Vad som är mitten avgörs numera av högerpartiet... |
Det nya året är framkrystat och det ser ut ungefär som det gamla, om än med färre rynkor än så länge. Vi kan se fram emot en långdragen process kallad Melodifestivalen samt att Mats Knutsson fortsätter att vara politiskt orakel. Det verkar hotfullt.
Ett annat hotfullt fenomen är partikongresser. Sju partier, alla utom Vänstern, skall ägna sig åt detta under året. En del kallar det kongresser, andra kallar det stämmor eller landsdagar. Det är i princip samma sak och är alla skäl för Mats Knutsson att få traktamente.
Centerpartiet har två stämmor i år. På den första skall man förkasta förslaget till nytt partiprogram. Man vill nämligen behålla väljare snarare än reserverade stambord vid Stureplan. På den andra, som avhålls i höst när löven faller, lär Annie Lööf falla och ersättas med någon som tror på Centerns grundläggande värderingar. Vem vet vem man kan hitta, kanske någon som heter Lennart. Eller skall Kerstin Lundgren träda fram som halmstråt som räddar Centern?
Annie Lööf har insett faran och tagit sig hem från Thailand, ser jag i bladet. För att ta kommandot. Hon bör nog också radera allt hon kan när det gäller tidigare uttalanden om hur mycket hon gillar Stureplanscentern.
Men det är också upp till alla centerpartister att förklara om de är läskunniga eller inte. Eller om de är så gaggiga att de inte minns. Lööf har nämligen vädrat åtskilliga av de åsikter - platt skatt, månggifte etc - alldeles själv, långt innan idéprogrammet skrevs. Man valde - under stående ovationer - en som gillar Margaret Thatcher och Ayn Rand.
Miljöpartiet har också kongress i avsikt att förkasta föreslaget partiprogram och för att återinföra kravet på friår, hårdare skrivning om sänkt arbetstid och nedteckna tydlig tillväxtkritik. Språkrören kommer att säga att det är jättebra, för de har, under föräldraledigheten, snappat upp att det finns en rörelse i tiden som man inte upptäckt i riksdagsbunkern där hela högen av chefstjänstemän numer styr. (Man har inrättat en massa chefstjänster för att skapa karriärvägar inom partiet och motivera högre lönenivåer - fast de flesta chefer har man hämtat utifrån för säkerhets skull.)
Socialdemokraterna samlas två dagar efter 1:a april för att ta ställning till om man är en rörelse som väljer politik eller om man ska ha en politik som följer sin ledares rörelser. Gör man det sistnämnda blir man av med Greider och vinner över Reinfeldt. Inte i bemärkelsen ”vinna i nästa val”, utan i betydelsen ”Tjena, Fredrik ska vi bilda regering tillsammans, nu när vi ändå tycker nästan samma sak i det mesta?”.
Moderaterna träffas även de för att kontrollera att pärlhalsbanden på medlemmarna av avtagna samt ta ställning till huruvida man skall se Stefan Löfven som motståndare eller medarbetare.
Kristdemokraterna har sina dagar då man skall fundera på huruvida det är gångbart att följa Alf Svenssons råd att partiet mer skall poängtera Tio guds bud och därmed på vilket sätt man skall lagstifta om att män icke skall kasta lystna blickar på andra mäns ägodelar såsom åsnor, oxar och hustrur. I nu nämnd ordning.
Sverigedemokraterna har så kallade landsdagar. Det ryktas att man struntar i kongresshallar och istället lägger mötet på en byggarbetsplats för att känna sig hemma.
Folkpartiet skall också träffas, diskussion huruvida man skall samla medlemsskaran på övergivet regemente eller i partiledarens kök pågår. Vid det sistnämnda skulle man kunna erbjuda Mats Knutsson övernattningsmöjligheter i vardagsrummet.
Men inget av partioerna pratar om politikernas löner/pensioner efter riksdagen, kommunal etc.?
SvaraRaderaInte heller om medborgarlön?
Inte heller om slavarbete?
Inte heller om ut ur EU?
etc
etc
etc
Nej; alla siktar nu till valen 2014 och gör ingenting annat.
centerns dilemma är nog att det är svårt att sudda bort det som nu har sagts, skrivits.
SvaraRaderaUnga politiker bör betänka att allt de skriver på t ex bloggar finns kvar, och kan finnas kvar även om det suddas ut långt senare. Annie Lööfs blogg är en guldgruva för medier som nu när man hittat hennes stöd för månggifte. Gamla motioner till partistämmor är annan godis. Hur ska hon klara ut allt?
SvaraRaderaHärligt syrligt skrivet! Och Gott Nytt År!
SvaraRaderaSyrligt, men ändå lite kärleksfullt i ironin. Dessutom roligt. Satitr i bra form. Elakt, med knorr och kunskap. Härligt blandad blogg, nyfiken varje dag!
SvaraRadera"Sverigedemokraterna har så kallade landsdagar. Det ryktas att man struntar i kongresshallar och istället lägger mötet på en byggarbetsplats för att känna sig hemma."
SvaraRaderaUsch då. Miljöpartisterna väljer att supa och köra rattfulla, för att känna sig hemma.
Tack Birger för en riktigt rolig bloggtext!
SvaraRaderaJodå. Lööf klarar ut det hela. Hon menar att det för hennes del räcker med en partner. Medan den som så önskar kan få ha flera, utan att staten lägger sig emellan.
