Jonas Sjöstedt blev naturligtvis vald. Han har en attityd i den politiska debatten som gör att varenda parti förmodligen önskar att man hade någon av liknande sort i sin partiledning.
Jämför Sjöstedts attityd - samtalande, ödmjuk och allvarlig - med Lööfs ständigt påklistrade leende, Björklunds halvvulgärt högljudda retorik, Reinfeldts besserwisserattityd, Juholts oförmåga att uppträda som någon man skulle kunna tänka sig som statsman, Hägglunds maniska vilja att säga något kul och Gustav Fridolins, som det tycks, övergripande strävan att behaga den grupp som för tillfället lyssnar. Det är banne mig inte lätt att vara partiledare!
Nu slipar förstås medierna knivarna. Och, givetvis, försöker man hitta något som skadar Sjöstedts trovärdighet. Man har hittat ett uttalande om att han inte tycker att det är så kul att bo på Östermalm i Stockholm, och påtalar att Sjöstedt minsann har råd med att flytta till någon lämplig förort istället för att gnälla över att bo där frun har sin bostad. Men tänk om nu familjen i övrigt gillar att bo på Östermalm? Ska Jonas Sjöstedt bestämma över boendet bara därför att han är man? Eller för att han är politiker? Hur tänker man egentligen? Anser man att alla i en familj skall vara politiskt klonade? Själv skulle jag faktiskt inte ha så mycket emot att - om jag bodde i Stockholm - bo på Östermalm eftersom det är nära till Stadion, Gärdet, Djurgården och skärgårdsbåtarna...
I lokaltidningen (Katrineholms Kuriren) meddelas på ledarplats - under rubriken Verklighetsfrämmande vänster - att Vänsterpartiet är verklighetsfrämmande... Skälet är att tidningen anser att merparten av svenska folket gillar valfriheten i skola, vård och omsorg. Att de gillar marknadsekonomi och fri handel. Det är ett djärvt påstående tidningen gör efter att skandalerna radats upp som ett pärlband inom just vård, skola och omsorg den senaste tiden... Kanske är det så att just i den fråga som den liberala ledarskribenten anser att Vänstern är "verklighetsfrämmande" i är den mest verklighetsförankrade i svensk politik just nu.
Just det där med verklighetsfrämmande har jag hört själv också, i massor med debatter. På 80-talet var det "verklighetsfrämmande" att kräva att klor skulle bort från blekningen av papper, att kräva ekologiska mejeriprodukter - det var till och med "orealistiskt" att kräva oblekta kaffefilter som inte var kritvita... På 90-talet var fick jag av ledarskribenter hör att det var "orealistiskt" att kräva grön skatteväxling och att det var lika orealistiskt att kräva utfasning av fossila bränslen.
Nu hävdas från ledarreaktioner att Vänstern krav på sänkta arbetstid är orealistisk. Det blir ju inte sannare därför att MP plötsligt luftar att det är orealistiskt... Som om 40-timmars lagstadgad normalarbetstid vore en naturlag. Som om inte rationaliseringar, effektiviseringar, automatiseringar, robotisering och datoriseringar rimligen borde leda till att vi både kan och bör minska arbetstiden... Snart får vi väl höra det klassiska uttalandet från borgerligt håll: Sänkt arbetstid till 30 timmar i veckan är planekonomi. Medan 40 timmar således är marknadsekonomi. Undrar vad 48 timmar var...
På SvD:s ledarsida hävdas att Sjöstedt kommer att omges i partistyrelsen av de som föredrar "Lars Ohlys kommunistoida hållning". Vad är det för uttryck? Vad i den politik som V fört under Ohly har varit kommunistisk? Även av ledarskribenter bör man kräva ett visst mått av hederlighet. För inte är det väl så att man är kommunist bara för att man ifrågasätter skattesänkningar i hundramiljardersklassen och att vården inte skall drivas av vinstsyftande bolag? I så fall var ju även tidigare borgerliga regeringar kommunistiska...
