torsdag 24 november 2016

Grönt försvar i röd miljö

På lördag deltar jag i ett samtal på Socialistiskt Forum. Hävdar att det inte är så mycket bättre om vi på ett jämlikt sätt knaprar slut på planeten än om överklassen själv ägnar sig åt det... Vi måste sluta knapra. Socialism utan ekologisk grundsyn är inte mindre förlegad än ekologism utan solidaritet. Med anledning av den nya boken STÄLL OM!

ABF-Huset, Sveavägen 41, Stockholm
Lördag 26 november
Tid: 12.15 - 13.00 
(Katasalen - mer här.)

Ställ om!I den nya antologin Ställ om! skriver jag tillsammans med bland annat 
  • Richard Smith (amerikansk ekonomihistoriker)
  • Daniel Tanuro ( belgisk agronom) 
  • Michael Löwi (sociolog och filosof bosatt i Frankrike)
  • Pat Davine (författare till bland annat Democracy and economic planning), 
  • Asbjörn Wahl (norska LO)
  • Nathalie Guay (ansvarig för internationella relationer i Conféderation des syndicats nationaux i Québec). 

Mitt kapitel hamnar om ekologisk och social hållbarhet kopplat till ekonomiskt systemtänkande - och är nog att betrakta som den systemkritik som låg till grund för att MP en gång bildades. I förordet beskrivs det av Rikard Warlenius - som bland annat är "senior rådgivare" i den gröna tankesmedjan Cogito - som en "påminnelse om Miljöpartiets gröna och systemkritiska rötter, oerhört avlägsen från den nuvarande miljöpartistiska partiledningens turkosa politik..."

Tja, kanske så.

Bland annat skriver jag, vilket finns skäl att göra med tanke på några av de andra författarnas vurm för begreppet socialism: "Planeten överlever inte bara för att vi alla knaprar jämlikt på den... vi måste helt enkelt sluta knapra. Det är det som är utmaningen."

Några av underrubrikerna i mitt kapitel är: Fångar under ekonomismens järnlag, Den oblodiga statskuppen, Från tillväxt till utveckling, Nyckel till hållbarhet: sänkt arbetstid, Arbetarrörelsen - hinder eller möjlighet?

Boken kan beställas från Bokförläggarna Röda rummet, med porto kostar den 200 kronor.