I byn BYLE - där jag bor - har man druckit brunn, idkat gyttjebad och utlovat läkande behandlingar för det mesta. Allt från blodbrist och hysteri till hypokondri har man tagit sig an med måttlig framgång.
En av terapierna utgjordes av att vandra barfota i daggstänkt gräs.
Vandringen – eller hästskjutsen vid regnigt väder – tog sin början vid stationshuset vid kajen, förbi bördiga fält upp genom byn med lanthandlare, café, post och telegrafstation.
Det var så kallat fint folk. För Clara Emilia Smitt Dryselius riktade in sig specifikt på “lärare, lärarinnor, tjänstemän på banker och kontor”. Det var den urbana grupp som var villig att betala för att få vandra barfota i daggvått gräs och bli behandlad med växelvarmt vatten med lämplig kultur och livsvisdom på köpet.
Förmodligen var det inte många i byn som visste så mycket om Clara. Hade de vetat hade de förmodligen skakat på huvudet än mer när de betraktade den uppklädda flocken som kom vandrande mitt bland hårt arbetande bönder, småfolk och hantverkare.
Erland, mannen hon gift sig med, försvinner till okänd ort enligt kyrkböckerna. Själv flyttar hon tillbaka till Stockholm. Är vattnet trogen, bedriver mer småskalig verksamhet.
Några ångbåtar lägger inte längre till i Byle, lanthandel och café är nedlagda, kopparledningen kapad. Men daggvått gräs finns kvar. Clara Smitt ligger sedan 1928 begravd på Norra Begravningsplatsen i Stockholm
Här skriver jag en lite längre artikel om Byle och Clara i den sörmländska kulturtidskriften Trakten här.