Så har då Energimyndigheten kommit till slutsatsen att Sverige bör bygga ut 30 TWh vindkraft. Godmorgon. Tänk om Sverige inte haft så många nejsägare under alla år!
PS! Regeringen tappar 1200 röster per dag, visar en ny opinionsmätning. Det var nog ganska länge sedan något parti fick röster av annan anledning än att man röster mot något annat. Sällan har väl de politiska partierna varit så visionslösa som idag. Finns det någon politiker som brinner för sina idéer?
För övrigt satte jag in 200 spänn extra till Röda Korset för att slippa en kram av Bengt Westerberg. Hade en debatt med honom om handel en gång - i Veckans Affärers regi. Vi blev rejält osams om synen på barnarbete i fattiga länder. Han försvarade det. Ansåg att det var helt okej som medel för dem att kunna sälja billigt till den rika delen av världen. Det är liksom en del av ett lands utveckling, med barnarbete. Skola är en del av ett barns utveckling, kontrade jag. Jag ville ha sociala klausuler i frihandeln, så att det kunde bli stopp för bland annat barnarbete. Men det var förskräckligt, enligt Westerberg. Så kramen får vara.
fredag 30 november 2007
22 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaDanmark har ungefär 20% vindkraft och därmed låga utsläpp från sin elproduktion... eller hur var det? De har viss höga utsläpp. Hur kan det komma sig måntro? Kan det vara så att de kvarvarande 80%, alltså den allra största delen är kolkraft, och det därför att de tycker att den är bättre på alla sätt än det alternativ som finns, dvs kärnkraft. Frankrike med sina 85% kärnkraft har en mycket miljövänligare elproduktion än danmark med sina 20% vindkraft.
Vi är i en utsatt position där olja,kol och gas måste fases ut rätt fort, och att då satsa på okända kort vars miljökonsevenser inte är helt lockande (biobränslen) eller något som visat sig oförmöget att verkligen vara en ersättning för kol och olja(vind) kanske inte är en bra start. Det finns en teknisk verklighet att ta hänsyn till, även de allra flesta politiker (från höger till vänster) beter sig som om de var helt omedvetna om det. Tex att vindkraftverk är en del av ett större elsystem som blir underoptimerat då energin från vindkraftverk varierar med vädret och inte behovet.
Det är sant att nuvarande kärnkraftteknologi inte är en "evig" lösning, men den kan köpa oss ganska många årtionden. Inte dåligt, jämfört med vindkraft som på sin höjd kan ge 20% av elbehovet. De andra 80% då?
Apropå att vakna samt att säga nej...
mvh
Joa Ljungvall
Hejsan här också!
SvaraRadera"energin från vindkraftverk varierar med vädret och inte behovet."
När jag var i södra Portugal ute på en stor udde fick jag uppleva hur flera vindkraftverk stod helt stilla pga av vindstilla. Inte förvånande tänktde jag : ) men det som förvånade mig var att hur mycket jag än sökte med blicken över hus och byggnader kunde jag inte hitta en enda solfångare?!!
Portugal med så mycket sol hur kan man inte ha kommit längre med användandet av solenergi?
Tyvärr så frågade jag inte varför så var fallet vilket jag borde ha gjort : (
Vet någon om er här varför?
SvaraRadera: )
Joa! Ett land med så mycket utbyggd vattenkraft, som Sverige har, är mycket lämpat för just vindkraft eftersom vattenkraften kan regleras. Att vi hamnat där vi gjort beror på tre saker:
SvaraRadera1) Trots att Linje 2 lovade det, på baksidan av sin valsedel inför folkomröstningen om kärnkraft, att förhindra direktverkande eluppvärning gjorde de partier som stod bakom Linje 2 /s och f/ inte alls det. Direktverkandeyggde el byggdes istället ut, varvid vi blev extremt effektberoende av el.