Jenny Madestam skriver i en debattartikel i SvD att Sjöstedt kan bli "livsfarlig för S och MP". Så är det förstås, inte minst eftersom S är ett sargat parti där hederskulturens hämndbegär tycks vara norm med knivskärning och MP tycks fladdra hur mycket som helst. Typiskt var att innan V-kongressen började gjordes panikartade utspel från dessa två partier om att man kritiserade vinst inom vården. Trovärdighet: noll.
Men Jenny Madestam är statsvetare och något av politisk nörd, och det sätter sina spår. Politik är betydligt mer komplex än nördarna och tyckarna vanligen hävdar. Sjöstedt kan mycket väl ta röster även från borgerliga partier. Väljarkåren är ombytlig, man tänder på några få frågor, reagerar på trender och funderar över vilken partiledare som känns trovärdig. Dessutom ligger det i tiden att högervågen snart avtar, den har pågått länge och vi kan vänta oss en annan trend i takt med att problemen kommer att staplas på varandra de närmaste åren. Vänstern kan räkna med åtskilliga proteströster. Det finns åtskilliga, det är min övertygelse, som kan tänka sig uttala stöd för Vänsterpartiet - inte tack vara Vänsterpartiet, utan trots Vänsterpartiet, i ren frustration över att de andra har gått för långt, är för lealösa eller saknar trovärdig frontfigur.
I DN menar man att det är en "hård vänsterlinje" som förs av V i Europapolitiken. Som om tvivel på EU skulle vara en fråga om höger och vänster. Man citerar - och övertolkar förmodligen - Sjöstedt som i DN skrivit att lösningen på eurokrisen är att "den gemensamma valutan avvecklas". DN beskriver de oerhörda följderna av en avveckling, utan att beskriva de oerhörda följderna av att euron fortsätter att väva in allt fler människor i Europa i en väv av arbetslöshet och växande ekonomiska/sociala klyftor som riskerar leda till att främlingsfientliga populistiska partier kan skörda framgångar. Personligen är jag ganska övertygad om att länder kommer att lämna euron de närmaste åren i ren panik - det minst usla vore att euron finns kvar i länder där systemet fungerar. Problemet med euron har varit att den sjösatts alltför fort i alltför många länder. En naturlig och mer långsiktig framväxt av euroområdet i takt med att ländernas system och strukturer växt samman hade varit att föredra. Enskilda valutor i varje land är inte ett självändamål, lika lite som enskilda stater i sig är ett självändamål. Men allt kräver tid, politiker som har som mål att få underteckna avtal och bli historiska är ett allvarligt problem eftersom man har för bråttom. Synd att de inte har så bråttom i klimatfrågan istället... Men då hotas förstås tillväxten...
Vad är då vänsterns problem, vad stör mest? Förutom att det känns mossigt och småpyrt när man inleder sina kongressanföranden med "kamrater" så har man i utrikespolitiken en makalös förmåga att retoriskt plädera för att det ondas fiender alltid är goda. Det tycks mig vara Lars Ohlys största brist. Han är inte ensam, bristen är ganska vanlig i svensk mediadebatt. Sålunda är Falun gong något fint bara för att dess utövare blir förtryckta av kommunistpartiet... och det fria Tibet utmålas som ett paradis innan kineserna ockuperade landet... och blåögda svenskar som anhålls för mord någonstans är i princip alltid drabbade av orättvisa domstolar... Tänk vad lätt det är att leva med en svart-vit världsbild.
Och sedan har vi då det där med socialism som kan betyda nästan vad som helst. Själv anser jag att fördelningspolitiken bör vara mer radikal än vad Vänsterpartiet anser, men inte är jag socialist för det. Jag anser att vinstdrivande anonymiserade bolag inte skall driva vård och skola - men inte är jag socialist för det. Jag anser att det är rationellt med vissa statligt ägda företag - t ex när det gäller järnväg, elnät, mobilmaster, elförsörjning och postutdelning. Bra för konkurrensen är det med statliga alternativ inom bankväsendet och penningförmedlandet. Mer statligt ägande borde det vara inom läkemedelsindustrin. Och varför det skall vara så bra att kränga så många piller som möjligt, med sanslösa reklaminsatser, har jag svårt att förstå. Men socialist? Nej, för i så fall var ju snart sagt varenda moderat socialist för några tiotal år sedan...
