fredag 11 april 2008

Tibet var faktiskt inget paradis... får man säga så?

Genom nyhetsbevakning kan man få intryck av att Tibet före ockupationen var ett harmoniskt paradis där man levde hand i hand i kärlek, fred och förståelse. Men det är ju inte sant.

Motsättningarna mellan olika fraktioner i Tibet var stora och landet kännetecknades av våldsam intolerans mot allt främmande. Det är den yttre fienden, Kina, som för tillfället förenat dessa fraktioner.

Varför kan vi inte ta ställning för Tibets rätt till ökat självstyre utan att romantisera landet och buddhismen? Måste vi alltid utmåla skurkens offer som renhjärtat?

Debatten blir ju inte bättre av att Jan Myrdal, som har insikter om Tibets historia, sitter i teve och försvarar händelserna på Himmelska Fridens Torg. Han har bara bytt plats för svart och vitt. Vilket förstås SVT:s debattledare uppmuntrar eftersom debatt, enligt vadsom tycks vara konceptet, skall vara underhållande snarare än upplysande.

Detta att måla i svart eller vitt kan få lustiga följder. Sålunda utmålas ofta falungong som något harmlöst i våra medier. Men den som orkar ta sig igenom Mästare Li Hongzhis bok om läran – där vi får veta allt om gongpelare, himmelska ögat och löften om att det räcker med att författaren talar för att barn skall bli friska – får en annan bild. Jag citerade innehåll i hans bok - och länkade till den svenska översättningen - på min blogg och anklagades i upprörda massmejl för att stödja den kinesiska staten. Därför att jag länkade till deras egen bok! Apropå att vilja se allt i svart eller vitt.

Vårt materiella välstånd bygger för övrigt till avsevärd del på att Kina saknar mänskliga rättigheter. Vi får mer prylar för pengarna genom att lönerna är låga, fria fackföreningar förbjudna och hanteringen av miljöfrågor är en katastrof. Men detta skall vi inte låtsas om. Istället skall vi leka solidariska genom att bojkotta OS-invigningen. En del västerländska politiker vill spänna hyckelmuskeln ordentligt genom att inte sjäva sitta på läktaren när invigningen pågår... Vilket offer!

Andra kräver att Stefan Holm inte skall få hoppa över ribben i Beijing - men vill självfallet ha tillgång till billiga kinesiska prylar... I Svenskan idag kräver riksdagsledamöter från samtliga partier att Reinfeldt inte skall mumla i Peking - några etiska regler för handel omnämns inte, för det skulle ju kosta något. Hyckleriet känner inga gränser.

15 kommentarer:

  1. Ännu en lyckträff, Birger! Dubbelheten är påtaglig, minst sagt.

    Grodan i diket

    SvaraRadera
  2. Birger, jag får liksom ett intryck av att du är mycket mer negativ mot Kina i detta inlägg än i alla tidigare du skrivit. Inte så att du målade allt i vitt förut, men...

    SvaraRadera
  3. Jo, det är sant att Tibet var allt annat än ett harmoniskt land. Men jag håller ändock med Birger om att ökad självständighet vore av godo, men under förutsättning att inte ny diskriminering uppstår, då åt det andra hållet. Den enskilda kineser som nu skapat sig ett liv i Tibet bör självfallet behandlas som individer, och inte som brickor i den kinesiska statens spel att låta hankineser bli i majoritet. Buddismen är inte alls så enhetlig som man kan få intryck av i svenska medier eller när man hör Gere, men i grunden är det den religion/lära som har rimlig möjlighet att fungera på ett förhållandevis gott sätt för alla medborgare.
    Rolf Z

    SvaraRadera
  4. Tibet är ockuperat av en kommunistisk superstat. Det räcker för mig. De bör befrias för att utforma sina liv som de själva vill. Hankineserna skickas dit för att ta över, det är ett satanistiskt sätt att ta över makten. Likadant för kineserna i Xinjiangprovinsen eller som den rätterligen bör kallas Östturkistan där uigurer diskrimineras för att de är muslimer och vill se en muslimsk stat. Kina bör genomgå samma utveckling som Jugoslavien och Sovjet, demokratisering och rätten att bilda egna länder.
    Frihet åt Tibet

    SvaraRadera
  5. "kapitalist diktatur" är nog en bättre beskrivning än "kommunistisk superstat", och hur anonym 10:45 fick kinas kolonisering till satanistisk är bortom förståelse. Jag tycker att det är rimligt att Tibet blir en självständig stat, men denna process måste kunna äga rum utan att Tibet blir skildrat som en ett enhetligt område där en kondenserad form av godhet råder och utan att kina blir beskrivet som en kommunistisk satanist. Debatten vinner ingenting på generaliseringar, stereotyper och överdrifter.