2) Den getingmidja som under alla herrans år funnits för överföring av el från Norrland har man, trots att man varit medveten om problemen, inte åtgärdat när man skulle gjort det: för tjugo år sedan.
3) Svensk elintensiv industri har under mängder mer dpår levt med mycket billigare el, tack vare vattenkraften, än sina konkurrenter i Europa. Därför har man inte haft ekonomiska skäl att effektivisera.
Nadia: ingen aning, kanske beroende på att det gröna partiet inte haft någon utpressarroll?
Hej igen,
SvaraRaderaBirger! Ett land med mycket och vattenkraft och kärnkraft behöver vindkraft därför att...??? I länder med obetydlig tillgång på vattenkraft har man ibland statsat på vind, tex i Danmark. Den vindkraften fungerar därför att de effektreglerar med gas- och oljekraftverk, vilket är den verklighet som gäller för de allra flesta människor på jorden. Ett lite gobalt perspektiv på en global fråga vore ju kanske inte fel... Eller räcker det att Sverige "gör rätt" och vi kan dö i frid vetandes att det "inte var vårt fel". Jag skulle föredra att ett rikt land som Sverige bidrog med lösningar som gick att tillämpa globalt.
mvh
Joa
Sist jag kollade, för några år sedan, så kom väl 27% av Danmarks elproduktion från Vindkraft. Bör väl vara mer nu. Målet de har satt upp är på 50%.
SvaraRaderaSen angående barnarbete, det är väl fortfarande så att förvånansvärt många från högern som faktiskt förespråkar det, med samma argument som Westerberg. Eller än värre.
Danmark får 20 % av sin el från vindkraft.
SvaraRaderaSverige är väl lämpat för vindkraft eftersom vi, som Birger säger, har tillgång till stora mängder lättreglerad vattenkraft. Det är för övrigt den norska och svenska vatenkraften som gör att Danmark kan ha så mycket vindkraft (men man kan ju dessutom tilläga att de danska koldioxutsläppen är 50 % högre per capita än de svenska, trots att de knappt har någon tung industri och vi nästan har mest i världen).
Massiv industriell vindkraftsexploatering är en god idé om man kan få ekonomi i det. Det tror jag att man kan få. Utan andra subventioner än statliga lånegarantier och reglerad elmarknad.
Vad gäller basindustrin har Birger dock fel. Den svenska basindustrin är mycket energieffektiv. Det följer på att energi är en stor kostnad som ett vinstmaximerande företag försöker få ned så mycket som möjligt.
Det är den mindre energiintensiva verkstadsindustrin, och hushållen med för all del, som slösar med elen.
Vad gäller barnarbete är det oftast obehagligt, men när de realistiska alternativen är svält eller barnprostitution är det bara löjligt att kritisera det.
För övrigt kan arbete vid unga år vara fostrande. Se bara på Norge där skoleleverna kommenderas ut längs vägarna för att plocka skräp.
"Vad gäller barnarbete är det oftast obehagligt, men när de realistiska alternativen är svält eller barnprostitution är det bara löjligt att kritisera det."
SvaraRaderaVem har påstått att det är det enda "realistiska alternativet"?
Bra fråga.
SvaraRaderaJag har i alla fall inte gjort det. Jag sade att ___i de fall___ där svält eller prostitution är de enda realistiska alternativen, så är vanligt arbete inget att fnysa åt.
Jag sade inte att det är så överallt hela tiden.
Starvid skriver: "Vad gäller barnarbete är det oftast obehagligt, men när de realistiska alternativen är svält eller barnprostitution är det bara löjligt att kritisera det."
SvaraRaderaAnon svarar: Vem har påstått att det är det enda "realistiska alternativet"?
Starvid vi i väst är rika och har råd att betala föräldrar och vuxna människor bra lön i andra länder där vi har industri eller där vi köper råvaror ifrån. Då kan deras barn gå i skolan och ges en möjlighet att skapa ett bättre liv för sin familj och sitt eget land!
