fredag 24 juli 2015

Hanna Gadban drömmer om liberal religion

Jag är ju inte så förtjust i religioner. Själva tanken att människor skriver ner saker och påstår att det är en gud som tycker det ena och det andra känns suspekt. Att religionens innehåll knappast kan underställas demokratisk beslutsordning följer liksom i dess spår. Att det hade varit trevligt är en annan sak, men religion är inte trevligt.

Om detta har jag, utifrån kristendomen, skrivit en hel del. En del älskar att plocka fram de fina citaten från Jesus, men väljer att bortse från de fruktansvärda. Går man till det äldsta testamentet framställs guden  som en fruktansvärd figur, På intet sätt värd att tillbe ens om det skulle ge evigt liv.

Hanna Gadban skriver inte om kristendomen i sin bok Min Jihad - jakten på liberal islam.. Hon skriver om islam och möjligheten att forma en liberal islam. Hanna Gadban, själv muslim, har varit vänsterpartist men lämnade efter den kritik hon fått från vänstern när hon kritiserat missförhållanden och maktstrukturer inom den islamska kulturkretsen. Fråga som ställs i boken: Varför uppfattas man som fiende till de svaga om man påtalar missförhållanden och maktstrukturer inom en minoritetskultur?

Bara för att Per Gudmundsson på SvD:s ledarsida gillar boken behöver man ju inte låta bli att läsa den. Den ger en pusselbit för att förstå det pussel vi lever mitt i och som på många sätt tycks läggas alldeles av sig själv... Men som förstås är följd av historia, medvetna val, lyckliga och olyckliga omständigheter.

Vidare påpekar författaren - vilket ni som följt bloggen genom åren nog förstår att jag gillar - att bara för att man är emot det onda så är man inte god. Vi har sett det under arabiska våren, när det inte var populärt att påpeka att bara för att regimerna var värda motstånd var det alls inte självklart att motståndarna var goda demokrater... Att vara emot det onda är ingen garanti för att man är en god demokrat som gillar mänskliga rättigheter och är allmänt snäll. Förresten fick jag rejält på moppe redan när jag för några år sedan skrev om Falun Gong, som då var hyllat och allmänt betraktades i medierna som något gott och fint bara för att man var i konflikt med regimen i Kina. I själva verket är Falun Gong inte vare sig snällt eller harmlöst - här finns en av mina texter.

Hur som helst, Hanna Gadban bok är utgiven på Sans förlag, det vill säga ett förlag närstående Humanisterna. Bortsett  från något klavertramp ger man ut böcker som ger skäl att kalla förlaget för kvalitetsförlag.

25 kommentarer:

  1. Bra och ovanligt överens panel. Bra att det fokuserades på monopolet. Att detta handlar om flera frågor i en. Inte en fråga. EU perspektivet saknades. Kommissionens otydlighet. Små svenska ölbryggerier får de konkurrera ut andra medlemsländer? Inget land får missgynna andra. Konkurrensregler. Bra att Hamilton tar upp frågan. Mitt i rötmånaden dessutom. Fortsättning följer.

    Bra "enighet" kring flyktingmottagande inom EU. Eller rättare sagt brist på flyktingmottagande. Samt att vi om "20" år kommer att titta på resterna av unionen. Titta på det som ett omöjligt projekt. Stå där och undra hur kunde det bli så här.

    Det blir lite raspande på ytan med så många ämnen på så kort tid. Men panelen är rolig att titta på och den väcker egna tankar. Vilket bör vara meningen.

    Ang. Dagens inlägg. Religion är som allt annat t.ex. forskning under utveckling och bör reformeras, så att människor kan få ha sin livsåskådning i fred samt så sakteliga kunna anta en gemensam världsåskådning som bygger på forskning och fakta. För det kan inte finnas lika många sanningar som det finns människor. Däremot så kan det finnas lika många åsikter om sanningen, som det finns människor. Inte bara kan det FINNS lika många sanningar om verkligheten som det finns människor.

    Finns en utmärkt och fin intervju i DN med Thomas Idergard där bl.a. du Birger Schlaug och Ursula Berge uttalar er. Som väcker tankar.

