Ändå är det väl bara att gratulera hundraåringen. När jag, som en del av gröna vågen, flyttade från Stockholm till landet i början av 70-talet var förstås Kuriren ett sätt att lära känna Vingåker, som redan då förärades en egen sida i tidningen. Med journalister som Haldo och Lino. Snälla var dom.
När vi tio år senare bildade MP:s lokalavdelning så lärde vi oss snart hur vi skulle nyttja tidningen genom att skriva pressmeddelanden så att de togs in rakt av som nyhetsartiklar på den lokala sidan. Under några år satsade Folket stenhårt på att konkurrera. Då blev Kuriren mer alert.
Numera är tidningen ägd av bolag som äger alla regelrätta papperstidningar i Sörmland - den liberala tidningen är således ett utmärkt exempel på gamle Marx tes om att bolagen strävare efter monopol. Sånt som jag kallade kapitalistisk planekonomi såväl som språkrör som när jag skrev krönikor i tidningen efter det att jag slutat som politiker. Efter några år blev det slut på krönikeskrivandet i just denna tidning - varför skulle man släppa in en grön krönikör på sina ledarsidor där frihandel, tillväxt, Nato, euro och kärnkraft förespråkas i akt och mening att stötta det parti som tidigare hette Folkpartiet. Ledarskribenter har under åren varit aktiva folkpartistiska kommunpolitiker... Ja, jisses!
Tidningen heter alltså Katrineholms Kuriren och förkortas allmänt KK. Vilket haft sina sidor. Således missade man i nätets barndom att lägga beslag på www.kk.se vilket innebar att den som söker sig dit kommer till en erotiksajt.
KK-elakhet mot partister som ställde upp i kommunvalet...? |
I Sörmland finns sedan några månader tillbaka en fristående nättidning som är baserad i Eskilstuna. Den heter eFolket, till minne av nedlagda Folket, som innan den las ner köptes upp av samma bolag som äger KK. Tja, ni vet hur det fungerar. Efolket skriver förresten här om vilka kommuninnevånare det är som tar ut mest bidrag i form av RUT. Kan ni gissa?