torsdag 22 mars 2007

Har du någon fri vilja, lille vän?

Hur är det egentligen med människans fria vilja? Har vi någon? Eller avgörs allt av elektriska impulser i hjärnan utan vår kontroll?

Knäppt? Naturvetenskaplig nojja? Det är möjligt, men resonemanget är ändå fascinerande.

I hjärnforskningslaboratorierna kan man nämligen följa hur vår känsla av frihet skapas... På dataröntgenbilderna kan man se hur ”potentialen för att handla på ett visst sätt byggs upp i hjärnan redan innan personen bestämmer sig för att göra saken i fråga”.

Är den naturvetenskapliga synen på världen över huvud taget förenlig med idén att människor har en fri vilja? Kanske är det så att den fria viljan bara är en evolutionär bluff – en bluff som måste finnas för att vi skall orka överleva… Vansinnigt spännande. Eller kanske snarare vansinnigt och spännande.

Om detta kan man läsa i John Searles spännande lilla skrift Freedom and Neurobiology, som presenterats på ett av Sveriges bästa allmänbildningscentra, nämligen Under Strecket i SvD.

Och tänk om det var så det gick till när Göran Persson bestämde sig för att tacka ja till Erik Fichtelius ...? Han kanske inte hade någon fri vilja att tacka nej...? Det kan ju förklara ett och annat...:-)

3 kommentarer:

  1. "Och tänk om det var så det gick till när Göran Persson bestämde sig för att tacka ja till Erik Fichtelius ...? Han kanske inte hade någon fri vilja att tacka nej...? Det kan ju förklara ett och annat...:-)"

    Hehe, ja.. eller.. att du är MP oavsett om det är rätt eller fel, du kunde inte välja annat. Så då antar jag att resonemanget även måste leda till att Göran, oavsett hur dumma beslut eller bra beslut han fattar, alltid fattar rätt beslut för honom... möjligen fascinerande upptäckt, men knappast fascinerande konsekvenser...

    SvaraRadera
  2. Och att Johan svarade på detta var inte heller någon fri vilja...

    SvaraRadera
  3. Är det din hjärna Schlaug?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.