lördag 22 augusti 2015

Det kan bli bättre än man är övertygad om...

... eller sämre, beroende på perspektiv.



21 kommentarer:

  1. Eller som här?
    Åsa Linderborg har något vettigt att säga.

    http://www.aftonbladet.se/kultur/article21287340.ab

    SvaraRadera
  2. :) Känslotänkandet rymmer mycket sinnesförnimmelser som ej enbart tillhör det förnuftiga. Och knappast det renodlat förnuftiga. ofta ser man det inom t.ex. fotbollen. Detta är väl ett bevis på att känslan är blixtsnabb snabbare än tanken. Självmål. Liksom ofta inom annat t.ex. politiken. Gott kan bli till ont och tvärtom. Så dagens utveckling dvs. all röra inom politiken som vi oroas över kan leda till något bättre än vad vi tror. Ändå fäktas vi... Ang. perspektiv. Menar du princip? Eller vad menas med "beroende på perspektiv"? Som princip för en målvakt borde det absoluta vara att stå kvar i målet. Tills man vet vart bollen tar vägen. Men vi är de flesta av oss känslovarelser.

    SvaraRadera
  3. Det visar bara att verkligheten har allt det där som vissa vill etikettera som "under" eller annat mystiskt, religiösa påhitt och mirakel. Den vetenskapliga förståelsen av livet räcker och utvecklas så långt vi människor behöver, även om vissa situationer känns som lustiga påminnelser om något vi glömt, men borde förstå... Verkligheten är full av överraskande självklarheter.
    PL

    SvaraRadera
  4. Ja, du,Anonym 09:29, det kan man fundera över... PL, verkligheten är till och med full av en massa icke självklarheter, utifrån människans snäva perspektiv.... typhttp://schlaug.blogspot.se/2014/10/om-att-programera-om-en-hjarna.html

    SvaraRadera
  5. PL, Nja vetenskapen saknar svar på väldigt mycket. Det mesta faktiskt... Vissa vill göra vetenskapen till vår nya religion. Men det kommer aldrig hela mänskligheten att godta. Tack och lov! Tvinga människor att inte få ha sin egen livsfilosofi? Säga att det är låg IQ kanske? EQ då? Emotionell intelligens. Att bortse från andra människors upplevelser är inte en bra väg. Inte "visioner för ett hållbart samhälle" Kanske gör en del det för att de inte har haft några egna upplevelser, som inte kan förklaras vetenskapligt. Den vetenskapliga förståelsen gäller utifrån vetenskapsmännens förståelse. För vetenskapen gäller det att vetenskapligt utreda tro och vetande. Lämna eget eventuellt tyckande därhän. För de olika religionerna att acceptera att det utreds. Så vetenskapen bör "nog" lyssna till "det där som vissa vill etikettera som "under" eller annat mystiskt, religiösa påhitt och mirakel, Nära döden upplevelser t.ex. man varken kan eller bör avfärda andra som att de hittar på. Utan forska kring det. Annars är det dogmatism dvs. förutfattade meningar man ägnar sig åt och inte vetskap/vetenskap.

    SvaraRadera
  6. En del har inte haft några oförklarliga upplevelser och förstår inte att andra kan ha haft det. Det man inte själv upplevt kan inte heller andra ha upplevt? Eller så har man det och genast sätter hjärnan fart och ska försöka förklara. Trots att vi de flesta är känslovarelser och inte direkt kan påstå att vi "lider" av sunt förnuft. Så litar vi på hjärnan. Vetenskapsmän som inte heller "lider" av sunt förnuft utan tillhör mänskligheten försöker nu förklara allt med hjärnforskning. Lycka till! Men det är bra att det forskas. Bara de inte inbillar sig att det forskats färdigt med dem själva. Att de är öppna inte stängda och att de lyssnar på "vanligt" folk.

    SvaraRadera
  7. Anonym 10,51 - vetenskap kan nog inte bli religion eftersom vetenskapens metod är att utmana vetenskapen...Religionens metod sammanfattas i t ex trosbekännelsen, som skall upprepas gång på gång för att inpränta vad det är man skall tro på.

    SvaraRadera
  8. Jorå för människor kan den bli en religion!

    SvaraRadera
  9. Som sagt, vetenskapen är en metod...och oöverträffad (hittills), eftersom den hela tiden ifrågasätter och går vidare. Och skulle någon ny idé eller metod ersätta den metoden är det bara vetenskapen själv lyckas utveckla den... Hur kommer det sig att inte den fantastiska verklighet och metoderna att beskriva den räcker? Men håll i er...Verkligheten överträffar inte bara dikten, den är dikten...

