torsdag 17 april 2008

Höjda matpriser - då pratar vi inte spekulation...

I en rad reportage i radio, teve och tidningar så berättas om de allt högre matpriser som gör att hungrande människor blir alltmer desperata.

Detta kopplas ihop med att spannmål går åt till etanol, missväxt och att kineser börjar få råd att äta kött, vilket kräver stora mängder spannmål till djurfoder.


Mycket sällan, nästan aldrig, nämner man den spekulation som tagit allt större fart, men som utgör det enda nya.

Det är sant att det används mer vete och majs till etanol än för fem år sedan, det är sant att fler i Kina börjar anamma våra vanor när det gäller att äta kött, det är sant att det förekommer missväxt.


Men varför nämner man inte det där andra? Det där som man liksom inte får säga? Det där som numer är norm i det ekonomistiska, globaliserade samhället? Nämligen spekulation i råvaror.

Internationellt kapital, som tidigare ägande sig åt spel på börser eller fastighetsmarknad, har i allt större omfattning börjat spela där det finns säkrare vinster att göra: råvaror i form av basmat. Soja, majs, vete... Sådant som man vet att människor inte kan välja bort, om de inte väljer att lägga sig ner för att dö.

Fast det får vi inte tala om. Ajabajja. Att inskränka i denna frihet vore ju att ifrågasätta kapitalismens grundbultar... Då kan man råka ut för att kallas kramare av planekonomi, hur mycket man än hävdar att verklig marknad kan bara fungera när parterna är något så när jämnbördiga... Och när det finns åtminstone några uns av etik på den. Till och med Adam Smith, den gamle liberalen, hade mycket att säga om detta...

Det som sker är alltså att man köper och säljer mat utan att den levereras till slutkonsument. Spekulation, att spela med råvaror, kan ge snabbare pengar än att investera i människors mättade magar. Givetvis kan man spekulera i mat även på Stockholmsbörsen.

32 kommentarer:

  1. Detta är ett växande problem som inte alls uppmärksammats. Vi som bekänner oss till frisinnade värderingar har skyldighet att grubbla en del på detta!

    SvaraRadera
  2. Led gärna i bevis att dagens prisbild inte beror på utbud och efterfrågan utan på spekulation. Det finns inga bevis på att mat befinner sig i en spekulationsbubbla.

    Jag skulle snarare anta att handeln med jordbruksprodukter (för det är ju vad det handlar om) ger en klarare och tydligare och mer korrekt prisbild.

    SvaraRadera
  3. Och om du är så säker på att matpriset är uppblåst kan du ju vara lika säker på att priserna kommer falla tillbaka när marknaderna kommer i kontakt med verkligheten.

    Ta då en kort position i matravåror och tjäna massor med enkla pengar.

    Eftersom jag inte är ett allmäktigt jordbruksorakel avstår jag dock.

    SvaraRadera
  4. Det är ingen konstigt att matpriser har gått upp. Folk i Kina tjänar ju mycket mer än förut. När jag bodde i Kina för 20 år sen, kostade "La Mian" nudelsoppa 10 yuan. När jag var i Kina för 2 år sen kostade nudelsoppa fortfarande 10 yuan. Nu priset för nudelsoppa gått upp till 15 yuan, men en genomsnitt lön går gått upp ifrån 136 yuan till ca 1780 yuan på 20 år.
    Maten är fortfarande extremt billig i Kina. Det finns nästan ingen människor i Kina idag som inte har mat. Vi pratar ändå ett land som består av 1/5 av världsbefolkningen.

    /LaoZi

    SvaraRadera
  5. Hej LaoZi! Tyvärr stämmer inte detta du skriver, vi har stor demonstrationer mot höga priser på mat. De fattiga på landsbygden har det svårt.
    Arbetande i Kista

    SvaraRadera
  6. SCHLAUG HAR RÄTT, FÖRMODLIGEN HAR HAN GRUNDAT MED EN RAPPORT FRÅN FN:S VÄRLDSLIVSMEDELSORGANISATIONSOM SLÅR FAST ATT SPEKULATIONEN KRING LIVSMEDELSPRISER PÅ VÄRLDENS BÖRSER BIDRAR TILL ATT DAGENS HÖGA PRISER STIGER. Se t ex: http://www.webfinanser.com/site/artikel.asp?pmid=681085

    Det är irationellt att förneka dessa sammanhang. Även för marknadsliberaler.

