onsdag 27 maj 2009

Så var det åter dags att diskutera dansk fläskfilé i frihandelns förlovade land....

Än en gång berättas varför dansk fläskfilé kan vara så billig. Än en gång påstår sig inköparna på de stora livsmedelskedjorna vara chockade. Än en gång intervjuas upprörda konsumenter.

För vilken gång i ordningen dansk djurhantering avslöjas, vet jag inte. Vet bara att insikten tydligen glöms bort någon vecka efter varje avslöjande. Och att billigt importkött driver svenska bönder till sämre djurhantering, trots vacker djurskyddslag, för att konkurrera. Det är grymt.


Elin Wägner skrev redan 1941, i boken Väckarklocka, hur det kunde komma sig att viss mat var så billig... Och hon undrade hur det kunde kallas välstånd att köpa billigt kött från djur som plågats. Och hur vi har mage att kalla det välstånd att kunna köpa billiga produkter som vi vet framställts "genom nöd och tårar".

Den här gången är det Sveriges Radio som berättar om den billiga filén. Man har till och med varit inne och filmat, så radio man är. Det är bra.

Hur ska vi komma tillrätta med det vedervärdiga? EU kan förstås lägga högra grundkrav, och man kan kräva bättre tillsyn. Men alla som varit ute i Europa vet hur normen ser ut, vi vet att grundkraven inte kommer att vara speciellt höga på årtionden.

Och dessutom: högre krav så flyttar produktionen av billigt kött och billiga ägg till länder utanför EU. Och i den ansvarslösa frihandelns namn så är det bara att köra på... Billigast vinner. Även om det är "nöd och tårar" som gett oss de billiga produkterna.

Det finns bara ett sätt att komma tillrätta med den här typen av etiska och praktiska problem. Men det sättet talas det inte om i Sverige. För här där det politiska samtalet numera synnerligen begränsat.

I grunden handlar det om synen på frihandel, vilket är något heligt i vårt land. Men det kan aldrig vara fel med ekologiska, etiska och sociala regelverk för handel.

Det är ologiskt att tillåta import av ägg, fläsk, höns och annat kött som "producerats" på ett sätt som inte är tillåtet i vårt eget land. Men varför sägs det inte längre? Svenska bönder som inte tummar på de svenska regelverket konkurreras ut av danskarna. Var femte gris som slaktas i Sverige har skador, man snålar med halmen... Är det schysst?

Så här kan det vara, berättar en bonde till Filter: "Laholm har inget stort kommunhus. I ett rum sitter djurskyddsinspektörerna, som kommer ut till min gård vartannat år för att se till att jag följer den svenska lagstiftningen. I ett annat rum sitter en offentlig upphandlare och köper in kött från utlandet, som är lite billigare eftersom de inte behöver följa svensk lag."

Är stråförkortningsmedel förbjudet i vårt land, skall vi förstås inte tillåta import av mjöl där stråförkortningsmedel använts.

Har vi förbud mot trånga burar för värphöns skall vi naturligtvis inte importera ägg från höns i trånga burar.

Har vi förbjudit vissa kemikalier på grund av arbetsmiljöskäl så skall vi naturligtvis inte importera kläder som framtställts med hjälpt av just dessa kemikalier.

Varje land som ställer denna typ av ekologiska, sociala och etiska krav påskyndar utvecklingen mot en bättre och mer solidarisk värld. Trots att det kommer att kallas protektionism av dem som blint försvarar den anonyma och ansvarslösa typ av frihandel som upphöjts till något heligt. (Hur det kom sig att MP första gången tystnade i dessa frågor skall jag berätta vid tillfälle, det är ganska pinsamt.)

Ekologiska och sociala klausuler i handelsavtal, ja tack! Däremot bör alla ekonomiskt motiverade tullar tas bort.

20 kommentarer:

  1. Ett litet tips bara: Köp vildsvinskött eller annat vilt.
    Garanterat ekologiskt och humant uppfött, fritt från gifter och GOTT!
    CityGross säljer fryst vildsvinsfärs för 59:-/kg. Magert och smakrikt. Kan IBLAND ha en besk bismak men den försvinner efter ett par timmar.

