LO har en kvinnlig ordförande, Svenskt Näringsliv skall få en. Men motsvarande maktorganisationer inom miljörörelsen leds av män, män och män - Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden.
Trots att rörelsen består mest av kvinnor. Säger det något? Om praktiken.
Bilden föreställer en buffel.
Intressant konstaterande, undrar om det inom de tre organisatioer du nämner överhuvudtaget diskuterats varför män dominerar. Detta är lite pinsamt när vi till och med har kvinnliga biskopar...
SvaraRaderaEkofeminism!
SvaraRaderaSmakar på ordet men det känns främmande.
Ekologisk och Feminist = ekofeminism?
Måste vi nu även könsrelatera ekologiska insikter eller var kommer ordet ifrån?
Finns det någon motsats till ordet?
Mansekologisk ? nej knappast....
Däremot inte sagt att kvinnor inte platsar i miljörörelsens maktstrukturer.
Lars
Lars!Ekofeminism är ett ganska känt begrepp, om än inte i Sverige. Men inte har miljöengagemang i sig med kön att göra, självfallet inte. Men däremot är det en klok typ av feminism som t ex Elin Wägner stod för. Du hittar en essä om henne om du klickar längst ner i texten på tidigare blogg. Jag tror du skulle gille henne betydligt mer än Gudrun...:-).
SvaraRaderaBirger.
SvaraRaderaFlå´t min obildning.
Jag gogglade förstås på ordet och hittade t.o.m. en avhandling i ämnet.
Saxat:
"Ekofeminismen är en unik miljöfilosofi som kombinerar feministiska ståndpunkter och miljöhänsyn. Men ekofeminismen är ibland stereotypt beskriven som en idé om att kvinnor står närmare naturen än män.........."
David Kronlid Uppsala univers.
http://info.uu.se/press.nsf/pm/ekofeminism.viktig.id87.html
Tycker dock själv att ordet "ekofeminism" låter som en skvader.
Lars
Det var ju också en observation! Men i de mindre organisationerna finns faktiskt kvinnliga ledare. I SNF är det gubbar som styr allting, det är rena rama bastukillgänget. Hoppas ditt påpekande kan förändra något! Det finns faktiskt kinnor som kan!
SvaraRadera