tisdag 12 juni 2007

Kina ger oss hopp

Om Kina fortsätter med nuvarande tillväxt så kommer inkomsten per person att nå upp till dagens nivå i USA före år 2030.

Man tror att det år 2030 kommer att finnas 1,5 miljarder människor i Kina. Dessa kommer, om de tar efter västerlänningarnas livsstil, att konsumera två tredjedelar av den nuvarande spannmålsskörden i världen (uppfödning av köttdjur kräver spannmål, och köttkonsumtionen ökar dramatiskt). Papperskonsumtionen blir dubbelt så stor som världens nuvarande produktion. Flödet från naturresurs till synligt avfall och osynliga molekylsopor kommer att fördubblas…


Om man i Kina blir lika biltäta som i dagens USA – och varför skulle man inte vilja bli det? – så kommer man att ha 1,1 miljarder bilar om 25 år. I dag finns 800 miljoner bilar i hela världen. Bilar kräver gator, vägar, motorvägar och parkeringsplatser. Enligt beräkningar från World Watch Institute så skulle Kina behöva asfaltera en yta lika stor som den som idag används för risodling.

Man skulle behöva 99 miljoner fat olja per dag om bilarna drar lika mycket som dagens amerikanska genomsnittsbil. Idag pumpar man, i hela världen, upp i snitt 84 miljoner fat varje dag.

Det fungerar alltså inte. Kina hjälper oss att förstå att den gamla tidens ekonomi och utvecklingsmodell är föråldrad.

Fungerar inte vår livsstil, vårt konsumtionsmönster och vår ekonomiska modell för Kina så fungerar den inte för världen. Det är så påtaligt att det utgör ett hopp! Så Demi, på bilden, kan få ett bra liv när hon växer upp.

7 kommentarer:

  1. Kina ger mig huvudbry.

    Jag har aldrig varit i Kina, men landet, dess människor och uråldriga kultur har alltid fascinerat mig.

    Vad jag oroar mig för är Kinas totala oerfarenhet vad det gäller demokrati och undermåliga hänsyn för mänskliga rättigheter.
    Och det drabbar inte bara kineser.

    Vad som oroar mig är Kinas jakt efter bränsle och då främst fossila råvaror.

    Jag har bott åtskilliga år i länder med varierande grad av demokrati, eller rättare sagt, med varierande grad av avsaknad av demokrati. Där tas liten eller ingen hänsyn till lokalbefolkningen. (vissa undantag, Oman är ett.)
    När västerländska oljebolag har tvingats ta hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö (påpassade av sina demokratiska regeringar och även människorätts- eller miljöorganisationer i hemländerna), så har ofta kinesiska bolag legat i hasorna, redo att ta över där andra inte har velat gå vidare.
    De vill bara ta oljan/gasen ur jorden och tar lite hänsyn till annat. ”Lägger sig inte i”.
    Den traditionen har de inte med sig hemifrån och ingen kollar över axeln för att se att de inte gör något ”dumt”.

    I takt med Kinas ekonomiska växt kommer detta att bli ett allt större problem, speciellt i Afrika, i alla fall tills vi har hittat en ersättning för olja och gas.

    SvaraRadera
  2. Jag är inte så säker på att västerländksa företag föregått med det goda exempel som Monica tycks mena!

    Ta Lundin Oil i Sudan! Ett svenskt företag som knappast burit änglavingar!

    I Nigeria har Shell gett ett avslöjande exempel hur långt företaget är berett att gå i sin jakt på snabba vinster.
    Nigeria är Afrikas största oljeproducent med en oljeproduktion på drygt 2 miljoner fat per dag. Shell står för hälften av landets oljeproduktion och har utvunnit olja i Nigerias Nigerdelta sedan 1950-talet.
    Efter 50 år av Shell i Nigeria och oljetillgångarna till trots så lever mer än 70 procent av landets 123 miljoner invånare i absolut fattigdom. Under de senaste tio åren har medellivslängden sjunkit från 47 till 43 år. Shells politik, att härska genom att söndra, har fått katastrofala följder i Nigerdeltat. Området har sedan upptäckten av olja skakats av krig och inbördeskrig. Regionen präglas av akut fattigdom, miljöförstöring, omfattande sjukdomsspridning och arbetslöshet.
    I Nigerdeltat har Shell bedrivit ett ekologiskt krig. Genom att bland annat använda gamla, rostiga oljeledningar har Shell genom åren orsakat tusentals oljeläckage som förgiftat vatten och jordar och förstört befolkningens försörjningsmöjligheter.
    Miljöorganisationer har beskrivit Nigerdeltat som ett av världens mest ömtåliga ekosystem. Oljeindustrins verksamhet i området har medfört att det numera räknas som det mest hotade deltat i världen.

    SvaraRadera
  3. Inga änglar, nej, knappast, men läs gärna min blogg och inlägget om Starka afrikanska kvinnor, så ser du också en annan vinkel.

    Största delen av Nigerias oljeinkomster har hamnat i regimens fickor, inte hos befolkningen.
    Oljeinkomsterna per capita i Nigeria är antagligen högre än de per capita i Oman, ändå har omanierna i gemen en mycket högre levnadsstandard än nigerianerna. Varför? Är det Shell och andra oljebolags fel? (Shell dominerar för övrigt oljeproduktionen i Oman också).

    Det är antagligen inte politiskt korrekt att påstå detta; men största ansvaret för fattigdomen i Nigeria ligger faktiskt hos korrupta politiker och lokala ledare.

    Vad jag påstår är att kinesiska bolag faktiskt är värre än de flesta västerländska.
    När västerländska bolag överger tar ofta kinesiska över, och det blir tyvärr inte bättre för lokalbefolkningen.

    SvaraRadera
  4. Tar tillbaka det där om att Nigerias per capita inkomst (BNP) är större än Omans. Det är givetvis inte sant, pga Nigerias stora befolkning.

    Det förändrar dock inte det faktum att de stora oljeinkomsterna hamnar i fel fickor.

    SvaraRadera
  5. Oavsett Kinas import av olja så är du ju så att jakten på oljan sker därför att man vill uppnå samma materiella standard som vi i Väst har. I övrigt trodde jag att Oman var ett förhållandevis rikt land, särskilt om man räknar BPP per capita. Nästan i takt med Förendade Arabemiraten, vilket ligger i samma härad som Sverige - om man bortser från gästarbetarna förstås...

    SvaraRadera
  6. sommar...

    Nu när det är aktuellt med avtalsrörelse, löner så borde det jämföras med vilken lön man får i ett globalt perspektiv. Vi jämför oss med den västerländska livstilen. Vad är en medellön i Kina kontra Sverige?

    SvaraRadera
  7. Förlåt Birger, det skulle ju handla om Kina...
    Nej, Oman är inte alls lika rikt som För. Arabemiraten, de har inte alls lika mycket olja.

    Men per capita inkomsten är givetvis högre än Nigerias (och Kinas...)

    Hittade färska uppgifter på Globalis.se
    Kinas ökning av BNP per capita är otrolig.
    Intressant i jämförelse med Nigeria. Frågan är fortfarande varför?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.