    Ang. Falun Gong bra att du skriver och skrivit om det! Det finns dock olika slags QiGong. Medicinsk QiGong för egenträning med egna uppsatta mål utan ledning av aktoriteter ger ofta stora vinster för den egna hälsan. Samt är även träning av knoppen. Kropp och knopp bör vara i rörelse. Aktiveras efter förmåga. Men naturligtvis måste rörelserna läras ut av utbildade i TCM (traditionell kinesisk medicin). Alla kan inte springa, klättra i berg osv. Har tränat i 15 år. Nu betydligt mindre. Men tyvärr så är QiGong just nu inte modernt. Kan delvis bero på att det poppade upp massor av olika stilar på 90-talet. Samt att QiGongen hamnade i vanrykte på grund av att charlataner som ville tjäna pengar tyckte sig kunna öppna eget efter en helgkurs. Finns ingen liberal Qigongstil. Bara liberaler.

    Lisbeth





    SvaraRadera
  2. Skulle man kunna påstå att även politik är religion?

    För visst tror väl du Birger att grönt tänk kan rädda världen. Finns det några bevis för det? Nej. Många goda argument och studier, men inga bevis för att det verkligen skulle fungera. Det är precis som alla andra socialister, liberaler etc. man tror att ens egen politik skulle rädda världen. Tills politiker börjar att stödja sig på vetenskapen är den i det närmaste religion. Man tror och man tycker och allt det färgas av ens egna upplevelser. Man trodde att kriget mot drogerna var en positiv sak och satsade allt på det som man trodde skulle minska bruket i Portugal ända fram tills katastrofen stod för dörren. Först då lyssnade man på forskarna som hade en helt annan bild av hur man löser problemet. Kan det vara precis likadant med andra delar av vårt samhälle? Hur skulle forskare utforma ett ekonomiskt system som fungerar för alla samtidigt som det inte dödar jorden? Även de sociala bitarna och infrastruktur och skola och naturen och och och…

    Det är nog dags att börja lyssna lite mer på de som ägnar sina liv åt att undersöka saker och hitta lösningar och lite mindre på de som bygger sina uppfattningar på förnuftiga argument.

    SvaraRadera
  3. Politik och religion är väsenskilda. Religiösa teser sägs vara av gudar stiftade och politiska teser är formulerade av människor som erkänner att de är människors teser och därmed underställda människor, inte gudar. som svar på Bongo.

    SvaraRadera
  4. Tja. Anonym 10:34. Nog tillmäts även politiska teser ofta ett högre, om man så vill absolutare värde än så. Ta t.ex. dogmen om allas lika värde som knappast bevisats av någon vetenskap. Eller dogmen om det könsneutrala äktenskapet. De som verkligen tror på något anser knappast att de kommer att ha fel den dag en majoritet är emot - och anser därmed uppenbarligen INTE att dogmen ifråga är "underställd människor."

    (Det är ju f.ö. så opinion bildas också i en demokrati: man anser att något verkligen ÄR rätt och riktigt långt INNAN en majoritet anser det...)

    SvaraRadera
  5. "Varför uppfattas man som fiende till de svaga om man påtalar missförhållanden och maktstrukturer inom en minoritetskultur?" Perfekt formulering som beskriver varför vänstern ter sig så världsfrånvända för mig.

    /Grön som anser sig värna de svaga så genuint mycket att hen ser blått när påstått svaga får husera som de vill med verkligt svaga.

    SvaraRadera
  6. Intressant det anonym skriver 10:34:00
    Instämmer i det.
    Ang. t.ex. "dogmen om allas lika värde"
    Behöver vi verkligen få det vetenskapligt bevisat?
    Allt likas värde däremot ser jag personligen som en dogm. En mördares handlingar är inte lika mycket värda som en persons som värnar livet.
    En ideologi (som vi säger) har den samma värde om den utgår från människan eller naturen?
    Därmed inte sagt att grön ideologi är perfekt. Den är konstruerad av människor med fel och brister.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Gissar att Gadman alltför obekvämt ifrågasätter det som jag anser att vänsterns blundande innerst inne handlar om - egenkärlek och en självförhärligande självbild. Vilket de svaga både ironiskt och för jävligt nog får betala priset för. Förakt.

    SvaraRadera
  8. Heter hon inte Gadban?

