fredag 25 november 2016

Regeringsdugligt - vad är det?

Det var väl inte den roligaste morgonen för Miljöpartiets nuvarande ledning. Vi avdankade som skrev på DN-Debatt kan man ju alltid avfärda som fördettingar om man saknar argument - men en alldeles icke alls föredetting skrev på kultursidan på liknande tema. Roland Paulsens, som vanligt eleganta text, innehåller bland annat dessa relevanta frågor: "Är ett regeringsdugligt parti bättre än ett parti som håller vallöften? Och vad är det i så fall vi röstar på? Bäst diktator eller konkreta reformer?" Finns här.

Jo, jag begriper att det inte är lätt att vara språkrör. Kanske blir det lättare om man inte reflexmässigt slår ifrån sig kritik, tittar med utanförperspektiv på det man håller på med och tar djupa andetag. Jisses, vad många djupa andetag jag tvingades ta som rör för att överleva... Men syresättning är bra.

23 kommentarer:

 1. Om miljöpartiet skall bli relevant igen måste det börja slåss för medborgarlön. Ingen av sakerna ni nämner är det som miljöpartiet bör lägga sin själ i. It's the economy, stupid! It's the economy, stupid! It's the economy, stupid!

  Roland Paulsen är underbar men verkar nästan lika rädd som ni för att nämna medborgarlön. Om det är så att ni inte tror på medborgarlön är det nog dags att ni redovisar era skäl för det. Är skälen ni anger bra så är det läge för att bygga sig en kärnvapensäker bunker.

  SvaraRadera
 2. Regeringsdugligt - vad är det?

  Svaret är att det är vad Stefan Löfven, Isabella Lövin och Peter Eriksson säger är regeringsdugligt och därmed basta!

  SvaraRadera
 3. Sitter man i en regering där man är 18 % av regeringsunderlaget kan man förstås inte diktera allt som regeringen gör när partnern med 82 % har annan åsikt.
  Frågan är om man påverkar mer eller mindre som stödparti? Men då har man förstås en betydligt friare roll att kritisera regeringens politik. Är man ”regeringen” bör man vara lojal mot den. Och belönas då med ministerposter/löner och kan flyga med regeringsplanet.
  Som sagt det är bara att välja, vara ”regeringsduglig” eller stå utanför regeringen om man är ett 6,9% parti.

  SvaraRadera
 4. MP måste arbeta mer med lära sig och sprida den kunskapen att vi inte jämlikt kan "knapra ner vår planet". Medborgarlön kan var en lösning att ge folk möjlighet att leva inom de ekologiska fotspårens gränser. Men hur få med de som är så rädda för att deras arbetslön ska sänkas om det arbetsföra som klarar sig på den låga ersättning som varit på tal. Vad göra med de som tror att viktigt arbete inte kommer att utföras när det finns medborgarlön? Hur förändrar vi den attityd som påverkar lönesättningen så att höginkomstagare förstår att om de ska leva miljö och klimatanpassat så kan de inte göra av med sina pengar? Hur ska vi komma åt att det är självklart att det är rätt att tjäna pengar på pengar? Den tanken är det som driver fram kravet på ökad tillväxt som samtidigt ställer till det för de flesta levande. Var finns de som har alternativa tankar om hushållning och kan samla sig till att formulera något slagkraftigt och begripligt? Det har funnits flera förslagställare inom och utom MP och i andra länder som antagligen sitter på var sitt håll och filar på sin bit. Tant Barbro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kanadensiska provinsen Ontario ska pröva ett pilotprojekt som går ut på att alla mellan 18 och 65 år ska få en basinkomst på motsvarande 9 000 svenska kronor i månaden.

   Projektet ska ersätta försörjningsstöd för de personer mellan 18 och 65 år som lever under låginkomstgränsen. Dessa kommer istället att få en basinkomst på motsvarande 9 000 kronor i månaden. Personer med en inkomst under 150 000 kronor om året får tillägg för att nå upp till den nivån och personer med funktionshinder får 3 400 kronor mer i månaden.

   Projektet ska lanseras under våren 2017 och testas i tre olika områden med hög fattigdom i Ontario: i de norra och södra delarna samt i urfolkssamhällena. Det är frivilligt att delta och man har också lovat att ingen ska få det sämre ekonomiskt som ett resultat av projektet.

