tisdag 8 januari 2013

Se chansen till fred i Afghanistan

Nu tas steg på vägen mot en förhandlingslösning i kriget i Afghanistan. Det är viktigt att samtalen kommer i gång och att talibanerna också verkligen tvingas att redovisa sina kort - den 24 december sa sig dessa vara för att kvinnor skall ha rättigheter till utbildning och arbete, att välja make,ha arvsrätt och rätt till egendom. För fredens skull bör detta på allvar prövas.  

Utan fredsförhandlingar lär kriget bli något av ett evighetskrig. Sverige tillhör den skara länder, som till skillnad från till och med Nato-medlemmar, avser att militärt vara kvar efter 2014. I regeringens proposition finns inga förslag om hur väst skall stödja en intern afghansk förhandlingslösning. I stället går allt ut på att bygga upp Karzais styrkor så att de kan slå ned talibanerna. Det är en aggressiv krigspolitik som omöjliggör en fredlig lösning. Lärdomarna från Vietnam och Algeriet bör istället tas tillvara

Det skriver nedanstående i en debattartikel i SvD. 

Hela artikeln finns HÄR.

ANDERS FERM
tidigare Sveriges FN-ambassadör
PETER HJUKSTRÖM
tidigare förbundssekreterare i Svenska Afghanistankommittén
LARS-GUNNAR LILJESTRAND
ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet
THAGE G PETERSON
tidigare försvarsminister och riksdagens talman
BIRGER SCHLAUG
tidigare språkrör för Miljöpartiet
MAJ BRITT THEORIN
tidigare Sveriges nedrustningsambassadör och ordförande i Operation 1325

 

5 kommentarer:

 1. Märkte att svenska medier var tysta om talibanernas steg tillbaka.Förhandling är nödvändigt, all erfarenhet visar att det inte går på annat sätt i Afghanistan. Bra att jämföra med Vietnam och Algeriet. Vad svarar Bildt, vars strategi är att vara mer Nato ön Natoländerna själva....
  L.

  SvaraRadera
 2. Tunga namn, stor erfarenhet äv konflikter, Afghanistan och politik.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra artikel i Svd, Birger! Att de afghanska talibanerna skulle vara motståndare till att flickor får utbildning är ett missförstånd, sannolikt baserat på en sammanblandning med de pakistanska talibanerna. Jag skrev om bland annat det på min blogg i det här inlägget:
  http://metrobloggen.se/thirdworld/darfor-har-usa-sverige-m-fl-misslyckats-i-afghanistan/
  Artikeln ger även en resumé av alla USA:s klantigheter i Afghanistan som gav upphov till talibanrörelsens återkomst på scenen samt redogör en del för afghanska sedvänjor som västpolitiker inte verkar känna till men som jag själv fick ta del av under ett besök i afghanska flyktingläger i slutet av 1980-talet./Björn Blomberg

  SvaraRadera
 4. Dessa uppgifter visar hur viktigt det är att läsa den bok, som jag här ber att få dra i repris:

  "Utan media kan du inte starta ett krig". Författare är Jan-Olof Rönn.
  (Sökord. För man får väl inte ange förlaget här?)

  Rönn har lagt ner ett stort jobb på att reda ut irrgångarna för vad som styr medierna att berätta, respektive begrava, en nyhet. Han klär av de största medierna så de kan beskådas i all sin narraktighet. Därför kommer SVT och de andra troligen aldrig att nämna den boken.

  Gt

  SvaraRadera
 5. http://www.voltairenet.org/article176897.html

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.