Foto: Försvarsmakten. Sverige bidrog 1964 - 1987 till FN-styrkan på Cypern
|
Det gäller Erdoğan. Som vi i Sverige måste vara snälla mot, inte reta upp, inte kritisera. Och så gäller det Cypern. Den norra delen av ön är ett turkiskt område, eller som FN-förbundet skriver: av Turkiet ockuperat EU-territorium.
FN-styrkor patrullerar gränsen ända sedan 1974 (svenska FN-soldater medverkade för att mildra och stoppa ett inbördeskrig). Idag är det något som kan kallas "frusen konflikt" - det vill säga en variant att helt enkelt förhindra blod, död och elände utan att någon part har vunnit ett krig. Mellan Nord- och Sydkorea råder en frusen konflikt.
I fredags avsåg turkcyprioter - givetvis med stöd från Erdoğan - att bygga en väg in i det "ingenmansland" som skiljer de två delarna av Cypern. När FN-soldater (brittiska och slovakiska) försökte stoppa bygget, helt i enlighet med FN-mandatet, anfölls och misshandlades de. FN:s säkerhetsråd fördömde attacken, den var att se som ett brott enligt internationell rätt.
Erdogan då? Jo, han tog istället avstånd från FN-styrkornas helt regelmässiga agerande. I den turkiska delen av Cypern - som utropat sig till utbrytarrepublik som bara erkänts av Turkiet - finns 40 000 turkiska soldater.
Kritiken har varit måttlig från svenskt håll, eller snarare i stort sett helt tyst. Sen kan man ju också fundera över om frusen konflikt också är det som måste till för att stoppa det allt mer blodiga krig - vars slut ingen ser - som nu pågår i Europa. Ett sådant scenario diskuteras internationellt - till och med tycks det diskuteras i Vita Huset. I den svenska debatten skulle något sådant medföra grava anklagelser... men i Sverige är också debatten väldigt inkrökt.