torsdag 24 november 2016

DN Debatt: "Vi vädjar till MP:s partiledning...."

"Vi är oroliga. Språkrör och partiledning slår reflexmässigt ifrån sig kritik, man hävdar att uppenbara nederlag är att se som framgång. De som värnar värderingar, partiprogram och kongressbeslut anses vara motståndare. Partiet står inför ett vägval: sudda ut särarten allt mer eller dynamiskt driva den gröna visionen". 

Det skriver åtta som tidigare varit språkrör eller som det benämndes före begreppet språkrör infördes: sammankallande.


Vi upplever att partiets företrädare ser med ovilja på sådant som är självklart för andra gröna partier i världen, skriver Eva Bovin, Ralph Monö, Per Gahrton, Eva Goës, Fiona Björling, Jan Axelsson, Birger Schlaug, och Lotta Hedström. Foto: TT Privat

Vi vädjar till Miljöpartiets ledning: våga driva opinionsbildning, våga sätta gränser för kompromissande, våga möta internkritik med öppna öron och respekt, våga känna tillit till den ideologiska grund som partiet vilar på, våga stå för de värderingar som låg till grund för partiets bildande.

Vi vädjar till Miljöpartiets medlemmar att vara lojala med den gröna visionen, inte med enskilda politiker.

Hela artikeln finns här.

37 kommentarer:

 1. Jaha. Hyfsat. Ni gräver inte ner er för hårt i ohållbara saker. Men jag har svårt att förstå varför ni inte kan börja tala om hållbarhet och medborgarlön. Det känns som att miljöpartiets ödesdigra felval var när man i mitten av åttiotalet gjorde "solidaritet" till den stora ledstjärnan - istället för hållbarhet/hållbar utveckling som Brundtlandkommisionen talade om - och därmed blev ytterligare ett vänsterparti. Bara ett lite mer grönt sådant. Ni är ärkeindividualister och "systemkritiker" när ni faktiskt borde vara systembevarare, men inte bevarare av liberalkapitalismen, utan av ekodemokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle för all del kunna tala om EkoSoLiDaritet, men jag tror att man hamnar i ett vänsterträsk så fort man talar för högt om solidaritet.

   Radera
  2. Det här EkoSoLiDaritet vad är det för något egentligen?

   Radera
  3. Googla "ekosolid". Eller placera namnet "ekosolid" efter "facebook.com/"

   Radera
  4. Kuckeliku! Dags att vakna! :-) Ett parti likt MP som är för EU:s frihandel och där vissa ledamöter röstar för krig i riksdagen, samt består av ett hopkok av avdankade C, L och Kd-medlemmar skulle jag inte direkt vilja kalla för ett "vänsterparti".

   Kuckeliku! Dags att vakna återigen! Partiet EkoSolid hade varit relevant om det ex. valsamverkade med Vetenskapliga partiet, Jämställda partiet och Sveriges Ekologiska Demokratiska Socialister m.fl. genom regnbågskoallitionen Valsamverkanspartiet för annars kommer det sluta som för PP, Fi och Katten Filips parti, d.v.s. Noll (0) mandat. (d.v.s. bortkastade miljöröster)

   Radera
 2. Det brukar ju talas om politiker som inte vågar olika saker, när sanningen väl nästan alltid är att politikerna INTE VILL göra si eller så? Stor skillnad på våga & vilja. För övrigt är det intressant att höra höga makthavare på bästa sändningstid i tv åter igen berätta den gamla sagan om att det inte går ha välfärd om inte alla arbetsföra arbetar, som förr i tiden. Att man aldrig hör dem säga att kapitalismen slutar fungera/vinsterna sinar om inte arbetsgivare enbart använder sig av mänsklig arbetskraft & slutar rationalisera? Undrar om då inte harklande programledare skulle börja ställa följdfrågor som typ :"-Men det där måste du väl ändå ha missförstått totalt?"..?

