torsdag 10 april 2008

Vi tror mer än någonsin...

Det sägs att tron tappat inflytande i Sverige. Ingenting kan vara mer fel. Vi tror mer än någonsin. Och vi låter tro och tvivel påverka våra liv lika mycket idag som någonsin tidigare.

Det är detta jag funderar på under turerna kring Ericsson, vars börsvärde halverats på ett år. Det är ju tro - inte realiteter - som avgör värdet på börsen. Ju starkare tro, ju större värde. Huruvida det är Ulf Ekman eller någon annan som predikar på bilden kan vara svårt att avgöra...

Troende och spelare. Det är de som avgör hur ekonomin utvecklas. Storspelare, är ett begrepp som blivit allt vanligare i den ekonomiska debatten. Men vem vill låta sina liv avgöras av spelare? Och hur rimligt är det att vi å ena sidan värnar vetenskapen, men samtidigt låter det ekonomiska systemen styras allt mer av tro och spelare? Har inte medeltidslik vidskepelse och svartkonst tagit över allt mer? Verkliga värden är i stort sett bortblåst från den globala marknadsekonomin. Är det inte dags att utveckla en ekonomi som bygger på verkliga värden?

26 kommentarer:

  1. Om alla plockar ut sina pengar, vad händer då?

    SvaraRadera
  2. Birger, som vanlig rätt på. Jag skulle vilja säga att det är det som har varit och är det största problemet här i världen.

    Ekonomer utbildar ekonomer, ekonomer indoktrinerar nya ekonomer. Alldeles öfr många politiker är ekonomer Ekonomi är den världsbild som värden styrs efter. Ekonomins världsbild är en felaktig bild av verkligheten. Logiskt sett så kan det därför inte fungera att styra värden med den traditionella ekonomin. Och det visar ju verkligheten att det inte gör heller. Det räcker ju att någon får hosta på börsen i NY och sen så får folk svälta i Indonesien tre veckor efter poå grund av det!!!!!!

    SvaraRadera
  3. Problemet är att Schlaug har förskräckligt rätt, när nu även spannmål, ris, böner etc köps och säljs i spekulationssyfte så är det ett definitivt bevis på hur ekonomismen tagit över allt. Det talas om att det är etanolen och allt fler rika i Asien som gör att matpriserna går upp, det är delvis sant. Men en större anledning är att nu även baslivsmedel köpsoch säljs på den globala börsinriktade marknaden där inköp ses som investering i hopp om att sälja dyrare om en vecka. Spelarna har kommit in även där. Tron på dåligt väder i Kina gör att man investerar i att köpa upp ris och spannmål för att lagra det med syfte att sälja det när priset har gått upp rejält. Den som inte ser detta är blind, och de blinda tycks översvämma medierna.
    Hasse Bildoktor (ursäkta att några har retat sig på min signatur, men jag har haft som hobby att bygga om fossileldade bilar till vätgas och etanol.)

    SvaraRadera
  4. Hej alla som tror på vetenskap. En fråga, vilka är det fem största Sanningarna som fått en helt ny annan Sanning de senaste 20-25 åren?
    Undrar en nyfiken.

    SvaraRadera
  5. Eola skriver:

    "Ekonomins världsbild är en felaktig bild av verkligheten."

    Det finns ingen entydig VERKLIGHET. Detta är det ena. För det andra är det faktiskt så att ekonomins verklighetsbild fungerar förvånandsvärt bra. Vi har ingenting bättre i dagsläget, och i de fall då man försökt med någonting annat har det slutat i kaos, elände och massdöd.
    Har du något alternativ?

    SvaraRadera
  6. anonym 10 april, 2008 13:26 skriver:

    "i de fall då man försökt med någonting annat har det slutat i kaos, elände och massdöd."

    Bra du har beskrivit hur stora delar av världen ser ut just nu.

    SvaraRadera
  7. Ekonomer är ett släkte för sig. Det är alldeles sant som du skriver att ekonomer utbildar andra ekonomer. Och att flockbeteendet skapar lavinartade händelser som INTE baseras på fakta utanpå tro.
    Ha det gott!
    Katrin

    SvaraRadera
  8. Eola, du måste vara mycket ung, mycket dum eller mycket okunnig. Läs historia och öppna ögonen!