    Rolf E.

    SvaraRadera
  7. Spekulation kan ju endast vara en följd av mera grundläggande förändringar, vilka alltså i sin tur skapar snabba värdeökningar som det kan löna sig att spekulera i. Till dessa grundläggande förändringar hör otvivelaktigt en paradox: allt fler människor i världen lämnar fattigdomen och börjar få det bättre, vilket leder till ökad efterfrågan och därmed högre matpriser. På sikt kommer dessa skevheter dock att rättas till.

    SvaraRadera
  8. På sikt? Ja, på sikt rättas fastighetsspekulationen också till, men så fort den rättats till så påbörjas den igen. Vi får inte blunda för detta. Begreppet "På sikt" passar sig inte när det gäller mat.
    Rolf E.

    SvaraRadera
  9. Spekulationen är inte bara råvaror. Marknadsaktörer kommer också med erbjudanden om att köpa andelar i ett av Europas bördigaste odlingsområde "den svarta jorden" i Ukraina. Priserna på mark förväntas gå upp där, så kom och köp! Jag har inte kollat upp vem som i själva verket ska bruka jorden. Kanske blir man delägare i en kolchos?
    Naturligtvis är spekulationen en bidragande orsak till att matpriserna går upp.
    /siggelin

    SvaraRadera
  10. Rolf E: Jo, det är riktigt att WPF pekat på spekulationen som en faktor. Etanol och kött i Kina har inte införts på en dag, vilket man kan få intryck av då man tar del av medierna. Missväxt och spekulation bidrar till den akut stigande priserna.

    LaoZi: Men visst förekommer det orolighetet pga matpriserna även i Kina!

    Starvid: Spekulation är en av de 8 faktorer som man räknar upp. Den förvärrar effekterna av andra orsaker.

    SvaraRadera
  11. "Studio Ett" i tisdags gjorde en bra sammanfattning kring vad det hela handlar om.
    I reala termer är världsmarknadspriset på livsmedel faktiskt lägre än för 30-40 år sedan.
    De fattiga länderna har emellertid gjort sig beroende av matimport.
    Under 1970-, 80- och 90-talet dumpades ett överskott av livsmedel på världsmarknaden, vilket ledde till låg lönsamhet för jordbruk i de fattiga länderna. Följaktligen utvecklade man inte sitt jordbruk.
    När nu världsmarknadspriserna åter stiger, hinner inte de fattiga länderna med i den nödvändiga anpassningen. Inflyttning till städerna och befolkningsökning förvärrar situationen. Exportförbud i många länder pressar upp priserna och leder till spekulation i lager.
    På sikt – 5, 10, 15 år – kommer dock en anpassning att ske.
    Politiken har varit felaktig på tre punkter:
    - Låga världsmarknadspriser
    - Dumpning av överskott
    - Ökat beroende av importerad mat i de fattiga länderna

    SvaraRadera
  12. Vad är detta för en sorglig blogg?
    Har läst igenom många inlägg nu och det verkar vara rena undergångsstämningen här.
    Är det mp-Schlaug som håller i seanserna?
    Går alla på anti-depressiva?
    Nej, här kommer en rolig historia som motvikt:

    Dödgrävaren i byn vad känd för att inte låta sig skrämmas av någonting.
    Nu hade emellertid hans vänner beslutat sig för att verkligen skrämma honom från vettet.
    Dödgrävaren grävde gravar på nätterna, så vad passade bättre än att klä ut sig som spöken.
    När natten kom och klockan passerade midnatt rusade vännerna fram mot honom från alla håll klädda i vita lakan.
    Det var ju ett jävla oväsen, tänkte dödgrävaren, vad är det som står på? Och så fick han syn på spökena, varefter han utropade följande förmaning:
    - Ja, uppe får ni va, men ni måste hålla er inom området.

