söndag 23 december 2018

Apropå jul eller nåt: Pillerburken väntar bakom hörnet för oss alla... eller?

Här du tänkt på döden, tyckt jobbet varit trist och haft sömnsvårighet den senaste fjortondagarsperioden så väntar pillerburkar bakom hörnet.  Jag påmindes häromdagen  om ett blogginlägg jag gjorde för 7 år sedan efter att samtalat med en författare om hens nya bok om Manualen med stort M. (Jag var programledare i En bok, en författare i SVT). Det är den enda av mina 98 program som aldrig sändes, författaren svettades så ymnigt och blev illa till mods när jag ville föra in samtalet på Freuds person. Så här såg i alla fall inlägget på bloggen ut:

Manualen för galenskap

Risken att du diagnostiseras är stor, så köp dig en pillerburk.
Det finns en manual som är så fantastisk. Manualen över psykiska störningar. Sådana störningar som kan åtgärdas med piller. Den där manualen har svält från upplaga till upplaga. Och pillerindustrin jublar. För allt fler kan få diagnos som kan botas med piller.

Jag har läst en del böcker i ämnet och kan konstatera att det kan gå snabbt att få en diagnos. Läkaren följer ett standardiserat snabbschema och fyller rationellt i några kryss och vips är man i behov av piller. Högst normala problem i livet  ges diagnoser. Effektivt, rationellt. Läkaren kan markera ännu en pinne över antalet patienter.

Idag är manualen uppe i nästan fyra hundra tillstånd av mental ohälsa. Här du tänkt på döden, tyckt jobbet varit trist och haft sömnsvårighet den senaste fjortondagarsperioden så väntar pillerburkar bakom hörnet. Att inte fundera över existentiella frågor i kombination med att älska sitt jobb är däremot helt okej. Att vara en god kugge i tillväxt- och konsumtionssamhället tycks vara norm för det friska.

Men, tro det eller inte, i nästa upplaga av manualen kommer man enligt ryktet att ta bort ett tillstånd från listan... ett tillstånd som förmodligen drabbat alltför många av direktörerna i läkemedelsindustrin och andra som glider fram i bonusträsket: Narcissism. Det vill säga självupptagen, överdriven tro på sin egen förmåga och självförhärligande. Är det någon diagnos som skulle vara kvar så är det väl den! (Den blev till slut kvar...).

Det handlar alltså om Diagnostic and statistical Manual (DSM). Den första upplagan kom 1952 och var ganska tunn. Därefter har den fyllts på alltefter. En femte upplaga har kommit. Det är där narcissism är på väg att strykas. Huruvida tillväxtkritik ges en diagnos vet jag inte, men var så säker. den kommer...