   Radera
 5. Roland Paulsens artikel gick att läsa men föredettingarnas debattartikel har DN valt att sätta bakom betalväggen. Man måste teckna prenumeration för att läsa den. Man får använda fantasin, det går väl att föreställa sig andemeningen i debattartikeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt den här: http://psschlaug.blogspot.se/2016/11/fd-sprakror-skriver-pa-dn-debatt.html

   Radera
  2. Wolodarski som tydligen gärna placerar journalister i "frysboxar" får på det viset in pengar till den tidning som minskar kontinuerligt i sålda exemplar. Att f.d. Miljöpartister ens skriver i DN och tillåter att de hamnar bakom en digital vägg förvånar mig enormt? Det finns ju grön alternativ media numera med bättre ägarförhållanden.

   Radera
  3. man får läsa ett antal artiklar gratis per månad, därför fick lasse läsa en av dem. jag har inte kunnat läsa någon, kan du lägga paulssens artikel också i bloggen?

   Radera
  4. Det är inte olagligt använda unvis.it eller tillägget GrabMyBooks i Firefox för DN eller "remove cockies for site" för SVD

   Radera
 6. Medborgarlön handlar inte om att byta namn på socialbidragen & fattigdomsgränsen i europa anses ligga någonstans kring 11 tusen netto. Dessutom tror jag medborgarlön med nuvarande "vänster" är helt politiskt omöjligt pga att alla former av insikter om vart samhället befinner sig verkar saknas. Socialdemokratin tycks mentalt befinna sig ca 50 år tillbaka, någonstans kring år 1966. (v) verkar tycka att om arbetslösa inte kan jobba på bilfabriker som förr i tiden kan de lika gärna få vara utslagna. Och (mp) verkar ha andra prioriteringar än politik. "Vänstern", som en gammal mammut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte hålla med mer. Lyssnar man på gamla debatter så låter faktiskt sossarna likadant som idag i princip. Verkar vara det mest tuggummisega partiet i att vilja förändra sig. Och alla partier stödjer den tunga arbetslinjen nu, att hitta på låglönejobb är ett annat exempel på detta. Jag tror att betydligt fler skulle göra betydligt mer nyttiga saker för medborgarlön än att slita på jobb vi effektiviserade bort för 20 år sedan för samma summa.

   Det är väldigt tråkigt att vara miljöpartist eller att titta på vänstersidan idag, det är omodernt och stelt. Vilket gör att SD kommer skratta under valnatten, vi skänker bort röster till dem genom att inte våga argumentera för riktiga förändringar. Vi funderar på varför man i USA valde Trump och tittar oss inte själva i spegeln för att se att vi begår exakt samma misstag här.

   Radera
  2. Den hemska sanningen om varför fd vänsterväljare flockas kring (sd) är nog inte bara att den "konservativa" invandrings-politiken intresserar utan även att (sd) uppfattas som "radikalt" till skillnad mot den totalt förstelnade "brontosaurus-vänstern". Man vill ingenting! Inget annat än status quo.

   Radera
 7. Svaret från toppen blir uteslutning och det är väl regeringsdugligt?

  SvaraRadera
 8. MP är så kört att nyheten om de åttas kritik och ledningens svar peakade en kort stund för att sedan trängas bort av spekulationerna kring Kent Ekeroth och SD.Det är ganska talande när MP är så uträknat att en spricka av den här graden knappt räknas fast det gäller ett regeringsparti.Ingen bryr sig längre helt enkelt!
  /P

  SvaraRadera
 9. Hur kan jag läsa artikeln? Man måste logga in och jag är inte prenumerant på DN.

  SvaraRadera
 10. Till Roland Paulsen skrev jag en gång ungefär sålunda.
  Aldrig i världshistorien har något samhälle blivit till
  utan att människorna själva har skapat det.

  Du som är Sociolog och vet hur samhällen fungerar och inte
  skulle inte Du och dina vänner kunna köpa ett stycke mark och
  skapa ett samhälle som ni kunde överblicka och ta ansvar för?

