Systembyggaren... |
det kostar mycket lite att producera el i Sverige får du betala ett ganska högt pris - visserligen lägre än i extrema kärnkaftsländer som Frankrike men ändå...
Detta beror på att det är så kallad "marginalprissättning" på el. Det vill säga du får betala vad den sista dyraste kilowattimmen kostar att producera. Oavsett om det kostar 10 öre att producera de allra mesta elen i Sverige så kan du få betala mer än tio gånger så mycket bara på grund av marginalprissättning.
Lägg till det att Sverige är EU:s största exportör av el. Det innebär att priset blir ännu högre, eftersom andra länder är villiga att betala väldigt mycket.
Då finns ett förslag från Vänsterpartiet - synd att det var just V som föreslog det, för då känner andra partier att det är jobbigt att stötta förslaget... - som kallas "Sverigepriser". Det hanterar i vart fall ett av problemen med det system vi har.
"Sverigepris" på el skulle sätts efter den el som
produceras för den svenska elmarknaden.
- Att separera marknaderna på det sättet skulle - jag har inte kontrollräknat - stabilisera det svenska elpriset på i genomsnitt 40 öre per kWh.
- Exporten skulle inte påverkas, utan skulle kunna fortsätta i samma omfattning och till samma pris som redan sker idag.
- Förslaget innebär ingen ändring av prisområdena inom Sverige, utan endast att den dyra elen som går på export inte ska driva upp priserna i Sverige.
Men skulle inte bolag som investerar i produktion av el bli griniga? Möjligen, men priset för exporterad el fungerar ju som idag. Dessutom: vore det inte rimligt att staten har huvudansvar för något så viktigt som elproduktion, så passar det inte bolagen att investera så får väl staten investera, det kan ju faktiskt kallas medborgarperspektiv. Vi producerar el inte för vinsten skull utan för medborgarnas.
För övrigt förslog Miljöpartiet i den avvecklingsplan för kärnkraft och fossila bränslen att baselen (den nödvändiga elen) för varje hushåll skulle ha lägre skatt än övrig el.