    PL

    SvaraRadera
  10. Birger Schlaug, Precis "vetenskapens metod är att utmana vetenskapen..." Ändå så talar forskare som om det forskats färdigt med dem själva. En del låter sig t.om. köpas. De blir förmodligen lika glada som killen i målet när de tror att de gjort en stor upptäckt. Tills de upptäcker "självmålet". För de forskare som erkänner öppet att vetenskapen inte ens lyckats utforska en procent av verkligheten får man respekt. För det mesta är hypoteser både inom filosofi, teologi, och vetenskap. Så hur kan man vara säker på att vetenskapen inte blir mänsklighetens nya religion? Jo på grund av att människor däribland jag protesterar. De kommer inte godta det.
    Så du har rätt "vetenskapen kan nog inte bli religion" Det inte på grund av dess metoder, utan för att människor vill och bör få ha sin egen dikt i fred. Så länge det inte skadar någon annan. Är glad för att flera tidigare ateister nu i stället talar om att reformera religionerna. Det eftersom de inser att religionerna är här för att stanna ännu ett par varv. Väntar på att även en person som kallar sig för "troende ateist" ska göra det så småningom. Av egen fri vilja förstås.

    SvaraRadera
  11. Verkligheten är ingen dikt. Den är högst verklig. Därför behövs kunskap om verkligheten.

    SvaraRadera
  12. Rågången mellan vetenskap och religion
    måste vi hålla ren från all flummig sly.
    Annars förlorar vi sikten och går bakåt
    i utvecklingen. Vi blir gränslösa vildar
    igen i mörka skogen.
    Tack Birger för din distinktion.
    Aran

    SvaraRadera
  13. Anonym 11,46, visst är religioner här för att stanna... En del religioner går bakåt, andra framåt vad gäller antalet anhängare. Min tämligen stora ödmjukhet (hmmm...) gör att jag inser att jag tillhör en liten minoritet i världen som troende ateist. Dessutom är jag jätteglad när religioner reformeras till sin oigenkännlighet om den vattnas ur till allmän sillmjölke och gamla texter tolkas om till, om inte dess motsats så till just oigenkännlighet...

    Om någon vill göra religioner till något som definieras utifrån demokratiska beslut så är det ju kul... men säger mer om människors påfund än om de gudar man säger sig tolka efter lämpligt välbefinnande... Hmmm, det här lät inte vidare ödmjukt förstås, mer sarkastiskt. Men ta inte illa upp, ni som följt bloggen vet nog hur jag menar, Nu ska jag ut i Guds sköna natur där arter äter och lemlästar varandra och smärtan är oändlig. I enlighet med den allsmäktige vilja. :-) Må ev gud förlåta mig en del rader...

    SvaraRadera

  14. På tal om låg IQ bland främlingsfientliga. När man läser att nu 1000tals tyskar attackerat flyktingar undrar man verkligen var vi är på väg ja.
    http://www.svt.se/nyheter/utrikes/upplopp-mot-migranter-i-tyskland

    SvaraRadera
  15. Birger Schlaug, Själv ska jag ut och beskåda evolutionens olika riken. Växterna, djuren. Där arter och insekter lemlästar varandra. Men inte tycker jag att evolutionen är grym för det. Tycker det är vackert. Många tror på den. Ja alltfler tar till sig evolutionsteorin. Då ställer sig nog många frågan snart vad kommer före evolutionen och efter. Och vill att vetenskapen ska utforska det. Vetenskapen har mycket att forska kring. Bra om det dimper ner en ny ras som någon anonym skrev i ett annat inlägg. För inte fixar vi detta... Det inser man ju. Och Ja ditt inlägg lät sarkastiskt. Fast det är ju bra att du anser/inser att religionerna är här för att stanna. Min egen ödmjukhet hmmm... säger att jag är nog inte så unik som jag tror. Många anser att vi reinkarnerar. Men det betyder inte de är överens om hur det går till.
    Känner mig lugn och trygg med att allt fler kommer att inse att religionerna behöver reformeras. För fler kommer att kräva det. Just därför att de religionerna är här för att stanna några vändor till. Oavsett om enskilda personer inte är så förtjusta i religioner. För annars ökar främlingsfientligheten (rasismen) och det vill man ju inte om man inte är väldigt fientligt inställd till andra folkgrupper.
    Vilket jag inte tror att vare sig du eller jag är. Det troliga är väl att allt ätande som är en del av evolutionen syftar till ett bytande av form. Hur sakta skulle inte evolutionen gå om alla livsformer segnade ner av ålder.... Det går väl sakta ändå.
    Vi en del av oss är "nog" väldigt rädda för smärta och död. Det trots att livet består av mycket smärta. Om allt inte är trevligt så existerar ingen gudomlighet verkar det resoneras som. Forskning visar hur långt olika djur kommit. De känner smärta, rädsla, och en del djur har börjat utveckla det mentala. Så vi människor borde kunna avgöra lite i vilken grad vi vill och bör orsaka annat levande smärta. Vegetariskt är gott! Nog kan vi välja mer vegetariskt på tallriken. Om vi vill. Vi är ju inte längre djur.