Ööh... Och hur skulle det gå till?
SvaraRaderaAtt detaljreglera handeln är ett utmärkt sätt att ta död på den, och därmed behålla fattiga länder fattiga.
Glöm inte att också Sveriges välstånd ursprungligen och delvis är byggt på barnarbete.
I de länder där barnarbete är vanligt, är också självhushållande jordbruk den dominerande försörjningsmetoden. Om en familj har minimalt med pengar (och det har dom) så är det enda som kan få dom att låta arbetsföra händer (barnen) göra något annat än hjälpa till hemma, om man genom att göra så får bidrag till hushållskassan. Därav mattknytarbarn etc. Om vi skulle sluta köpa allt som är producerat genom barnarbete, så skulle dessa barn inte gå till skolan istället, utan hem och hjälpa familjen. Vilket är sämre för samhällsekonomin.
SvaraRaderaDet man kan göra är att kräva att arbetare oavsett ålder har drägliga arbetsförhållanden, samt att stödja de fattigare ländernas ekonomiska utveckling, tills dess att det är hållbart med allmän skolgång.
Det är surt, men det det mesta tyder på att man inte kan hoppa över de utvecklingssteg som västvärlden tog för hundra år sedan. Däremot kan man snabbspola dom, och det är det vi bör hjälpa till med. Stimulera länders HELA utveckling, istället för att punktmarkera enskilda förhållanden som inte är i nivå med svenska sådana.
man kan också ställa krav på att svenska företag tar något ansvar i detta och betalar ut rimliga löner...
SvaraRaderaStarvid det går till på det sättat att vi använder oss av Fair Trade. Öka efterfrågan av Rättvisemärkta produkter. Lösningen finns redan! Den ska bara få mer och ännu mera genomslag.
SvaraRadera"man kan också ställa krav på att svenska företag tar något ansvar i detta och betalar ut rimliga löner..."
SvaraRaderaDå blir de utkonkurrerade. Det är samma tankefel som när man gnäller på oljebolag istället för att gnälla på mamma som skjutsar lille Conny till hockeyträningen i stadsjeepen.
Det är konsumenterna som måste agera. "Fair Trade"-varumärket är en idé. Men man kan ju också tänka på att i Sverige, och i alla andra världens länder som blivit rika eller håller på att bli rika, räckte det med "Free Trade".
Starvid Free Trade förutsätter att "någon annan" ska vara fattigare för att just du ska få igenom dina krav. Till nu har vi i väst varit fria att sätta "våra" krav vilket inneburit bla minimala kostnader i andra länder och nästintill ingen hänsyn till miljön eller mänskliga rättigheter ibland. Inom något/några år så vänder steken då kan andra länder börja ställa samma krav vi gjort hos dom förr. Så om du vill att vi i Sverige och andra västerläska länder ska ha kvar våra rättigheter vi känner till idag så är min rekomendation att du inser hur viktigt Fair Trade är viktigt även för oss i det längre loppet. Rätt vad det är så är det de miljoner kineser och indier som tack vare Fair Trade kulturen hus just denna grupp som gör att du, jag, våra barn eller barnbarn får fortfarande ha kvar ett liv där respekten för deras rättigheter och liv respekteras.
SvaraRaderaSå mitt tips till dig är tänk större tänk längre!
En sak till som jag kom på som är relevant i sammanhanget, nämligen reglering via EU.
SvaraRaderaNär EU, världens största handelsblock, ställer upp bindande regler för alla medlemsstater (tänk REACH) anpassar sig frivilligt alla andra storföretag utanför EU till dessa krav. Detta trots, eller snarare på grund av att de är hårdast, och att det är mindre krångligt att följa ett hårt system överallt än att följa en mängd olika mer eller mindre krångliga system.
På detta sätt kan vi agera föregångsman utan att försvaga vår konkurrenskraft. Detta går dock enbart om det görs på EU-nivå, Sverige självt är för svagt och litet.
