tisdag 19 augusti 2014

Arbetslinje eller livslinje?


http://www.myvideo.de/watch/7780086/Heinrich_Boell_Anekdote_zur_Senkung_der_Arbeitsmoral?fb_action_ids=10203983124401810&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582En liten lektion i andra värderingar än arbetslinjen, av Heinrich Böll. Klicka på bilden, om ni kan tyska.

Historien berättades förresten ofta i valrörelsen 1988, då jag och Grön Ungdoms ordförande Katja Wagner turnerade. Det var då MP drev krav på sänkt arbetstid och en grön livslinje istället för krav på heltid och grön arbetslinje.

PS! I korthet är historien så här:
En välbärgad , kostymklädd turist på Europas västkust står på stranden och fotograferar. En fattig fiskare ligger i sin båt och dåsar och njuter av havet och tankens frihet. Han väcks av kamerans klickande. Turisten och fiskaren börjar prata.
- Ska du inte ut och fiska istället för att ligga här och lata dig, säger den flotte turisten.
- Jag har redan varit ute på morgonen och fått fisk så det räcker i tre dagar.
- Men om du åker ut flera gånger, inte bara idag, utan också i morgon och övermorgon, då skulle du få så mycket fisk att du hade råd att köpa en motor till båten!
- Vad ska jag med det till? 
- Du hinner fortare ut på havet och kan få mer fisk. Och om två år skulle du ha råd med en båt till. Och få ännu större fångst! 
- Mmmm, det är ju en tanke...
- För pengarna skulle du kunna anställa några. Och fånga ännu mer fisk. Så småningom skulle du kunna köpa en helikopter för att leta upp fiskstimmen och dirigera båtarna dit. Och sedan …
- Och sedan, undrade fiskaren?  
- Sedan skulle du lugnt kunna sitta här solen och dåsa och titta på det härliga havet...


9 kommentarer:


 1. Tänk att den en gång ingick i Centerpartiets lilla gula ..
  http://ericsecher.blogspot.se/2012/03/anekdot-for-sankande-av-arbetsmoralen.html

  Kul att höra hela texten i helhet original.

  Eric

  SvaraRadera
 2. Eric, jo det var på den tiden då jag ältade att det fanns ett "grönt bälte" i riksdagen bestående av MP, C och V. Det fanns en gemensam plattform när det gäller synen på att människan är mycket större än arbetskraft, att livskvalitet skulle väga tyngre än tillväxt (gällde delar av Vänstern, men betydande delar av Centern), att energiomställning skulle ske, att NATO-medlemskap var otänkbart, att låginkomsttagare skulle prioriteras framför höginkomsttagare när det gällde skattepolitik, att industrihögern hade för stort inflytande. Hoppat att dessa partier skulle växa och bilda underlag för en regering kunde man faktiskt hitta i alla dessa tre partier.
  Sedan kom Lennart Daléus, Maud Olofsson och Annie Lööf och stegvis flyttades Centern till en helt annat planhalva. Samma sak när Lars Ohly tog över, ett litet steg bort från den tidigare hållningen som Schyman och andra till viss del omfattat och sett möjligheter i.

  SvaraRadera
 3. Livslinje naturligtvis!

  Linus på linjen

  SvaraRadera
 4. Mitt i prick......

  SvaraRadera
 5. Jo, men med det tänkandet hade vi stått oss slätt. Även jägarna och samlarna kunde leva sådana liv. Arbetet tog en bråkdel av deras liv, under årtusenden. Men om de fortsatt därmed? Vad hade hänt då? Tja, då hade vi nog fortfarande varit jägare och samlare.

  Därmed inte sagt att jag sympatiserar med dagens galenskaper, som du ofta så träffande beskriver. Men den framkomliga vägen måste ju ändå ligga någonstans mellan de båda extremerna, mellan den fattige fiskarens ståndpunkt och dagens vansinniga stress.

  SvaraRadera
 6. Så sant, Ola, vi behöver se upp med hänfallenheten åt ordet "eller". Allt eller inget. Och bejaka Balanslinjen. För arbeta behöver vi. Frågan är "bara" hur mycket och med vad.
  Balanslinjen=arbetstidsförkortning
  (Inte att beblanda med arbetsförakt.)

  SvaraRadera
 7. Ola, du får väl rimligen se det som den tankeväckare som det är meningen att vara.

  SvaraRadera
 8. Förlåt
  men på vissa håll så kallas nu
  den förnöjsammas fiskarens barn
  för terrorister.
  Tänk så det kan bli!

  SvaraRadera
 9. Den förnöjsamme
  borde styra världen
  i sina små samhällen
  med överblick och ansvar
  och i en takt där alla kan
  växa in i rollen som ansvariga
  MEDARBETARE

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.