torsdag 13 december 2007

Vad får man för Mats Odell?

Vin & Sprit skall auktioneras ut. Högsta bud vinner.

Gamlingar auktioneras också ut. Lägsta bud vinner.

Vad är förresten utropspriset för Mats Odell?

Missuppfatta nu inte. Jag tycker det är helt okej att sälja ut just Vin & Sprit. Staten ska inte kränga vodka. Är lite förvånad över att miljöpartiet vill ha kvar sprittillverkning i statens ägo. Tidigare, under året med Matz Hammarström som språkrör, ville partiet sälja ut. Istället vill man nu sälja ut SAS och Nordea. Men SBAB vill man ha kvar i statlig ägo. Alltid något.

Jag tycker mycket av Odells utförsäljningar är olyckliga. Det är bra med ett statligt ägt bolåneinstitut, men det är också bra med en statligt ägd bank och ett statligt energibolag. Att lämna över sådana basverksamheter åt en flyktig marknad är illa genomtänkt.

Det är bra med myller och mångfald i ägandet. Och staten kan ha andra målsättningar än strikt vinstmaximering: låg ränta, etiska, ekologiska och sociala mål. Att inte ha ett statligt alternativ när det gäller penningförmedling känns minst sagt vågat.

Jag påminns förresten varje vecka om Mats Odell. Det finns nämligen ett antal fula gjutna Odellplattor utanför badhuset i Vingåker.
Förra året beslutade Odell och Co att plocka bort investeringsstöd för ny- eller ombyggnadsprojekt. Inför förändringarna fick Peab bråttom att gjuta bottenplattorna, för att hinna ansöka om bidrag före årskiftet. Nu står Odellplattorna där, för ingen jäkel vill bygga hus på dem. Symboliskt på något sätt: Odell säljer inte bara familjesilvret, han säljer ut så det bara är grundplattan kvar.

För övrigt skall norrmännen vara lyckliga över att de sluppit Mats Odell. Då hade Statoil varit utsålt och Norge fattigare.


6 kommentarer:

  1. Staten skal inte äga företag av någon sort. Skilja på stat och marknad. Heja Odell! Varför skall norska staten äga oljebolag? "Sista stalinistlandet...".

    SvaraRadera
  2. Auktionerna som kommunerna måste änga sig åt när det gäller att skriva avtal med billigast möjliga äldrevård är fruktansvärd! Vad lever vi i för samhälle? Kanske är det som det är bara därför att höjdarna kommer att ta in på privat finaniserade äldreboende när de blir gamla, inte kommer Odell och da andra att hamna på ett utauktionerat hem ägt av någon kedja som gör vinst på varje krona man kan dra in på personal, nattjour och mat!

    SvaraRadera
  3. Norrmännen gör helt rätt i att äga Energibolag. Den samhällsekonomiska nyttan av ett energibolag är så mycket större än dagspriset på energiproduktion. Jag tror inte att marknaden kan värdera den korrekt. D.v.s. det finns ingen som vill betala vad t.ex. ett vattenkraftverk egentligen är värt.

    Om säg 20 år finns det en risk att vi har en global energikris värre än något vi sett tidigare. Om Norska staten har kontroll över sina energitillgångar kan det mycket väl bli en ekonomisk och kulturell stormakt. Övriga skandinavien har liknande möjligheter; vi är glest befolkade länder med stora naturtillgångar.

    Säljer vi bort våra tillgångar i t.ex. vatten idag kanske vi kan leva med lite högre välfärd i några år, men den dagen saker ställs på sin spets sitter vi med tummen i brevlådan.

    SvaraRadera
  4. Det borde vara ett fundamentalt intresse för ett land att kunna (i alla lägen) garantera sina invånare tillgången till de medel och mekanismer som krävs för att ett samhälle skall fungera. Alltså är det av väsentligt värde att staten äger saker som infrastruktur. Att ha en stor statlig bank och kredit institut, som sätter ramarna för andra finansiella aktörer är också värdefullt för ett lands medborgare.
    Sen kan man låta privata aktörer andvända dessa strukturer på en konkurrensutsatt marknad.Men staten bör absolut äga och ha kontrollen över grunderna för våra samhällsfunktioner

    SvaraRadera
  5. Att staten äger energibolag eller LKAB är jag med på. Bolåneinstitut också.

    Men bank? Hur tänker du då?

    Visst, om Nordea sysslade med att pressa priserna och öka den obefintliga konkurrensen bland bankerna kanske, men det gör ju Nordea inte.

    SvaraRadera
  6. Starvid: Problemet är att ägarna av Nordea inte tar sitt ägaransvar. Oavsett detta är det dock, som Lars skriver ovan: för grundläggande infrastruktur, dit även penningtransaktioner ingår, bör det finnas ett statligt ägt alternativ.Delar även Markus uppfattning.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.