Här funderar jag på om inte V kan vara bästa alternativet för konservativa, gröna och socialliberaler som vill återföra värden i politiken.
Suverän analys Birger.
SvaraRaderaNu får vi bara hoppas att Håkan J snart ersätts av Lena Sommestad. Då kan valet 2014 fokusera på frågan som nästan försvann i förra valet: klimatfrågan med sammanhängande frågor.
Så att sedan marschen mot Sverige som ett föregångsland när det gäller att bli ett klimatsmart samhälle snabbt kan påbörjas.
"...och Gustav Fridolins, som det tycks, övergripande strävan att behaga den grupp som för tillfället lyssnar. Det är banne mig inte lätt att vara partiledare!"
SvaraRadera1. GF är inte partiledare, han är språkrör (men kanske har han glömt det?).
2. Jag förstår inte det här kommunist- socialism- etc. snacket. Vad är man rädd för?
3. I Stockholm skulle jag aldrig bo. Min stad är Berlin; där kan man andas!
Det är så najs med Birgers blogg för man känner sig lite mindre ensam på sin "åsiktskant". Det är lätt att idag känna sig som en extremist när man inte skriver under på allehanda svartvita beskrivningar av verkligheten och "självklara" sanningar. Men flockmentaliteten har nog iofs alltid varit stark i mänskliga samhällen, det var förmodligen inte bättre förr...
SvaraRaderaJonas Sjöstedt verkar vara en mycket sympatisk person. Fast han har sitt kön emot sig, och drabbas av ett mediedrev medan tex Lööf blev förlåten, utan att ens behöva be om tillgift för att hon är skriven i en lägenhet i Småland och således får traktamente från skattebetalarna. I verkligheten bor hon ju med sin man i Stockholm.
SvaraRaderaSå är det i feminismens Sverige. Om jag inte minns fel är Katrineholms-Kuriren en folkpartistisk tidning, så detta uttalande var på inget sätt oväntat.
Vissa saker borde som från början vara statliga som skolor och sjukvård, men också el och telefon. Annars blir det gamla vanliga att de som har råd köper sig bättre service medan de sämst ställda blir utan. Men försök den som kan att ändra på politikerna. De har sett till att höja sina förmåner så de själva ej behöver tillhöra de drabbades skara. Småfolket skiter dom i.
Jonas Sjöstedt och västerpartiet är enligt min mening verklighetsfrämmande på så sätt att deras tid är förbi. Samhällsutvecklingen har inneburit en växande frihet för individen. Möjligheterna att fixa sitt liv på egen hand och utan hjälp av politiken har aldrig varit större än i dag. Därför är kollektivism och socialism totalt passé. Den här utvecklingen drabbar all vänster, även socialdemokratin, och den drabbar både i Sverige och ute i Europa. Omvänt gäller att de partier som kan ge medborgarna ännu större frihet att själva forma sina liv tillhör framtiden.
SvaraRaderaFredrik, frihetsbegreppet bör nog analyseras en del innan vi talar om att friheten är större än någonsin. Första frågan är: friheten för vem? (Sjukskrivna och arbetslösa har knappast fått större frihet). Andra fråga är: Finns det anledning att skilja på frihet för fysiska och juridiska personer? Tredje frågan är: Hur är balansen mellan positiv och negativ frihet - det vill säga (för att ta ett tydligt exempel) är det frihet att få röka var man vill, eller är det frihet att slippa rök... Fjärde frågan är: Var går gränsen för att friheten blir en chimär - att välja mellan hundratals pensionsfonder, är det frihet när man inte kan överblicka dem? Femte frågan: Hur stor är friheten när livsstilspropagandan sköljer över oss snart sagt dygnet runt?