  SvaraRadera
 3. Tanken är säkert god.Skadan är skedd och irreparabel.en är sä

  SvaraRadera
 4. Tanken är säkert god men kommer för sent.Skadan är skedd och irreparabel

  ska det stå

  SvaraRadera
 5. Den brist på lojalitet som gamla föredettingar uppvisar för en stund i rampljuset är beklämmande.Gustav och Isabella har åstadkommit så mycket grön politik i regeringen som alla dessa gamla språkrör bara kunnat drömma om.Det är resultatet som räknas inte plakaten.

  Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så berätta vad de har åstadkommit?
   Jag kan bara komma på vad de har varit med och bidragit till i motsats riktning. Problemet löses liksom inte om man bygger upp med ena handen och river ned med den andra. Det kallas istället hyckleri.

   Radera
  2. Du tycker att MP skulle ha fortsatt som plakatparti och demonstrerat lite någon gång ibland istället för att sitta med i regeringen och påverka på riktigt alltså.Som ett slags betydelselöst alibi för dem som inte vill på riktigt?

   Danne

   Radera
  3. Intressant inlägg Danne. De du kallar gamla föredettingar "lyckades" inte med konststycket att inhandlar fler JAS-plan (tvärtom stoppade man mer pengar till militärens så kallade "svarta hål"), man drev fram grön skatteväxling på 17 miljarder istället för att som dagens MP besluta om skattepolitik som gick i motsatt riktning, man drev fram effektskatt på kärnkraft för att denna skulle avvecklas - istället för att som nuvarande MP ta bort effektskatten, man ingick budgetförhandling med S först efter det att man förhandlat fram vad man INTE skulle acceptera (bland annat närmande till NATO). Historia är inte ett dåligt ämne för samhällsdebattörer!

   Radera
  4. Haha MP:s problem började när Alliansen förlorade valet och man fick för sig att man var ett parti på riktigt.Ett parti som alla andra som skulle vara med och förhandla,påverka och regera.Det hade ju gått så bra i valet till EU-parlamentet.Så man trodde verkligen att man var regeringsdugliga,Löfven sa ju det,och gick rakt i fällan.
   Nu återstår inte så mycket mer än att föröka sig genom delning, som forna tiders bokstavsvänster,eller ta ner skylten för gott så klart?

   Radera
  5. Danne: Om du inte kan berätta vilken grön politik som åstadkommits av MP i regeringen är du antingen inte kunnig eller inte trovärdig.

   Radera
  6. Jag tycker det är utomordentligt lojalt med konstruktiv kritik när MP är på väg utför i opinionsundersökningarna. Jag insåg att det var kört för MP då partiet tog bort sitt utträdeskrav ur EU (d.v.s. fulhandeln som idag berikar 1% och slår mot småföretag, välfärd och miljö).

   Den bisexuelle pakistaniern, som kanske flytt p.g.a. sin läggning, såg jag aldrig som något problem. Han är integrerbar.

   Men att med ordet "islamofobi" vurma för en av alla extrema sekteristiska fascistiska doktriner är givetvis belastande för MP, med tanke på konsekvenserna för de människor, ex. apostater, som tvingats fly till icke-sekteristiska demokratiska länder.

   Radera
 6. Utfrågningen av Maria Ferm i tv visade tydligt vilka problem MP står inför.Ferm kunde inte övertyga Nike Nylander och tv-tittarna om att hon ens själv trodde på vad hon sa.Då har man problem då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När inte ens de forna kompisarna i media är snälla längre så kan inte en sån som Maria Ferm klara sig.Hur skulle hon kunna det?
   Nu kommer ju frågorna om hur saker och ting hänger ihop och det har aldrig varit MPs grej direkt.

   /MP - bubblan som sprack

   Radera
 7. Den som läser Svenk Natur och en intervju med miljöminister Karolina Skog förstår var konflikten ligger - hon säger just det som de åtta undertecknarna påtalar att man som grön inte skall säga när det gäller synen på evig ekonomisk tillväxt. Så tydligt det kan bli!

  SvaraRadera
 8. 2004 ringde och ville ha tillbaka stt miljöparti. :)

  Det är nog för sent guys.

