söndag 10 februari 2008

Man kan tvinga en kamel...

Man kan tvinga en kamel till vattenhålet, men inte tvinga den att dricka. Appropå Jan Björklunds, och andra borgerliga politikers, förslag att polisen skall hämta skolkande elever till skolan. Hur studiemotiverade är dessa tvångshämtade elever, frågar sig till och med SvD ledarsida...

Anser Björklund att polisen skall bevaka att eleven är kvar också? Eller att detta skall ombesörjas vara privata vaktbolag...

Tips till Björklund:
Ta 10, av de 40, miljarder kronor som idag går till militären, satsa dessa på skolan så vi får mindre klasser, fler lärare och övrig skolpersonal. Ta sedan hälften av de pengar - det lär väl bli minst 25 miljarder om Odell sköter sig - som kommer in på försäljningen av Vin och Sprit på rejäla investeringsbidrag för upprustning, uppsnyggning och kulturifiering av landets kommunala skolor.

Dessa två åtgärder skulle vara den bästa inhemska investeringen vi kan göra i demokratisk utveckling. Målet: att förvandla skolan till en arbetsplats med högsta status - där varje elev blir sedd, bekräftat och känner lust i att lära.

12 kommentarer:

  1. Ett utmärkt förslag förstås, ... om man verkligen vill investera i en demokratisk utveckling och verkligen vill att varje elev blir sedd, bekräftad och känner lust att lära.

    Men, hur skulle det bli med tillväxten när dessa elever kommer ut i världen? Katastrof, förmodligen, folk skulle tänka själva, Sverige skulle förlora i konkurrenskraft och Björklund skulle bli avsatt.

    SvaraRadera
  2. Birger, du är en märklig man. Du har en bottenström som är djupt pessimistisk över vad människan ställer till men en glittrande ytström som kan få alla som lyssnar på dig att känna lust och engagemang. Ditt förslag om skolan är så tydligt och positivt att jag bara väntar på att få vara med att förverkliga det! Vi behöver politiker som tänder hjärtan!
    Inger

    SvaraRadera
  3. Lägg en del av de pengar du nämner på stöd till ekonomiskt svaga hem. Sänk dessutom arbetstiderna för folk, så att föräldrar och barn kan umgås hemma. Skolan kan göra mycket men inte allt. Skolk och andra problem kommer ofta, alltför ofta ur otrygghet hemma.

    Peter

    SvaraRadera
  4. Politiker, som skapar en skola, där man måste använda tvångsmetoder för att barnen ska infinna sig, borde ni inte ta en funderare över er skapelse? Varför lär ni er inte av vissa friskolor, där eleverna trivs bättre? Waldorfskolorna, exempelvis.

    SvaraRadera
  5. Suck. Så fort någon nämner ordet SKOLA på någon miljöpartinära blogg så kommer WALDORF som ett brev på posten. Herregud, säger jag bara. Härligt att Birger påpekade att pengarna från Vin och Sprit borde gå till att upprusta KOMMUNALA skolor. Möjligen kan detta innebära att miljöpartiet är på väg att vakna från det flum som säger att VINSDRIVANDE BOLAG skall ha rätten att driva skolor hur som helst och att RELIGIÖSA SAMFUND skall ha samma rätt, värst blir dte väl när de där två blir ett. Jag kan inte med mijlöpartiets naiva syn på ÄGANDEFRÅGAN när det gäller skolan.

    VARFÖR tror ni att ett religiöst samfund startar skolor? Jo, för tt föra ut sitt eget budskap så mycket som möjligt förstås. Så skapas ett samhälle som inte håller ihop och där hat mellan trosuppfattningar växer.

    VARFÖR tror ni att internationella bolag startar skolor? Enda skälet är att suga ut mesta möjliga vinst ur systemet. Brakar det så får det offentliga i alla fall ta hand om det.

    SvaraRadera
  6. Tycker nog att denna Björklund är något av en förenklingarnas man.

    Han hävdar att dessa skolkare består av narkomaner och vad det nu var.

    Tydligen har han glömt bort eller missat att väldigt många skolkare består av mobbade elever.

    Kan det verkligen vara rätt lösning på mobbingfrågan. Att låta polisen tvinga dem till skolan?