    SvaraRadera
  13. Detta är ingen sorglig blogg.
    Den är samtalande och framåtsyftande, om jag får tycka?
    Vad som är sorgligt, är att det krävs under för att jorden ej ska gå under.
    Och liksom spökena, söm jäg sir,
    bör du hålla dig inöm ditt revir!
    Dödgrävaren i dag är katastrof-kapitalismen o humoristen ovan!
    Runtom i industriländerna upplever man hur människor som aldrig haft så mycket att njuta av aldrig njutit mindre av det de har. Detta måste bero på att man medvetet eller instinktivt känner att man är i färd med, som någon uttryckt det,
    "att offra livets träd för de kommersiella försäljningkurvorna".
    Dynape

    SvaraRadera
  14. Dynape!
    Det handlar inte primärt om att njuta. Det handlar i stället om trygghet och om att underlätta tillvaron. Vill du tillbaka till grottorna?

    SvaraRadera
  15. Nej!!!!! Till träden!!!! Havens!!! Ekologins!! Människors ömsesidiga bekräftande av varandra på Jordens villkor! Om någon inte förstår vad jag säger, säg till?

    SvaraRadera
  16. Det mesta som skrivits här om marknadsekonomins påverkan på matpriserna är fel. Jag ser min chans att på klassiskt besserwissermanér berätta hur det faktiskt fungerar.

    De som spekulerar i råvaror köper och säljer dessa på termin. Man förbinder sig då att köpa eller sälja vid ett senare datum, pengar byts vid detta datum mot leverans. Det går naturligtvis därmed att kortsiktigt köpa så mycket att priset går upp, men när terminerna löper ut tvingas man står med några miljoner ton spannmål som antingen skall lagras eller säljas vidare. Att lagra kostar mycket pengar. Säljer man går priset ner igen. Man riskerar ju dessutom att någon annan spekulant handlar tvärtemot och säljer till det höga pris man framkallat medan man själv sitter på en massa osålt spannmål. Under tiden man har lyckats driva upp priset sätter en av de smartaste mekanismerna i en marknadsekonomi igång: bönder börjar odla mer av den vara som blivit dyr, trädor tas i bruk, etc. Birgers teori bygger ju på att det någonstans sitter elaka krösusar med gigantiska, hemliga, silos fulla med spannmål. Det vore väl ett scoop att få en bild på en sån silo -- att kunna förklara varför svältande människor skapar kravaller i en rad länder. Anledning till att vi inte sett eller läst om dessa gigantiska silos är densamma som anledningen vi inte har sett bilder på snömannen eller De Vises Sten. Därför tror jag att man kan utesluta att den långsiktiga (den som pågått i ca 18 månader) prisökningen beror på spekulation.

    Tyvärr är det nog så att dåligt väder (bl a La Nina) i kombination med att större arealer av den jordens bästa jordbruksmark används för etanolproduktion har skapat prisökningen. Underliggande har vi dessutom urbaniseringen i vissa regioner, samt en ökande andel befolkning som äter kött samtidigt som vi blir fler människor på jorden. Den prisökning vi sett är nog snabbare än den långsiktiga trenden men tyvärr får vi nog räkna med att all mat blir dyrare allt eftersom tiden går.

    I Asien har man börjat handla ris på nationsnivå. Filippinerna har köpt en väsentlig del av Vietnams risskörd (23 milj ton/år, tror jag att det var) de närmaste åren. Det är kris och det kommer bli värre men snälla, det blir bara fånigt när man skyller allt på kapitalismen.

    Ta gärna en titt på icke-kapitalistiska länder med perfekta odlingsförutsättningar Zimbabwe; kollaps från en av världens större exportörer till ett land av svält. Miljoner människor svälter även i Nordkorea.

    SvaraRadera
  17. Vem hindrar oss pensionärer att skapa ett samhälle på jordens villkor, som inspirerar andra, som tillsammans skapar en Jordstyrelse.
    Jag bara undrar?
    Vem är jag!?

    SvaraRadera
  18. Ja, Birger, vad svarar du 21:19 här ovan?

