fredag 16 oktober 2015

Världens äldsta lär ha dött

Dags för Nyhetspanelen igen. 07.45 i Gomorron Sverige, SVT. Lär väl bli svensk och amerikansk politik, kan jag tro. Vad värre: det berättas mig att världens äldsta albatross har dött. Hon lär ha färdats minst 800 000 mil.

Hennes hem var Midwayöarna, den mycket märkliga plats som 1988 blev naturreservat efter att militären lämnat ön. Innan dess hade tusentals albatrosser slagits med militären om utrymmet på landningsbanan. Under årens lopp dödades mer än 5 miljoner albatrosser.

Idag är det plast och ännu varande långlinefiske som utgör det stora hotet.

En vandringsalbatross kan utan problem färdas 80 mil per dag. De kan glidflyga långt över 100 kilometer i timmen, svävande på vindarna, ett naturens magnifika under. Så vackert, så magnifikt, så elegant, så självklart.

Egentligen suktar jag bara efter att göra en resa till i mitt liv. Till Cambell Island, drygt 60 mil söder om Nya Zeeland. Rätt var det är kanske mitt koldioxidkonto tillåter det... Där skall jag känna att själen lyfter - inbillar jag mig - för där samlas nämligen hundratusentals individer av något av det vackraste som finns på jorden: albatrossen.

När jag sett en albatross har jag alltid fascinerats av hur en klumpig, rent av klantig, varelse på marken kan förvandlas till en mästare bara hon hamnar i sitt rätta sammanhang. Precis som ungar kan vara klumpiga och odrägliga i en skola som inte passar dem, för att sedan, om de får chansen i rätt sammanhang, blomstra och visa sig vara mästare. Om de ges chansen att utveckla sin kreativitet och fantasi.

Albatross. Den har tagit sig friheten när den lyfte. Fler borde göra det. Istället för att bli ett meningslöst offer  i ett konsumtionssamhälle där stora delar av livet reduceras till ett platt kontokort av plast och fångad av en jävla mobil.

I hörlurarna på väg genom ett dimmigt Östermalm, där de flesta i vanlig ordning tycks sova till skillnad från andra satsdelar, ska jag lyssna på den här.

10 kommentarer:

 1. Själv gillar jag kakapon som är utrotningshotad papegoja på Nya Zeeland och i princip albatrossens motsats. Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen) skrev i boken "Last chance to see":

  “[The kakapo] is an extremely fat bird. A good-sized adult will weigh about six or seven pounds, and its wings are just about good for waggling a bit if it thinks it's about to trip over something — but flying is out of the question. Sadly, however, it seems that not only has the kakapo forgotten how to fly, but it has forgotten that it has forgotten how to fly. Apparently a seriously worried kakapo will sometimes run up a tree and jump out of it, whereupon it flies like a brick and lands in a graceless heap on the ground.”

  Här är en intressant föreläsning om kakapon som Adams gav. Väldigt humoristisk men med en sensmoral leder till eftertanke - två delar, här är del ett:
  https://youtu.be/ONkf6EZdjEc

  SvaraRadera
 2. Konstiga favoritfåglar bland f d politiker. Albatross...

  Politikerns favoritfågel är ju allmänt känd, det är givetvis duvan.
  Liten, men matglad och social, kommer den med ett budskap om fred. Sedan blir den kvar, åtminstone till maten är slut. Knappast blyg, och heller inte rädd för att skita ifrån sig ordentligt, oavsett plats eller sammanhang.

  SvaraRadera
 3. Birger kanhända är en läsare av engelska 1700-talsdikter, "The Ancient Mariner" som får lida för att ha skjutit albatrossen:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Albatross_%28metaphor%29

  Kan man tänka sig att han deklamerar dikten i någon östermalmsvåning i framtiden? Borgerligheten därstädes kan behöva besöka en klassisk litterär salong då och då

  SvaraRadera
 4. Kingedward24 sa... Konstiga favoritfåglar bland f d politiker. Albatross...
  -

  Bättre än hökar i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Albatrossen är en vacker fågel. Va i Dunedin på Nya Zeeland förra året och titta på Albatrossar. Väldigt mäktigt. Måste passa på att tipsa om Vikingarnas låt Albatross. En av få bra dansbandslåtar.

  https://www.youtube.com/watch?v=h6u45bAv2RY

  /Erik

  SvaraRadera
 6. Du verkar vilja ha nyval eller varför är det så viktigt att nu bilda en ny regering? Jag fattade inte på Nyhetspanelen att du inte försvarade decemberöverenskommelsen eller den regeringen som nu är med mp med. Vilka vill du ha i stället med i regeringen? Är det det berömda sossehatet som kommer fram igen och som verkar överskugga allt annat.Annars är det användbart i debatten att "alla inte kan vara lucia", förutom på dagisnivån. De här tre kvinnliga partiledarna konkurrerar med varandra och tar varandras röster så det borde gå att få en ny röd grön majoritet vid nyval. Päivi

  SvaraRadera
 7. Den här poetpunken med albatrosser o mobiler va grym, mer sånt, go Birger!

  SvaraRadera
 8. Tips på läsvärd bok
  http://cup.columbia.edu/book/flight-ways/9780231166188

  för den som vill fortsätta kontemplera över mäktiga fåglar och vad det innebär för oss att leva i en värld med allt större förlust av biologisk mångfald.

  "Flight Ways -

  Life and Loss at the Edge of Extinction"

  Thom van Dooren


  Kan laddas ned här:

  http://www.academia.edu/3192550/Flight_Ways_Life_and_Loss_at_the_Edge_of_Extinction

  /Anso

  SvaraRadera
 9. Och albatrossen och all denna skönhet kom från ett moln av väteatomer. Utan någon rikting eller syfte i dess tillkommelse. Helt slumpmässigt. Det verkar helt otroligt!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.