onsdag 21 april 2010

Blogsmog

Brist på infall.
Brist på utfall.

Det var det enda jag kom på att skriva idag. Men så, just som jag skulle trycka iväg detta lakoniska meddelande ramlar det ner ett mejl i lådan. Från en person som gräver i mitt förflutna. Det är en kopia på ledarsidan från DN den 21 april 1992. Det vill säga för exakt 18 år sedan. MP har just avslutat en kongress. Och jag har blivit återvunnen som språkrör, efter några år i träda. Det kallas visst kretslopp att återvinna gamla rör.

Ledaren har rubriken "Schlaug, Schyman och Sahlin" och inleds med följande:

"Helgens politiska gåta: om Birger Schlaug är "realist", vad återstår då att beteckna som verklighetsfrämmande?"

Och sedan gör man ett skojigt utfall:

"Det som utmärker Schlaug är inte en realistisk sakpolitik utan en skrupelfri syn på politiskt agerande. I fraser, utfall, TV-fixering och taktiskt trixande är Schlaug en parodi på de drag hos den etablerade politiken som miljöpartiet i sin gröna ungdom brukade angripa. De huvudlinjer som stod mot varandra på kongressen var Schlaugs "realism" och så en renhjärtad civilisationskritik företrädd av gamla språkrör som Eva Goës, Fiona Björling och Jan Axelsson.

Schlaug segrade alltså och är nu i praktiken miljöpartiets partiledare. Men därmed har de gröna markerat bort en tredje möjlig roll - den som miljöalternativ för många väljare i mitten.

Birger Schlaug företräder ett slags grönkommunism... Ett Schlaugparti med breda politiska anspråk är inte lättare att handskas med än ett miljöparti som håller sig till miljön... Socialdemokraterna har ett strategiskt dilemma."

För övrigt snöar det.
Undrar om den spirande dillen klarat sig.

6 kommentarer:

 1. Herregud! Var det 18 år sedan du blev "återvunnen"! Jag kommer ihåg kongressen som om den var igår! Hade du inte blivit vald hade miljöpartiet inte återkommit till riksdagen utan försvunnit på samma sätt som våra systerpartier i Danmark och Norge gjort.Jag tror att alla som skrev tidningsledare räknade med att de gröna var borta och därför blev oroliga när du kom tillbaka. Det var väl så att det kom en opinionsmätning under den här kongressen och att vi i den fallit tillbaka till någon procent. Jag tror att det var så.
  Medfarare

  SvaraRadera
 2. rädslan är tydligen inte mindre i dag... Hade inlägget nedan varit från samma tid hade det kanske gått att ursäkta men att lägga ut "rökridåer" kring sin egen obefintliga miljöpolitik och framför allt totalt nollade hållbara infrastrukturpolitik för landsbygden genom att angripa någon annan bör väl höra till centerpartiets lågvattenmärken. Men det finns som sagt så mycket att välja på så det kanske inte ens kvalar in...

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6967544.ab

  SvaraRadera
 3. Tog ledarsidan upp något konkret exempel på din "realistiska" (underförstått "verklighetsfrämmande") "grönkommunism"?

  SvaraRadera
 4. Mac: Nej, tyvärr inte...:-) Det hade varit kul att veta om det vara kritiken av oviljan att diskutera växthuseffekten, en ofrånkomliga arbetslösheten om man håller fast vid 40-timmarsveckan eller möjligen det där hemska med grön skatteväxling som sedermera Göran Persson fick ett norskt pris för att ha genomfört och Reinfeldt åkt världen runt och solat sig i...

  SvaraRadera
 5. "Nej, tyvärr inte..."

  Nej, det krånglar ju bara till tillvaron när man måste förklara sina åsikter.

  "som sedermera Göran Persson fick ett norskt pris för att ha genomfört och Reinfeldt åkt världen runt och solat sig i..."

  Birger, du är väl inte bitter? ;-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.