    SvaraRadera
  9. Lysande av Gadban:
    "Varför anses det för många radikala svenskar som mer angeläget att kritisera och beskriva den jämförelsevis stora frihet och det relativt stora manöverutrymme som så många svenska kvinnor vuxit upp under som förtryckande, än den brist på frihet som råder i den kultur som jag hade vuxit upp i? En brist på frihet som för övrigt visar sig ha tagit sig in i rätt stor omfattning i det svenska samhället under frihetens och det stora manöverutrymmets täckmantel."
    http://detgodasamhallet.com/2015/06/25/enklavisering-av-fororterna-pa-vems-bekostnad/#more-1318

    Är du feminist så ge f-n i att legitimera vänstern och deras motstånd mot mänskliga rättigheter och stöd GAPF istället för att gör skillnad för kvinnor som VERKLIGEN behöver det:
    http://gapf.se/stod-oss/

    SvaraRadera
  10. Även om man är besviken på vänstern och även de gröna ang. deras brist på engagemang för invandrarkvinnor i förorten så kan man väl skriva "så ge f-n i att legitimera vänstern och högern för deras motstånd mot mänskliga rättigheter" Samt stöd GAPF istället.
    Det är inte så att högern är bra på mänskliga rättigheter. Därför att vänstern är dålig på att ta tag i vissa problem. Tyvärr så talar v om klass i stället på brist på frihet i olika kulturer. På så vis blundar de för den brist på frihet som invandrarkvinnor larmar om.

    SvaraRadera
  11. Bra om boken kan ge en pusselbit. Då är det en bra bok. Kanske ingen man vill läsa 100 gånger direkt, men helt okej. Är religioner väsenskild från varandra? Eller är religion rakt av religion? Samma sak? Det är en viktig fråga. Nu i tider när även Buddhist munkar visar hat och inte enbart kärlek. Utövare av religion och religion bör man skilja på det? Sak och person. Utövare av ideologier och ideologier bör man skilja på det. Tyckte inlägget om "väsenskild" är intressant.

    Dessutom "Att hade det varit trevligt är det en annan sak, men religion är inte trevligt"
    Därmed har man sagt att hat och kärlek är samma sak? Religion hör till det emotionala med dess hat och kärlek. Har svårt att tro att hat och kärlek är samma sak. Däremot så anser jag att det vi ibland kallar för kärlek närmast påminner om hat... Humanisterna är bra på många sätt! men kan vara fientligt inställda rakt av till religionsutövande. Vilket innebär att religionsutövare ofta möts som om de är dummare.
    Tro och vetande behöver mötas. Håller med Gadban det är nödvändigt med en reformering av Islam. Men förstår inte riktigt kravet på att icke muslimer ska kunna reformera Islam. Däremot kan man förstå rop på hjälp. Vänsterpartiet har varit emot hela tanken om EU som projekt.
    De har aldrig sagt att de kan reformera Islam. De har pratat om klasskillnader. Om mänskliga rättigheter som att kunna fly och tas emot. MP har varit emot men är nu för EU. Eller mer pragmatiska. Vad det nu innebär. FI likaså.

    Bra att du i panelen sa att du vet faktiskt inte hur flyktingfrågan inom EU ska kunna lösas. Det betyder inte att man tycker att man bör stänga "dörren"

    De som trodde på fri rörlighet för människor inom unionen borde kunna hitta lösningar? De som tror på fri rörlighet som en vision eller inte alls verkar nu vara de som ska lösa denna komplexa fråga. Man kan ha sett problemen kopplade till en union. Förstått att det var ett omöjligt projekt och nu vet man helt enkelt inte hur frågan ska lösas. För tvång är knappast en lösning...
    Vilket du Schlaug påpekade.

    Reinfeldt kom tillbaka! Kom tillbaka och beskriv hur vi ska göra. Vi det sovande folket vet inte.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Liberalism är religion.

    Titta på alla deras ekonomiska teorier, alla förekomster av ordet "naturlig" som i naturlig arbetslöshet osv. Bläddra bakåt i din ekonomihistoria och snart finner du samma gamla skåpmat fast då är "naturlig" ersatt av "gudomlig ordning" av sådana som Thomas Aquino.

    Liberalism är bakåtsträvande, om än i ny skrud.

    SvaraRadera
  13. Birger, vad lärde du dig av boken? Fick den dig att förstå något du inte förstått förut? Kan du beskriva pusslet och pusselbiten du nämner?

    SvaraRadera
  14. När det gäller religioner så är Birger Schlaug lomhörd.
    Men liksom författaren Lena Andersson har
    han den intellektuella skärpan kvar.