  Småtråkiga språkrör, den enda som egentligen framstår som intressant är Alice Bah-Kuhnke, men hon är väl inte ens miljöpartist? Ointressanta frågor. Ointressant "föråldrat" partinamn. Mm.

  SvaraRadera
 9. Det riktigt roliga börjar när den sittande toppen ska svara på gamlingarnas anklagelser och rebellerna i riksdagen börjar leva loppan igen.Sedan ska folket ute i kommunerna reagera på det förstås och alla ska "tala ut i media".Krishanteringen kring Kaplan och Khan kommer att framstå som genialisk i jämförelse!Dessutom spräcker det regeringen och Löfven släpper det där med god ton när han ska berätta varför.Det är nog lika bra att hoppa över till FI så man slipper oroa sig!

  SvaraRadera
 10. Bara det att Schlaug håller kommentarerna öppna så att den ena efter den andra hätska attacken på MP kan ske visar var han står någonstans.Det handlar om att i en jobbig situation splittra partiet genom att rasera förtroendet.Anledningen?
  Ideologiska tår har blivit trampade på och en oförmåga att se att tiden inte stannade vid milleniumskiftet.

  /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danne får nog se sig om efter ett nytt jobb efter nästa val. Om vi hade medborgarlön behövde du inte ängslas så mycket över det. Nu skall man pröva medborgarlön även i Ontario, på sätt som låter smarta.

   Det är en konservativ politiker som ligger bakom. Flertalet "Gröna" ägnar sig bara åt sina karriärer nuförtiden, verkar det.

   Gå med i Facebookgrupperna om medborgarlön och bli som en människa igen!

   Radera
  2. Danne visar varför den sittande toppen i ett riktigt Miljöparti måste bort och det fort.Det är helt fel folk som tillskansat sig makten och kidnappat partiet för sina egna karriärer.Flera av dom gick ju med först när de erbjöds jobb!

   Radera
  3. Kära Danne :) Att vara öppen för dialog är en bra sak. Att stänga ned den genom att slå ned på kritiska röster är att blotta sina ömma tår. Jag är en grön väljare. Jag är trött på partier som bara blir nickedockor åt andra partier. Vi behöver ställa om samhället. Då behövs verkliga visioner och principfasta politiker som håller vad de lovar. Inte karriärpolitiker med hybris som är så säkra på sitt mandat att de tror att de kan göra hursomhelst med ditt förtroende. Den här debattartikeln ger hopp eftersom den ger röst åt oss som tappat förtroendet för mps nuvarande inriktning. Som nästan apatiskt väntar sig lägga en röst utan glädje på ett grånande parti i nästa val när vi lever i en tid som desperat skriker efter förändring, alternativ och hopp. Nej, det som de åtta skriver i artikeln och som Birger skriver på sin blogg splittrar inte alls miljöpartiet. Det är snarare så att de som vädrar sin kritik håller ihop det eftersom de visar på en livsgnista som ger något att kämpa för åt oss som tappat förtroendet. Vägrar man att lyssna på kritiska meningsfränder skapar man en krutdurk som snart spränger partiet i tusen bitar.

   Radera
  4. Danne, du får ursäkta, att kommentarsfältet är öppet för dig och partiledningen att kommentera hur mycket ni vill. Nu är det i och för sig så att ganska få läser kommentarsfält, men visst vore det väl trevligt om någon i sak kunde bemöta artikeln istället för i allmänna och vaga former.

   Är det inte så att det förekommer en ganska livlig debatt om bristande internkommunikation? Har vi fel?

   Har vi fel i att MP inte längre driver opinion för sådant som nästan alla andra gröna partier i världen gör? Det går att driva regeringspolitik och samtidigt driva opinion.

   Har vi fel som påstår att nederlag lanseras som framgångar - t ex Gustavs lansering av partiets stöd för nya JAS-plan etc som en framgång?

   Har vi fel när vi uppfattar att företrädare tycks sakna självtillit till grön ideologi när de plötsligt hävdar att partiet är liberalt - med "grönt" som prefix...