    Hur kan någon som tror på Evolutionen gå ut och njuta. En del kanske bara går ut. Det är ju vackert med allt ätande. Så länge det är omedvetet om all smärta som orsakas. Det är naturligt. Utveckling. Men vi människor är onaturliga som medvetet orsakar andra livsformer smärta. Varför sarkastiskt skylla "Gud" för det.

    SvaraRadera
  16. Jo, det är nog lättare att njuta av naturen om man är övertygad om att ingen gud skapat arter för att dessa skall plåga varandra, att naturen är ett medvetet skapat slagfält av en gud som en art tillber...

    SvaraRadera
  17. "Nalin Pekgul starkt kritisk till förslag att reformera Islam" Självmål? Hon som kritiserat Kaplan för att vara islamist. Varnat för islamister. Att vi är naiva och gud vet allt. Hon är ju svensk och praktiserande muslim. Men inte ateist... Som Hirsi Ali, Så där sket det sig.
    Det är lustigt hur kritiken haglar över Hirsi Ali. Var finns alla medsystrar och bröder? Hon är en ateist som mjuknat och förstått något mer. Och det är klart att religionsutövare som inte gjort det oavsett religion känner sig kränkta. Men ateister och de som kallar sig troende ateister borde väl jubla. Ge henne sitt stöd. Men icke. Vi är tämligen lättkränkta. Oavsett tro. Livrädda att vår egen livsåskådning kan vara i fara. Det har försökts länge att reformera Islam säger Pekgul. Ja och det är ju det Hirsi Ali säger. Det har funnits och finns krafter som vill det. Men de motarbetas. Snurrig och upp och ner vänd värld minst sagt. Menar inte att Hirsi Ali har svar på allt hon fokuserar väl mycket på endast Islam. Men nog har hon en poäng. Religionerna är här för att stanna. Vad gör man då jo man försöker hjälpas åt med att försöka reformera dem. Såvida man inte gillar religionskrig eller risk för ännu mer främlingsfientlighet i takt med att flyktingar kommer. Ang "Om någon vill göra religioner till något som definieras utifrån demokratiska beslut så är det ju kul..." Suck!

    SvaraRadera
  18. Ja du Birger Schlaug. Även solen har fläckar;)

    SvaraRadera
  19. "Rågången mellan religion och vetenskap måste vi hålla ren från all flummig sly" skriver Aran och tackar Birger för hans "distinktion"
    Alla religionsutövare och vetenskapsmän då. Själva innehållet. Förgrundsfigurer inom religion och vetenskap klarar de alltid det? Eller inom politik, media osv. Richard Dawkins t.ex. förgrundsfigur inom ateismen. Som med rätta (anser jag) anser att Ayaan Hirsi Ali har skrivit en av de viktigaste böckerna på mycket länge. Men som själv gör ett självmål då han gett uttryck för att barn med Downs Syndrom (DS) bör aborteras.
    Evolutionen är ingen moralfilosofi. Men den används som det.
    Religion och vetenskap behöver mötas inte bekämpa varandra. Det saknas vilja. Och mycket är prestige. Där har du en anledning till varför vi förlorar sikten och ÄR gränslösa vildar. Vetenskapens metod är att utmana vetenskapen skrev Birger Schlaug. Javisst är det så, dags att på allvar göra det då och rensa bland all flummig sly. Och hur görs det bäst jo man börjar med att rensa sin egen.

    SvaraRadera
  20. Tillbedjan av gudar och tro på det övernaturliga
    är som att stoppa huvudet i sanden och invänta
    förändringens vindar,låta någon annan göra jobbet.
    Religioner bromsar oftast all sann utveckling,
    av rädsla respektive maktbegär.
    Aran

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.