    Jag lyssnade på sommar idag, på en kvinna som var bönhörd.
    Hon hade inga fördomar om Birger Schlaug.
    Hon var ingen pratkvarn som Birger och Lisbeth med flera är.
    Hon hade heller inga moderata förebilder.
    Hon lever i högsta grad som medmänniska. HÖR PROGAMMET.
    Sommar 2015-07-24.

    SvaraRadera
  15. Anonym, Tack fint att lyssna till syster Karin. Som pratade...om vikten att tala och lyssna till varandra. Som nunna vet hon helt säkert att alla kan inte likt nunnor och munkar leva i celibat. Eller vill leva i celibat. Att någon Gud kräver det talar hon inte om. Då skulle hon inte haft några att ta hand om... Inget uppdrag. Och människan har ett uppdrag.
    Som nunna vet hon att alla stora andliga ledare säger att vi bör ta hand det närmaste först. Våra barn. Innan vi tar hand om allt annat. Det finaste vi har. I sitt kall tar hon hand om andras barn. Men många vill rädda världen.

    Hon till skillnad från dig förlåter nog andra och mig för att jag är en pratkvarn på denna blogg. Så länge jag först och främst, finns till för mina närmaste och försöker stötta.
    För oss som inte levt i celibat. Finns andra möjligheter om vi orkar och har kapacitet över. T.ex. Röda korset. samtalsstöd, läxhjälp, samt kulturafton. Men för detta krävs att man vill och vågar prata.
    Samt lyssnar. Inte kallar andra för pratkvarnar. Samt tror att man vet om andra lever sina liv som medmänniskor eller inte.
    "Hon hade inga fördomar om Birger Schlaug" och nej säkert inte han om henne. För den som följt bloggen, inte bara pratar utan även lyssnar vet att han besökt nunnor i kloster för att lyssna på vad de har att säga.

    Det är en bra blogg. Om man lyssnar till andra kan man få viktiga pusselbitar. Som man inte nödvändigtvis inte alltid behöver prata om utan kan använda i sitt liv som medmänniska. Eller så kan man göra både och. Om man inte låter sig tystas av mästrande kommentarer.
    När jag lyssnade tyckte jag mig lyssna till en nunna med stor intellektuell skärpa.


    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Innan jag går in i dagens tystnad för allas bästa, ska jag vara arg och "prata"/eller skriva vilket jag är bättre på.

    svenshttp://www.expressen.se/kronikorer/ulf-nilson/ulf-nilsson-

    apatiska-barn-bara-i-sverige/ka

    Ju fetare lögn desto fler tror på den!
    Apatiska barn finns runtom i hela världen. Inte bara i Sverige. Men man talar inte så mycket om dem. Det finns nämligen minst "en" svår sjukdom som gör att barn över hela världen behöver sondmatas av gråtande mammor eller pappor. Den heter ME/CFS. Runt om i världen ligger det barn och vuxna som sondmatas i sina hem av anhöriga de är som levande döda. Eller så orkar de endast vistas i hemmet.
    Sjukdomen väljer inte ut sina offer efter nationalitet, utan beror ofta på att de drabbade råkat ut för en infektion deras kropp inte klarar av. Ofta efter en resa till ett annat land.

    "Vi är väl för i helvete inte nazister" skriver Ulf Nilson
    Är vi det? Vad har hänt med de flyktingbarn som det talades om att skicka tillbaka? Har de skickats tillbaka?


    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Perspektiv:
    "Jag har lärt mig att det är svårt att komma hem till Sverige. Att det är svårt att komma hem och upptäcka att svenska feminister och journalister är upptagna med att diskutera vad en manlig författare har skrivit i en fiktiv roman - och om det eventuellt är ett uttryck för kvinnohat.
    Är det vad Sverige använder sin trygghet och jämlikhet till?
    Det gör mig rädd på riktigt."

    http://www.expressen.se/kronikorer/magda-gad/magda-gad-i-sverige-blir-jag-radd-pa-riktigt/

    SvaraRadera
  18. När jag läser blå svd och gp ger osvenska namn mig en strimma hopp om att landet ska vakna ur den dvala som inte vill se det invandrade våldet och förtrycket. För så här kan vi inte ha det!!

