fredag 28 mars 2008

Politiker tar krafttag...

Thomas Bodström, före detta justitieminister, har slagit till. Radikalt och handlingskraftigt kräver han att de svenska olympierna inte skall medverka vid invigningen av OS. Här spänner vi musklerna...!

Skälet för detta kraftutbrott är bristen på mänskliga rättigheter, avsaknaden av demokrati, våldsanvändningen i Tibet och annat smått och gått.

På ett socialdemokratiskt kraftfullt sätt spänner Bodström hyckelmuskeln och uttalar att idrott och politik hör ihop. "Det går inte att komma ifrån", låter han meddela. Och låtsas som att handel, ekonomi och politik inte hör ihop... Det skulle ju kosta något...

Istället borde han -och övriga i det politiska, ekonomiska och fackliga etablissemangen - begripa att frihandeln bör kompletteras med ekologiska och sociala klausuler. Att frihandel utan ansvar är detsamma som att legitimera brott mot mänskliga rättigheter, ge klartecken för utsläpp och undermåliga arbetsförhållanden samt acceptera förbud mot fristående fackföreningar. Men fiffiga affärer är viktigare än mänskliga rättigheter. Och tro för guds skull inte att LO eller Svenskt Näringsliv skulle driva krav på socialt rättvis handel!

Inte ens de gröna vågar längre aktivt ifrågasätta den anonyma och ansvarslösa så kallade frihandeln. Sfären för det man får säga har blivit allt snävare, normerna för debatten alltmer rigida, de ekonomiska fördomarna cementerade som naturlagar. Trist, fantasilöst, icke-kreativt och ganska kvävande för den goda politiska debatten.

Men det är klart att sociala och ekologiska spelregler leder till att tröjorna kostar en krona mer för oss, att leksakerna kostar flera kronor mer, att elektroniken kostar en tia mer. Och det klarar vare sig LO eller Svensk Näringsliv av, än mindre Bodström, Reinfeldt, Hägglund, Olofsson och övriga politiker för vilka frihandel utan ansvar är en dogm.

Liberala ungdomsförbundet kräver förresten att Stefan Holm skall bojkotta OS - så hårt spänner inte Thomas Bodström hyckelmuskeln - medan man samtidigt anser att varje åtgärd i form av social och ekologisk spelregel för världshandeln är något otänkbart, något fruktansvärt - något som strider mot de ekonomiskliberala teser som kommit att uppfattas som lika sanna och odiskuterbara som kyrkan än gång uppfattade idén att jorden var universums centrum. Ekonomism i sin mest vidskepliga form.

Hyckleriet får sin fulländning när man betänker att Lars Leijonborg för några år sedan skrev en bok som hyllar Kinas ekonomiska under...

Godmorgon, förresten. Frukost i gryning, soluppgång över fjärden, insnöad bil. Och yttranderätt.
Bilden? Ja, den kommer från
http://www.parsmo.se/.

24 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendafre mars 28, 06:06:00 fm

  Självklart ska man protestera, men att hindra handel och att isolera skurkstater leder ingenstans.

  Kolla på Nordkorea. Det är genom att isolera sig som vansinnigheter har kunnat fortsätta. USA:s bojkott av Kuba har med all sannolikhet också varit kontraproduktiv. Bojkotten av Irak ledde till att kanske 1 miljon människor dog i onödan. Bojkott av barnarbete i Nepal ledde till att tusentals barn tvingades ut i prostitution.

  Nej, släpp handeln fri. Det kommer gynna demokrati och mänskliga rättigheter på sikt.

  SvaraRadera
 2. När Ideologi respektive Kapital & Kommers möts i en vägkorsning, då är det alltid Ideologin som har väjningsplikten.


  Gröna tankar

  SvaraRadera
 3. Varför tycker du så illa om Thomas Bodström. Du har en hemuppgift att göra, och flera med dig!
  Arbetaren
  Roland Lidén

  SvaraRadera
 4. Neoliberal borde inse att dt är skillnad på att isolera ett land och att sätta upp spelregler som gör att dess befolkning inte missbrukas!

  SvaraRadera
 5. Bodström är ansvarig för en hel del tveksamheter i det s.k. "kriget mot terrorismen". Känns märkligt och som sagt hycklande att han nu plötsligt ömmar för mänskliga rättigheter. Så var det inte när t.ex. svenska medborgares tillgångar frystes utan att någon behövde motivera varför då han var justitieminister.
  Jämförelsen med Irak som görs av neoliberal tomtenisse är för övrigt skrattretande. Är viss skillnad på att begränsa handeln av kinesiska leksaker jfr med att först bomba sönder ett lands infrastruktur och sedan förhindra landet i fråga att bygga upp sina reningsverk, elverk etc. /Thomas

  SvaraRadera
 6. Håller faktiskt med Neoliberal Agenda. Frihandel utgör grunden för ALLAS välstånd.