SvaraRaderaFrihet är - precis som "rättvisa" - ett ganska meningslöst begrepp om vi inte vet vad vi menar med det och om vi använder det slagordsmässigt. Rättvisa kan vara att man får behålla allt man tjänar, rättvisa kan vara att man delar med sig.
Birger kan knäcka MP om han plötsligt blir medlem i V. Får vi se den utvecklingen nu när MP "fladdrar" och inte ens kan stå för sänkt arbetstid och kritik av konsumtionstillväxten?
SvaraRaderaSom vanligt mycket kloka tankar.
SvaraRaderaBirger sa bl.a.: "Och sedan har vi då det där med socialism som kan betyda nästan vad som helst."
Jag har själv länge kallat mig socialist eftersom jag inte tror på ett kapitalistiskt samhälle, dvs ett samhälle där privat rikedom systematiskt används för att öka den privata rikedomen (enkelt uttryckt) och har, i likhet med många andra, föreställt mig att en gemensam, planmässig, demokratisk förvaltning av samma tillgångar skulle kunna vara en lösning på kapitalismens många problem. Men det skulle bli en alltför stor, otymplig och med tiden byråkratisk organisation, inkapabel att t.ex. tillgodose lokala initiativ, och med en mängd andra problem.
Utgivningen av varje valuta måste nog ske centralt för att undvika instabilitet, men företag måste ju inte ingå i en och samma statliga organisation för att inte vara kapitalistiska, de kan ju vara självägda kooperativ av olika storlek, vid behov understödda av samhällets valutasystem. Ett sådant system skulle precis lika väl kunna kallas (liberal)socialistiskt som (social)liberalt, eller något liknande, eftersom det skulle bestå av fria företag, vid behov understödda och/eller kontrollerade av samhället.
Grattis Birger! Sjöstedt citerade din blogg, där du berömmer Ohly, i sitt tacktal till den avdankade ledaren.
SvaraRaderaNu kommer kanske din profil på V:s 1 maj-märke ☺.
Gt
V hade kunnat varit först med 3 partiledare. Ovanligt med många bra kandidater...
SvaraRaderaKatrineholms-Kurirens ledare var i morse delvis som citronjuice.
SvaraRaderaMen det måste väl tolkas som ett gott betyg för KK:s ideologiska motsats, Jonas Sjöstedt och hans Vänsterparti.
Hittills har V-kongressen verkat som rena skolexemplet på politisk ärlighet. Hoppas att de andra partierna lär sig något av detta.
Gt
Bra talat Birger! Var har du varit i hela mitt liv? ;) Skämt o sido så uppskattar jag din kloka blogg på många olika sätt. Inte minst din länk till Rosika Swimmers öde!
SvaraRaderaSÅ underbart att hörs Jonas Sjöstedt sägs EXAKT det som Schlaug kritiserat MP för att inte säga!!!!! Är Birger en äv hans ideologiska mentorer?? Heja Jonas!!
SvaraRaderaSåg just RApport, Sjöstedt citerar Birger rakt äv. Han har förstått det språkrör efter Birger inte inte förstått!
SvaraRaderaHär hyllas herr Schlaug (efter ca 13 min):
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=8F887sg9XSw&feature=player_embedded
Genom att snabbt skanna de stora tidningarnas hemsidor ser jag hur jakten är igång på en angreppsvinkel mot Sjöstedt. Det är tragiskt att många stora aktörer inte granskar den sittande makten med samma frenesi.
SvaraRaderaSjöstedt väcker onekligen förhoppningar hos många. Fyller en lucka i det politiska spektrat. Personligen anammar jag allt Sjöstedt skisserade i TV idag - utom 6 timmars arbetsdag. Den gamla bollen är inte spelbar. Varför inte 7 timmar i så fall? Men varför alls ha lagstadgad arbetstid? / Hinke
SvaraRaderaBirger, jag bara stapplade förbi din blogg igår och har läst till och från i två dar, men jösses vad du saknas i svensk politik!!
SvaraRaderaMitt tidigare starkaste minne av dig var i en partiledardebatt för jag vet inte hur många år sen där du ägde så det stod härliga till :) (jag var väldigt ung då men ni fick min röst).
