torsdag 20 januari 2000

PS!

Den 11 mars 2007 skrev jag i bloggen att Miljöpartiets gröna färg alltmer liknar militärens. Per Gahrton svarade så här på bloggen: "Mp:s partistyrelse beslöt redan i slutet av februari att nu får det vara nog i Afghanistan - vilket Fib-Kulturfront lagt märke till och berömt."
Det har gått 2,5 år sedan dess och MP, som tillsammans med s tog initiativ till den svenska medverkan under Natobefäl i Afghanistan, har satt sig på det sluttande planet. Det är kanske det man kallas socialliberalism.

I veckan röstade man för att skicka fler svenska soldater till Afghanistan. Samtidigt som Peter Eriksson i teve gett sken av att MP står i konflikt med regeringen i frågan. Det enda parti som röstade mot var Vänstern.

Nu kommer säkert MP:s partiledning att hävda att MP och S kräver att man 2011 skall utvärdera kriget, och att utvärderingen skall vara början på ett tillbakadragande, en så kallad exitplan. Jag har redan hört Peter Erikssons och andra säga det. Det är så man tänker leverera till medlemmarna.

Men låt inte lura er. För det är inte så det står i uppgörelsen mellan S och MP, vilket Peter Rådberg öppet redovisade i debatten: " I den översynen står det att vi är kvar eller att vi lämnar. Det är det som översynen handlar om."

Det är alltså ingen plan för avveckling utan kan leda till ökning av antalet soldater. Vad än språkrör och andra tänker hävda gentemot sina egna.

Riksdagsdebatten finns förresten här - den börjar med anförande 117.

Blir du förvirrad över hur ett parti kan tala så vackert sedan rösta emot sig själv så är det förståeligt. Det var exakt den sortens hyckleri som miljöpartister under hela 80-talet häcklade socialdemokrater för att ägna sig åt - säga ett, göra tvärtom. Storebror har lärt lillebror hur det går till. Både att blåsa sina medlemmar och publiken. Det är politik när den är som sämst.

Det känns tragiskt för en grön själ att behöva konstatera att det enda parti som i just denna fråga betett sig rakt hela vägen är Vänsterpartiet. Kanske var Vänstern det enda parti som läst på Afghanistans historia - de hade ju lärt sig hur Sovjet till slut kastades ut av talibaner och andra - och begrep förmodligen att invadering på det här sättet - och utan målsättningsplan! - var dömt att misslyckas.

lördag 1 januari 2000

Elin Wägnerssällskapets hösthelg

KRIG OCH FRED

om kvinnors arbete för fred då – och nu


Välkommen till Elin Wägner-sällskapets hösthelg på St Sigfrids folkhögskola i Växjö den 19-20 september 2009.


Temat är kvinnors fredsarbete.


Årets ”Väckarklocka”, organisationen Kvinna till Kvinna, presenterar sig.

Eva Moberg, Irene Andersson och Anders Nilsson föreläser. Teater Hibiscus framträder med en scen ur ”Väckarklocka”. Konsert med skolans elever, god mat och trivsam miljö kan vi också erbjuda.

Alla välkomna!

Klicka här för fullständigt program och anmälningstalong. Studentrabatt!


EXTRA på St Sigfrids!!!!

Måndag 21 september kl 13.00:

Birger Schlaug föreläser om Elin Wägner


Skynda, skynda, skynda...

Under våren 2008 höll Birger ett antal föreläsningar inför fullsatta hus på temat "Skynda, skynda, skynda...".

Det finns några tider kvar under hösten 2010.

Föreläsningen ger hopp om att det finns möjligheter till en annan utvecklingsmodell än den som är den etablerade.

För är verkligen svaret på klimatkris, arbetslöshet och ekonomisk oro ökad konsumtion, ökad stress och evig jakt på tillväxt?

Behöver vi verkligen stressa som vi gör? Måste vi vara fast i ekonomismens hjul?

Var inte de gamla tänkarna - oavsett om de var liberaler, konservativa eller socialister - egentligen överens om en sak: att efter tillväxtsamhället är det dags för utvecklingssamhället!? Och vad är utveckling? Finns det något vi kan kalla samhällsevolution?