Nadia,
Det är inte vi i Väst som sätter kraven i Kina och Indien. Det är indierna och kineserna som gör det. Och det är ganska naturligt att man skiter i miljön när man är så fattig som de är. Det finns liksom viktigare mer akuta saker att bry sig om då. Ställer vi från Väst för höga krav på dem slås de ut ur konkurrensen. Ge dem några år till att bli rikare, så ska du se att de börjar bry sig om miljön.
Precis som vi gjorde när vi började få dräglig levnadsstandard på 1960-talet.
(PS. Varje vecka(!) byggs det ett nytt kolkraftverk i Kina. Varje vecka(!) lyfts 1 miljon(!) kineser ur fattigdom. Det finns ett ganska tydligt samband...)
Lets just agree to disagree som man säger Starvid.
SvaraRaderaGenom åren har jag sett hur våra västerlänska företag enkelt kan få igenom sin vilja genom att kunna hota att man sticker till ett annat land och investerar med billigare kostnader och mindre regler, vi ställer kraven. Så har fallit varit och är fortfarande. Numera har vi även så kallade de ekonomiska fri zonerna.
Vi har även västerlänska företag när man inte får sin vilja igenom då anväder man sig av hyrda rebeller för att hota och döda befolkningen. Till och med militär kuppen har skett när vissa valda regimer velat nationalisera sina egna naturtillgångar.
Men som sagt jag föstår att vi ser olika på saken och så är det ju ibland : )
Visst har du rätt i att företag hotat att flytta till andra länder med lägre kostnader. Men är detta ett problem? Har vi i säg Sverige större "rätt" till jobb i en dammsugarfabrik än man har i Ungern? Och sen när lönerna stiger i Ungern flyttas fabriken till Kina. När lönerna stiger där flyttas fabriken till det inre av Kina. Företaget blir som en gräshoppssvärm, men som istället för att lämna förödelse bakom sig lämnar välstånd, och när ett område är rikt nog drar svärmen vidare.
SvaraRaderaDetta är ett omvandlingstryck och enbart nyttigt. Eller önskar du dig att textilindustrin med dess låga löner kom tillbaka till Sverige?
Vad gäller företag som kuppat och har sig har jag svårt att tro att det skett utan uppbackning av regeringar hemifrån. Oavsett vad är det förstås ett oerhört felaktigt beteende.
Miljöregler, lönesättning och gemensamma standarder gör att det blir allt svårare att göra affärer i utvecklingsländer, säger tankesmedjan Timbros chefsekonom Fredrik Erixon.
SvaraRaderaDet var en ruskig historia om Bengt Westerberg, som jag kände för evigheter sedan som en förnuftig person. Men det är som om liberaler tror att det finns en naturlag som säger att varje land, för att moderniseras och utvecklas, måste gå samma väg som England ex. med fattigdom och barnarbete först. Så år det ju ingalunda.
SvaraRaderaDenna myt handlar mest om att ursäkta och legitimera profitörernas förtjänster.
Kerstin
Tack för alla inlägg! Som ni säkert förstår menar jag att frihandeln skulle förbättras högst avsevärt om man införde ekologiska och sociala klausuler, där varje land som importerar kan sätta krav inte bara på produkterna utan även på produktionsmetoderna - det skulle bland annat påverka djurhållningen rejält i en tid när vi importerar alltmer kött. Förstår inte heller finessen med att förbjuda stråförkortningsmedel i svenskt jordbruk, men importera spannmål där man använt just stråförkortningsmedel...
SvaraRaderaAtt barnarbete, som drabbar skolgång och som liknar slavarbete, är oanständigt anser jag självklart eftersom det framför allt gynnar oss konsumenter i länder som ta mig fan har råd att betala några kronor mer för en blus eller tröja, handduk eller indisk ljusstake. Sociala klausuler i frihandeln skulle underlätta att sätta tryck på social utveckling.