Tack för din glöd.
Hinke, varför inte 6-timmars arb.dag? Precis som Birger skriver, så är produktionskapaciteten inom industri, jordbruk och generell administration mångdubbelt mer effektiv än vad den var för bara säg 20 år sedan. Man ser också att den strukturella arb.lösheten bara brer ut sig mer och mer genom åren *trots* att vi skickar in allt större delar av undomsgenerationerna i allt längte utbildningsinsatser. Inget kommet till sist hindra att vi sänker arb.tiden. Och vi har råd redan idag - sverige är rikare än någonsin - det är bara en fråga om fördelning.
SvaraRaderaMen märk: Sjöstedt uteslöt sådant i Birgers blogg som var "ris" åt V.
SvaraRaderaEndast "ros" citerades, eller ska vi säga "nejlikor".
I varje fall så har Birger, med inramning av en rad reservationer och ursäkter, lyckats övertyga mig om V:s fördelar. Och genom Sjöstedts underbara retorik från sitt håll, uppstod därför en kniptångsrörelse, omöjlig att motstå.
Gt
Sjöstedt hade mitt öra ända tills han kom med den antijämställdistiska beskyllningen att utsläppen orsakas av männen. Alltså ännu en kollektiv bestraffning förestår. Om något negativt avslöjats om kvinnokollektivet hade det blivit liv på de kvinnliga ledarskribenterna men nu är det tyst.
SvaraRaderaÄr ett sådant parti värt din röst?
Ja visst 7:14 ta bort alla män så är klimatproblemet löst!
SvaraRaderaEn sak är dock bra med Jonas. Läste på AB:s hemsida att han i motsats till Juholt och Ohly kan tänka sig att stå i samma rum som Jimmie Åkesson.
Så han kanske är värd en halv röst - eller?
Angående Annie Lööfs "påklistrade leende" så bör detta sägas.
SvaraRaderaLööfs leende kan, efter noga kontroll, inte anses påklistrat. Hon är skapt så.
I skolan hade vi en lärare med uppvikta mungipor. Det lurade oss tro att han alltid var glad. Men när han en gång rusade ner i bänkraderna för att dela ut örfilar (vi är på 1940-tal), fortfarande med en "glad" mun, då fattade vi att han var så formad av födsel och ohejdad vana.
Men Lööf borde lära sig parera, genom att dra ner mungiporna.
Gt
"Enskilda valutor i varje land är inte ett självändamål, lika lite som enskilda stater i sig är ett självändamål."
SvaraRaderaJo det är det. Läs och begrunda:
http://robsten.blogspot.com/2012/01/glomda-argument-till-nationens-forsvar.html
Och jag tror jag anar vilket parti du kommer att rösta på vid nästa val. Men jag säger inget, låter det bli en hemlighet mellan dig och mig Birger ;-) Och det är ingen idé att andra nyfiken frågar här, vi svarar nämligen inte!
SvaraRaderaTack för alla kommentarer och alla besök på bloggen under helgen!
SvaraRaderaIlona: Tja, i trakterna kring Vingåker och lite grand i riksdagen...:-)
Hinke, du frågar varför man skall ha en lagstadgad normalarbetstid. Skälet är att alla är vi inte konsulter, frilansare eller ens hyggligt betalda. Skall en arbetsgivare kunna ställa krav på 50 timmars arbetsvecka? I det goda samhället kanske vi skulle kunna släppa den lagstadgade arbetstiden, men idag skulle det innebär att de som redan har det jobbigast kommer att få ändå sämre villkor.
Gt: Intressant, men nog har jag sett henne utan leende när det inte finns kameror närvarande...
Birger, om du kan någonting om historia ger du mig rätt. Aldrig tidigare har friheten varit så stor för så många.
SvaraRaderaBirger.
SvaraRaderaJaså? Ja, jag var väl inte tillräckligt nära då ☺
Center-leendet är således allvarligare än man först trodde.
Gt