torsdag 29 november 2007

Utshoppad och ekonomistiskt asocial...

I dagens Aftonblad försöker jag analysera utshoppandet. Här hittar du debattinlägget.

15 kommentarer:

  1. Årets roligaste och bästa debattinlägg. Kanon!!!

    SvaraRadera
  2. Hmmm.. och jag som trodde att miljöpartister inte shoppade överhuvudtaget, hur kan du då uppleva "utshoppningssyndrom"... ;-)

    Själv inhandlar jag bara det jag behöver och spar resten av mina pengar. Prylar är bara kul om man kan skapa något med dem. Platt-TV är löjligt och drar en j-drans massa el.
    Vår överkonsumtion kräver resurser och gör slut på oljan.

    SvaraRadera
  3. Haha vilken klockren artikel, vilken rolig vinkling av problematiken! Jag känner precis likadant...orkar knappt ta mig in till stan längre! Jag blir bara matt av utbudet, inte frestad....

    SvaraRadera
  4. Jätte rolig och klok artikel. Tack för den!

    Den här julen är förresten den första på länge som jag verkligen känner sinnesro inför. Själv har jag tröttnat på shoppandet för länge sedan, men barnen.. förra året ville de fortfarande få presenter.

    Nu har det dock hänt något. Dottern vill bada bastu, äta och ta långa promenader samt umgås med sina föräldrar - istället för att springa runt i mellandagsrean! Pojkarna vill ha en bok var - för att ha något intressant att läsa under julhelgen.

    Den nya generationen är klokare än den andra. Birger hör dock till de kloka - fast han är lite äldre ;-)

    SvaraRadera
  5. Birger. Du gör ett vettigt och välbehövligt inlägg i juletider. Tror personligen att jag befinner mig på första stadiet, där jag ber telefonförsäljare att dra åt...

    Dock konsumerar jag, vilket till och med ibland övergår till shopping. Detta anser jag dock inte alltid behöver vara till ondo, exempelvis anser jag att man kan handla på second-hand affärer och loppisar utan att drabbas av dåligt samvete. Det handlar ju egentligen om VAD man konsumerar. Second-hand marknaden kommer med stor sannolikhet även växa i framtiden, varför vi kanske borde investera våra pensionspengar inom second-hand branschen.

    SvaraRadera
  6. Intressant, men ungefär lika träffsäkert som ett horoskop i en kvällstidning.
    Alla kan känna igen sig i detta för det är så allmängiltigt.

    Sen, kan man väga in sina värderingar i det hela och men en negativ syn på konsumtion och tillväxt som lösningen på världens problem se det som en dygt att inte handla saker.

    För det är detta jag tycker texten handlar om. För den beskriver tröttheten på shopping som att inte orka handla saker som platt-tv. Platt-tv måste vara något slags rekord för en produkt det skapats ett "behov" kring av marknaden. En marknadsförings-succe!

    Men trötthet i shopping måste också innebära att inte shoppa sushi till lunch, åka och bada i badhus med barnen, att inte köpa matvaror eller prylar till huset som är det allra mest nödvändiga.

    Tröttheten, om den skall kännas serilös, ska relatera till vår gemensamma konsumtion. Rubbet.
    Väljer vi att bara vara trött på att shoppa tv-apparater och nya moderna kläder är vi inte utshoppade, bara slöa (alternativt snåla) med ett behov av ett fint ord på det hela.

    SvaraRadera
  7. Tack för den analysen! Undrade just vad det var för fel på mig...

    SvaraRadera
  8. Kul att få sin diagnos. Jag å min fru har sedan flera år tillbaka försökt undvika alla likriktade shoppingcentra som växer upp som svampar.Dessutom undviker vi konsekvent alla affärer som har "kundmusik" skvalande ur ett batteri av högtalar.Reklam på tv zappas konsekvent bort direkt å Tv1 + Tv2 har blivit våra favoritkanaler om vi ev spenderar tid framför tvn:Faktum är att det är skönt att ställa sig utanför ovan å annat som är relaterat till att "köpa". Jag är nu fullkomligt opåverkbar just nu inför prylar å reklam Att bara vara å endast bry sig när man verkligen behöver något, å då försöka köpa kvalitet istället för all skit man köpt genom åren.
    Glenn

    SvaraRadera
  9. Intressant, begreppet "handlingsförlamad" fick precis en ny innebörd.

    /Johan

    SvaraRadera
  10. Bättre kan det inte sägas! Tack för en helt underbart formulerad diagnos på det tillstånd som drabbar allt fler av oss.

    Annika Lillemets

    SvaraRadera
  11. Du är så klok, Birger! Du har satt ord på min tveksamhet till stora köp-palats och inredningsprogram.

    SvaraRadera
  12. Tack för att du sätter ord på min känsla. Jag får känslor som påminner om illamående efter alltför många julbord när jag ser alla julprylar komma återigen och hur statistiken återigen visar att rekordet från förra året kommer att slås - vilka står egentligen bakom denna statistik? Var med och slå rekord, det låter ju så positivt. Överflödsillamående, bäh!

    SvaraRadera
  13. jag tror att om man bara köper saker som man behöver och vill ha så slipper man bli sjuk. jag brukar bara köpa saker jag behöver och vill ha och det funkar utmärkt för mig.

    SvaraRadera
  14. Jag är också starkt kluven, som Birger antyder att vi kanske alla är, och medierna i synnerhet..

    Själva kluvenheten, det schizofrena som vi kallar det sjuka, tycks ha blivit en del i samhällssymtomen. De flesta av oss lever i bjärt kontrast med sina ideal, överväldigade av "systemet".

    Den som någon gång flyttat bort från allt, eller varit borta från sitt hem och sina prylar en tid, har säkert lekt med tanken att allt det där materiella skulle vara borta för alltid: "Tänk om det bara var så här..", har ni kanske tänkt, sittande med en vän på golvet någonstans, kanske på ett tåg.

    Det verkar vara centralt i mångas semester, att få komma bort från allt det där materiella; bort från kraven och att duga, ut ur ekorrhjulet och allt vad man kallar det. Till sommarstugan, ut i skogen, till havet, till en strand någonstans, nästan naken.

    Och under den mörka delen av året tänder vi gärna ljus och försjunker i en annan form av enkelhet, med en bok, kanske med familjen eller en vän. Vi verkar alla längta efter det enkla, det ursprungliga och primala.

    Med ekohandel.se har min kluvenhet aldrig varit starkare:

    Liksom Systembolaget vill vi mana till konsumtion med moderation, samtidigt som vi vill ha nöjda kunder som vet att njuta av sin konsumtion. Och komma tillbaka.

    Men mest vill vi göra det enklare att vara mer miljövänlig; eller klimatsmart som det heter nu.

    Så något kort om att Norska Nobelkommittén knutit samman fred och miljö:

    En konflikt handlar nästan alltid om fördelningen och utnyttjandet av resurser; det finns en koppling mellan vårt förhållande till våra naturresurser och vårt förhållande till varandra.

    Det som verkar störa människor är att Norska Nobelkommittén tolkat in mer fostrande i sitt uppdrag än de mer renodlade hederspriserna.

    Tokiga norrbaggar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.