    SvaraRadera
  9. Eola! Du måste vara mycket ung till sinnet, mycket kreativ eller mycket nyfiken och påläst. Gör historia och öppna ögonen på 15:26.
    RL

    SvaraRadera
  10. Ja det är dags att bygga många nya ekonomier eller kulturer som bygger på den verkliga världen. Jorden är nu liten och måste skyddas!
    Växter och djur, människor och natur i samverkan.
    Kultur

    SvaraRadera
  11. Är det inte dags att utveckla en ekonomi som bygger på verkliga värden?

    Så skriver Birger Schlaug på den här sidan.

    Men vad är "verkliga värden"? Ekonomin tillerkänner inga andra världen än de som du och jag behagar att uppskatta, varefter dessa prissätts på marknaden. Kruxet är att det utöver dessa värden finns företeelser i vår tillvaro som inte prissätts och som därför ingen egentligen bryr sig om. Hit kan vi räkna exempelvis ren luft och rent vatten. Både luften och vattnet har man följaktligen ansvarslöst skitat ned under långliga tider. I syfte att lösa det här problemet har man valt en annan väg än att sätta en prislapp direkt på den rena luften och det rena vattnet; det ska kosta att förorena. Därmed närmar vi oss en ekonomi som bygger på vad Birger Schlaug här benämner "verkliga värden".

    Jag vill nog hävda att det moderna samhället, åtminstone i väst, kommit ganska långt på den här vägen under de senaste 30-40 åren. Successivt har miljön, egentligen våra livsvillkor, integrerats med ekonomin. För att förstå och inse det här måste man dock ha goda kunskaper om hur det historiskt har sett ut.

    Mycket återstår dock att göra. Det tjänar dock inte mycket till att kritisera ekonomerna "rakt över". Dessa gör så gott de kan och många söker i dag nya vägar för att sätta ekonomin i tjänst där det handlar om att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi måste förbättra, inte kasta ut barnet med badvattnet.

    SvaraRadera
  12. Till Carl W, ekonom

    Globaliseringen har drivit upp produktion och konsumtion runtom i världen som i sin tur har lett till en kraftig ökning av CO2-utsläppen. Landsbygdsekonomier med låga utsläpp har förstörts och ersats av megastäder, planerade av byggföretag.
    Uthålliga eldrivna offentliga kommunikationer har ersats av privatbilism. Fungerande mycket populära elbilar har stoppats i många länder. De verkliga aktörer som driver på denna förändring mot icke-uthålliga transportsystem är olje- och bilföretagen som drivs av sin tro på mycket kortsiktig ekonomism. Se gärna filmen: MORDET PÅ ELBILEN. Läs gärna: VARNING FÖR FALSKA LÖSNINGAR av VANDAVA SHIVA.
    RL

    SvaraRadera
  13. Alltid är det något. VANDANA SHIVA

    SvaraRadera
  14. Svar till Anonym / RL 19:02:

    ”Globaliseringen har drivit upp produktion och konsumtion runtom i världen som i sin tur har lett till en kraftig ökning av CO2-utsläppen.”
    Globaliseringen, detta är nästan alla ekonomer ense om, är huvudsakligen av godo. Den har på mycket kort tid lyft miljarder människor ur fattigdom. Den pessimism som fanns på 1970-talet gällande överbefolkning och fattigdom övervanns. Det finns en massiv litteratur som beskriver detta, tyvärr inte mycket på svenska. Sedan är det självklart så att det även finns avigsidor, det finns det alltid och i alla sammanhang. Du nämner CO2-utsläppen. Men dessa kommer att kunna lösas på sikt, med hjälp av nya tekniska lösningar inom en rad områden, helt i enlighet med tidigare epoker.

    ”Landsbygdsekonomier med låga utsläpp har förstörts och ersatts av megastäder, planerade av byggföretag.”
    Det behöver inte vara fel med megastäder, bara de planeras på rätt sätt. Det har också visat sig att det är lättare att leva miljöanpassat i städer än på landsbygden.

