lördag 17 november 2007

Lysande reklam i SVT

Så har då SVT påbörjat sin nya reklamsatsning på Fri Television. Den är lysande. Provocerande. Dessutom sann. Säg det om någon annan reklam... På SvD:s ledarsida får man krupp - bara det är ju värt en eloge. Man gräver i SVT:s historia och hittar några låttexter från Ville, Valle och Victor...

Grävde man än mer skulle man säkert kunna hitta en romantiserad lördagsdokumenter om en nordvietnamesisk bondes lyckliga, harmoniska och fulländade liv i ett socialistiskt lyckorike. Men det överskuggas av att programmen är fria från fördummande reklamavbrott som stjäl vår utmätta tid - reklamteve är tidstjuvar. En film i trean förvandlas ju till en patetisk mardröm där filmen reduceras till vägledare in till reklamen.

Idag är SVT en nödvändig kanal, fri från barnreklam, fri från reklamavbrott, fri från stötande ägarstrukturer. Men naturligtvis inte fri från dåliga program, pubertala skämt och dåligt omdöme. Smaksak, erkännes.

Tänk om SVT skulle ta sitt publicserviceansvar på än större allvar; om dess chef kunde föregå med gott exempel och svara på den där frågan hon fick av radions Studio Ett: har du köpt svart någongång? Vilket ju är en relevant fråga med tanke på SVT:s granskning av politikers svarta affärer... Då hade hon inte tid att svara. Ett svar som brukar ironiseras över i SVT:s egna granskande program...

Nu kanske jag åker ut ur SVT:s Nyhetspanel... Njä, tror inte det. SVT är ju Fri Televison. Som nu lyckats göra Sveriges bästa reklam.

15 kommentarer:

  1. Men samtidigt ökar man på tiden för A-ekonomi (en girighetens sladderbutik) på bästa sändningstid och flyttar de krympande seriösa kultur- och naturprogrammen till allt mer udda tider på dygnet. A-ekonomi!? Som om börserna var förutsättning för livet. Varför vågar man inte istället lansera A-ekologi, som ett återkommande inslag i nyhetsssändningarna? Det vore lysande, det vore klokt, med tanke på moder Jords tillstånd och därmed förutsättningen för allas vårt liv.

    Per L

    SvaraRadera
  2. Fint att SvD tar Valles Dröm som exempel (sjukt fin låt). Kanske ska påminna om att låten faktiskt börjar med:

    Det finns nånstans en blå planet,
    en blåare planet än våra berg och sjöar.
    Där alla männskor får bestämma,
    bestämma om hur det ska vara
    för oss alla.


    Det är inte svårt att hitta budskap om man har lätt för att övertolka.

    SvaraRadera
  3. Nu är det ju framför allt två grupper som använder SVT - pensionärer och bildad övre medelklass med makt i samhället. Man kan ju tycka att Schlaug borde ha råd att bekosta sina egna fritidsnöjen. Faktum är att SVT är fri television enbart för de som tittar, för det stora flertalet som faktiskt förerar att använda de komersiella kanalerna är SVT långt ifrån fritt - utan bara en lagstadgad kostnad som vi aldrig får något tillbaka ifrån. Kostnadsfri Elit-TV mer än Public Service. Tragiskt att människor med en solidarisk inställning till vårt sammhälle (som jag tror schlaug ändå har) väljer att stötta detta.

    SvaraRadera
  4. Höörudu Anonym som ogillar Public Service och som påstår att de som inte tittar på SVT (eller lyssnar på SR) får finansiera andras tittande på kanaler som finansieras med reklam. Du tänker ju fel: vi som sällan tittar på reklamteve får var med och betala eftersom vi konsumerar sådant som säljs eller tillverkas av företag som köper reklamplats i kommersiella kanaler. När vi köper grejerna så finansierar vi ditt tevetittande. Lika mycket, eller mer, som du finansierar mitt mesta tittande på SVT. Vilket jag tittar mest på även om jag inte tillhör vare sig skaran pensionärer eller elit i samhället.
    Lasse i Byle

    SvaraRadera
  5. Det finns bara en planet med liv och den är grön.