  SvaraRadera
 7. Pontus och Nyliberal likställer frihandel med handel utan några regler, men det innebär ju de facto att om vi förbjuder ägg från burhöns så kan vi importera ägg från burhöns från Ryssland. Varför skall vi inte kunna sätta upp samma krav på det vi importerar som vi har för produktion inom landet? Varför skall vi inte kunna sätta upp krav på att de produkter vi handlr inte skall tillverkas genom fullständigt orimliga arbetsförhållanden?
  Grrreenline

  SvaraRadera
 8. Varför vill vi se Dalai Lamas bakgård? Kina är inte bra men är Dalai Lama bättre?
  Att tro att det är andra som är hjärntvättad är löjligt.

  SvaraRadera
 9. Huvudet på spiken, Schlaug. Det är bara det att det inte går och då tar politikerna till symboler för att låtsas göra något som betyder något.

  SvaraRadera
 10. "Och yttranderätt."
  Jäpp!

  Det är väl skönt att vi har den.
  I skuggan av Tibet, Kina, Geert Wilders anti-Koran filmer och annat...

  To Keep It Simple, liksom...

  SvaraRadera
 11. Alla länder bryter väl mot några slags rättigheter, verkliga eller inbillade, i större eller mindre mån. Det känns lite märkligt att just OS och just Kina ska bojkottas.

  Jag ser inte hur den här tråden ska kunna undvika att uppfylla Godwin's lag, men jag tänker inte vara den som är den.

  SvaraRadera
 12. Värden blev galen, när aporna tvingades ner från träden.
  Hej Eola, och Mia som önskat svar. Läs gärna Rolf Edbergs böcker, han beskriver jordens historia som ingen annan kan.
  Vid trädets fot, ett arbete av samma höga klass som Spillran av ett moln som kom något år tidigare, har påverkat en hel värld. Pressrösterna är lyriska.
  Ett exempel.
  Boken är en hyllning till livet, men beskuggad av oro för dess betingelser i en mörknande värld... Man upplever läsningen som en samvaro med en vis man som håller monolog, lika underhållande som skakande. Med sitt djupa allvar och angelägna budskap angår den oss alla. Jag som vinkar är Dynape.

  SvaraRadera
 13. Jag som värd i en större VÄRLD aj,aj.

  SvaraRadera
 14. Samhällen på jordens villkor måste få finnas. Himmelriket i eder. Jesus.

  SvaraRadera
 15. Alla dessa regelivrare!
  Varför inte i stället ta ett personligt ansvar någon gång?
  Frihandel mår naturligtvis inte bra av för många regler, då är ju handeln inte längre fri.
  Själv lever jag etiskt, miljövänligt, osv. Det kan ni regelivrare också göra, inklusive Birger Schlaug.

  SvaraRadera
 16. Hej alla ni som stöder civilkuragets återkomst i Sverige! (Vikingarna kanske inte var några helgon, men fega var de ju i alla fall inte!)

  Ni har väl inte missat att det fortfarande pågår ett PÅSKUPPROR (eller post-påskuppror?) mot regeringens förslag att utförsäkra sjuka som nu ligger på riksdagens bord ??!

  Det är dags att plocka fram lite helig vrede och sitt civilkurage!

  Läs mer på http://resurs.blogg.se

  SvaraRadera
 17. Regelivrare? Vada? Har man regler for att inte ga mot rott ljus sa bor man val kunna ha regler for att inte utnyttja manniskor for att fa billga prylar.
  Maureen, Californien

  SvaraRadera
 18. Global Action

  1 Million Human, 192 Countries, 1 Voice

  After decades of repression, Tibetans are crying out to the world for change. China's leaders are right now making a crucial choice between escalating brutality or dialogue that could determine the future of Tibet, and China.
  We can affect this historic choice -- China does care about its international reputation. But it will take an avalanche of global people power to get the government's attention. The Tibetan spiritual leader, the Dalai Lama, has called for restraint and dialogue: he needs the world's people to support him. Fill out the form below to sign the petition--and spread the word.

  http://www.avaaz.org/en/tibet_end_the_violence/21.php/?cl=65269630

  Best Regards/ Susz Sweden

  SvaraRadera
 19. Burma Tibet Förtryck mänskliga rättigheter Kina OS
  Idrott och politik är två vitt skilda ting, säger vissa folk.. Är inte ett ovanligt korkat sätt att försvara sina egna intressen!?

