Den sistnämnda frågan om klimatet: Bokningen av flygresor nu under höstlovet är lika stor som före pandemin och en ny terminal på Arlanda har öppnat för att klara av alla flygresenärer. Är medborgarna i så fall intresserade av klimatfrågan eller anser vi att det är viktigare att få en semestertur till solen?
Vill vi ha demokrati - eller räcker det med att vi underhålls och kan köpa grejer? Intresset för att delta i det demokratiska hantverk som pågår i kommuner är lågt, intresset för delaktiga kooperativ är lågt och det tycks vara så att allt färre tar del av breda nyhetssändningar för att istället grotta ner sig i grupper där alla redan har en uppfattning.
Är vi mer intresserade av underhållning än att sätta oss in i frågor som har med beslut om samhället att göra?
Tycker mig märka att allt fler säger att de inte fått information om beslut som tagits - trots att massor med information finns att få. Ska det krävas tvångsmatning?
Är det helt enkelt så att vi inte har lust, orkar, tycker det är kul och därmed istället väljer att på vår fria tid ägna oss åt den lilla privata sfären där vi efter jobbet kan bli underhållna snarare än bildade?
I så fall kan vi räkna ut demokratin. Och sen får vi skylla oss själva.
PS! Nu kommer vän av ordning att protestera mot att ordet "vi" använts. Det används rent retoriskt och syftar på homo sapiens i t ex landet Sverige rent generellt. Du tillhör förstås undantag...