– Elpriserna är fullkomligt labila och det är ett problem. Jag utgår
från att det kommer att vara alldeles för dyrt även i vinter och svenska
hushåll bör fortsätta vara försiktiga med sin hushållskassa och ta höjd
för att elräkningarna tyvärr kommer att vara för höga, säger Ebba Busch
över en kopp kaffe.
Vad som är "extra" är oklart... kanske extra korkad elprispolitik? |
Detta läser jag i Aftonbladet. När jag första gången skrev om hur elpriser sätts så fick jag kommentarer om att det inte kan vara sant. Men det är sant.
Den genomsnittliga kostnaden för att producera el kan vara så låg som 30 öre. Men det är den sist producerade kilowattimmen som sätter priser. Och den kan kosta både 1 och 2 och 3 kronor. Det kallas marginalprissättning. Vilket skall stimulera "kraftproducenter" att investera, men framförallt ger dem ohemula vinster.
Ibland används vinsterna till något bra - Skelleftekrafts vinster finansierar skolor i Skellefteå. Sedan finns det kommuner som i pin iver sålt ut sina kraftbolag till bolag som nu kammar hem den vinst som går skolan förbi...
Hur kan man tänka då?
LÅGBESKATTAD BASEL
Ja, i den utredning som jag en gång i tiden gjorde tillsammans med främst Lennart Rahm, utgick vi från att såväl kärnkraft som fossila bränslen skulle avvecklas. Elen skulle bli dyrare eftersom avvecklingen skulle vara klar inom några få år.
Förslaget var då att baselen för ett hushåll, kanske upp till 5000 kWh, skulle vara lågt beskattad medan det skulle bli allt högre skatt ju mer som användes därutöver. Syftet var att få till såväl effektivisering och besparing som en schysst fördelningsprincip. Det vill säga helt i linje med hur Miljöpartiet ansåg att energibeskattning skulle ske.
HUR KOMMA TILLRÄTTA MED MARGINALPRISSÄTTNINGEN?
Hur komma tillrätta med marginalprissättningen då? Ja, det rimliga är ju att ha två system, även om det också medför en del problem. Vänsterpartiet kallar det för Sverigepriser - det skulle innebär att det införs separata priser på den el vi konsumerar inhemskt
och den vi exporterar. Det medför att elpriserna i Sverige stabiliseras på den nivå de bör befinna sig sett till produktionskostnader, runt 40
öre per kilowattimme. Samtidigt kan exporten av fossilfri el till kontinenten fortgå.
Invändningarna mot detta har snarast grundats på att det är Vänsterpartiet som drivit frågan - det borde rent ideologiskt vara Miljöpartiet som drev den - och är rent bedrövliga. Kritiker påstår att förslaget innebär att "vi klipper av ledningarna till Europa", vilket ju är rent skitprat men likt förbannat ingår i borgerliga partiers retorik. En annan kritik är att "vi kan inte införa undantag i Sverige" - även det argumentet är rent skitprat eftersom många andra EU-länder nu gör än större ingrepp i sin inhemska elmarknad.
SVENSK ABSURD ANPASSNING TILL EN GALEN IDÉ
Svensk energidebatt är oerhört korkad, i grunden drivs en absurt linje som bottnar i den sentida globaliserade kapitalismens avarter.
Vilket för övrigt inte bara gäller den här typen av energipolitik - med praktnumret att sälja ut ägande av elnät till globala aktörer - utan även sådant som vinstsyftande skolbolag som får ta ut vinst från skattefinansierad skola (som Sverige är ensamt om), borttagen förmögenhetsskatt (en skatt som de flesta länder, inklusive USA, har) och en järnvägsspolitik där alla kan skylla på varandra.
När ska det vara nog med dumheter?
TIDÖGÄNGET FÖRSÖKER VILSEFÖRA I SKOLFRÅGAN
Och minsann... regeringen försökte igår slå blå dunster i oss genom att berätta att man tillsätter en utredning som friskolor. Men vinstuttag ska fortfarande få göras.
Man låtsas "komma tillrätta med avarterna" genom att vinst inte ska få utdelas de första åren och genom att skolbolag måste redovisa varje enskild skola som en enhet.
Men Sverige kommer fortfarande att vara det enda land i världen som tillåter vinstuttag från skattefinansierad skola. Och betygsfusket kommer att fortsätta, eftersom skolbolagen ser elever som pengasäckar vars innehåll det gäller att flytta till egna fickor.
Som sagt, när ska det vara nog med dumheter?