  DÅ: OS i Berlin 1936 var ett gigantiskt propagandajippo för nazismens Tyskland. Bakom järnridån var medaljer i de största internationella turneringarna viktiga symboler för kommunismens överlägsenhet som ideologi. Men till vilket pris?

  NU: Det väckte uppseende när USA helt nyligen strök Kina från utrikesministeriets svarta lista över de tio länder i världen som är sämst på att respektera mänskliga rättigheter. Tre dagar senare bryter helvetet ut i Tibet, när buddistiska munkar och vanliga medborgare demonstrerar mot Kinas förtryck, med livet som insats. Ett hundratal människor uppges ha omkommit i kravallerna.

  USA och EU uttrycker sig oerhört försiktigt och idrottsrörelsen uttrycker sig inte alls. De enda som gör sina röster hörda är opolitisk bundna medborgarrättsrörelser som Amnesty International och Avaaz.

  Det har inte alltid varit så här. 1980 beslöt USA att bojkotta sommar-OS i Moskva i protest mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan och fick andra länder med sig.

  Alltså tiger vi och lider och blir därmed medbrottslingar.

  Kanske är det då ingen som längre minns de döda munkarna i Tibet och Burma, när Kina visar upp sina bländverk för världens inbjudna stats- och regeringschefer den 8 augusti.

  Officiellt var det väl meningen att Kina skulle organisera OS på mänsklig frihets villkor?! Nu blir det i stället resten av världen som får acceptera ett högst tvivelaktigt OS på diktaturens villkor. En värld, en dröm, lyder mottot. Vems dröm? Vilken dröm? En dröm om accepterat förtryck och egoism utan helhetssyn?

  SvaraRadera
 20. Varför kommer denna larviga debatt om OS just nu?
  Den skulle ju skett för flera år sedan!
  Är människor inte medvetna om att Kina är en kommunistisk diktatur?
  För övrigt går det ju att stänga av TV:n - ingen behöver glo på eländet! Det står var och en fritt att handla efter egen övertygelse. Kommunisterna i vänsterpartiet kan ju titta.

  SvaraRadera
 21. Anonym 11:48 - Fördel med OS i Kina är att landet tvingar öppna sig mer än någonsin, att röster som aldrig varit hörda, kan få höras. Kommunistpartiet kan inte stoppa detta, det är försent. De enda som kan förhindra det är lata eller ointressserade journalister från t ex Sverige.

  Jag var positiv när Kina fick OS - kanske naivt - men i alla fall... Tror inte på bojkott nu heller. Det är löjligt att fortsätta handla, göra affärer utan att ställa krav, samtidigt som vi spänner hyckelmuskeln genom att tvinga Stefan Holm avstå från att hoppa över en ribba. Det är hyckleri.

  Sannigen är ju den att en del av vårt materiella välstånd bygger på eländig arbetsmiljö och förbund mot fristående fackföreningar i Kina. Hoja om att Holm inte får hoppa över ribban och samtidigt omge sig med alla varor från Kina är och förblir hyckleri.

  Susz: Fascinererande hemsida du har. Där fastnade jag en bra stund... Du tycks bo i Borås, om någon dryg vecka kommer du nog att bli lite ledsen på mig för jag skriver då om hur lätt vi målar i svart eller vitt. Som religionsintresserad är jag så förvånad över att svensk, och västerländsk media, utmålar buddismen som en enheltig lära fri från allt som är dumt...

  Genom nyhetsbevakning kan man nu få intrycket av att Tibet innan ockupationen var ett harmoniskt paradis där man levde hand i hand i kärlek, fred och förståelse. Men det är ju inte sant. Motsättningarna mellan olika fraktioner i Tibet var stora och landet kännetecknades av våldsam intolerans mot allt främmande. Det är den yttre fienden, Kina, som för tillfället förenat dessa fraktioner.

  Varför kan vi inte ta ställning för Tibet utan att romantisera landet och buddismen? Måste skurkens offer alltid vara renhjärtat? Det hindrar mig inte från att stötta Tibets frigörelse.

  Anonym 10:23 - Alla samhällen behöver regler, alla ekonomiska system behöver regler - så även marknadsekonomin. I själva verket är reglering själv grunden för marknadsekonomin, nämligen patenrätten. Besakttning är också regler. Jag avvecklar gärna alla specialtullar, som t ex tullen på lågemergilampor från Kina, och ersätter alltihop med ett nytt regleverk som enbart bygger på etisk och ekologisk grund - man brukar kalla det för att införa sociala och ekologiska klausuler i handelsavtalet. Det innebär t ex följande. Om vi förbjudit stråförkortningsmedel i jordbruket av miljöskäl så bör vi itne heller importera spannmål där stråförkortningsmedel använts. Svårare än så är det inte.

