fredag 3 april 2020

Militärövning i Sverige med 25 000 soldater från bland annat USA planeras i maj

Trodde det var ett aprilskämt när jag hörde ryktet igår. Men det var det inte. SVT Skåne berättar följande - och skulle detta genomföras behöver vi inga fiender utanför landet, det räcker med de som skall försvara oss. 25 000 soldater, bland annat från USA, skall delta. Skulle dom inte arbeta hemma?


 
"Försvarsmakten i Sverige planerar att genomföra en stor försvarsövning, större än föregångaren 2017 som då var den största i sitt slag på mer än 20 år.

– Vi planerar Aurora som den ska genomföras i full styrka men våra fältsjukhus kommer inte att användas för de används just nu skarpt till stöd åt Socialstyrelsen, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef för Södra skånska regementet P7 i Revingehed. 

Hur viktigt är det att genomföra övningen i dessa coronatider?

– När samhället är i kris ska försvaret vara som starkast, säger Marcus Nilsson.
Han säger att det finns en god beredskap för att ta hand om de som blir sjuka under en övning.

– Vid alla övningar har vi sjukförläggning. Om någon blir magsjuk eller liknande kommer man att bli isolerad, säger Marcus Nilsson.

Övningen, som fått namnet Aurora 20 är planerad att genomföras mellan 11 maj och 4 juni och har en tidsram på 25 dygn för att även uthållighet ska kunna övas. Kostnaden beräknas till cirka 660 miljoner kronor.

Under övningen kommer armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet och militära förband från andra länder att delta. USA och Finland har sagt att de ska skicka flest deltagare. Kanada har meddelat att de drar sig ur.

Omkring 25 000 personer förväntas deltaga i övningen. På många håll i världen råder rese- och utegångsförbud."

Slut på citat från SVT Skåne. Som sagt: skulle militären genomföra detta saknar man all form av begåvning oavsett rangordning. Det gäller också försvarsminister och regering i övrigt. Man vill förvandla Vättern till övningsområde trots att det är en av norra Europas största dricksvattentäkter - är inte det dumt nog?

TILLÄGG: Försvarsmakten har nu beslutat flytta övningen i tid.