lika dålig som om jag skrivit den. Jag kom att tänka på en annan hotellfrukost, ska berätta om den imorgon...

Hur som helst, jag kollade Vandana Shivas artikel, när den ilskne mannen lämnat mig bland de smulor och marmeladkluddar han spritt omkring sig vid mitt bord. Han hade rätt, jag tycker i stort sett som Vandana, förstås. Hon skriver bland annat:

  • För att begränsa klimatförändringarna krävs substantiella förändringar i våra produktions- och konsumtionsmönster.
  • Globaliseringen har drivit upp produktionen och konsumtionen runtom i världen och det i sin tur har lett till en kraftig ökning av koldioxidutsläppen.
  • Världshandelsorganisationens regler för handelsliberalisering tvingar in länder på en utvecklingsväg som innebär höga utsläpp.
  • På liknande sätt tvingar Världsbankens lån till motorvägsbyggen, värmekraftverk, industriellt jordbruk och storskalig varudistribution länder att släppa ut mer växthusgaser.

7 kommentarer:

  1. Tuff dam,Vandana, mer sådana!
    Snacka om karriärbyte, från kärnfysiker till rättvisedebattör.

    Ibland snubblar jag över dina meningar, Birger; "och som han beskrev den mellan tuggorna så var den lika dålig som om jag skrivit den." ?? :)

    Jo, jag fattar, det måste vara lite märkligt att få stå till svars för något man inte skrivit, inte ens läst, bara för att den andre ANTAR att man skulle ha skrivit något liknande... om man hade skrivit något...
    :)

    SvaraRadera
  2. Hom fick alternativa nobelpriset och är som alla andra som fått det totalt utflummade, möjligen med något undantag.

    SvaraRadera
  3. Tjena Sluggo! Det var en vettig analys du gjorde i teve i morse av läget i politiken. Det ligger massor i att mp skrämmer gråsossar och betongsossar till borgarna om mp och s skull krypa in under samma täcke.
    Rutger Rutgersson

    SvaraRadera
  4. Det blir numera alltmer vanligt att klimathysterin tillåts legitimera allsköns angrepp på "livsstil", "samhälle" och "utveckling". Med andra ord man kastar ut barnet med badvattnet. Vad som skall komma i stället får vi dock aldrig höra från världsfrälsarhåll. Det är den gamla vanliga visan, alltså.

    SvaraRadera
  5. Tveksamt Seotvå!Vi har världens chans att NU begripa att vi kan skapa en bättre framtid där vi bryter oss ut från konsumtionssamhället!

    SvaraRadera
  6. "bryter oss ut från konsumtionssamhället"
    Varför inte i stället släcka lampan och låsa dörren? Uttrycket ovan säger mycket om vår tid. Verklighetsfrämmande, historielöst, okunnigt, ja allt. HUR har vissa av oss hamnat där?!

    SvaraRadera
  7. Kul att läsa hur det resonerades i den grå forntiden för 7 år sedan. Förstår frustrationen att inte få tänka och äta frukost utan att bli angripen.

    Men som ingenjör tycker jag utvecklingen när det gäller bättre produktion genom tex IT och additiv tillverkning tagit enorma steg framåt. Vindkraft är också mångdubbelt större idag.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.