    SvaraRadera
  19. Varför är grön ideologi så svår?
    Därför att människorna har hjärntvättats i flera hundra år!
    Global lök som skalas,
    är det pris som betalas.
    Efter botten, nås toppen?
    Du har lagt dina vantar
    på många slantar.
    Det borde sättas ett pris,
    på dig din gris.
    Ett samhälle, är det inte vad vi gör tillsammans på jordens villkor?
    Kal AS

    SvaraRadera
  20. Jag tror också vi kan nödrimma oss ur klimatproblemen. Om dikterna på denna site är enindikation på intellektet hos oss läsare stämmer det nog att människan inte är skapelsens krona.

    Kan inte någon i stället lägga tid på att sakligt kommentera vad "finansvalpen" skrivit? Birger? Ni kan ju knappast ha rätt båda två?

    SvaraRadera
  21. Varifrån kommer all den pessimism som utgår från denna blogg. Sjukt!!!

    SvaraRadera
  22. En pessimist är en människa som ALLTFÖR länge har umgåtts med Sjukt!!! Optimistiska människor!!!
    RL

    SvaraRadera
  23. Sluta jiddra, inte krona, kanske klavelse,
    du ska få en bättre stavelse,
    någon dag,
    när jag inte är i olag.
    Bolla med din egen täxt, Du oväxt!

    SvaraRadera
  24. Sluta jiddra.
    Till den som saknar eget namn!
    Du är inte skapelsens krona!
    Reta inte mig!
    Paus!!
    Hänsyn till människan själv och hennes öde måste alltid stå i blickpunkten för alla tekniska strävanden...Glöm aldrig detta mitt i era diagram och ekvationer!
    Albert Einstein
    "Great spirits have always encountered opposition from mediocre minds".
    Albert Einstein
    Skapelsens Krona

    SvaraRadera
  25. Återigen gör Birger ett antagande... Handel med livsmedel är inget märklig eller nytt. Skulle det plötsligt förklara varför livsmedelspriserna drar iväg???
    Är det så svårt att erkänna att etanolen är ännu en "grön" felsatsning...

    SvaraRadera
  26. Om det är korrekt, att kommentera Birgers artikel om Elin Wägner på denna sida, vill jag inflika, att det nog var ett annat kulturellt klimat på Elins tid, jämfört med dagens. Det kan nog förklara, varför Elin Wäger, så väl som Margit Friberg, fick falla i glömska.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  27. Så låt oss för en gång skull nu tala öppet om det som händer. Miljoner människor fördrivs från sina hem och hundratals dödas av en skenande ansamling av kapital, omsatt i klimatfenomen via sitt uttag av fossila bränslen.

    Vårt klimat är nu ett medium för kapitalackumulationens effekter. Den gamla liberala käpphästen om att den enes rikedom inte är ett problem för den fattige – den fattiges problem är hennes fattigdom – har visat sig genomfalsk.

    Den ene dödar den andre med sin rikedom. Lånat av Arbetaren.
    RL
    Katastroferna står nu på kö,för att människor av olika skäl inte kan ta till sig information och ta ansvar.

    SvaraRadera
  28. Birger:
    Mängden spannmål som används till etanolproduktion har ökat väldigt snabbt. Nästa år förväntas närmare en tredjedel av USA:s totala kornskörd användas till att göra etanol (enligt New Statesman). Det är ingen försumbar andel.

    Finansvalpen:
    Det är väl ingen som talar om gigantiska silos? Om hedgefonder m.fl. behövde fysiskt flytta allt som de köper/säljer skulle nog världshandeln se annorlunda ut..

    Du har en poäng i att spekulation förutsätter en förväntning om framtida pris. Sådana långsiktiga förändringar går också att åtgärda, just som du säger genom att flera börjar odla etc. Problemet är de kortsiktiga förändringarna, de är de som orsakar svält m.m., tänk på t.ex. hungerkravallerna i Sverige 1917. Problemet var inte att det inte fanns tillräckligt med spannmål i Sverige, problemet var att de som ägde spannmålen kunde sälja det dyrare till Tyskland.

    Om människor inte har råd att köpa IT-aktier p.g.a. spekulation är det en sak, om de inte har råd att köpa mat är det något annat...
    Tyvärr gör marknaden ingen skillnad på de båda.