   Har vi fel när vi påpekar att den effektskatt som MP varit med att införa för att avveckla kärnkraften plötsligt som en del av budgeten nu tas bort för att rädda kärnkraften?? (Budgeten lovade borgarna att släppa igenom utan att fälla).

   Är det inte så att vi under den här mandatperioden fått se en skattepolitik som går på tvärs mot grön skatteväxling?

   Vi som skrev artikeln är nog överens om att partiet skulle kunna så mycket mer om man bara vågade sätta ner foten och utmana S på ett rimligare sätt. Tycker att Lotta Hedström förklarade det mycket tydligt och bra i P1-Morgon.

   Danne, du bör nog också ta till dig att Per G - som var den som tog initiativ till partiet - också han tröttnat på hur det som bildades som ett systemkritiskt parti valt att bli ett systemförsvarande parti som i beslutande ställning faktiskt administrerar sådant som går på tvärs mot vad man vill. Själv uppfattar jag MP på samma sätt som jag uppfattade C när vi bildade partiet. Det kunde jag, uppriktigt sagt, inte drömma om ens i mina värsta mardrömmar. Faktiskt.

   Radera
  5. @Danne
   Intressant försök att likt en politruk försöka tysta ner en diskussion som orsakats av ödeläggelsen av ett riktigt fint Miljöparti.

   Klart att det kan uppfattas som "hätska attacker" på MP, men det är inte grundaren eller originalpartiet vi är hätska mot, men vad det urartat till.

   Förtroendet för MP har majoriteten av medlemmarna själva raserat genom den politik de fastslagit på kongresserna. Att splittra partiet, i flera delar som valsamverkar, ex. genom Valsamverkanspartiet, skulle kunna vara positivt, och skulle kunna ge väljarna möjligheten att avgöra framtidens s.k. "miljöpolitik".

   Ska det vara en riktig ekologisk långsiktig miljöpolitik som vågar stå i opposition, ett vänsterparti som utmanar kapitalismens korruption eller ett nyliberalt fulhandlande bomb-parti? Låt väljarna avgöra på valdagen!

   Det är inga "Ideologiska tår" som har blivit trampade på. De f.d. medlemmarna försöker påverka de opåverkbara s.k. "miljöpartisterna" som bitit sig fast i partiet och som gått bort ifrån grunderna, d.v.s. partiets namn.

   Det finns en anledning till varför f.d. Miljöpartister, fina människor, tidigare bildat ex. Ekologiska partiet och Gröna partiet, även om de inte varit intelligenta nog att valsamverka sig över 4%.

   Sådant inträffar inte utan anledning. Det ska mycket till för att en individ ska ta steget och lämna sitt eget parti.

   Radera
 11. Strålande!!!:) Den artikeln tände ett grönt ljus i mitt hjärta, en hoppfull låga som lyser upp firandet av buy nothing day denna svarta fredag. Tack!

  SvaraRadera
 12. "Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin slår tillbaka mot kritiken från åtta partiveteraner, däribland sex tidigare språkrör, som framförs på fredagens DN Debatt. ”Vi har en grön vision som vi lyckats förverkliga”, säger hon."
  Det är helt enkelt så att veteranerna inte har fattat det ska man väl läsa det som?
  Vad säger veteranerna om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språkröret Isabella Lövin tar till kvinnliga härskartekniker och "förstår att de är otåliga".
   "Partiet nu sitter i regering och att det innebär att ta ansvar",förklarar hon.
   "Man kan välja att sitta på läktaren och bara peka på de problem som finns och då får man mindre inflytande".
   Språkröret Lövin kan inte avhålla sig från en avslutande känga.Men så är det ju hennes och Gustavs parti numera också.