En omtumlande föreläsning som ger inspiration och hopp - och som är en utmaning av de politiska partierna: Tänk längre! Tänk bättre!

Nu kan du boka föreläsningar för våren 2010, lagom till riksdagsvalet på hösten...

För bokning och mer info: provoka@telia.com

Mikaela Holm,
ProVoka

Reinfeldts och Sahlins aftonbön: Gud, vi ber om ökad konsumtion...



Låt oss avveckla konsumismen

Publicerad: 2008-12-30 06:00
Var och en inser nog det absurda i tillväxtsamhällets egen torftiga logik. Vi vare sig kan eller bör fortsätta som vi gjort. Vi står inför vägval. Låt oss avveckla den religion som kapat våra sinnen: ekonomismen. Om detta borde kyrkor, samfund och miljörörelse kunna stå eniga.

I dessa dagar vore det intressant att höra vilka aftonböner Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och de andra partiledarna ber. För även om de aldrig bett aftonbön tidigare så är de nog tillräckligt skakade för att göra det nu under finanskris och lågkonjunktur ...

”Gode Gud, vi ber att med­borgarna konsumerar så att hjulen börjar snurra, vi ber att alla spisar och kylskåp i vårt land må have­rera, vi ber att sängarna må brista ... Gode Gud, vi ber om att medborgarna konsumerar nya ­spisar, nya kylskåp och nya sängar. Ja, Gode Gud, vi ber om ökad konsumtion ...”


Och de internationellt verksamma ekonomerna ber förstås också sina aftonböner:

”Gode Gud, gör så att alla föräldrar begraver sina ungar i nya kinesiska platsleksaker, gärna med kort livslängd så att de snabbt hamnar på soptipparna på det att föräldrarna måste köpa nya ... Vi måste ju rädda ekonomin!”.

Låter det sjukt? Jo, men det är sjukt. Vi har byggt ett ekonomiskt system som utgår från idén om ständigt ökande konsumtion. Det stressar naturen, det stressar människan, det är förödande för vår livskvalitet. Det är en nåd att stilla bedja om att 2009 blir det år då politiker, ekonomer och samhällsdebattörer inser att det är tid för ett ärofyllt återtåg från konsumtionssamhället.


Ökad tillväxt, och därmed vidhängande konsumtionshets, har förvandlats till ett mantra. Men i själva verket är idén om den eviga tillväxten något nytt i den idéhistoriska debatten. Det har funnits stor enighet hos såväl liberala som socialistiska och konservativa tänkare om att samhällsevolutionen kommer att driva oss vidare från tillväxt- och konsumtionssamhälle till utvecklingssamhället! Med ”utveckling” menas mänsklig utveckling.


Liberalismens fader John Stuart Mill menade att den dag vi uppnått ett materiellt gott samhälle så ska det vara andra saker som får växa: den fria tiden, kulturen och det han kallade andlighet.
Konservativa tänkare, som till exempel Staffan Burenstam Linder (m), skrev i slutet av 1960-talet att ”den ekonomiska tillväxtens dekadensperiod” skulle leda till allt ­absurdare idéer om ”upprätthållande av tillväxtmanin”. Skulle vi fortsätta att stressa fram ständigt ökad konsumtion skulle vi förstöra både miljö och människovärde. Han krävde omtänkande så att vi inte skulle hamna i ekonomiskt slaveri ”i de bokförda expansionsökningarnas namn”.

Men det är i detta slaveri vi fastnat! Lyckas vi nu stanna upp och tänka efter så skulle den ekonomiska krisen verkligen kunna vara av godo. Den skulle kunna bli avstamp för nästa steg i samhällsevolutionen.
Vi står nämligen inför vägval, mer konkret än på mycket länge. Antingen fortsätta med ledord som mer, fler, större och snabbare - eller varva ner, växla ner, ta in på en annan väg där vi ödmjukt tackar för den tillväxt som varit och sedan går vidare med att utveckla våra liv, vår kultur och vår förmåga att engagera oss i medmänniskor i stället för i prylar.

