onsdag 1 februari 2023

Botkyrka och den sårbara demokratin

För några dagar sedan hölls ett socialdemokratiskt medlemsmöte i Botkyrka. Innan dess hade en värvningskampanj lett fram till att många nya medlemmar rekryterats. I ett enda syfte, säger en del. Nämligen att rösta bort kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S), som även varit partiets lokala gruppledare. Med siffrorna 91 - 88 valdes en ny person.

Så fungerar ju demokrati. Eller inte.

Vad handlade det om? Jo, säger en del, den nu bortröstade Ebba Östlin hade sett till att kommunen tagit över fritidsgårdar och fritidsklubbar som drivits av ABF.

Men det är väl bra att icke-vinstsyftande organisationer driver verksamhet i civilsamhället... Borde i alla fall vara. Men nu visade det sig "att personer dömda för grova brott hade anställts för att arbeta med ungdomar, att våldsdåd och narkotika förekommit, samt att offentliga bidrag använts på ett felaktigt sätt, liksom att medlemmar i Vårbynätverket hade vistats i lokalerna." 

Citat är från SvD som hänvisar till en artikel i Aftonbladet där kolumnisten Oisín Cantwell ställt den jobbiga frågan: ”Vad händer med Botkyrka om en socialdemokrat som står i tacksamhetsskuld till Vårbynätverket tar över?”

Så är det inte alls, säger andra. Enligt ordföranden för ABF Botkyrka-Salem är affären kring fritidsgårdarna ett avslutat kapitel som inte har någonting med helgens votering att göra.

– ABF är inte medlemmar i partiet och har inte ett dugg med det här att göra, men man försöker från Ebba Östlins sida sätta den bilden, säger Christina Zedell till SvD. Istället skulle det handla om att den avsatta haft "bristande förmåga i sitt ledarskap".

Jaha, vad ska man tro om detta? Annat än att det i vart fall sätter fingret på något som kan bli ett stort problem som tömmer ur allt vad tillit och antikorruption heter...

Kriminella har lärt sig hur systemen fungerar, därför har de kunnat ge sig in i verksamheter som hemtjänst och liknande för att miffla till sig pengar från stat och kommun. Och när de lär sig hur demokratin fungerar... vad händer då? Det är ju så oerhört lätt att bli medlem i demokratiska och samhällsnyttiga föreningar, nästla sig in, ta över och skapa tacksamhetsskuld och ta över...

De flesta politiska partier har säkert varit med om att medlemsantalet plötsligt ökar i en lokalavdelning, att årsmöten tar beslut som kommit till genom majoritetsbeslut. Demokratisk ordning. Sådant har skett för att lokalavdelningen ska ta "rätt" beslut i sakfrågor, kan till exempel handla om huruvida hamnar ska säljas ut eller för att få bort en enväldig och stöddig lokal partiledning. I MP upplevde jag att detta förekom några gånger.

Men nu då? När kriminella nätverk förstått hur lätt det är... Vad gör vi då?

Demokratin må vara stark, men också lätt att missbruka. Vi står inför problem - en del vill kalla det utmaningar, men det är mer än så, det är allvarliga problem - som de flesta av oss som är förespråkare av delaktig demokrati och civilsamhälle nog inte tänkt sig.

Hur länge dröjer det till dess att partier i Sverige börjar ifrågasätta rätten att bli medlem i ett parti genom att bara skicka in en medlemsavgift? När börjar det talas om att det skall sökas medlemskap och att den som söker skall granskas noga... och så sitter vi där på det sluttande planet där partieliter sätter upp kriterier för att skydda sig själva med motiveringen att den demokrati vi levt med kan utnyttjas av sådana som vill den illa. Och de förstår inte att de också själva gör den illa.

En idrottsklubb, som ägs av sina medlemmar, vad händer om kriminella nätverk betalar medlemsavgift och går på årsmöte - som inte så många medlemmar besöker - och helt sonika nästlar sig in...? Som före detta ordförande i Vingåkers Volleybollklubb är det sådant man kan gå och grubbla över.

Demokratin fungerar hållbart så länge de många engagerar sig. Men det är inte så många som går på medlemsmöten, årsmöten och annat. Därmed är demokratin sårbar. Och lätt att utnyttja för kriminella nätverk och skitstövlar överlag.

Hur det än är med fallet i Botkyrka så bör detta diskuteras så vi inte blir "överraskade" en gång till, som många uppenbart blev när de förstod att kriminella skulle utnyttja privatiseringen av kundnära verksamheter...

PS! Regeringen skrotar utredningen om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv, rapporterar TT. Ett beslut som kan bero på att utredningen hade särskilt fokus på vilka effekter marknadsintressenas intåg i skattefinansierad verksamhet haft i sammanhanget.