    SvaraRadera
  6. Visst har du en poäng i att Tibet inte var någon föredömlig stat innan kineserna tog över, och visst skulle stabiliteten i området rubbas om kineserna lät Tibet bli fritt. Men det viktiga är att vi protesterar mot det kinesiska förtrycket, och inte låter Kina utnyttja OS till ett propagandajippo.

    Att sedan kraven på inskränkningar i handeln med Kina inte framförs så ofta från borgerligt håll är givetvis pinsamt. Kina är ju en osympatisk blandning av tidig kapitalism med alla dess osympatiska inslag av miljöförakt, arbetarförakt etc kombinerat med en kommunistisk retorik och propagandaapparat.

    Vad gäller Falun Gong så bör den givetvis utstå samma granskning som alla andra religioner (även Islam vilket inte vänstern tycks kunna acceptera) men vi kan aldrig acceptera inskränkningar i religionsfriheten.

    SvaraRadera
  7. Finner det märkligt att så stor betydelse och tilltro tilldelas en man i exil som säger sig vara pånyttfödd 14 gånger (osäker på det exakta antalet...)

    SvaraRadera
  8. Magister Nyman, utan OS hade vare sig debatten om mänskliga rättigheter eller Tibet överhuvudtaget kommit upp. Att iPod och annat tillverkas i ett land utan rätt till fria fackföreningar och med taskig arbetsmiljö bryr vi ju oss inte om... Det gynnar ju oss själva.

    OS kan inte bli något PR-jippo, tvärtom sätter det ju ljuset på just det som man vill dölja. En bojkott av OS är bara ett PR-jippo för de som bojkottar. Man låtsas bry sig så länge det inte kostar på.

    Jag har inte emot falungong på annat sätt än att läran romantiseras, precis som Tibet, i våra medier. Självfallet bör man har rätt att utöva detta, däremot bör man inte vägra att ge sina barn vård av läkare med hänvisning till mästaren, precis lika lite som Jehovas vittne i Sverige har rätten att förneka sina barn blodtranfusioner.

    Nu strävar ju Dalai Lama vare sig att OS skall bojkottas eller att Tibet skall bli självständigt, vilket är en klok strategi. Han inser förstås att det skulle medföra ett totalt, och blodigt, kaos i Kina eftersom det finns flera regioner som i så fall vill frigöra sig, t ex uigurerna i xinjiangprovinsen.

    SvaraRadera
  9. Birger, MÅSTE du ha åsikter om ALLTING mellan himmel och jord? Vad är det som DRIVER dig att alltid och i alla sammanhang lufta dina åsikter? Inser du inte att din trovärdighet är lika med noll? Du är ju ingen gud, eller hur? En del av dina läsare verkar dock tro det eftersom de sväljer det mesta som kommer från dig.

    SvaraRadera
  10. Ja, faktiskt, det som kommer från Birgers penna ÄR oftast matnyttigt!

    Grodan i diket

    SvaraRadera
  11. MÄRKLIGT. Från Budda fanns det i rakt nedstigande led 40 patriarker i Indien. Den siste utvandrade till Kina där man började att räkna på nytt. Hung Neng sa: "De som sitter i stillhet och mediterar använder en metod som aldrig leder till framgång. I stället kan den orsaka sinnessjukdom. Flera hundra fall är kända".
    "Goda och lärda vänner, på vilket sätt är sätt är visdom och utövande ett? De är som lampan och ljuset. Med lampan fins ljus, utan lampan finns inget ljus. Endast i verksamhet är de två ett. Ljuset är lampans funktion. Så förhåller det sig också med visdom och utövande". När bäcken och floden flyter ut i havet förenas de till En kropp. Detta är att se in i sin egen natur.
    Hui Neng

    SvaraRadera
  12. PÅ OS BLOMMIGA ÄNGAR
    för stora pengar
    Säljer sin själ
    och stjäl
    Från nutid
    vår framtid
    I dag mycke kulor
    i morgon smulor
    Sedan krig
    tack till dig
    I början ideell
    nu kommersiell
    Annan form
    snart storm
    Världen omogen
    går åt skogen
    Lika klok
    som ett tok.
    MOLOK

    SvaraRadera
  13. En kultur skapas av, Kalle Urban Lage Tomas Ulla och Ria och hävdar dess rätt att finnas till som en modell för världen i FN och på Jorden.
    Adam och Eva

    SvaraRadera
  14. Jag håller med det mesta av vad du skriver Birger, träffsäkert och nyttiga diskussioner. Särskilt bra är dina belysningar av olika typer av hejdlöst hyckleri.

    Nu ska vi testa hur mycket du hycklar själv: Jag vill se en saklig, djupgående och klarsynt betraktelse av Islam i Europa och världen. Islams syn på yttrandefrihet, demokrati och kvinnors rättigheter. Islam syn på våldsanvändning osv. Har du någon teori om varför nästan alla terrorister i världen har muslimsk tro?

    SvaraRadera
  15. Det är inte sant att "nästan alla terrorister i världen" har muslimsk tro.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.