Man tillåts vara otrogen på ett troget sätt, så att säga. Men det blir nog problem för de barn som senare, i vuxen ålder, vill ägna sig åt släktforskning.
Bra med slopandet av skolplikten, dvs att man måste gå till en skolbyggnad för att lära sig något. Läroplikt, eller vad det kommer att kallas, blir mycket bättre, särskilt för de barn som är rädda för mobbningsskolor.
SVT-Knutson (tror inte han är en "ss-man") är en rolig kommentator i all sin leende självsäkerhet.
Den enda av SVT:s kommentatorer som verkar vara riktigt seriös är väl Margit Silberstein.
Men Birger, var har du hört att MP ämnar bli som MP Original?
Gt
artifex "Inte heller om ut ur EU?"
SvaraRaderaKan det delvis bero på, att det finns tydliga regler med hur man går med i EU. Är reglerna lika tydliga med hur/om man går ut? Går man med i något borde man samtidigt förvissa sig om hur man går ut? och om eventuella konsekvenser. Samma fenomen som med lånefällor? Ogenomtänkt?
Staten ska inte lägga sig i och (C) förskräcker "oss" med förslag som månggifte. Vilket kanske skulle lösa problem med att man inte ska kasta lystna blickar på andras fruar eller män. Eller inte? Löser det något eller blir det främst de rikas lilla nöje och en maktsymbol liksom många bilar, resor, hus. Återigen var aldrig nöjd? Gräset är alltid grönare på andra sidan?
Mer överstatlighet i och med EU är tydligen helt okej. Så var det med det luddiga ordet frihet som ingen ännu lyckats lista ut vad det är. Frihet är tydligen rätten att bestämma över sig själv och makten att bestämma över andra. På så sätt är det intressant att (C) lyfter "frihets" frågan. Vad är egentligen frihet? Rätten att ta sig fler fruar eller män? Eller är frihet något större något mer?
Hur "kan MP bli som MP "orginal" utan att på allvar lyfta EU frågan?
Lisbeth
Lisbeth, låt hoppas att Birger reder ut detta.
SvaraRaderaVad jag nu tror mig förstå, så räcker det inte med att återgå till originalet (där det möjligen fanns en borgerlig gen från "fädernet"). Ett nytt MP måste bli bättre än så.
Gt
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/andor-eurolanderna-bor-unfora-gemensam-a-kassa_7806948.svd
SvaraRaderaUt ur EU;NU!
Medborgarön;NU!
Och i Freddes kökssoffa slafar Margit. Kan hålla med Gt om att Margit Silberstein är seriös, däremot långt från opartisk. Måste vara unikt att SVT har två politiska kommentatorer som tidigare arbete på SVD.
SvaraRaderaAnnie Lööf verkar extremt angelägen att avskaffa sina ämbeten som både näringslivsminister och partiledare. För någon statlig inblandning i näringslivet vill hon väl inte ha, men gärna lönen. Alliansen argument om att de haft kort tid på sig att förbättra slog hon rejält hål på med kommentarer om hur länge sedan 2006 var.
Centern är den perfekta illustrationen av uttrycket "Sälja smöret och slarva bort pengarna". De sålde sina blaskor och blev landets i särklass rikaste parti.
SvaraRaderaDet obegripliga är hur ett sånt landsbygdsförankrat parti med en hel drös jordnära medlemmar ute i bygderna kunnat kapas av dessa totalt verklighetsfrämmande
Stureplanstomtar.
Karin K. Silberstein och de andra är inte opartiska. Det har du rätt i. Men hon är i alla fall ganska bra inom den ram hon får hållas. (Viss ängslan i henns blick kan dock skönjas?) Trampar man snett där, då kanske man blir utan jobb.
SvaraRaderaNu får jag väl på nöten, men jag kan inte tiga om att boken, som jag tjatat om, är nödvändig. Den skjuter mitt i prick, vad gller medierna.
Alltså: "Utan media kan du inte starta ett krig" av Jan-Olof Rönn.
Gt
Sunburn sa:
SvaraRadera"Centern är den perfekta illustrationen av uttrycket "Sälja smöret och slarva bort pengarna". De sålde sina blaskor och blev landets i särklass rikaste parti."
En kollega presenterade igår sin teori: några på erforderlig position försöker helt sonika lägga ner partiet och dela på pengarna...
Ja, varför inte tänkte jag, jag skulle inte bli minsta förvånad - det är ju sådan kapitalismen ser ut, och kapitalister tänker!
Men kapitlismen har ingen egen ande, vad jag vet, utan består av människor. I och för sig kan ju dessa vara besatta av en "ond ande", vars namn stavas Girighet.
SvaraRaderaGt
Jag finner det kontraproduktivt att rikta kritiken på tillsynes giriga individer - då man då tyvär allt som oftast samtidigt försöker dölja/förneka det faktum att det är systemet/kapitalismen som är girigt i sig själv!
SvaraRaderaEnligt dagens kapitalism och neoklassiska teori så uppmuntras man ju bete sig just girigt, som nation, företag och individ - det är ju själva kärnan i den kapitalistiska ideologin - att suga ut allt och alla!
Sanningen är ju att Kapitalismen som system "sipprar upp" arbetets frukter till kapitalägarna - medan deras rimridåer påstår att det ökande välståndets "sipprar" ner till alla...