    Ett annat alternativ är vegetarisk kost. Själv äter jag främst veg men saknar jag kött blir det vilt!

    SvaraRadera
  2. Britt: "Ett annat alternativ är vegetarisk kost. Själv äter jag främst veg men saknar jag kött blir det vilt!"

    Ja, att inte behöva stoppa sig i det där köttet är helt klart det bästa tipset! Jag har annars ett ännu bättre tips: läs "Making a Killing" av Bob Torres och bli sedan vegan. Extremt? Nej, inte alls. Svårt? Inte särskilt. Det är faktiskt mer logiskt och enklare än att åka till Ängavallen och köpa sin drog (som köttet verkar fungera som för köttätaren" eller köpa vilt, vilket borde vara de enda ens tänkbara alternativen för köttkonsumenter som klagar på djurhållning.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om det där med tullarna i teorin, MEN effektivast vore väl egentligen om vi konsumenter helt enkelt struntade i att köpa mat som producerats på ett icke acceptabelt sätt. Hur nu det ska gå till... plånboken verkar styra (fast konstigt nog lägger folk massor av pengar på läsk, godis och chips men väljer den billiga maten).

    SvaraRadera
  4. Vegetarian så klart!

    SvaraRadera
  5. Som konsumenet skall vi ju ha det politiska systemet till nåt. Vi kan inte hålla koll på allt vi köper, hur grisar haft det eller hur kläder tillverkats. Det är sådant vi bör ha en stat till, att säta upp etiska regelverk genom just det som Birger skriver om: miljö- och sociala regler för handel. Helt rätt!

    SvaraRadera
  6. Nämnde i tidgiare inlägg att Schlaug är den ende som håller internationell klass på tillväxt- och konsumtionsdebatten. Även frågan om klausuler i handelsavtalen diskuteras i andra länder, men inte i Sverige där allt från M till V och MP tycks mainstreamat.Kanske beror det på medierna?

    SvaraRadera
  7. Ständigt denna Elin Wägner! Ska läsa Väckarklocka, hon verkar ha varit fantastiskt mycket före sin tid!
    Sally Wägner

    SvaraRadera
  8. Bra skrivet!
    Ja, visst är det härligt hur alla låtsas vara förvånade och upprörda över att fläskkött som är nästan gratis är framställt under dåliga förhållanden? "Det hade jag ingen aaaning om..." Krismöten på svenska livsmedelskedjor. Jösses! Klart att de har vetat, men billigast är godast.

    karinsmiljoblogg.blogspot.com

    SvaraRadera
  9. Det här med djurhållningen är ju inget nytt. Det kommer bli några veckors debatt i media, där olika branschföreträdare gör en Pilatus och tvår sina händer. Sedan när allt lugnat ner sig fortsätter eländet och hycklarna ser som vanligt oskyldiga ut medan djuren fortsätter att lida.

    Birgers förslag om etiska handelshinder är bra och riktiga. Men samtidigt har vi som konsumenter ett eget ansvar. Köper vi billigt kött är vi faktiskt medansvariga för djurplågeriet. Det är vårt ständiga tjat om billig mat som är drivkraften.

    Jag äter gärna kött, som är god och nyttig mat i rimlig mängd. Varje höst landar 25 kilo älg och 35 kilo får i frysen. Det räcker mer än väl ett år för två personer, i synnerhet som det väl tillkommer några få änder och duvor också. Viltet jagar jag själv tillsammans med andra ansvarsfulla jägare, och fåret kommer hemslaktat från en bekant som har en skock för att hålla hagarna öppna. Ägg kommer från en bonde med utegående höns.

    Alla har inte mina möjligheter att få vilt och hemslaktat, men alla kan ta ansvar genom att välja rätt i butiken. Konsumentmakten är stark!

    P.Gr.

