tisdag 16 december 2008

Och sänkt arbetstid då?

Bland Volvos anställda förs det samtal om hur det kan komma sig att den självklara lösningen är att sparka folk. Detta enligt två telefonsamtal från kvinnor som jobbar på "golvet".

När man istället skulle kunna minska arbetstiden så att fler kunde ha kvar jobbet, om man nu kommer fram till att man skall ställa om produktionen till något rimligare än törstiga bilar.


Frågan är berättigad. För i själva verket borde den lågkonjunktur vi nu går in i medföra att mentala fönster öppnas för tänkande utanför den godkända åsiktsburen. Istället för att gå rakt in i den fälla som gillrats, med löften om att allt blir som förr om några år.

Det vore socialt anständigt att nu sänka arbetstiden - särskilt när man på det sättet kan minska utgifterna för arbetslösa och därmed kan frigöra förväntade utgifter för arbetslösheten.

Dessa frigjorda pengar skulle kunna användas till att finansiera en viss "övergångsskattesänkning" för dem som går med på att minska arbetstiden med minst 20 procent. Inte så att man därmed skulle få lika mycket i plånboken som när man jobbade sina 40 timmar, men som ett stimulansbidrag, som tack för sin solidariska handling. En handling som är bra för alla: de som slipper bli arbetslösa och de som får kortare arbetstid - och därmed får mer tid till barn, socialt umgänge och
informella insatser i samhället. Och som dessutom ökar möjligheterna att man orkar arbeta lite längre än till nuvarande pensionsålder om man det vill.

Reformen passar dessutom bra nu när det inte är någon större inflation, när mat etc snarare tenderar att bli billigare.

Att se över arbetstidslagen vore mer än rimligt. Idag stipulera ju att 40-timmars arbetsvecka är att se som normalarbetstid. Så har det varit i snart 50 år. Som om detta vore en naturlag, fri från varje rätt till ifrågasättande.

Lagen bör förändras så att normalarbetstiden blir 35 timmar. Att det sedan kommer finnas de som arbetar mycket mer, och de som väljer deltid, är lika självklart som det idag. En sådan reform skulle vara en nödvändig signal om en kursändring. En reform som inte innebär mer tvång än idag, vilket ju annars brukar vara ett retoriskt "missförstånd" i debatten.

Reformen skulle dessutom öppna upp för - men inte framtvinga - en samhällsomdaning där mer fri tid, kultur och icke-materiella värden ställdes mot ökad varukonsumtion. Bra för klimatet, bra för de människor och den natur som idag stressas.

Ett sätt att långsiktigt varva ner, växla ner och glida in i nästa steg på samhällsutvecklingen: där den uppnådda tillväxten nu tas tillvara genom mer fri tid, mer kultur och ökad tid för icke-materiella värden.

Det är mer än konstigt att det inte finns något enda parti i Sveriges riksdags som tar chansen och driver opinion för denna utveckling. Svensk politik blir bara fattigare och fattigare, rädslan att gå utanför givna normer tycks vara förlamade.

15 kommentarer:

  1. Anledningen till att Mp inte "driver opinion för denna utveckling" är förstås, att Mp vill likna sossarna så mycket som möjligt.

    Riktigt så illa är det möjligen inte med V. En röst på (v) kanske kunde göra Trekantens gråa block en aning mindre grå. Eller?

    N

    SvaraRadera
  2. Den fråga Birger tar upp är intressant.
    Varför inte behålla alla anställda
    men låta dom arbeta halv arbetstid?
    När högkonjunkturen kommer tillbaka
    har man tillräckligt med folk som dessutom kan jobbet. Då får de gå upp i arbetstid.
    Kan inte låta bli att ta upp en närliggande fråga som inte är PK.
    Är det vettigt att flagga för arbetskraftinvandring nu när det inte finns jobb till dom som redan är här?
    Vem är först att skälla mig för rasist?

    SvaraRadera
  3. Det är en mycket intressant idé. Men saken är ju den att vi i Sverige har bland den dyraste arbetskraften i världen. Ur ett samhällsperspektiv vore det självklart bättre om 10 personer gick ner till 80% istället för att sparka 2/10. Lönen går också ner till 80% och ett litet stimulansbidrag tillkom, jo visst skulle det vara bra. Men det är inte realistiskt då det skulle skapa orättvisa konkurrensfördelar för volvo/saab om det inte gällde för hela samhället.

    Tänk då ett helt samhälle som har skyddsnätet där man kan gå ner i arbetstid när företaget går dåligt och staten betalar en form av stimulans peng på resterande (en del av). För det första skulle det aldrig godkännas av EU då det skulle leda till orättvisa konkurrens fördelar för svenska företag, för det andra så skulle det kosta otroliga summor för den svenska staten. Att livnära industrier som inte är vinstdrivande är att kasta skattebetalarnas pengar i sjön.

