onsdag 9 april 2008

Det finns inga sanningar...

Det finns inga sanningar, i bemärkelsen att vi människor sitter inne med den. Det finns bara kunskap. Som i nästa historiska ögonblick visar sig vara falsk kunskap.

Dagens nya fräcka kunskap säger, enligt Vetenskapsradion, att det första djuret på jorden var en kammanet, det vill säga ett förhållandevis välutvecklat djur. Häromdagen var ännu stora sanningen att det första djuret var en encellig organism.
Jag älskar när fastlåsta idéer rämnar. Tänk bara när den medeltidslika vidskepelsen om ständig ekonomisk tillväxt rämnar!

24 kommentarer:

  1. Bra, Birger, det där om den medeltidslika vidskepelsen om ekonomisk tillväxt, och att den rämnar! För dej och mej har den förstås rämnat för länge sen. Men ännu behöver nog tillväxtkramarna några år på sej, innan de orkar tänka om. Under tiden rasar de mot alla, som resonerar som du och jag.
    Du ska se, att de även denna dag kommer att nyttja denna spalt som en spottkopp.

    Grodan i diket

    SvaraRadera
  2. Birger, myten om tillväxten kom med renässansen. Medeltiden är oskyldig till det vansinnet. Reformationen, religionskrigen, intoleransen, enväldet, kapitalismen, bankväsendet och allt annat modernt otyg är till stor del renässansens verk, även om fröna i och för sig låg och grodde redan på medeltiden.

    Peter

    SvaraRadera
  3. Peter! Jag vet, men vidskepelse var det gott om under medeltiden... Så jag nöjde mig med att skriva medeltidslika...

    SvaraRadera
  4. Det skapar ganska mycket oreda i forskarvärlden eftersom det förutsätter att det från kam-manten utvecklats såväl mot mer avancerade livsformer som mindre avancerade. Har göteborgsforskarna rätt så får vi lära om, förändra skolböckerna och våra tankemönster.
    Grrreenline 2

    SvaraRadera
  5. Birger, du driver en ganska intressant, men ändå ödmjuk, argumentation mot intelligent design. Kan detta grundskott mot vad man tror varit det enda rätta få dig och andra att ta en tankevända till? Själv ställs jag alltid inför det faktum att allt måste startats någon gång. Jag får lika osäkra svar via vetenskapen som via religioner.
    Rolf H.

    SvaraRadera
  6. Rolf! Frågan om starten, dyker upp i bland. Jag har sett ett svar som är något avväpnande:
    "I begynnelsen var Äventyrslusten".
    RL

    SvaraRadera
  7. Mycket av Birgers ödmjukhet, som sticker upp huvudet ganska ofta, ligger väl i det faktum att han älskar när fastlåsta idéer rämnar och hans fördomar inte får vara ifred.

    SvaraRadera
  8. Det är nog ingen risk att den ständiga ekonomiska utvecklingen rämnar. Skulle den göra det, är det ute med oss alla för alltid. Vilket är Birgers alternativ? Det får vi aldrig höra!

    SvaraRadera
  9. Anonoym 17:32 - ehm, Birgers alternativ är ganska välkända. Du kanske borde kolla upp miljöpartiets partiprogram (som innehåller väldigt goda idéer även de inte alltid efterlevs i praktiken) eller Birgers bok "Miljön, makten och friheten". Och skrämselpropaganda a la neo-liberalister hade fungerat bättre om den inte hade totalt saknat teoretiska underlag, men om du känner för att debattera frågan ställer jag gärna upp.

    SvaraRadera
  10. Till Daniel.

    Nej du, några alternativ har jag aldrig sett komma från Birger Schlaug. Han är en nedrivande superpessimist på gränsen till missanpassad i samhället. Men har DU alternativ, var så god!

    SvaraRadera
  11. Till 17:32 med flera.

    HAR VI NÅGON CHANS?
    Vandraren griper efter ett sista kanske. Över marken reste vi oss en gång och blev människor. Det skedde mot de flesta av tillvarons sannolikheter. Om vi kan genomsyras av känslan att evolutionen just nu ställt just vår art inför ett planetariskt prov, unikt i denna del av universum men upprepat på otaliga punktvärldar i oändligheten, kanske detta ska kunna resa oss till tidigare icke nådda höjder av ödmjukhet och trots, ansvar och patos.
    Och därmed ge utgångspunkter för fortsatt vandring.
    Detta ovan skrivna var slutet av en kritikerrosad bok om livet på vår planet. Boken, VID TRÄDETS FOT, är skriven av Rolf Edberg.
    Dynape

    SvaraRadera
  12. Tja, käre Anonym 19:00, som inte gillar att namnbe sig, jag vill nog efter nästan tio års samarbete med Birger i miljöpartiet att någon mer kreativ politiker är svår att finna. Grön skatteväxling, lösningar med brutet tak i socialförsäkringarna, begränsningsregeln i fastighetskatten är det jag kommer ihåg på rak arm, vilket väl inte är så dåligt när det gäller konkreta åtgärder för att styra samhället rätt. Birger kan säkert själv räkna upp tiotalet konkreta förslag ytterligare. En bok du bör läsa heter Miljön, makten och friheten, jag tycker att Birger borde lägga ut den på nätet eftersom den är svår att få tag på, då den kom ut för 20 (??) år sedan.
    Grrreenline

    SvaraRadera
  13. Det måste vara jobbigt när ens enda hopp bygger på att väletablerade sanningar rämnar. I verkligheten händer det sällan eller aldrig i de etablerade vetenskaperna men jag kan förstå att många miljöpartister drömmer om det.

