måndag 9 augusti 2010

Ett meningslöst inlägg

Med anledning att Jan Björklund vill kunna tvinga föräldrar, vars barn är stökiga, att vara med på lektioner så kanske han bör betänka att föräldrarna kan vara ännu stökigare.

Konspirationsteoretiker skulle nog kunna komma fram till att Björklund vill klassificera eleverna än mer genom sitt förslag.

Konspirationsteorier kan vara många och långa. En del tror att månlandningen var en bluff. Min konspirationsteori är att de tre små grisarna försvunnit ur Kalle Anka beroende på att köttindustrin inte ville ge personliga ansikten åt grisar.

Möjligen har Elaka Vargen käkat upp dom. Apropå ingenting. Eller apropå Björklund.

Missade ni gårdagens inlägg om SJ:s verkställande direktör så kolla det istället för det här dravlet som nog har sitt ursprung i att det är måndag morgon, efter en ledig sommar, och att synapserna i hjärnan löpt amok.

16 kommentarer:

 1. Klart vi inte missade gårdagens inlägg Birger!
  http://www.ecoprofile.se/thread-2002-For-stort-vinstfokus-bakom-SJs-problem.html

  Förhoppningsvis blir det nu en ordentlig diskussion om vad SJ ska ha som huvuduppgift.

  SvaraRadera
 2. Skall inte föräldrarna ta något ansvar för sina barn ?

  SvaraRadera
 3. Din misstanke kan ha fog för sig, Birger.

  För de stora aktörerna inom kommersen anlitar rådgivningsinstitut som jobbar vetenskapligt. Det gäller t.ex. att använda ord och bilder som främjar försäljningen.

  Att "besjäla" djuren kan i längden gynna veganrörelsen och djur-rättarna, dvs verka kontraproduktivt för köttbranschen.

  Vänlig hälsning!
  Gullefjuns kompis
  Gt

  SvaraRadera
 4. Jo, föräldrar har ansvar för sina barn, men jag kan på rak arm hävda att det finns föräldrar som skulle göra saken värre om de tvångsplacerades i skolan, och än värre utsätta sina barn för just den klassificering som Birger skriver om. Klokt sagt, Birger!
  Lena

  SvaraRadera
 5. Björklunds förslag är bra. Föräldrarna måste ta sitt ansvar. I dag fungerar skolan inte endast som ett lärosäte utan också som uppfostringsanstalt. I dag är det minoriteten som styr i klassrummen, dvs stökiga elever. Vi lärare är trötta på det. Föräldrarna måste in i undervisningen på ett helt annat sätt än i dag.

  SvaraRadera
 6. Jesper Jäderkvistmån aug. 09, 12:34:00 em

  Det hela bottnar nog i att högerns, och såsse-borgares, ungar lever rövare och det är ju inte fint.

  Sen lägger de fram såna här löjliga förslag för de ser sin egen lilla värld rämna inifrån.

  SvaraRadera
 7. Jag skrev samma sak angående betyg (1:an, 3:an, 6:an, 7:an, 8:an, gymnasiet, aldrig), varför inte låta varje skola själv bestämma. När en politiker kommer med ett förslag såsom betyg fr o m årskurs x, burkaförbud, föräldratvång (ja, allt som har med skolan att göra), kan jag inte annat än dra slutsatsen att denna/denne politiker tror sig kunna mer om undervisning än lärarna och mer om barnen än föräldrarna.

  SvaraRadera
 8. Anonym 12:11. Visst är det bra om föräldrarna tar större del av vad som händer i skolan. Självklart, det är därför det borde öppnas upp mer för skolor som drivs av föräldrakooperativ utan vinstintresse än för bolag med vinstsyfte. Men att tvinga in föräldrar - alla är inte bra föräldrar, alla är inte friska föräldrar, alla är inte ens nyktra föräldrar - till skolans lektioner är helt sjukt. Uppmuntra dem att komma, javisst. Tvinga, nej.

  SvaraRadera
 9. Medan politikerna käbblar ställer ungarna (ofta nästan vuxna) till mer jävelskap som förstör för de elever som vill lära sig något.
  Men de stackars liven skulle ju kunna dö om de inte får gör som de själva vill i alla avseenden.
  Skyll å samhället bara.
  Denna attityd går igen överallt.
  För ett par år sedan höll ungar på att bli skadade då de krupit in i en återvinningscontainer för tidningar och ej uppmärksammades när denna skulle hämtas.
  Då blev det liv på mediatan, men märk väl hon lade HELA skulden på återvinningsföretaget. Inte ett ord om att också barnen skulle läras att akta sig och tänka efter före, eller att föräldrar borde se efter sina barn bättre.
  Men att skriva så ansågs inte PK, så det avstod man ifrån.
  Därför är det nu många gånger svårt att klämma in papper i containern då det numera sitter ett stort järn tvärsöver för att inga ovälkomna besökare skall kunna ta sig in.

