måndag 18 januari 2010

Folk och försvar och tröjor...

Folk och Försvar. Fest i Sälen. Och nu när det närmar sig valet - och blockpolitiken kräver sitt - så riktar såväl det politiska som militära högkvarteret in sig på ryssen. Det ligger liksom bra till. Typ.

Den borgerliga ser förmodligen ryss-spåret som en av sina få möjligheter att ta några poäng inför valet. Hota lite lagom med ryssen så att väljare börjar tvivla på sosseblocket - där skumma gamla kommunister hänger tillsammans med gröna halvpacifister...

Och sossarna själv leds ju av en kvinna som ägnat sig åt Barbiedockor medan grabbar som Björklund och Reinfeldt lekte krig med pangpang.


Retoriskt kanske det kan fungera. I sak verkar det aningen malplacerat. Den borgerliga regeringen har gått hårdare fram mot militären än sossarna vågat under sina regeringsår. Och det var ju faktiskt Socialdemokraterna och det nya Miljöpartiet som tog det politiska initiativet till svensk trupp under Natobefäl i Afghanistan. Så både Barbie och idén om antimilitarism är lagda åt sidan.

Och vad värre: de enda som lever upp till begreppet folk och försvar är de gamla kommunisterna... Det är bara Ohly och hans parti som vill ha kvar den folkliga förankringen i form av värnplikt. Det är inte lätt för Björklund nuförtiden...

Ryssen ligger i regeringens intresse. Det gäller att få folk att förstå att Sverige kan ligga lika illa till som Georgien... Nu var det visserligen Georgiens tvivelaktiga president som startade kriget, men det vill vi inte höra talas om för han är Bildts kompis...

Mys- och militärfesten i Sälen inleddes således med lite rysshot. Uppmuntrade är man kanske av att fd översten av första graden Ulf Henricsson tillsammans med Miljöpartiets försvarsexpert Annika Nordgren Christensen gemensamt uppmanat till öppen debatt om anslutning till Nato. Man behöver ju lite krut för att få journalister att intressera sig för annat än vin, pulka och dans i Sälen.

Det sägs att det skall vara trevligt, riktigt gemytligt i Sälen. Det är mer tröjor och koftor än uniformer, rapporteras det. Toppat med miljönissar som pläderar för svensk militär i Afghanistankriget, och kommunister som vill att vi alla skall bära vapen... Stackars Björklund! Han får förlita sig på att Putin tar över helt, blir galen och går till anfall för att återupprätta det statliga apoteket, inta riksbanken och få rösta i den svenska melodifestivalen.

15 kommentarer:

 1. hahahaha den där knorren visste vad den satt. Precis så attraktivt är nämligen Sverige att inta...

  Ett land som inte ens anser sig ha råd med kvalitetslitteratur, vad 17 skulle Tolstojs, Dostojewskis och Achmatowas Ryssland vilja i Sverige???


  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/en-forlorare-slar-tillbaka-1.1023088

  SvaraRadera
 2. Ryss-spöket har alltid varit en pålitlig partner för högern och alla, som vill hålla den röda vänstern stången.

  SvaraRadera
 3. Ordet "typ", vad betyder det? Varför används det ordet i tid och otid? Varifrån kommer det?

  SvaraRadera
 4. Magnus! Jag hoppas du förstår att "typ" var typ ironi... Det låter ju liksom, typ, lite korkat och det tycker jag blockpolitik och ryssskräck också är. Typ.

  SvaraRadera
 5. Vad var syftet med Annika Nordgrens artikel tillsammans med överstens? Självklart tyckte DN det var en rolig konstellation, men vad ÄR syftet? Är Miljöpartiet på väg att byta fot i Natofrågan i takt med att Nato breddats och leds av en dansk?

  SvaraRadera
 6. Birger ironiserar, vilket inte är främmande för sådana som pläderar för att Sverige skall avrusta. Vi har upplevt det förr också, att beredskapen är god, så god att vi känt oss tvingade att låta nazisterna transportera trupp genom vårt land och under kalla kriget i smyg samarbeta med Nato för att kunna känna någon slags säkerhet när Sovjetunionen förra gången utgjorde ett hot!
  P.A.

  SvaraRadera
 7. Stater lär knappast utgöra hot mot Sverige längre. Däremot är maffian ett hot. Men vad kan Försvarsmakten göra åt sådant. Det är väl Kustbevakningen och Tullen som har det ansvaret.

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte att Birger behöver oroa sig för Alliansens utspel, det är inte vinnande för dem. Tvärtom kan Björklunds iver att dra in Sverige i NATO visa sig ha motsatt effekt på väljarkåren när NATO kommer att blandas ihop med de rent amerikanska styrkornas upprensning i Afghanistan och deras snara intrång i Pakistan. Obama är fånge i den amerikanska politiken och därmed tyvärr fånge också i dessa länder.
  Max

  SvaraRadera
 9. Jag tror nog inte att P.A eller Björklund behöver vara så rädda vare sig för utländska nazister eller ryssar, hotet kommer snarare inifrån och om allianspolitiken får fortsätta oförtrutet förefaller utgången i Erik Anderssons "Den larmande hopens dal" inte särskilt orealistisk...

  JJ

  SvaraRadera
 10. Berätta, JJ, vad du menar!

  Nyfiken

  SvaraRadera
 11. Jag tycker också att man borde ta organiserad brottslighet på större allvar.
  Både den utländska organiserade brottsligheten som finns i Sverige, och den inhemska som mest består av olika mc-gäng. Man borde väl kunna använda underrättelseverksamhet för att komma åt dem?
  Det är väl dessa som är det största enskilda hotet mot samhället och rikets säkerhet idag? Varför pratas det inte om den frågan?

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte att det behändiga lilla ordet "typ" är så förargligt.
  Ordet har en funktion i mening som "Han var typ gubbig".
  Används ordet femtioelva gånger i en mening är det klart tjatigt - men det skulle nästan vilket ord som helst vara.
  Och jag kan verkligen förstå om en del människor ogillar sådana meningar som "Elvis var typ stor".

  Ryssen? Såg en halvkul film häromkvällen om rysskråck i USA. Michael Moore, tror jag - Canadian Bacon (?)

  SvaraRadera
 13. Folk UTAN försvar har konferens. VIParna tar chansen till mingel och gratis uppehälle på bekostnad av oss skattebetalare.

  SvaraRadera
 14. Jag blir glad av ditt frejdiga, nää det är för tamt, småputtrande, någon kan väl hjälpa mig.
  BS har gestaltat en attityd till världen som har framtiden för sig.
  Jag kan inte beskriva det bättre än så här. Det här blir väl också tokigt?
  Jag misstänker honom för att vara, en Alfahane i Världen i klass med Obama.
  Så här tokigt kan jag tänka, ibland.

  SvaraRadera
 15. Haha, där ser man allt. Jag har också jämfört Birgers väsen med Obama. :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.