    I fallet med det första djuret handlar det mer om en ny definition av vad som är ett djur snarare än något nytt om livets uppkomst. Genom att, av olika skäl, inte kalla enkla celler eller klumpar av celler för "djur" så anses det numera att kammaneter var först.

    Fick ni som ni ville skulle väl Sverige föregå med gott exempel och bromsa sin tillväxt. Då kan vi ju hoppas att Kina, Indien och USA fortsätter sitt utmärkta miljöarbete(?), för landet Sverige kommer ju inte direkt att kunna visa vägen. Miljöteknik kostar pengar. Forskning kostar pengar. Sociala skyddsnät kostar pengar. Skall ni fortsätta ta pengarna från "de rika" så kanske ni skall tänka ut varifrån de skall få dem.

    SvaraRadera
  14. Huvudet är platt språngade ...
    Kunskapen är som en ö i okunnighetens stormande hav.
    GÖTHE

    SvaraRadera
  15. Grrreenline, håller med!
    Birger, lägg ut Miljön, makten och friheten på nätet, ex på Vulkan.se.

    SvaraRadera
  16. Jag har varit med längre i "miljösvängen" än Birger och har även läst hans böcker. Men han har INGA lösningar utan ägnar sig huvudsakligen åt nedrivande och felaktig kritik. Han ser inte det positiva som skett sedan han föddes.

    SvaraRadera
  17. hoppas jorden är platt också - tyvärr så blir vi i dag rikare genom att förstöra miljön (ökad tillväxt leder i dag ofrånkomligen till att vi tär med på miljön, direkt eller indirekt) så argumentet att vi måste bli rikare för att rädda miljön håller inte eftersom att det ignorerar orsakerna till miljöförstöringen. Att leva i harmoni med mijön är INTE en ekonomisk fråga utan handlar snarare om ideologiska, moraliska och spirituella värderingar.

    SvaraRadera
  18. Hej, ni som tycker att jag ska lägga ut Miljön, makten och friheten på nätet. Jo, skulle kunna göra det om den fanns digitalt. Men, tyvärr, den skrevs 1989, visserligen digitalt,men på datorer som för länge sedan är borta, med system som är föråldrade och för ett förlag som är nedlagt...

    SvaraRadera
  19. Är det inte lustigt att folk inte fattar att tillväxten till stor del byggs på blod svett och tårar, men inte våra egna utan snarare de riktigt fattiga, ni vet i de andra kontinenterna. Visst finns det framsteg idag som inte direkt tär på miljön och människors ryggar, men indirekt står de på en grund som definitivt är byggd på det.

    Utan de kolonier europeiska länder + USA +Japan hade under 17-1800-talet så hade den snabba utvecklingen varit som bortblåst och vi hade inte kommit lika långt. Men kanske hade vi inte utnyttjat folk i samma utsträckning heller?

    SvaraRadera
  20. Hej Birger,


    Om du verkligen vill lägga ut boken på nätet kan du ge ett ex i pappersformat till ett inscanninsföretag (exv www.skriptoriet.se), och vips har du den i digitalt format; pdf, word eller vad du vill.

    SvaraRadera
  21. Jens!
    Kommit långt!?
    Sista mellantiden i utförsbacken!
    En syster sa åt mig, ta min kamera och tag ett kort av Jorden.
    Brodern

    SvaraRadera
  22. Hur kan människan utvecklas och gå framåt på ett tillfredställande sätt utan tillväxt? Vilka andra morötter kan man tänka sig? Kan det vara så att människan har "muterats" bort ifrån kunskapen om de "riktiga" värdena i livet? (relationer, finnas till för andra, upplevelser, konst, musik etc) Eller det kanske inte kan bli riktigt så illa på 1000 år om det n u var på medeltiden idén om tillväxt uppstod.

    SvaraRadera
  23. Det förefaller som vissa av er tillväxthatare i alla fall skaffat dator var funktioner för mig representerar kronan av tillväxtens finurlighet. Vissa flyger till Kina, andra kör sina SUVar på fyllan men argumentationen är densamma.

    Det är grönt konsensus på att vi som tror på tillväxtens fördelar 1) hatar naturen och hoppas jorden blir förstörd 2) lovordar tillväxt enbart för att den skall göra oss rika 3) inte bryr oss om andra människor.

    SvaraRadera
  24. JOE
    2)lovordar tillväxt, kör SUV, har ingen kunskap om Ekologi, förstår ej att vår värld är hotad, uppskattar människor som tar sig fram på framtidens bekostnad.
    Min uppskattning av Er!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.