    SvaraRadera
  29. Gunnar,

    All icke-reglerad prissättning förutsätter en förändring i tillgång och/eller efterfrågan för att priset skall förändras.

    Det är faktiskt så att all handel med råvaror till slut mynnar ut i leverans. Antingen kan man "rulla" terminer och på så vis skjuta upp leveranserna, men det sker ingen prispåverkan då man gör det (ingen förändring i tillgång eller efterfrågan). Priset kan endast drivas upp av att någon tar en ny position (ökad efterfrågan). Det enda andra sätt man kan driva upp priset på spannmål på är genom fysisk leverans (d v s att få bort det ur systemet --minska tillgången) -- därav påståendet om silos. I ditt exempel från 1917 skedde ju faktiskt leverans till Tyskland men jag skulle gissa att det faktiskt gick till konsumtion där. Den plötsliga pristegran på spannmål berodde ju i det fallet på att en ny marknad (Tyskland) kunde svälja (ökad efterfrågan) det som tidigare varit öronmärkt för Sverige. I dagens värld handlas spannmål liksom de flesta andra råvaror på en global marknad vilket faktiskt stabiliserar priserna. Om svenskt kött blir för dyrt kan vi köpa brasilianskt, etc.

    Svårigheten att i spekulationssyfte driva upp priset på matvaror är speciell för varor som snabbt kan produceras i högre mängd (ökad efterfrågan ger ökad tillgång som neutraliserar). Om någon vill köra upp priset på en vara som där produktionen går nära maxkapacitet är det en annan sak.

    Om jag ville få priset på mat ännu mer skulle jag nog be politiker skattesubventionera etanol som drivemedel lite till. Om några år kommer man kanske kunna se statisktik på hur många kronor dyrare det blir för en familj i Haiti att bli mätt per krona staten ger europeiska bilister i subvention för etanol.. Ökad efterfrågan på etanol ger minskad tillgång på spannmål vilket leder till prisökningar.

    Notera att miljöpartiet för inte alltför länge sedan klagade på att spannmålspriserna var för låga -- att EU m fl höll nere priserna så lågt för att afrikanska bönder inte kunde exportera till oss.

    SvaraRadera
  30. Etanol är guds gåva till mänskligheten. Den skal drickas, inte stoppas i motorer. Se vad som händer med matpriserna nu. Dumma miljöpartister!

    SvaraRadera
  31. Gunnar, det är inte korn som amrisarna gör etanol av. Det är "corn", det vill säga majs som det handlar om.

    Idag går en fjärdedel av amrisarnas majsskörd till att tillverka drivmedel, en rent mikroskopisk mänd drivmedel. Detta på grund av vansinniga subventioner politiker drivit fram vilka förvrider prisbildning och marknadsmekanismer.

    Om majsetanol vore så förbålt bra skulle den inte behöva subventioner.

    Kan tilläggas att också Sverige subventionerar etanol genom att undandra den från den (mycket höga och bra) beskattning vi lägger på bensin och genom ett logiskt krumsprång värdigt baron von Münchaussen kalla bilar som klarar E85 för "miljö"bilar.

    Detta är idiotidéer som såväl sossar som borgare och miljöpartister drivit fram. Alla är de medskyldiga till att driva upp de globala matpriserna.

    Tänk på detta track record nästa gång beskäftiga rikspolitiker kommer med "lösningar" på världsproblemen.

    SvaraRadera
  32. Hej Starvid
    En gång retade jag dig.
    Jag fick rådet: "Stäng din dator."
    Har nu öppet igen!
    Miljöbilar är idag ett idiotisk ord.
    Miljöfordon borde vara sparkar, cyklar, rullatorer, elmopeder, elbilar, spårvagnar, tåg, elbåtar och elbussar. För övrigt håller jag med dig. Dessa fordon ska naturligtvis inte rosta upp utan ha en livslängd på minst hundra år!
    Flyget bör läggas ner!

    Du har redan avreagerat dig, så jag ber inte om ursäkt, men håller med dig.
    AnnanStar

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.