    SvaraRadera
  6. Birger!! Är denna blogg ett avstamp för din comeback i politiken?? Det känns så!! Och det vore efterlängtat!!

    SvaraRadera
  7. Hej Lasse

    Jag tycker Public Service skulle vara utmärkt - det är synd bara att vi inte har det i Sverige. SVT är dock en helt annan sak - Att man gör mass-tv för grupper som tyvärr är kommersiellt ointressanta (pensionärer)kan jag personligen tycka är vettigt. Att tillverka elit-tv är jag skeptisk till, speciellt när Internet är fullt med betyligt intressantare uppslag - som bådas vår möjlighet att kommentera på den här bloggen om vi så önskar.
    Kanske public service och det demokratisk samtalet skulle gynnas mer om alla svenska medborgare fick en blogg av det offentliga och lite utbildning i att använda dom?
    /N

    SvaraRadera
  8. Skall licenspengarna verkligen användas till att provocera tittare? Att tvångsfinansierad TV är allt annat än fri television borde vara uppenbart för de flesta, och även om man stödjer TV-licensen kan man ifrågasätta SVT:s monopol på denna finansieringsform.

    Om SVT är 'fri television' heter jag George Orwell.

    SvaraRadera
  9. Det är mycket bra att TV-licensen finns kvar och inte gjorts om till en skatt.

    Då skulle man ju tvingas vara med och finansiera DDR-TV.

    SvaraRadera
  10. "Fri television". Vilket skämt.

    Anser ni också att Pravda på Sovjettiden var "fri press"? Tv-licensen är lika absurd som att brevlåde-licens för statliga tidningar.

    SvaraRadera
  11. Själv tycker jag att Ingerö slår huvudet på spiken i den här frågan. Dessutom länkar han till den här bloggen: http://ingero.blogspot.com/search/label/Gubbradikalism

    Sammanfattning:

    "Men värst är alla de loppätna gubbskägg som nästan börjar dreggla av lycka över SVT:s reklam. Birger Schlaug öser i sin blogg beröm över SVT och kallar reklamkanalerna för "tidstjuvar". Greppet att tala om någon form av stöld är onekligen intressant. Schlaug är ju näppeligen tvungen att betala för exempelvis TV3, än mindre titta på kanalens program. Det står honom fritt att titta på Planeten eller något annat i SVT:s aldrig sjunkande sophög av ideologiska slaggprodukter."

    SvaraRadera
  12. Fri betyder inte gratis i det här sammanhanget. Hur SVT finansieras är ingen oviktig fråga, men den är beside the point här, och jag har svårt att ta de som inte förstår det på allvar.

    SvaraRadera
  13. Ja, ni måste förstå att fri i det här sammanhanget betyder fri från konsumentinflytande.

    SvaraRadera
  14. Tack för kommentarer, både upplyftande och beska...

    Per L: Jo, A-ekologi har vi pratat om sedan den första dag man började köra med A-ekonomi. Samtidigt är det lustigt att i t ex SvD Näringslivsbilaga ser man idag ganska mycket miljövinklingar.

    Johannes: Håller med dig också till fullo...



    Vi är utshoppade: Nej, nej, nej...

    George Orwell: Ja, det är välså du heter då...:-)

    Neoliberal: Du, din inblick i Pravda verkar vara ganska dålig...

    Anonym: Tja, då är det frågan om jag är pensios eller elit... Känner mig inte som något av det.

    SvaraRadera
  15. Birger, egentligen bör diskussionen röra sig kring det faktum att svt, liksom systemet, ikea och volvo, tar Sveriges mest belönade och mest lönsamma reklambyrå till hjälp för att förklara för alla hur oförskämt bra de är. På prime time. Utan störande reklamavbrott. Hur många licensbetalare vill va med på den notan? Det är maktmissbruk och självgodhet av fint gammalt sossemärke. Annars uppskattar jag svt och betalar gärna min licens.
    magnus

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.