  Grrreenline: Delar din uppfattning i svaret till Pontus och Nyliberal Agenda

  Monica: Keep it Simple, som sagt.

  SvaraRadera
 22. Meddelande: HOLA! Jag undrar om eran förening kan hjälpa oss i STOR-kampen mot zigenare?
  Jag är ordförande/grundare i UMS(ut med sigenare)som är en rikstäckande förening med ett enda mål och det är att bli av med alla SKIT-sigenare (PS.vi kallar gipsis för sigenare med S istället för det rätta Z, så säger advokaten att det inte är något olagligtD.S)
  Vi har ganska nyligen startat föreningen men har redan flera hundra betalande medlemmar och det talar sitt eget språk att vi måste gå samman i kampen mot sigenare!
  Nu på Lördag kl.16:00 5/4-08 ska vi ha ett stort möte i kvarterslokalen där jag bor i Norsborg,Alhagsvägen 118.
  Vi har i samverkan med Botkyrkabyggen AB Jan Lindgren,Familjebostäder AB Harald Classon och senare Svenska Bostäder AB Sandra Plavinskis, försökt arbeta fram en lagligt och snabbt sätt att bli av med/vräka alla SKIT-sigenare!
  Själv har jag en nyckel-position inom Familjebostäder AB sedan många år tillbaka samt jag bor och hjälper Botkyrkabyggen AB mycket.
  Kicki Morsing på Botkyrka Kommun har lovat komma på mötet och hon har många bra ideer att driva ut sigenare med.

  Hör upp alla omutade politiker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nu har vi Beatrice Ask med oss!!!!!HURRA!!Det går framåt!
  SÅ HÖR UPP NU=STÄLL ER BAKOM UMSså ska vi driva ut dom!
  Alla fina bidrag välkomnas!
  Ring mig så berättar jag mer!
  UMS
  ordf.CG
  Alhagsvägen 52
  145 59 Norsborg
  08/7372000

  SvaraRadera
 23. den 2 april 2008
  Meddelande: HOLA! Jag undrar om eran förening kan hjälpa oss i STOR-kampen mot zigenare?Jag är ordförande/grundare i UMS(ut med sigenare)som är en rikstäckande förening med ett enda mål och det är att bli av med alla SKIT-sigenare (PS.vi kallar gipsis för sigenare med S istället för det rätta Z, så säger advokaten att det inte är något olagligtD.S)Vi har ganska nyligen startat föreningen men har redan flera hundra betalande medlemmar och det talar sitt eget språk att vi måste gå samman i kampen mot sigenare!Nu på Lördag kl.16:00 5/4-08 ska vi ha ett stort möte i kvarterslokalen där jag bor i Norsborg,Alhagsvägen 118.Vi har i samverkan med Botkyrkabyggen AB Jan Lindgren,Familjebostäder AB Harald Classon och senare Svenska Bostäder AB Sandra Plavinskis, försökt arbeta fram en lagligt och snabbt sätt att bli av med/vräka alla SKIT-sigenare!Själv har jag en nyckel-position inom Familjebostäder AB sedan många år tillbaka samt jag bor och hjälper Botkyrkabyggen AB mycket.Kicki Morsing på Botkyrka Kommun har lovat komma på mötet och hon har många bra ideer att driva ut sigenare med.Hör upp alla omutade politiker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nu har vi Beatrice Ask med oss!!!!!HURRA!!Det går framåt!SÅ HÖR UPP NU=STÄLL ER BAKOM UMSså ska vi driva ut dom!Alla fina bidrag välkomnas!Ring mig så berättar jag mer!UMSordf.CGAlhagsvägen 52145 59 Norsborg08/7372000

  Upplagd av Carlito UMS kl. 02:36 0 kommentarer
  UMS SVENSKA
  VI SKALL TILLSAMMANS KASTA UT ALLA SIGENARE!
  STÖD UMS SVENSKA(ut med sigenare)

  Upplagd av Carlito UMS kl. 02:33 0 kommentarer
  Prenumerera på: Inlägg (Atom)

  SvaraRadera
 24. Hej igen Birger..såg att Du hälsat på tack för det. Passar väl på att svara på det du skrivit ovan..Nepp, min sköne herre. Att kraftigt globalt markera vikten av mänsliga rättigheter mot förtryck
  är inte att se något enbart svart eller vitt. Tvärtom ett synliggörande av något som lobbyister och förtryckare vill sätta munkavle på.Kanske ett nytt perspektiv för Dig? Tror inte det...Tja- du ser ju själv vari nyckeln låg hela världen har markerat för mänskliga rättighete- tyvärr har det av viss massmedia riktats enbart mot själva OS ..mvh/ Susz

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.