    Teodorescu
    http://m.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2784731-alice-teodorescu-inte-naivitet-som-ar-problemet-i-sverige

    Cwejman
    http://m.gp.se/nyheter/ledare/1.2782557-adam-cwejman-antirasisternas-blinda-flack

    Arpi, Kakabaveh, Pekgul och Dagli
    http://www.svd.se/vansterpartiet-sviker-forortskvinnorna

    SvaraRadera
  19. Var en gång på en föreläsning av fd överrabbinen i Judiska församlingen, Stockholm. En helt fantastisk berättare på sitt lågmälda vis. Han beskrev guds närvaro genom gamla testamentet och på ett sätt som om han kände varenda människa i boken. Han var uppenbarligen väl förtrogen med dem :-) Och jag måste säga att det var mer begripligt än vad svenska kyrkan någonsin lyckats få det. Kändes mest som om kristendomen och vi idag har fått allt om bakfoten vad en religion och dess skrifter egentligen är.

    SvaraRadera
  20. Såvitt jag vet och hört har ingen stor andlig ledare uttryckt det på det sätt som Forskning&Framsteg gör i "Gåtan om de apatiska barnen"

    Man blir lika mörkrädd ibland för vetenskapen som för religionen...Så den som säger sig ha svårt för religioner borde samtidigt säga jag har svårt för vetenskapen. Det gör inte du Schlaug. Och personligen så kan jag förstå varför. Religion och vetenskap är väsenskilt från varandra. Men båda har stora brister.

    Gadban har helt rätt. Religionerna behöver utvecklas och reformeras. Dock inte liberaliseras för att fortsätta gynna nuvarande ekonomiska system. Vad säger Jakten på liberal Islam? Att ränta inte är ocker? Goda muslimer bör protestera.
    Både Bibeln och Koranen säger att man inte ska ta ut ränta av de fattiga. Att det är ocker. Med tanke på att några få procent sitter på jordens tillgångar så kan man knappast kalla hennes Jihad för modern och för någon slags reformering av religionen. Reformering av religioner bör inte gynna manliga maktstrukturer. Hon kommer knappast att hitta mer modernisering eller reformeringstänk av religionerna hos Folkpartiet eller Miljöpartiet som hon säger sig välja mellan i stället för vänstern. Inte heller i något annat etablerat politiskt parti.
    Så hon får "nog" titta utanför. Den som söker den finner. Hon söker. Bra.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  21. http://fof.se/tidning/2012/5-6/apatiska-barn-kan-inte-ha-simulerat

    Men som med allt så har myntet en fram och baksida...
    Personer som forskar kan vara riktiga rötägg. Personer som utövar en religion också.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  22. Du Birger Schlaug tycker det känns suspekt. Känslan bör inte vara vägledande? Då är vi inne på religion... Inte vetenskap. Som inte bör låta känslor löpa amok och styra över det "sunda förnuftet".
    Politik är känslostyrt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. Både religioner och ideologier är rena propaganda-skapelser som syftar till indoktrinering och hjärntvätt. Bägge är grova förenklingar av en komplex verklighet som syftar till att skapa känslor av att förstå världen och tillhöra en god gemenskap. Det gör dem till fantastiska verktyg att styra människor.


    /underhunden

    SvaraRadera
  24. Uppskattar att du är en fritänkare som inte går i någons ledband, och att du inte räds att nämna detta. Det förtryck som finns - ja, det finns - inom Islam har blivit tabu i Sverige och om man inte lyfter det så understödjer man de mörka krafterna. Vänstern i Sverige börjar, enligt min mening, visa alltmer obehagliga sidor. Står man verkligen på de svagas sida? Fan tro´t.

    SvaraRadera
  25. Religionerna och speciellt de missionerande som kristendom och islam reformerar sig bara när de har kniven på strupen. Det har inte islam, tvärtom den har fått förnyad livskraft med dogmatisk bokstavstrogen reformism det senaste halvseklet.

    Gadban kan drömma så mycket hon vill om ett annat islam. Man kan förstå om folk har indoktrinerats från spädbarnstiden att det kan vara svårt att frigöra sig från dessa föreställningar om att det finns övernaturliga väsen som styr och ställer med människorna. Som med den svenska statskontrollerade kyrkan (jo de är fortfarande det) som är så urvattnat relativt originaltexterna att det snarast är falsk marknadsföring att kalla det kristendom. Ungefär som att sälja en dryck och kalla den Champagne men är tillverkat i Kina och smakar julmust. Men som sagt de har haft kniven på strupen.
    Som det verkar vill Gadban ha Julmust etiketterat som Champagne, ha kakan och äta upp den. Bättre om hon insett att religion är värsta sorten s skojeri oavsett om det är light eller helfet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.