  Ett samhälle som inte knaprar på Biosfären med sin lönsamma teknik, utan
  som kännetecknas av att människorna lever MED naturen och med varandra.

  Ett vänligt svar kom till Roland L från Roland P:
  "Ni som har råd kan väl skapa ett sådant samhälle"

  Som pensionär, får jag ett bidrag på 10600 kr per månad
  och en liten slant har jag även på kant, i frysen. (brandrisk)

  Så det räcker säkert till ett par hus i den glesbygd
  som Lena Rosen Schlaug så känsligt har målat.


  SvaraRadera
 11. Vem hade väl trott att det skulle bli inbördeskrig.................i miljöpartiet?
  Inför öppen ridå dessutom.Med en skadeglad publik på det.Ja där ser man.
  Vem hade trott det?

  SvaraRadera
 12. GUD finns inte
  Ska vi skapa en framtid så måste vi börja
  Med att veckla ut en Banderoll mellan oss
  som individer och Solen som är gul och som
  visar hur vi pendlar mellan Del och Helhet
  och som vi kan förena oss bakom och som kan
  bilda en möjlig opposition på Jorden.
  Vi ses på manifestationen.

  Flickan och kråkan finns
  men trots allt finns också

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 13. Centern och Annie Lööf bara växer och växer.C får stå för det gröna hoppet om ett parti som kan kompromissa utan att förlora ryggraden.
  /Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. så mycket gjorde inte C när de hade makten, det är lätt att prata!

   Radera
 14. Jag tror grundproblemet är att miljöpartiet inte har så stora insikter om miljön.
  I bästa fall finns där några "balkongbiologer".

  Man målar inte en båt med giftig färg om man verkligen har förstått vilka effekterna i naturen kan bli.

  Man omyndigförklarar inte de som har flera generationers kunskaper samlade i hur våra kulturmarker ska skötas och varför de överhuvudtaget finns till.
  Man kan helt enkelt inte låta sådana som tror "maten kommer från ica" bestämma hur djur och natur ska skötas.

  Ordet kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär 'bearbetning', 'odling' och 'bildning' och i sin tur kommer härstammar från colo 'odla'.

  Som jag ser det, har man tappat så gott som alla insikter i hur naturen i sin närmiljö har blivit till bör man inta en ödmjukare inställning till de som sköter dessa områden.
  Något så ytligt som att åka ut på ett kosläpp på våren, eller plocka svamp någon helg på hösten räcker inte för att tro man kan allt.

  Jag pratar om sådarna insikter som till exempel vad för sorts mänskligt arbete som har föregåtts i flera generationer för att få fram den där 400 åriga ekhagen eller den där lagom glesa pelarsal av gran som vi kallar skog.

  Hur många här här förstår att i naturen pågår det en dynamisk process där vi människor har samverkat med naturen i flera tusen år?
  Hur många miljöpartister förstår det?
  Förstår man inte detta kommer man aldrig att kunna värna vår miljö.

  Tror man att man kan kan ta bort djuren och människorna som verkar i den där 400 åriga ekhagen och förbjuda all mänsklig påverkan där.
  Eller om man lägger avverkningsförbud över pelarsalen av gran.
  Då kommer inte den hagen att finnas kvar om 100 år, och den där pelarsalen av gran kommer troligen inte heller stå kvar om 30 år, så enkelt är det.

  Om man vill kalla sig ett miljöparti kan man inte ha sin primära fokus på identitetspolitik och kulturrelativism.
  Samtidigt som man i praktiken förnekar att det har funnits en växelverkan mellan natur och människa sedan flera tusen år tillbaks här.

  Så för min egen del tror jag miljöpartiet i praktiken var körda redan den dagen de slutade arbeta med vår kultur och påverka den i en positiv riktning.
  När jag säger "arbeta med vår kultur" menar jag hela betydelsen av just ordet kultur, där ordet colo ingår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Rydén är helt rätt ute.Men identitetspolitiken och kulturrelativismen kändes så bra och fick oss att bli så populära hos media och den s.k gapvänstern.Vi fick vara med i de sammanhang Grön Ungdom vurmar mest för och blev populära i ytterkanten.Sedan satt vi fast och kunde inte komma loss.

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.