Det gäller således att varva ner och växla ner. Inte att varva upp och växla upp. När jag talar om detta på offentliga möten, så känns det som om åhörarna nästan tappar andan.
Kan man säga på detta sätt? Måste inte allt bli större och snabbare? Måste inte volymerna ständigt växa? Nej, det behöver de inte. Större och snabbare är inte detsamma som bättre.

Låt mig provocera en aning: Det är kris när Volvo inte får sälja så många personbilar som man planerat - men vore det inte än värre om man hade fått sälja bilar som är på tok för energislösande?
Det är kris för lastbilstillverkare om inte försäljningen ständigt ökar - men hade det inte varit värre om transportbehovet ständigt ökade? Kan det betecknas som kris för klädkedjorna om de inte får sälja mer kläder än förrförra året till svenska konsumenter - det är väl inte brist på kläder i svenska garderober?

Är det mer kris om julhandeln minskat något, än om den ökar varje år?
Svensk Handel oroar sig över att konsumtionen ”bara” ökar med 4 procent ... Men det innebär ju fördubbling på 18 år. Åttadubbling om 36 år. Och 16 gånger så stor konsumtion ytterligare 18 år senare. Var och en inser nog det absurda i tillväxtsamhällets egen torftiga logik. Vi vare sig kan eller bör fortsätta som vi gjort. Det är lika viktigt att inse detta, i ett land som vårt, som att inse att materiellt fattiga länder har reella behov av såväl materiellt som ekonomiskt växande.

Det finns förvisso massor av områden även i vårt land som behöver växa - men att inbilla sig att detta är detsamma som att den totala tillväxten ständigt måste öka, är feltänkt.
Den finanskris som nu ackompanjerar klimat- och miljö­krisen skulle verkligen kunna vara avstamp för ett omtänkande. Avstamp för ett värdigt återtåg till sans och måtta.

I vardagen betyder det att vi må lära oss att leva på det sätt som vi lärde oss en gång som små: spara först, köpa sedan.
Det är mycket skönare att titta på en tv som är betald än en som ska betalas medan den blir allt mer omodern. Det är en härlig känsla att längta efter något innan man köper det. För att inte tala om att den som, i möjligaste mån, sparar till det som ska köpas inte åker dit på spontanköp som uppmuntrats av erbarmlig reklam som riktar sig till våra maggropar i stället för våra hjärnor.

Själv är jag utshoppad, känner avsmak för de groteska köpladorna och vägrar handla varumärken som i sin reklam behandlar mig som vore jag korkad.


Genom att fästa oss vid - i stället för att frigöra oss från - ett alltmer stressat ekonomiskt tänkesätt är vi inte bara på väg att föröda vår jord, vi är också på väg att reducera oss själva till ekonomiska varelser. Men vi är större än så: vi är biologiska, sociala, kulturella och, om ni så vill, andliga varelser.
Men låt oss då uppträda som sådana och ta stegen från konsumtions- och tillväxtsamhället till utvecklingssamhället!

Låt oss avveckla den religion som kapat våra sinnen: ekonomismen. Om detta borde kyrkor, samfund och miljörörelse kunna stå eniga.



Birger Schlaug, fristående debattör och före detta språkrör för miljöpartiet
redaktionendagen.se

Bryt upp från tillväxtmanin

print page
Detta är en utskrift från Göteborgs-Posten.
Uppdaterad: 2008-12-29 10:53

Bryt upp från tillväxtmanin

Vi har byggt upp ett ekonomiskt system som bygger på evig tillväxt med ständigt ökande konsumtion. När nu politikerna pekar finger åt banker och bilföretag så vore det klädsamt om man också funderade lite på sitt eget ansvar, skriver Birger Schlaug, författare och samhällsdebattör och tidigare språkrör för miljöpartiet de gröna.

