fredag 11 januari 2013

Route 66 - och den amerikanska drömmen

Den amerikanska drömmen...
Det finns vägar och vägar. Landsvägen till Vingåker i all ära, men Route 66 genom den amerikanska Södern känns mer frestande att tala om. Och det skall jag göra ikväll klockan 19.00 i Kunskapskanalen. Med Peter Kadhammar. Han har skrivit boken Route 66 och den amerikanska drömmen.

Route 66 är kult. Där åkte huvudpersonerna i John Steinbecks roman Vredens druvor. En stark bok som underlättar om man vill förstå USA.

Det var den första vuxenbok jag läste som nybliven tonåring. Den blev film med Henry Fonda i huvudrollen. En bra film. Chuck Berry spelade in en låt 1961 som hette Route 66. Det var därför jag läste boken. För jag ville veta hur det var på vägen där Elvis, Scotty Moore, Bill Black och D.J.Fontana färdades i en rosa Cadillac för att spela från något lastbilsflak i något gudsförgäten håla på 50-talet.

Peter Kadhammars bok handlar om alltihopa. Om Vredens druvor, om den amerikanska drömmen och om de samhällen som slokar utefter den gamla vägen. Om USA idag. Men också om den resa han själv gjort. Om ett före och ett efter.

Han skriver: "Jag reser mig från bordet och gick mot dörren och kände hur vänster arm domnade bort och hur stelt jag gick, mån om att upprätthålla ett sken av normalitet eller snarare värdighet...". Om det vill jag också tala, om varför vi är så måna om att upprätthålla sken av värdighet. Och om Södern slokar med eller utan värdighet.

Kunskapskanalen fredag 19.00. Repris vid midnatt samt lördag morgon 09.00.


3 kommentarer:

  1. Kul noterande jag gjorde ikväll. Va på bastuklubb (nej inte den gamla modellen) Vi kom in på politik, eller iaf jag kom in på politik. Och angående arbete och hur det nu ligger till med det. Vilket fall så är det kul att det bara verka finnas två sätt i världen. Alltså som det är nu eller lite extremare eller Kommunism. När man kan säga att det kanske gå lösa genom att du får lite mera fritid och delar med dig av arbetet så verka folk inte fatta vad man säger.

    SvaraRadera
  2. Det låter som prat i en manlig bastu.

    SvaraRadera
  3. I drömmarnas och "frihetens" land flödar det av vapen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.