torsdag 24 november 2016

DN Debatt: "Vi vädjar till MP:s partiledning...."

"Vi är oroliga. Språkrör och partiledning slår reflexmässigt ifrån sig kritik, man hävdar att uppenbara nederlag är att se som framgång. De som värnar värderingar, partiprogram och kongressbeslut anses vara motståndare. Partiet står inför ett vägval: sudda ut särarten allt mer eller dynamiskt driva den gröna visionen". 

Det skriver åtta som tidigare varit språkrör eller som det benämndes före begreppet språkrör infördes: sammankallande.


Vi upplever att partiets företrädare ser med ovilja på sådant som är självklart för andra gröna partier i världen, skriver Eva Bovin, Ralph Monö, Per Gahrton, Eva Goës, Fiona Björling, Jan Axelsson, Birger Schlaug, och Lotta Hedström. Foto: TT Privat

Vi vädjar till Miljöpartiets ledning: våga driva opinionsbildning, våga sätta gränser för kompromissande, våga möta internkritik med öppna öron och respekt, våga känna tillit till den ideologiska grund som partiet vilar på, våga stå för de värderingar som låg till grund för partiets bildande.

Vi vädjar till Miljöpartiets medlemmar att vara lojala med den gröna visionen, inte med enskilda politiker.

Hela artikeln finns här.

14 kommentarer:

 1. Jaha. Hyfsat. Ni gräver inte ner er för hårt i ohållbara saker. Men jag har svårt att förstå varför ni inte kan börja tala om hållbarhet och medborgarlön. Det känns som att miljöpartiets ödesdigra felval var när man i mitten av åttiotalet gjorde "solidaritet" till den stora ledstjärnan - istället för hållbarhet/hållbar utveckling som Brundtlandkommisionen talade om - och därmed blev ytterligare ett vänsterparti. Bara ett lite mer grönt sådant. Ni är ärkeindividualister och "systemkritiker" när ni faktiskt borde vara systembevarare, men inte bevarare av liberalkapitalismen, utan av ekodemokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle för all del kunna tala om EkoSoLiDaritet, men jag tror att man hamnar i ett vänsterträsk så fort man talar för högt om solidaritet.

   Radera
  2. Det här EkoSoLiDaritet vad är det för något egentligen?

   Radera
  3. Googla "ekosolid". Eller placera namnet "ekosolid" efter "facebook.com/"

   Radera
  4. Hur gick det i valet för Ekosolid? Om du vill medverka i en intervju/podd så är du välkommen att kontakta mig.

   Radera
 2. Det brukar ju talas om politiker som inte vågar olika saker, när sanningen väl nästan alltid är att politikerna INTE VILL göra si eller så? Stor skillnad på våga & vilja. För övrigt är det intressant att höra höga makthavare på bästa sändningstid i tv åter igen berätta den gamla sagan om att det inte går ha välfärd om inte alla arbetsföra arbetar, som förr i tiden. Att man aldrig hör dem säga att kapitalismen slutar fungera/vinsterna sinar om inte arbetsgivare enbart använder sig av mänsklig arbetskraft & slutar rationalisera? Undrar om då inte harklande programledare skulle börja ställa följdfrågor som typ :"-Men det där måste du väl ändå ha missförstått totalt?"..?

  SvaraRadera
 3. Tanken är säkert god.Skadan är skedd och irreparabel.en är sä

  SvaraRadera
 4. Tanken är säkert god men kommer för sent.Skadan är skedd och irreparabel

  ska det stå

  SvaraRadera
 5. Den brist på lojalitet som gamla föredettingar uppvisar för en stund i rampljuset är beklämmande.Gustav och Isabella har åstadkommit så mycket grön politik i regeringen som alla dessa gamla språkrör bara kunnat drömma om.Det är resultatet som räknas inte plakaten.

  Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så berätta vad de har åstadkommit?
   Jag kan bara komma på vad de har varit med och bidragit till i motsats riktning. Problemet löses liksom inte om man bygger upp med ena handen och river ned med den andra. Det kallas istället hyckleri.

   Radera
  2. Du tycker att MP skulle ha fortsatt som plakatparti och demonstrerat lite någon gång ibland istället för att sitta med i regeringen och påverka på riktigt alltså.Som ett slags betydelselöst alibi för dem som inte vill på riktigt?

   Danne

   Radera
  3. Intressant inlägg Danne. De du kallar gamla föredettingar "lyckades" inte med konststycket att inhandlar fler JAS-plan (tvärtom stoppade man mer pengar till militärens så kallade "svarta hål"), man drev fram grön skatteväxling på 17 miljarder istället för att som dagens MP besluta om skattepolitik som gick i motsatt riktning, man drev fram effektskatt på kärnkraft för att denna skulle avvecklas - istället för att som nuvarande MP ta bort effektskatten, man ingick budgetförhandling med S först efter det att man förhandlat fram vad man INTE skulle acceptera (bland annat närmande till NATO). Historia är inte ett dåligt ämne för samhällsdebattörer!

   Radera
 6. Utfrågningen av Maria Ferm i tv visade tydligt vilka problem MP står inför.Ferm kunde inte övertyga Nike Nylander och tv-tittarna om att hon ens själv trodde på vad hon sa.Då har man problem då!

  SvaraRadera
 7. Den som läser Svenk Natur och en intervju med miljöminister Karolina Skog förstår var konflikten ligger - hon säger just det som de åtta undertecknarna påtalar att man som grön inte skall säga när det gäller synen på evig ekonomisk tillväxt. Så tydligt det kan bli!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.