Så körde då stora delar av det globala samhället rakt in i väggen. Men, uppriktigt sagt, hur kan man ha trott något annat? Att detta drabbar Västsverige är inte heller konstigt. Bilföretagens ledningar har på grund av usel omvärldsanalys - trots tillgång till kompetent och lojal arbetskraft - kört sina företag in i en återvändsgränd. Jag har mött företrädare för svensk bilindustri som mött klimatfrågan med ett hånflin. Vilket nu bidrar till krisen.
Vi har byggt upp ett ekonomiskt system som bygger på evig tillväxt med ständigt ökande konsumtion. När nu politikerna pekar finger åt banker och bilföretag så vore det klädsamt om man också funderade lite på sitt eget ansvar.

Är det inte så att politiker drivit fram jakten på ständigt ökad materiell tillväxt, även med lånade pengar och långt utöver vad naturen tål? Är det inte så att man byggt upp system på en infantil dröm om evigt växande volymer?

Öka produktionen
Denna jakt på ständigt ökande produktion och konsumtion leder inte bara till stressade människor och stressad natur utan även till en stressad ekonomi. När också Miljöpartiets språkrör, redan långt innan krisen, uttalar att tillväxt är nödvändigt av både ekologiska och sociala skäl så har det gått ohyggligt långt i den ensidighet som alltmer präglar svensk politik.

Det vore tacksamt om något av riksdagens partier - oavsett om de kallar sig borgerliga, socialistiska eller gröna - vaknar upp ur den tillväxtmani de fastnat i. Jag skulle önska att de tog klimathot och finanskris som avstamp för ett ödmjukt omtänkande, istället för att som nu paniskt rikta in sig på att återföra ekonomi och samhälle till det som var innan sammanbrottet: ständigt ökande konsumtion, ständig jakt på större volymer, ständigt räknande i kvantiteter på ett sätt som stressar människa, djur och natur.

Behov av nya partier
Om inte annat borde de vakna upp för sin egen skull, fastnar de alla i samma världsbild där ständig växt prioriteras framför grundläggande livsvärden skapar man behov av nya partier.
När nu det politiska landskapet ritas om så att vi får två cementerade politiska block så kommer nämligen varje tanke som inte ryms i de två stora partierna att försvinna från den politiska debatten. Varje sätt att se på samhälle och människa som inte innebär fortsatt jakt på evigt ökande konsumtion kommer att begravas innan debatt ens påbörjats.

Det finns något djupt tragiskt i detta, något mentalt fattigt och djupt oroande. Politik och tankar snävas in så att de ryms innanför den bur som anses politiskt korrekt.

Vad är kris?
Låt mig provocera en aning: Det är kris när Volvo inte får sälja så många personbilar som man planerat - men vore det inte än värre om man hade fått sälja bilar som är på tok för energislösande? Det är kris för lastbilstillverkare om inte försäljningen ständigt ökar - men vore det inte varit värre om transportbehovet ständigt ökade? Lider världen brist på bilfabriker?

Kan det betecknas som kris att HM inte får sälja mer kläder än förrförra året till svenska konsumenter - det är väl inte brist på kläder i svenska garderober? Är det mer kris om julhandeln minskar något, än om den ökar varje år&? Vi lever på en jord, och vi har bara ett liv var, men vi tycks slösa bort båda delarna.

Den finanskris som nu ackompanjerar klimat- och miljökrisen skulle verkligen kunna vara avstamp för ett omtänkande. Avstamp för ett värdigt återtåg till sans och måtta.

Bli som förr
I stället ser vi hur världens ledare gör allt för att återföra oss till det som varit. Det vill säga varva upp, växla upp och köra på. I en tid när vi istället borde tänka efter så att vi jämfört med tidigare kan varva ner, växla ner och tänka efter.

Vi behöver längre tankar än dem vi hör uttryckas från ledande politiker, fackföreningsledare och företrädare för näringslivet. De har fastnat i en tankarnas bur.

Jag kan inte bättre än att förklara deras beteende genom att citera några rader från Elin Wägners Väckarklocka, som hon skrev 1941: En fågel värjer sin bur. Det är det enda den kan göra om den tillhör en gammal burfågelsläkt och inte vet av någon annan uppehållsort.

Birger Schlaug
Samhällsdebattör