    Är det inte bättre att ta itu med själva symptomet i sig?

    Kanske Björklund har tänk sig att det är de säpo-agenter som han härom året ville se i skolorna som skall utreda detta med mobbningen.

    Vad vet jag?

    SvaraRadera
  7. Till Anonym 15.54

    Waldorfskolor är varken vinstdrivande eller religiösa. Kolla deras hemsidor, så vet du!

    SvaraRadera
  8. Beskrivningen härovan om dina bottenströmmar och ytstömmar var ganska träffande, Birger!...

    Om jag nu har mina barn i en skola som betalas med privata medel eller skattemedel, spelar inte så stor roll; jag vill att de ska utrustas på bästa sätt för vuxenlivet, kunskapsmässigt och emotionellt.
    Men jag får inte glömma min del i denna process. Slår jag mitt barn sönder och samman var och varannan dag, så kan jag inte precis förvänta mig att han ska uppföra sig som en mönsterelev, eller?

    Visst kan en bra skola göra underverk, men ändå tror jag att skolans förmåga till underverk överskattas ganska ofta.
    Hela samhället, alla vi tillsammans, är ansvariga för hur våra barn mår.
    Vi får antagligen de barn (och senare vuxna) som vi förtjänar...

    SvaraRadera
  9. Ja, det är fel av staten att tvinga elever till skolan. Skolplikten ska avskaffas. Helst ska hela skolväsendet privatiseras.

    Kul att det finns iaf. lite liberalt tänk bland miljöpartister.

    SvaraRadera
  10. Neoliberal: Tyvärr fungerar det inte utan skolplikt. Skolplikten infördes därför att föräldrar inte skulle kunna hålla sina barn utanför skolan.

    Monica: Jag tror att det spelar stor roll om barn går i skolor som finansieras privat eftersom sådana skolor skulle vara totalt omöjliga för annat än en liten klick tillhörande den yttersta ekonomiska överklassen. Visst är hela samhället, och inte minst föräldrar och andra närstående, ansvariga för sina barns uppväxtmiljö. Men det finns barn som inte har detta stöd, dessa barn måste ges rätt och möjlighet att få en bra utbildning trots omvärldens strulande. En skola, där varje elev blir bekräftad och sedd, och som är en arbetsplats med hög status, är en av de uppgifter som det offentliga har ett absolut ansvar för, inte minst därför att vi har skolplikt. Så länge vi tvingar in människor i vissa situationer har vi ett gemensamt ansvar för det fungerar. Dessutom: Det måste vara ett gigantiskt misslyckande när skolan på kort tid lyckats med konststycket att ta ifrån barn deras nyfikenhet på att lära och förstå.

    SvaraRadera
  11. Kanske missuppfattade du min hänvisning till privata och kommunala skolor (privata skolor är inte alltid ideala heller, förresten, kan vara extremt inflexibla och okunniga om barns psykiska behov ibland). Lite ville jag säga att som förälder i ett välfärdsland vill jag att mina barn ska ha möjlighet att få en bra utbildning, oavsett social bakgrund.
    Framväxandet av friskolor i Sverige har väl skett främst pga av missnöje med kommunala skolor, inte för att man vill att barnen ska få tex. en viss livsåskådning "på köpet".

    Vad jag menar är att även bra skolor kan misslyckas, eftersom elever kan ha förlorat sin nyfikenhet redan innan de kommer till skolan, och de kan man knappast lasta skolan för. Omvärldens strulande har tyvärr mycket stort inflytande över barns studieförmåga, talar av egen erfarenhet och yrkeserfarenhet. Men givetvis ska vi sträva efter att ge barn bästa möjliga förutsättningar och lika förutsättningar.

    SvaraRadera
  12. Förstås är det också så att det alltid är opinionsmässigt rätt att säga att man flummat för mycket i skolan och att det ska ställas hårdare krav på eleverna. Liksom det alltid är opinionsmässigt rätt att förespråka hårdare villkor för kriminella och invandrare. Allt detta givetvis oavsett vad forskningen säger, man minns t.ex. Reinfeldts snygga sågning av världens samlade kriminologisk forskning i fyrans valintervju häromåret.
    /thomas

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.