    ”Uthålliga eldrivna offentliga kommunikationer har ersatts av privatbilism. Fungerande mycket populära elbilar har stoppats i många länder. De verkliga aktörer som driver på denna förändring mot icke-uthålliga transportsystem är olje- och bilföretagen som drivs av sin tro på mycket kortsiktig ekonomism.”
    Här kan jag delvis hålla med dig. Men på sikt är ju detta bakåtsträveri från olje- och bilindustrin dömt att misslyckas. Sedan kan vi ju inte heller döma ut bilindustrin eftersom man på bred linje nu arbetar för alternativ. Dessa kommer att vinna marknadsandelar efterhand, det ser vi ju inte minst i Sverige.

    SvaraRadera
  15. Ifrågasätt försjuttongubbar aldrig Teknokratin, Ekonomismen & Konsumismen! Ty, de utgör antagligen vår nya heliga tre-enighet. Svär aldrig i deras tempel, för då får du rikligt på nöten, må du tro!!

    Grodan i diket

    SvaraRadera
  16. Hej Carl, tack Grodan.
    Kan nägon hjälpa mig att döma ut bilindustrin? Birger kanske?
    Tack för i dag.
    Roland L

    SvaraRadera
  17. Hej Grodan!
    Utan dem hade du stått dig slätt.

    SvaraRadera
  18. Jag håller helt med, om att det är frågan om en tro på evig tillväxt, vilket inte har något med verkligheten att göra.
    Det är inte helt lätt, för de som inte tror på den här grejen, att hitta ett avlönat jobb.

    SvaraRadera
  19. "Verkliga värden är i stort sett bortblåst från den globala markadsekonomin" - Mycket handlar om psykologi, att säga att det är dags att utveckla en ekonomi som bygger på "verkliga värden" är som att säga att gemene man ska sluta tänka för sig själv och förlita sig på vad någon grupp påstår sig vara "verkliga värden" ur deras synvinkel. Birger kanske förespråkar en planekonomi, Om vi bestämmer pris på allting och efterfrågan så kanske folk slipper "tro", "tänka" och allting annat som hör till människans fina natur.

    SvaraRadera
  20. Universum utvecklas... allt utvecklas... är inte det tillväxt... universum expanderar. Jag tror tillväxt kommer att finnas ända tills universum imploderar. Problemet är att alla människor och länder vill ha tillväxt, samtidigt och en jäkla massa av det. Det är en omöjlig ekvation!

    SvaraRadera
  21. Verkliga värden är sådana som omtanke och medkänsla, något vi inte ens vet hur det stavas. Varför dessa värden?? Titta på när era barn, eller andras, leker. När de skadar sig och ni kommer för att hjälpa dem, blåsa på såret och tröstar dem. Hur vet vi vad vi ska sträva efter?? Det vet vi...

    SvaraRadera
  22. Anonym 00:01 blandar in planekonomi, och menar tydligen att alternativen är den vulgära marknadsekonomi vi har idag eller en planekonomi. Självfallet kan marknadsekonomin regleras, styras för att avaraterna skall kunna förhindras.

    SvaraRadera
  23. Hej Mikaela, roligt att Du hörs!
    "Självfallet kan marknadsekonomin regleras, styras för att avarterna skall kunna förhindras".
    Jag har funderat på den frågan i 45 år och är inte riktigt klar än.
    Kan du ge något tips.
    MVH, EKNATON som frågar hur det görs?

    SvaraRadera
  24. Svartkonst och magi? Vad pratar du om? Sanningen är att du inte vet ett dugg om hur kapitalmarknader fungerar och det därför verkar som trolleri för dig.

    Du skulle bara veta hur mycket teorier och matematik det finns kring tex. prissättning av optioner och riskhantering. Här är tex. några 4 poängstentor i portfölj­teori och riskhanteringen. Finns tom. några räkneexempel på Nokia och Ericsson i den senare.

    SvaraRadera
  25. § Du borde veta att NI RISKerar att med magisk ekonomi och svart konst trolla bort vår framtid §
    Läs följdteori, ekologi och ekosofi!
    Orsak & Verkan

    SvaraRadera
  26. Intressant film kring ämnet
    Money as debt (47 minuter)
    http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279&hl=en

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.