  SvaraRadera
 10. Att föräldrar skall vara i skolan går väl inte? Dom ska ju vara på jobbet och lönearbeta. Vad händer annars med den ekonomiska tillväxten? Vad skulle hända med BNP om alla föräldrar som har barn i skolan skulle ta sig en dag ledig varannan månad?

  Och förresten. Nedkladdade väggar, krossade rutor och barn som behöver stöd och extra hjälp ÖKAR ju tillväxten så vad är problemet?

  SvaraRadera
 11. Birger, vi kanske inte ska tvinga barnen heller att gå i skolan? Björklunds förslag kommer i rätt tid.

  SvaraRadera
 12. Anonym 19:34 - Jo, jag tror att grundskolan skall vara obligatorisk, som den är nu. Jag minns en ganska intensiv diskussion i MP:s partistyrelse om just detta. Vi diskuterade frihetsbegreppet och frihetlighet, det fanns några som menade att skolplikten var ett intrång i det frihetsrum som den gröna ideologin då värnade ganska hårt. Själv röstade jag - trots att jag skrev MP:s gröna frihetsmanifest - att just skolplikten var en nödvändighet. Men att tvinga dit föräldrar - och låta föräldrar som inte kommer få ett straff - anser jag vara något helt annat. Det går faktiskt inte att jämföra. Ibland känns det som om vi som lever ganska bra på livets solsida har en oförmåga att sätta oss in i hur det är på skuggsidan; det finns föräldrar som inte skulle bidra till något positivt genom tvångsnärvaro i skolan. Det skulle enbart leda till ytterligare klassificering, ytterligare social rangordning av eleverna och deras familjer. Att bjuda in, uppmuntra, uppmana besök - javisst. Men att tvinga, med hot om sanktioner, är djupt kontraproduktivt.

  SvaraRadera
 13. Jag är lärare och jag skulle inte vilja ha en generell regel om att föräldrar ska närvara i skolan för ordningens skull. Jag har gärna enskilda samtal med både elever och föräldrar för att hitta lösningar på ev problem. De pengar som skulle betalas ut till föräldrar för förlorad arbetsinkomst denna tid kan man använda till att anställa fler lärare i stället.
  Läraren

  SvaraRadera
 14. För några år sedan läste vi i ortstidningen om barn (i Vingåker?) som hölls hemma av sina föräldrar, detta för att antagligen slippa mobbas. De fick undervisning av sina föräldrar istället.

  I den vevan bekantgjordes att skolplikten inte betyder att barn måste gå i samhällets skola. Den innebär bara att undervisning ska ske från en viss ålder. Men detta missförstås av allmänheten som tror något annat. Missförståndet utnyttjas således av myndigheterna för att få barnen till skolan.

  Eller, har lagen ändrats sedan dess?

  Gt

  SvaraRadera
 15. Vi har skolplikt i Sverige. Gt menar att det snarare är utbildningsplikt. Nio år skall man gå i skola. Att få undervisa hemma är ett udda undantag som godkänns i vissa fall.

  SvaraRadera
 16. Det finns många orsaker till att någon elev blir stökig i ett klassrum. En av orsakerna kan vara att utmaningen är alldeles för låg och eleven blir rastlös. Genom att öka nivån för denna elev kan detta lösa sig. Det är dock inte alltid som en lärare inser att det är orsaken.

  Jag brukar beskriva det som att be en vuxen att skriva av telefonkatalogen under 8 timmar varje dag. De flesta skulle troligtvis bli lite rastlösa efter ett tag.

  Det som jag vill ha sagt med detta är att alla elever ska utvecklas efter sin förmåga och inte enbart till en garaninivå.

  Skolplikt infördes för att inte föräldrar skulle hålla barnen hemma för att sköta jordbruket på 1800-talet.

  Fokus i skolan kanske är lite missriktad?
  Vad är elevens tid i skolan värd?
  Nu fokuseras det på lärartäthet och lägstanivåer. Hur mycket skulle en elev maximalt kunna lära sig på 9 år med alla tänkbara hjälpmedel?

  En följdfråga är givetvis om en elev har uppnått nivån för årskurs 9 redan vid åk 7, ska den eleven sitta av de 2 åren pga skolplikt?

  Funderande förälder

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.