    Det är naturligt med konkurser, att människor tvingas byta arbete. Ibland kan det till och med vara till det bättre att företag går under. Det är helt enkelt inte meningen att alla företag ska finnas kvar för alltid, att hävda detta är orealistiskt. Det är olyckligt att det är många som blir uppsagda men så är det i lågkonjunktur, detta är något som vi alla måste inse. Att människor sedan inte klarar sig att leva på sin a-kassa är för att de har överbelånat sig och konsumerat på tok för mycket när de istället borde ha sparat inför dystrare tider.

    SvaraRadera
  4. Håller med om att det här är en intressant idé. Men jag instämmer med föregående skribent om att det kan vara olämpligt ed ett statligt bidrag till de som går ner i tid - kommer att upplevas som djupt orättvist av de som fortfarande jobbar "heltid".

    Men däremot tror jag att det vore bra med en möjlighet att varsla om sänkt arbetstid på en arbetsplats, istället för att varsla om uppsägning. Då är det upp till arbetsgivaren och fackliga representanter om de vil säga upp 2/10 av de anställda eller om de vill minska arbetstiden (och lönen) för alla med 20%.

    I detta fall kan det kanske behövas garantier från statligt håll att man behåller samma rätt till a-kassa mm

    //Mattias Carlsson

    SvaraRadera
  5. Jag som arbetade 20 år inom städbranch konstaderade att nästan ingen nådde 65 på grund av arbetsskador, arbetstempot har drillats upp mångdubbelt sedan 90-talet på alla dom industriföretag jag var runt att arbeta på som "inhyrd" städare. har svårt att tänka mig att den utvecklingen håller någon längre tid att en allt större del av arbetsstyrkan hamnar på förtids pension eller försäkringskassan. så någon form av nytänk måste regeringen snart komma med anser jag.

    SvaraRadera
  6. Att betala för att inte jobba exempelvis höja stödet för arbetslösa har mp gått med på, men att stimulera till lägre arbetsid att dela på jobben är inte inne för tillfället.
    Stora bilfabriker i världen stänger produktionen och ger extra semestrar just nu för att deras produktion är ställd på högvarvstillverkning.
    Jag anser också att Metall som fack inte kan övervältra på staten det arbetsmarknadens parter kan komma överens om. Exempelvis en tilläggsförsäkring till sina medlemmar vid arbetslöshet genom att avstå en del i löneökning.

    SvaraRadera
  7. Det ska ju skjutas till flera miljarder skattekronor till bilbranschen, liksom det skjutits till miljarder till banker och finansinstitut. Vore det inte vettigt att låta en del av dessa pengar hjälpa till på det sätt som Birger beskriver? Vore mkt väl investerade pengar. / Thomas

    SvaraRadera
  8. Hej Birger,

    såg länklistan till det här inlägget, tveksam relevans eller har jag inte fattat? :o


    /Karin

    SvaraRadera
  9. Jag röstar på dig Birger. Dags att bilda ett nytt parti? Det partiet skulle få min röst i alla fall.
    Jag letade på konsumism på Google och hittade din sida. En intressant sida med många bra inlägg

    SvaraRadera
  10. 16:32 Ja du, Birger han är allt bra trygg han, nästan som en rollator. Vad vore vi utan hans kloka tankar och överblickar?

    SvaraRadera
  11. All den rikedom vi har omkring oss i dag och som alla tycks vilja ha kvar är skapad av ARBETE, Birger Schlaug. För mig får du gärna lata dig, men du ska ta mig ... inte ha något bidrag!

    SvaraRadera
  12. Den rikedom vi lever med idag är mest av allt beroende av fossila bränslen och tankar som utvecklat teknik och arbetsmetoder. Jag vågar hävda att denmesta kunskap och de flesta uppfinningar som skapat grunden för vår välfärd inte har tillkommit under formell arbetstid. Det är naturligtvis så att all den teknik vi utvecklat medför att vi också kan arbeta mindre, vilket är en fullt rimlig konsekvens.

    SvaraRadera
  13. Det är klart att vi skall dela på jobben nu när det är kris, alternativet är kanske uppemot 15 procent arbetslöshet.

    SvaraRadera
  14. Suck, "dela på jobben". Trodde folk hade lagt sådana ekonoiska illäror bakom sig. Antalet jobb är oändligt. Sveriges problem är inte arbetslösheten utan arbetsgivarbristen. Det startas för få nya företag och de som redan är startade är inte tillräckligt framgångsrika. Avreglera och sänk skatterna.

    I Frankrike provade man 35 timmarsarbetsveckan.

    French 35-hour week 'a disaster
    The French government yesterday described the 35-hour working week as a financial disaster that was costing the state billions of pounds and promised to reform the system despite fierce union opposition.
    www.telegraph.co.uk/news/1462210

    SvaraRadera
  15. I Japan finns en ny rörelse som vill bryta stress-samhället! Sänka arbetstiden, stressa mindre, konsumera mindre. Det är på väg att hända något!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.