    SvaraRadera
  10. P Gr tycker att konsumentmakten är stor. Jo, men då gäller det att kunna se in i verksamheterna, och det kan vi sällan. Medierna talar om klimatsmrata kycklingar, vi dras till kycklingskött som är billigt och nyttigt, men som föds upp på ett förskräckligt sätt.

    Ni som ältar vegetarianismens budord kommer ju inte undan att import även av grönsaker och frukt sker på oetiskt och miljöskadligt sätt. Även där bör miljöregler slå till på det sätt som Birger pläderar för. Det räcker således inte med att slå sig på bröstet genom att berätta att man är fin vegetarian!

    SvaraRadera
  11. När ska du berätta om MP:s kovändning då det gäller frihandel?
    Ivrigt väntande.
    Maffe i Peking

    SvaraRadera
  12. Anonym 10:30 har en viktig poäng. Det behövs en frivillig etisk certifiering för animaliska produkter - inte bara för kött utan även för mjölk, ost, ägg, kött, fisk osv. Krav- och rättvisemärkning på andra varor har ju framgångar, och det borde inte finnas hinder för animalier heller. En sådan märkning innebure en avsevärd stärkning av konsumentmakten.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  13. Bra påminnelse. Kommer ta emot ordentligt nästa gång jag köper billig fläskfilé.
    Fortsatt kluven i frågan om vad som skall komma underifrån och vad som måste komma uppifrån.. röd, blå, grön..? Konsumentfrågor är nog ett bra exempel på det första..?

    SvaraRadera
  14. Det finns en annan läsvärd bok av Elin Wägner som jag kommer att tänka på beträffande Sveriges hyckleri i djurhållningen (påstå att man har hårda regler men samtidigt tillåta uppköparen att pressa priserna och importera kött från mindre nogräknade länder, så att man i praktiken alltså också tillåter detta...)

    Och det är: Åsa-Hanna

    Scenen när Åsa-Hanna upptäcker att hennes nya husmor endast putsar kopparkärlen på utsidan - så att fasaden skiner - men låter dammet och det ärgade finnas kvar på baksidan, må vara övertydlig men speglar väl Sveriges alltmer genanta hållning i flera frågor.

    Eller vad sägs om vår officiella "Sverigebild" , eller förlåt, "Varumärke" som det visst ska heta nu för tiden (Så att vi kan konkurrera med andra länder i att ömsom slå oss på bröstet och ömsom vara minst nogräknade...).

    Om ni vågar så läs om hur duktiga vi är på bl.a. djurhållning och miljö i nedanstående länkar:

    http://www.sweden.se/eng/pages/Sverigebilden-20/Unika-varderingar-ger-en-unik-position/

    http://www.sweden.se/eng/pages/Sverigebilden-20/Progressivitet---en-vilja-att-forbattra/


    DN uppmärksammade detta den 11 april

    http://edn.dn.se/20090411/kultur/21395458.htm

    Det som samtliga "oj-vad-vi-är-överraskade-program" borde handla om är väl hur i jösse namn vi svenskar fick en så uppblåst självbild och varför vi fortsätter tro att vi skulle vara bättre än andra när det väl var vi som kokade grisar levande av tidsbrist...

    Någon som är med på att starta ett nytt land?

    SvaraRadera
  15. Fast visst går det väl att ha ett litet hum om hur hanteringen av djur går till? Problemet är väl att folk väljer att blunda, låtsas inte om de fast de egentligen fattar. Kanske tullar vore lösningen trots allt. Jag ångar mig lite nu att jag trodde på människans inneboende klokhet och godhet och smarthet.

    SvaraRadera
  16. Det är naivt att tro att människan någonsin kommer att behandla alla dess födodjur (läs:ko,kyckling etc) på ett humant sätt.

    SvaraRadera
  17. Eric, ja, men hur ska i hjärtat bortskämda borgerliga barn kunna traska fram på denna steniga väg?
    Den tredubbla realismens väg!

    SvaraRadera
  18. Den vegetariska vägen löser inte alla problem. Men en hel del av dem.

    På köpet slipper man döda sina medvarelser.

    Besök gärna
    www.halsoframjandet.se

    Välkommen i det gröna!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.