tisdag 11 oktober 2011

Juholt, Bildt och principen om den lättvända strålkastaren...

Det som i medierna om tio år lär beskrivas som fallet Juholt är intressant för en utomstående, lättskrivet för medierna, smärtsamt för socialdemokraterna och säkert plågsamt för Håkan Juholt själv. 

Lyckosamt däremot för Carl Bildt - och kanske genomtänkt av Alliansregeringens strateger. Fast det är klart att det kan vara en härlig slump att kvällstidningen tipsades just i det ögonblick när Lundin-affären började nafsa utrikesministern i hasorna. 

Man kan ju dra högsta vinsten  i A-lotteriet också. Av en ren slump. Men nog gäller en gammal sanning om vikten av att hantera stålkastaren.

För det första: Självfallet begriper journalister och ledarskribenter att Håkan Juholt inte är så korkad så att han medvetet riskerat att åka fast för något så genomskinligt och till och med aktivt synligt som fiffel med hyresbidraget.

För det andra: Självfallet inser journalister och ledarskribenter att förundersökningen som inletts mot Juholt inte kan komma fram till något annat än att fallet avskrivs. Han har ju inte mörkat att det är hans sambos lägenhet han bebor.

För det tredje: Det som är förunderligt är däremot att Håkan Juholt inte själv begripit att man rimligen inte kan få hel ersättning av hyran om man är två som delar den. Värre än detta är emellertid att han som politiker larvat sig i Robins (när ska politiker sluta ledas i töntkoppel bara för att få vara folkliga i teve?). Lägg till det socialdemokraternas barnsliga agerandet inför söndagens Agenda. Finns bara en sak att säga: Väx upp!

För det fjärde: Jämförelser har gjorts med Mona Sahlin och den så kallade Tobleroneaffären. Jag har aldrig kritiserat Sahlin för den - det var en uppblåst medieaffär med politiska förtecken. Själv förskräcktes jag mer av att medierna inte reagerade över hur Sahlin argumenterade likt gamla tiders brukspatroner för att försvara den enorma mängd parkeringsböter hon fått - med bland annat 32 ärenden till kronofogdemyndigheten:

”Det här handlar inte om statens pengar, det handlar inte om hur jag har skött statens kort, det handlar inte om hur jag som minister har fattat beslut, utan det handlar om att jag parkerat fel, fått böter och betalar dessa böter med egna beskattade medel, ibland för sent.”

Samma attityd som överklassen alltid argumenterat: "Jag betalar för det, lille vän."

En bonusfundering: Det är nog minst tio potensers högre sannolikhet att de journalister och ledarskribenter som nu gottar sig åt Juholts hyreshärva själva nyttjat svart arbetskraft för städning och barnpassning... De senaste från medievärlden som blivit statsråd åkte ut fortare än kvickt på grund av ekonomiskt fiffel.

10 kommentarer:

 1. Med tanke på att riksdagen hörde av sig till Juholt om hyran redan i sommras förefaller det som att strålkastarteorin inte håller.

  En del saker som ser ut att vara en slump är det faktiskt.

  Aftonbladets ledarsida är förresten oerhört intressant på sistone. Det verkar nästan som att de bestämt sig för att byta partiledare...

  SvaraRadera
 2. Till vem hörde de av sig?? Inte till Juholt i alla fall, som det framgår.

  Och nog vill Aftonbladet bli av med en sådan som de uppfattar som lantis på gränsen till töntig. Så är det säkert. Sosseetablissemanget har aldrig gillat Juholt.

  SvaraRadera
 3. Max, frågan är förstås varför strålkastaren just nu riktades på Juholts hyra... Tror du inte att man ligger på grejer att tipsa om? Har man tagit del av info- och PR-avdelningars "krigsrum" så blir man kanske lätt påverkad vad gäller syn på strålkastarljus-agrar in...

  SvaraRadera
 4. Vad gäller Carl Bildt får vi vänta på att han ska göra en säl. Fast hos Skavlan liknade han mest en ål i mitt tycke.
  Är det så enkelt att man alltid betalar sin egen hyresdel? Så verkar väl inte vara fallet om ena parten är arbetslös och söker försörjningsstöd. Då räknas hela hushållets inkomster. Det kanske var Juholt som betalade hela hyran. Inte så orimligt?
  Nu har jag blivit tveksam om jag redovisat fel de gånger min man åkt med på tjänstresa. Då har han betalt merkostnader för en person, men inte halva summan. Bäst att kolla vad som gäller.
  Kommer någon ihåg kungen och hans medaljer?

  SvaraRadera
 5. Ang bloggen - Det är också något fel på sidhuvudet, Birger. Ingen startsida mm - om man surfar in via ett tidigare inlägg, kan man inte komma till dagens inlägg t ex. Men det kanske är något allmänt bloggfel just nu. Facebook är väldigt kaotiskt och massor med fel, också.
  För övrigt, så är hela det politiska maskineriet en sorglig parodi på (brist på) mänsklig intelligens.

  SvaraRadera
 6. Juholt har sannolikt inte ljugit.
  Vi bör tro på hans ord, att han inte har förstått.

  Det är skäl nog för en avgång. En blivande statsminister måste kunna förstå vardagliga taxter, och även ha känsla för vad som är rimligt.

  Men man må fråga sig, varför gifta par kan låta bara en part stå för hyran, och det helt lagligt. Borde det inte vara lika för samboförhållanden?

  Men nu har Juholt sagt att han är kulbo, alltså inte sambo som inte är lika kul.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Hela förstasidan i DN om Juholts opinionssiffror, säger allt om hur man försöker kavla ut detta. När får vi nåt sånt om Bildt, och hans ljugande hos Skavlan ?
  Men Juholt framstår ju som småsnål och smådum som genast skickar in om några hundra i hyreshöjning, när han nyligen fått brutal lönehöjning.
  Höjda riksdagslöner drar till sig de ideella från högre klasserna, och strebrarna från de lägre

  SvaraRadera
 8. Kom vändningen för Juholt i går kväll?

  Efter en tid, där TV4 och SVT kommit med motsägande uppgifter, kom nu ett utlåtande från advokaten. Där sägs att någon anvisning från riksdagen i denna sak inte existerar.

  Skulle det hålla, ja då kommer Juholt att segra i denna strid.

  Då får alla vi som trodde att han hade dålig fattningsförmåga, be om förlåtelse.

  Gt

  SvaraRadera
 9. Sorry Gt, han har redan bett om ursäkt för att ha "brutit mot reglerna".
  Men folk upprörs ju av att en kille som just fått löneförhöjning till 140.000 skickar in om att han fått en hyreshöjning på några hundra.
  Lärdom för S: trippelkolla alltid en snållänning

  SvaraRadera
 10. Allt för få personer i tv-rutan har något vettigt att säga, men du Birger vågar säga som det är. Verkar som de flesta andra inte förstår/ eller blivit skrämda av alla krafter som ropar "konspirationsgalenskap" så fort de hör ett sant ord som kan hota maktmissbruk och förstörelse. Är verkligt trött på att äta desinformation till frukost, lunch och middag varje dag framför tv:n. Blir magsjuk av mediaosynliga virus som Carl Bildts sanna ansikte och Lundin oil.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.