   Radera
  2. Jag är veteran och jag försöktet verka för att redan efter valet 2010 så skulle MP jobbat mer med utbildning internt. Vi hade inte behövt sitta på någon läktare och peka på felen. Vi hade kunnat utbilda oss och komma med lösningar om hur vi skulle förverkliga våra visoner utan tillväxt. MP skulle göra utredningen om hur tillväxtkravet fungerar själva. Att vänta till man sutit två år i föreningen är att arbeta bakvänt! Lokalpartier ute i landet hade behövt genomgång och uppstyrning av sin föreningsverksamhet som är grunden för att kunna driva politik och få en vettig föryngring. Det måste var viktigare att veta vilken politik partiet ska föra istället för att diskuter vilka som ska ha uppdragen. Vilka ska vi kräva ansvar av internt för att detta inte gjordes? De som varit aktiva i kommunalpolitk måste veta hur mycket ork som gått åt för att sitta av tid i nämnder och styrelser. Tid som i stället borde använts för kreativ infromationsutbyte mellan de olika uppdragstagarna och den allmänhet som vi skulle företräda. OBS! Vi företräder inte alla som har rätt att gå tillvalurnorna. I de kommuner jag arbetat var inte språkrör sammankallande/ordförande. Vissa år kunde språkrör och sammakallnde vara samma person men det var inte regeln. Var gör resten av rikspartistyrelsen? Vad gör de som nominerade de 4 riksdagsledamöter som håller fast vid att de frågor som de har avvikande åsikter om är de ämnen som styr att MP visionen kan genomföras. Undrar Tant Barbro

   Radera
 13. Thorsten Schüttefre nov. 25, 12:33:00 em

  Det värsta sveket för mig är kovändningen i flyktingfrågan, se mitt inlägg
  inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand
  på Grönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att så många miljöpartister vill fortsätta den gravt ohållbara invandringspolitiken - även de i "de fyras gäng" - så förtjänar miljöpartiet bara att dö.

   Radera
  2. Kuckeliku! Miljöpartiet borde i alla fall splittras upp p.g.a. flera brännande frågor som denna, även om delarna valsamverkar, så att även du kan rösta på ett Miljöparti och att din röst leder till manat i riksdagen.

   Radera
 14. @Danne
  Jag tycker inte heller Peter Eriksson är ett dugg stöddigt tondöv.
  Men så betalar han också min lön.Vem betalar din?

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att miljöpartiet skulle driva medborgarlön på allvar, det kanske var svårt för 10 år sedan men idag ligger det verkligen i tiden, och det finns så många exempel på länder som redan provar, till och med i Finland. Jag tror man skulle ha många röster att hämta, särskilt eftersom det finns så tunga argument för det idag.

  I vilket fall ser det inte bra ut inför nästa val. Jag håller tummarna för en revolt på nästa kongress, de sista halmstrån kvar att gripa. Annars vet jag inte hur jag ska rösta i nästa val. Det handlar om ansvarsutkrävande att rösta, och jag tycker inte min röst har blivit förvaltad väl. Alla partier driver den tunga arbetslinjen, som är så omodern. Inget parti vill förändra på riktigt utan bara på snarlika sätt förvalta det vi har. Det blir tråkigt nästa val, och kanske skulle en blankröst inte göra så stor skillnad... :( Det gör tyvärr att man begriper att SD kommer att bli stora, ungefär som i USA så visar vänsterkanten inte att man vill förändra något, medan SD på något sätt luktar annorlunda för folk som vill ha nåt nytt. I Sverige likt USA motarbetar man de krafter för riktig förändring som vänster (gröna) sidan har att erbjuda. Man skjuter sig själv i foten och sen skyller man på folket

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.g.a. mass-psykologiska faktorer kräver förändring sannolikt nystart, även om man kan vara intelligent nog att valsamverka sig in i riksdagen över 4%.

   Vad gäller medborgarlön så är det intressant, men inte förrän vi gått ur fulhandeln och skyddar landets medborgare och företag med protektionism.

   Avskaffandet av byråkratin och automatiseringar kan kanske göra att vi kan sänka arbetstiden ytterligare vilket ger oss alla mer tid att njuta av vår underbara natur, den som fortfarande finns kvar.

   Radera
 16. Med pågående strid inom miljöpartiet hamnar interna motsättningar inom socialdemokratin i medieskugga. Löfvén tackar och bockar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.